12 przepisów na pyszne mini-desery

Dla ciebie i tylko dla ciebie!

1. Mini sernik z jagodami (bez pieczenia)

Mini sernik

Wymieszać 2 szklanki jagód z łyżką cukru, umieścić w garnku na średnim ogniu, gotować, mieszając, przez 15 minut. Pokruszone ciasteczka wymieszać z miękkim masłem w temperaturze pokojowej, ułożyć na dnie słoików 220 ml śmietankowego sera (philadelphia, mascarpone, itp.) wymieszać mikserem z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką śmietany. Układać w słoiku warstwami, najpierw krem, a na wierzchu owoce.

2. Mrożony jogurt z truskawkami

jogurt

6 ciasteczek, 50 g roztopionego masła, szklanka truskawek, szklanka jogurtu, 5 łyżek mleka skondensowanego, foremki do muffinek. Zmielić blenderem herbatniki, dodać olej, wymieszać. Wymieszać blenderem pozostałe składniki. W każdą foremkę do muffinek ułożyć na dnie pokruszonе herbatniki, z góry zalać mieszanką jogurtu i truskawek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny.

3. Mini tartaletki z owocami

Mini tartaletki

Nic prostszego – gotowe tartaletki napełnić dowolnym kremem lub bitą śmietaną, na wierzchu ułożyć jagode lub owoce do smaku.

4. Mini bułeczki z czereśnią

Mini bułeczki

Będziesz potrzebować opakowania ciasta francuskiego, do kremowego nadzienia – wymieszać mikserem opakowanie filadelfii, 1 jajko, ½ szklanki cukru pudru, ¼ łyżeczki migdałowej esencji, ½ łyżeczki waniliowej esencji. Do nadzienia – 2 szklanki czereśni, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, 2 łyżki soku z cytryny, ½ szklanki cukru. Na ciasto wyłożyć najpierw krem, potem czereśnie. Piec według instrukcji na opakowaniu.

5. Czekolada z karmelem

czekolada

175 g schłodzonego masła wymieszać z 225 g mąki. W wyniku ciasto powinno wyglądać jak okruchy. Dodać 75 g cukru i dobrze wymieszać. Przełożyć do małych foremek, uformować dno i krawędzie. Umieścić w lodówce na 15 minut. Wyjąć z lodówki i piec około 30 minut, aż ciasto stanie się złociste. Całkowicie ostudzić, wlać rozgrzany sos karmelowy, umieścić w lodówce do zastygnięcia sosu. Na parze zrobić czekoladowe ganache – wymieszać 100 g mlecznej, gorzkiej czekolady i tłustej śmietany z łyżką oleju. Zalać z wierzchu czekoladą i ponownie schłodzić do zastygnięcia.

6. Ciasteczka z rabarbarem

Ciasteczka

Ilość składników bierze się na trzy 10-centymetrowe okrągłe formy z wyjmowanym dnem.

Do ciasta wymieszać 80 gramów masła z 280 gramów cukru, dodać 2 duże jaja, 240 g mąki, 240 g mleka, sody, odrobinę soli i ekstrakt waniliowy. Podzielić ciasto na 3 części i ubarwić barwnikiem spożywczym czerwonym w 3 odcieniach, od różowego do ciemno-czerwonego. Piec placki oddzielnie przy 170°C, dobrze ostudzić.

Do kremowego nadzienia wymieszać mikserem 75 gram masła na dużej prędkości około 5 minut, następnie dodać w 3 etapy 150 g cukru pudru, ubijając na małych obrotach, następnie dodać 1-2 łyżeczki mleka i mieszać jeszcze 5 minut na wysokich obrotach.

Do nadzienia z rabarbaru – 140 gramów drobno posiekanego rabarbaru, 1 łyżkę wody i 60 gramów cukru podgrzać na małym ogniu i gotować, aż rabarbar rozmięknie i będzie miał konsystencje marmolady. Odcedzić płyn i odstawić.

Każdy placek pokroić na 3 części, powinno powstać 9 placków. Na ciasta wyłożyć krem, w środku – rabarbar. Na lukier – wymieszać płyn od rabarbaru i cukier puder.

7. Przewrócone babeczki z ananasem

Przewrócone babeczki

Na dnie foremek do babeczek umieścić plastry ananasa puszkowanego, do środka można włożyć koktajlowe wiśnie. Zalać ciastem biszkoptowym z ulubionego przepisu. Napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4.

8. Koszyczki z kremem limonkowym

Koszyczki z kremem

Kruche ciasto wyłożyć do foremek na muffinki tak, żeby powstał koszyczek, upiec na złocisty kolor.

Do nadzienia umieścić miskę na parze. Wymieszać 2 jajka, ⅓ szklanki cukru, 5 łyżek soku z limonki i skórkę z jednej limonki, mieszać nad parą, ale delikatnie, aby jajko nie ugotowało. W końcu musi powstać gęsta jasna mieszanka. Dodać 4 łyżki roztopionego oleju, ponownie wymieszać. Napełnić koszyczki nadzieniem, ponownie włożyć do piekarnika na 150°C i piec przez 5-7 minut. Ostudzić, umieścić na 2 godziny do lodówki. Podawać na zimno.

9. Mini Pavlova

Mini Pavlova

Rozgrzać piekarnik do 170°C. Umieścić blachę na średni poziom i jeszcze jedną pod nią. Wziąć 12 jajek w temperaturze pokojowej i oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać 4 szklanki cukru i ubić na sztywno. Za pomocą worka cukierniczego wycisnąć jednakowej wielkości bezy na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130°C, piec 7 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze 53 minuty. W ciągu godziny nie otwierać piekarnika. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i dać bezom ostygnąć w piekarniku. Na wierzchu udekorować jagodami i bitą śmietaną.

10. Mini koszyczki z marshmallow.

Mini koszyczki

Roztopić ⅓ szklanki masła. Dodać ¼ szklanki cukru. Dodać 1¼ szklanki posiekanych, nie zbyt słodkich ciasteczek. Otrzymaną masę włożyć do foremek na muffinki, przycisnąć dnem szklanki, wałkiem lub innym przedmiotem z tępym końcem, aby uzyskać kształt koszyczka. Piec przez 5 minut w temperaturze 160°C. Do nadzienia wymieszać ½ szklanki cukru, 1 jajko, ⅓ szklanki mąki, ¼ szklanki niesłodzonego kakao, ¼ szklanki miękkiego masła. Dobrze wymieszać na jednolitą masę, napełnić koszyczki i piec jeszcze 15-20 minut. Następnie na każdy mini koszyczek wyłożyć marshmallow i włożyć do piekarnika wprost pod element grzejny lub grill jeszcze na 30 sekund, aż marshmallow lekko zbrązowieje i zacznie się topić. Podawać od razu.

11. Mini-ciasto z truskawkami.

Mini ciasto

Rozgrzać piekarnik do 180°C. 3 białka ubić na sztywno. W drugiej misce utrzeć 1¼ szklanki cukru i ⅓ szklanki masła. Dodać 2 szklanki mąki, ⅓ szklanki oleju roślinnego, ¾ łyżeczki soli, łyżeczkę sody oczyszczonej, ⅔ szklanki mleka, wanilii. Delikatnie wymieszać masę z bitym białkiem. Napełnić foremki do muffinek na ⅓ objętości i piec 18-25 minut.

Do kremu ubić 1 ½ szklanki kwaśnej śmietany na sztywno. W osobnej misce wymieszać 170 gram twarogu i ½ filiżanki cukru, wanilii, ¼ łyżeczki soli. Połączyć z bitą śmietaną, dobrze wymieszać, umieścić w lodówce na 30 minut. Pokroić gotowe babeczki na warstwy, posmarować kremem i wyłożyć świeże pokrojone truskawki.

12. Mini ciastko "Red velvet".

Red velvet

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać 1¼ szklanki mąki, ½ łyżeczki soli, odstawić. W blenderze rozetrzeć 1 filiżankę cukru, ½ szklanki miękkiego masła, dodać 1 jajko, wymieszać. Dodawać po trochu mąkę z solą i mleko (pół szklanki), zaczynając i kończąc mąką. Dobrze wymieszać za każdym razem. Dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. W małej misce wymieszać 2 łyżeczki płynnego czerwonego barwnika i 2 łyżeczki kakao do stanu pasty. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Dodać ¼ łyżeczki sody i 2 łyżeczki octu jabłkowego i ponownie dobrze wymieszać. Rozlać ciasto w 6 małych foremkach, piec przez 15-20 minut. Do nadzienia ubić mikserem 110 g twarogu i łyżeczkę wanilii, dodać filiżankę cukru i 3-4 łyżki mleka. Mieszać 1 minutę na wolnych obrotach, a następnie przez kilka minut na średnich. Zalać na babeczki.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty