12 produktów, które powodują nadwagę

Kobiety na całym świecie borykają się z problemem nadwagi. Od czego zacząć i jakie produkty wyłączyć ze swojej diety? W niniejszym artykule znajdziesz odpowiedź na te pytania.

Jeśli z jakichś przyczyn nie możesz zrezygnować z produktów, które się znalazły na niniejszej liście, to musisz maksymalnie ograniczyć ich spożycie.

1. Produkty instant.

jedzenie

Błyskawiczne puree i makaron to mieszanka różnych niezdrowych i szkodliwych dodatków do żywności. Produkty instant zawierają konserwanty, polepszacze smaku i koloru, emulgatory, stabilizatory żywności, zagęszczacze, które mogą powodować różne groźne choroby układu pokarmowego (rak, zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody, niestrawność etc.)

2. Ziemniaki i potrawy z ziemniaków.

ziemniaki

Ziemniaki zawierają skrobię, która powoduje tycie. Ziemniaki warto włączyć do swojej diety, ale nie można je spożywać codziennie. Jeśli natomiast chodzi o smażone ziemniaki i frytki, to każdy, kto prowadzi zdrowy styl życia i dba o swoją sylwetkę, powinien je wyeliminować ze swojego jadłospisu. Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu z dodawaniem soli na pewno negatywnie wpłyną na naszą sylwetkę w postaci tłuszczyku na boczkach i pośladkach, a także będą przyczyną wysokiego cholesterolu we krwi. Jeśli mowa o chipsach, to powodują nie tylko nadwagę i skórkę pomarańczową, ale także ze względu na zawartość w nich wyżej wymienionych szkodliwych dodatków do żywności, mogą przyczyniać się do rozwoju różnych groźnych chorób.

3. Fast food.

burger

Chodzi o kanapki, hamburgery, hot dogi, czyli wszystko, co nazywamy śmieciowym jedzeniem. Zawierają dużą ilość cholesterolu i są nadzwyczaj kaloryczne. Fast food to proste węglowodany, które są trawione bardzo szybko, tym samym negatywnie wpływając na naszą sylwetkę, bo sycą na krótko i już po kilku godzinach po ich spożyciu znowu jesteśmy głodni.

4. Przetwory mięsne.

więdliny

Nie od dziś wiadomo, że kiełbasa, wędliny, parówki, serdelki, które można kupić w sklepie, zawierają tylko około 20% mięsa. Zawierają soję, sól i szkodliwe dodatki do żywności.

5. Jedzenie z puszki – konserwy.

puszki

Jeśli chodzi o jedzenie z puszki, to nie warto kupować na przykład ryb, zatopionych w oleju. Najlepiej kupować konserwy w sosie własnym czy warzywach. Również przed zakupem warto poczytać etykietę i zwrócić uwagę na dodatki do żywności.

6. Majonez, ketchup, sosy.

sosy

Zawierają mnóstwo różnych szkodliwych i niezdrowych dodatków do żywności, które mogą przyczyniać się do rozwoju różnych groźnych chorób. Na dodatek wpływają na nasze kubki smakowe, zmieniając smak jedzenia. Właśnie dlatego osoba, która codziennie spożywa majonez, ketchup ma zaburzenia smaku, dlatego często cierpi z powodu nieprawidłowego odczuwania smaku lub osłabionego odczuwania smaku.

Majonez nie tylko jest bardzo kaloryczny i zawiera różne dodatki, lecz także zawiera tłuszcze trans, które zaburzają pracę mózgu i obniżają odporność.

7. Czekolada, cukierki, guma do żucia, batony.

torty

Są to produkty, które zawierają dużo cukru, który powoduje nadwagę, a także mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy, raka, otyłości, próchnicy. Na dodatek mogą uczulać. Ciasta, podobnie jak majonez, zawierają tłuszcze trans. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez słodkiego, najlepiej jeść świeże lub suszone owoce, miód.

8. Soki z kartonów i słodkie napoje gazowane.

napoje

Są to napoje, które są bardzo kaloryczne i zawierają dużo cukru. Mogą przyczyniać do rozwoju zapalenia błony śluzowej żołądka, a niektóre substancje w połączeniu z białkiem tworzą związki toksyczne. Jeśli natomiast chodzi o soki z kartonów, to nie od dziś wiadomo, że nienaturalne.

9. Białe pieczywo, ciastka, ciasteczka.

chleb

Najlepiej włączyć do swojej diety ciemne pieczywo i pieczywo pełnoziarniste.

10. Alkohol.

alkochol

Każdy z nas doskonale wie, że alkohol negatywnie wpływa na pracę naszego mózgu, wątroby oraz nerek. Jednak mało, kto wie, że alkohol nawet w małych ilościach hamuje wchłanianie witamin. Na dodatek jest bardzo kaloryczny i przyczynia się do pojawienia skórki pomarańczowej.

11. Sól.

sól

Nie warto całkowicie wyłączać soli ze swojej diety, gdyż niezbędna jest organizmowi do normalnego funkcjonowania. Nadmiar soli z kolei negatywnie wpływa na nasze stawy. Niektóre produkty w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na sól, więc czasami nawet nie musimy solić potraw.

12. Tłuste mięso.

mięso

Nie warto przesadzać z tłustym mięsem, gdyż tłuszcz w nim zawarty może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy. Najlepiej włączyć do swojej diety mięso chude, takie jak wołowina.

Na podstawie wyżej powiedzianego, można stwierdzić, że produkty, które szkodzą naszemu zdrowiu, także negatywnie wpływają na sylwetkę. Nie ma jakichś cudownych pigułek, które pomogą pozbyć się cellulitisu oraz tkanki tłuszczowej, z kolei kilogramy, których nam się udaje pozbyć, dzięki stosowaniu rygorystycznych diet, szybko wracają. Jeśli chcesz mieć smukłą sylwetkę i cieszyć się dobrym samopoczuciem, musisz zacząć się zdrowo odżywiać i uprawiać sport. Osoba, która postawiła na zdrowy styl życia, mniej choruje, nie ma skórki pomarańczowej i nadwagi. Natomiast sport wspomaga układ odpornościowy i poprawia humor.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty