12 produktów, które wymagają właściwego zamrożenia
Zamrożenie jest świetnym sposobem, aby na długi czas zachować owoce, warzywa i jagody. Podobne zapasy zwykle robimy latem i na początku jesieni, aby zimą móc gotować różne smakołyki. Aby zachować maksymalną ilość składników odżywczych i smak owoców, należy wiedzieć, jak prawidłowo je zamrażać.
1. Jagody
Owoce można zamrażać całe, należy je uprzednio dokładnie umyć i wysuszyć. Jest jeszcze jedna opcja – przygotuj puree z jagód, rozłóż do foremek – i przechowuj w zamrażarce. Z takich półproduktów można ugotować kompot, sos i nadzienia do wypieków.
2. Dynia
Można przygotować surowe owoce, do czego najpierw obierz je ze skórki i w dowolny sposób pokrój miąższ. Rozłóż plasterki na desce do krojenia, aby nie stykały się ze sobą i zamróź. Następnie ułóż je w pojemnikach, aby zostało trochę wolnego miejsca, ponieważ dynia rozszerza się podczas chłodzenia.
3. Brokuły
Kupić brokuły zimą nie tak łatwo, więc lepiej się zaopatrzyć. Rozdziel brokuły na różyczki i namocz w osolonej wodzie na pół godziny. Zanurz je na kilka minut we wrzątku, ostudź, odcedź i zamróź. W podobny sposób można zamrozić kalafior.
4. Ziemniak
Małe bulwy zaleca się zamrażać całe, do czego najpierw 5 min. gotuj je we wrzątku, przełóż do wody z lodem, a następnie wysusz i włóż do zamrażarki. Jeśli chcesz przygotować plastry do smażenia, to ich nie trzeba blanszować, a najlepiej umieścić w durszlaku i potrzymać nad parą, którą wydziela wrzącą wodą. Następnie spryskaj plastry przed zamrożeniem olejem, rozłóż na tacy i zamróź, a następnie przełóż kawałki w torebki foliowe.
5. Zioła
Zioła mrożą się bardzo łatwo, należy dokładnie je umyć, wysuszyć na ręczniku i posiekać. Rozłożyć je w worki, usuwając nadmiar powietrza. Można zrobić zaprawę do zupy, gulaszu, polędwicy i tak dalej: posiekane zioła rozłożyć do foremek do lodu, zalać je wodą lub olejem. Jeśli chcesz zamrozić szpinak, to lepiej włożyć go na kilka minut do gotującej się wody, zmiksować za pomocą blendera do konsystencji papki i zamrozić w foremkach do lodu.
6. Pomidory
Jeśli planujesz używać pomidory do pieczenia, pokrój je w plasterki, a jeśli będziesz dodawać pomidory do zupy lub gulaszu, pokrój w kostkę. Do gotowania sosów należy zmiksować pomidory w blenderze, usunąwszy z nich uprzednio skórkę. Dodaj do otrzymanej pasty zioła, a następnie rozłóż w foremkach do lodu i zamróź. W razie potrzeby pomidory można zamrozić całe, do czego najpierw obierz je ze skórki, zanurz na kilka sekund we wrzącej wodzie.Włóż pomidory do zamrażarki na tacy, a następnie rozłóż je do worków lub pojemników.
7. Morele
Te owoce nie należy kroić drobno, więc lepiej podzielić je na połówki, usuwając pestki. Następnie ich trzeba będzie zamrozić i włożyć do worków. Takie półprodukty nadają się do kompotów, ciast, sosów i puree. tego sposobu mrożenia można także używać do przechowywania śliwek.
8. Awokado
Aby zamrozić ten egzotyczny owoc, możesz użyć dwóch sposobów. W pierwszym przypadku usuń pestki, obierz skórkę i pokrój miąższ na kawałki, a następnie zamróź. Inny sposób – miąższ należy zmiksować w puree, rozłożyć w foremkach do lodu i włożyć do zamrażarki. Takie półprodukty można używać do przygotowania sosów i kanapeczek.
9. Bakłażan
Przed wkładaniem warzyw do zamrażarki trzeba przygotować je do tego. Pokrój owoce w plasterki, posyp je solą i pozostaw na pół godziny, aby usunąć gorycz. Wrzuć krążki na kilka minut na wrzącą wodę lub upiecz w piekarniku. Zaraz po tym można zamrażać. Takie bakłażany nadają się do gotowania gulaszu, pasty, zapiekanek i tak dalej.
10. Brzoskwinie
Jeśli chcesz zamrozić te owoce, to lepiej zrób puree, które trzeba rozłożyć do foremek. Jeżeli chcesz zamrozić całe brzoskwinie i uniknąć utraty dużej ilości kwasu askorbinowego, należy postępować według następującego schematu: usuń skórki z owoców, zanurz je w wodzie z sokiem cytrynowym (proporcja 1:1), a następnie włóż brzoskwinie do zamrażarki.
11. Papryka
Zamrozić owoce można całe, dla tego umyj je, usuń gniazda nasienne, osusz i włóż do zamrażarki. Do przechowywania złóż papryki jak matrioszki. Do gulaszu lub sałatek lepiej zamrażać paprykę w kawałkach.
12. Kabaczek
Wiele gospodyń zetknęło się z sytuacją, gdy po rozmrożeniu kabaczka lib cukinii kawałki są wodniste i niesmaczne. Aby uniknąć tego, lepiej zetrzyj je na tarce i pozbądź się soku, który wkrótce zacznie się wydzielać. Inna opcja – cukinie pokroić w plasterki, lekko podsmażyć na suchej patelni, ostudzić, osuszyć i zamrozić.