12 produktów, które można gotować na oliwie z oliwek

Podgrzewanie oliwy z oliwek do 190ºС może skutkować zepsuciem produktów. Mogą być nie tylko niesmaczne, ale nawet szkodliwe.

Zacznijmy od tego, że sama w sobie oliwa z oliwek jest wspaniałym produktem.

olej

Jet bardzo smaczna.

oliwa

Smaczna – to nie znaczy, że trzeba jeść ją łyżkami.

butelki

Ma ładny kolor.

serce

Oliwa z oliwek jest zdrowsza dla serca, niż zwykłe warzywo.

masło

Organizacja Seven Countries Study (SCS) zajmuje się opracowywaniem diet dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. Wyniki badań SCS wykazały, że liczba zgonów zmniejszyła się w związku z używaniem przez chorych tłuszczów zawartych w oliwie z oliwek mniej szkodliwych dla funkcji serca.

zdrowie

Dlatego, ignorując inne oleje, ludzie zaczęli gotować wszystko na oliwie z oliwek.

sklep

Jest idealna do zaprawiania winegretu.

sałatka

Można dodać oliwy z oliwek praktycznie do każdej potrawy, tym samym kładąc ostatni akcent w jej przygotowaniu.

smacznie

Ciasto cytrynowe staje się bardziej pikantne z dodatkiem oliwy z oliwek. Taki samy efekt smakowy trudniej osiągnąć za pomocą zwykłego oleju słonecznikowego.

ciasto

Oliwa z oliwek i olej słonecznikowy są wiecznymi konkurentami.

obiad

Ale chodzi o to, że nie warto używać oliwy z oliwek do gotowania absolutnie WSZYSTKICH potraw.

podziw

W porównaniu z innymi olejami oliwa z oliwek ma dość niski punkt dymienia – 160-190 °C.

ogień

Pukt dymienia – jest to temperatura, w której olej zaczyna dymić, a następnie się palić. To znaczy, że olia z oliwek bardziej nadaje się do sosów i zaprawek.

Jeśli rozgrzany olej przekracza punkt dymienia, nie powinno się jeść produktu, przygotowywanego na nim.

rondel

Nie tylko dlatego, że będzie niesmaczny, ale co najważniejsze – szkodliwy dla organizmu. Gdy olej zaczyna dymić lub osiąga punktu dymienia, jego właściwości się zmieniają. Podczas utleniania olej traci przeciwutleniacze i w nim powstają rakotwórcze wolne rodniki. Straszne, prawda?

kuchnia

Dlatego należy przestrzegać tej zasady – nie smażyć na oliwie z oliwek.

Do przygotowania większości produktów spożywczych wymagana jest obróbka cieplna. Smażenie mięsa polega na nadaniu skórce specyficznego koloru i karmelizacji, co można zrobić tylko w wysokiej temperaturze. Jeśli spróbujesz usmażyć mięso na oliwie z oliwek, zacznie dymić wcześniej niż kawałek się usmaży. Jeśli będziecie smażyć na tym samym oleju warzywa w temperaturze 220°C – zapalą się, a danie będzie gorzkie i pełne substancji rakotwórczych.

jedzenie

Oto kilka przykładów, kiedy nie warto korzystać z oliwy z oliwek:

1. Kiedy smażysz stek:

stek

2. Lub ryby:

ryba

Zobacz, jaka idealna złocista skórka! Ryba ta została przygotowana nie na oliwie z oliwek.

3. Do wieprzowiny:

mięso

Nie ma znaczenia, czy smażysz kotlet schabowy lub polędwicę – oliwa z oliwek ci nie pomoże.

4. Do baraniny:

idealnie

Odrobina oliwy z oliwek dodana pod koniec gotowania nada potrawie nutkę pikanterii.

5. Lub kotleta do hamburgerów:

burger

6. Kiedy smażysz kurczaka:

kura

Jeśli pieczesz kurczaka w temperaturze 230°c, skórka będzie chrupiąca! Ale tylko nie na oliwie z oliwek!

7. Lub warzywa:

warzywa

Smażyć warzywa na oliwie z oliwek można, ale temperatura powinna być nie wyższa niż 200°C, w przeciwnym razie kawałki zamienią się w gorzkie węgielki.

8. Każde danie gotowane w kotle:

przygotowanie

Kotły są przeznaczone do gotowania w wysokich temperaturach. Danie gotuje się szybko. Ale to nie dotyczy potraw przygotowanych na oliwie z oliwek.

9. Lub na zwykłej patelni:

super

Szybko podsmażyć produkty można tylko w wysokiej temperaturze.

10. Podczas gotowania potraw głębokiego smażenia:

kurczak

Palce lizać! Lecz w żadnym wypadku nie gotuj posiłki głębokiego smażenia na oliwie z oliwek.

11. Frytki, np.:

frytki

Czy kiedykolwiek słyszałeś o frytkach przygotowanych na oliwie z oliwek? My też nie.

12. Fritter:

frytter

Nawiasem mówiąc, fritter jest produktem kulinarnym z pieczonego ciasta płynnego z nadzieniem (owoce, warzywa, mięso, owoce morza).

13. To jakiego oleju używać? Odpowiedź: oleju z wysokim punktem dymienia, np. rzepakowego.

canola

Olej rzepakowy jest świetną alternatywą dla oliwy zwłaszcza podczas smażenia na dużym ogniu. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. W przeciwieństwie do oliwy z oliwek olej rzepakowy można rozgrzewać do 250°C, przy czym jego naturalny smak pozostanie. Olej orzechowy i olej z nasion także mają wysoki punkt dymienia, ale może ci się nie spodobać ich smak.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty