12 smacznych potraw, które można zrobić z warzyw
Zebraliśmy dla was kilka prostych, lecz smacznych przepisów potraw z warzyw.
Zapiekany brokuł z serem
Kroimy brokuł, wykładamy go na deko naoliwione oliwą. Solimy i pieprzymy. Zapiekamy 10-13 minut przy 200 stopniach. Przed przedstawieniem można posypać tartym serem.
Zapiekana chińska kapusta bok czoi
Rozgrzać piecyk. Przygotować marynatę z mieszanki oliwy i sezamowego oleju, sojowego sosu, rozdrobnionego ząbka czosnku i nasienia sezamu. Rozmieścić kapustę na deko i zalać marynatą. Zapiekać 6-7 minut.
Brukselka z serem
Ugotować brukselkę. Zmieszać masło, mleko, sól, ser, majonez i czarny pieprz. Dodać do mieszanki brukselkę i wylać wszystko do formy. Zapiekać w piecyku w ciągu 30-45 minut.
Idealnie smażone grzyby
Rzućcie grzyby na rozgrzaną patelnię, mieszajcie, aż one nie zostaną brunatnymi i dodajcie oliwę i czosnek. Dodajcie białe wino, a kiedy ono wyparuje, osolicie.
Smażone pomidory cherry z czosnkiem
Rozgrzać piecyk. W misce mieszać rozkrojone pomidory, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Ulokujcie to na deko i należy wypiekać 20-25 minut.
Kalafior z twarogowym sosem
Obsmażcie kalafior w ostrym sosie z dodaniem cytrynowego soku. Dla twarogowego sosu zmieszajcie w blenderze śmietanę, ser, mleko, majonez, sól i pieprz. Postawcie chłodzić się do lodówki i przez 30 minut podawajcie razem z kapustą.
Marchwiowe racuszki z sosem z awokado i jogurtu
Rozdrobnijcie w robocie kuchennym, czy ręcznie za pomocą tarki kalarepy, marchew i cebulę. Zmieszajcie wszystko z jajkiem, solą i pieprzem i zróbcie racuszki. Obsmażcie je do złocistego koloru. Dla sosu w misce zmieszajcie połowę awokado, jogurt, cytrynowy sok i sól do kremowej konsystencji i podajcie z racuszkami.
Cukinia frytki
Rozgrzejcie piecyk. W malutkiej misce zmieszajcie ser, tymianek, oregano, bazylię, czosnek, sól i pieprz według smaku. Ulokujcie pokrojone kawałkami cukinie na deko. Polejcie oliwą i posypcie twarogową mieszanką. Wypiekać do gotowości, blisko 15 minut, a potem posmażyć w ciągu 2-3 minut do chrupiącej skórki.
Grecki sos "Caciki"
Natrzeć na tarce ogórek. Zmieszać jogurt, czosnek, olej, ocet i sól w dużej misce. Dodać do mieszanki tarty ogórek i koper. Podawać oziębionym.
Marchew w klonowym syropie
Kroić marchew na kawałki. Roztopić olej w patelni, dodać tam marchew, nakryć przykrywką i gasić, mieszając 20-30 minut. Dodać klonowy syrop i sok wyciśniętej cytryny. Gasić 2 minuty, potem dodać według smaku sól, pieprz, tymianek.
Piure z zielonym groszkiem i cebulę
Zagotujcie mleko, goździk i bobkowy listek w malutkim rondlu i przelejcie do miski. W niegłęboką patelnię pokładziecie cebulę i wypełnicie wodą tak, by ona pokrywała cebulę. Dodajcie masło, sól i cukier. Gotujcie na średnim ogniu blisko 12 minut mieszając, aż cebula nie stanie się złocisto-brunatnego koloru. Potem dodajcie mąkę, mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, groszek i cebulę i gotujcie mieszając, aż nie wyparuje płyn. Potem akuratnie podajcie wszystko ze śmietaną.
Smażona kapusta z sosem lima
W blenderze zmieszajcie sok limy, oliwę, czosnek, kindzę, sól, cukier do blado-pomarańczowego koloru. Oczyśćcie od szorstkich liści i rozkrójcie kapustę na kliny, naoliwcie oliwą. Przygotowujcie z każdej strony w ciągu 5-7 minut na grillu, aż kraje każdej warstwy nie poczernieją. Wylejcie sos na kapustę i podajcie z cząstkami limy.