12 sposobów zapiec ziemniak tak, by wszyscy oszaleli
Zebraliśmy nieprawdopodobnie smaczne przepisy faszerowanego pieczonego ziemniaka, wśród których każdy znajdzie coś na swój smak.
Z ziemniaka zawsze można przygotować oszałamiający obiad, który nie zechce szczególnych wysiłków fizycznych. Ktoś powie, że dla tego wystarczy ugotować, zapiec, czy obsmażyć go i podać na stół z olejem i świeżą natką. To też jest prawdą, lecz wyjaśniliśmy, że są bardziej apetyczne i wytworne warianty potraw z tym warzywem.
Faszerowany ziemniak z grzybami w śmietanie
Składniki:
- 10-15 dużych ziemniaków;
- 100 g suszonych grzybów;
- 1 cebula;
- 1/2 szklanki grzybowego bulionu;
- 2 łyżki śmietany;
- 1 łyżka mąki.
Przygotowanie
- Ugotować, czy zapiec bulwy ziemniaka do gotowości, potem z każdego tak wyjąć miąższ, żeby wyszła łódka ze ściankami, przy czym trzeba ścinać część bulwy – potem nią należy nakrywać ziemniak.
- Grzyby ugotować do gotowości, wycedzić płyn, pokroić i dodać do patelni do obsmażonej cebuli.
- Wsypać 1 łyżkę stołową mąki i mieszać, wlać 1/2 szklanki bulionu, ugotować, pokłaść śmietanę, dosolić i mieszać, nagrzać, wyłożyć nadzienie na ziemniak.
- Wyłożyć faszerowane bulwy do pojemności, nakryć ściętymi częściami i zapiec. Przed zapiekaniem można polać ziemniak śmietaną i roztopionym masłem, posypać sucharami.
Ziemniak zapiekany z pomidorami i serem riсotta
Składniki:
- 2 ziemniaki;
- 2 szklanki pomidorów cherry (blisko 25-30 sztuk);
- 1 łyżka oliwy;
- sól i pieprz według smaku;
- 1 szklanka sera riсotta (czy drugiego niesłonego twarogowego sera).
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piecyk do 200°C. Nacieramy ziemniak oliwą, zawieramy na deko i wypiekamy, aż on nie stanie się miękkim przy tym, co przekłuwa nożem. To zajmie blisko godziny.
- Na deko kładziemy listek folii, a z góry pomidory. Ich należy polać łyżką stołową oliwy, posypać łyżką do herbaty soli i czarnym pieprzem.
- Za 15 minut do gotowości ziemniaka ustalamy deko z pomidorami do piecyka i zostawiamy tam dopóki one nie zaczną pękać.
- Ujawniamy ziemniak (można wpół, można na krzyż). Z góry zawieramy ser riсotta, smażone pomidory. Można również z góry posypać posiekaną natką.
Ziemniak faszerowany grzybami i szynką
Składniki:
- 8 ziemniaków;
- 100 g świeżych grzybów;
- 100 g szynki;
- pokrojona natka;
- gotowane jajko;
- ser topiony.
Przygotowanie
- Przemyć ziemniak, zapiec po prostu w skórce w piecyku do gotowości, potem rozkroić wpół, wyjąć łyżką miąższ, zostawiwszy cienkie ścianki.
- Mieszać miąższ ziemniaka z obsmażonymi produktami, pokrojonymi słomką (grzybami i szynką).
- Dosoliwszy i popieprzywszy, zaprawić nadzienie natką i pokruszonym żółtkiem gotowanego jajka.
- Wyłożyć nadzienie na ziemniak, posypać z góry tartym serem, olejem i zapiec w dobrze rozgrzanym piecyku do zarumieniania.
Ziemniak faszerowany wędzoną rybą
Składniki:
- 8 bulw ziemniaka;
- 500 g filetu ryby gorącego wędzenia;
- 1-2 cebule;
- 1 jajko;
- 2 łyżki śmietany;
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie
- Ugotować ziemniak do półgotowości, zrobić łódki, ściąwszy wierzchołki.
- Wyjęty miąższ razem z cebulą i rybą przekręcić w maszynce do mięsa, zbić do masy surowe jajko, wymieszać.
- Napełnić ziemniak przygotowanym farszem, wyłożyć do naoliwionej olejem formy, zalać śmietaną, zapiekać w ciągu 3-5 minut na maksymalnej potędze w kuchence mikrofalowej.
Faszerowane ziemniaczane skórki
Składniki:
- 6 ziemniaków;
- 330 g postnego wołowego farszu;
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona;
- 3 rozdrobnione ząbki czosnku;
- 3/4 szklanki kukurydzy;
- 3/4 szklanki czarnych bobów;
- 1 duży pomidor oczyszczony od nasienia i pokrojony;
- 2 łyżki grubo pokrojonej kindzy;
- 1 łyżka proszku chilli;
- 1/2 łyżki papryki;
- 1/4 łyżki kminku;
- sól i pieprz według smaku;
- oliwa;
- 3/4 szklanki natartego sera.
Przygotowujemy nadzienie
- Mieszamy paprykę i kminek w niewielkiej misce.
- Blisko 2 łyżek do herbaty oleju nagrzewamy na patelni na średnim ogniu. Obsmażamy na niej mięso. Jeśli za wiele tłuszczu i mięsnego soku, to je zlewamy.
- W farsz dodajemy cebulę i czosnek. Przygotowujemy, aż cebula nie stanie się przejrzystą.
- Potem dodajemy pomidory i gasimy w ciągu 1-2 minut. Tam też zakładamy boby i kukurydzę. Dodajemy przyprawy i pokrojoną kindzę. Akuratnie wszystko mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gasimy jeszcze w ciągu 5-7 minut. Odkładamy.
Dla ziemniaczanych skórek
- Rozgrzewamy piecyk do 200°С. Na deko wyścielamy listek folii i z lekka smarujemy go olejem. Myjemy i obsuszamy ziemniak. Kilka razy przekłuwamy go widełkami. Potem ziemniak należy natrzeć olejem. Wykładamy ziemniaki na deko i wypiekamy w ciągu 50 minut, aż one nie zostaną miękkimi, a skórka nie pokryje się chrupiącą skórką.
- Dajemy im ochłonąć w ciągu kilku minut. Kiedy ziemniak ochłonął, rozkroimy go podłużnie na pół. Praktycznie cały miąższ wyjmujemy widełkami czy łyżką, zostawiwszy trochę koło skórki. Smarujemy skórki wewnątrz olejem.
- Przewracamy ziemniak skórką w górę. Wypiekamy w ciągu 10 minut. Potem wracamy ziemniaki do pierwotnego położenia i zapiekamy jeszcze w ciągu 5-7 minut, aż kraje skórek nie posmażą się.
- Nareszcie wyjmujemy skórki z piecyka i od razu napełniamy je mięsnym nadzieniem. Z góry posypałyśmy tartym serem i wsuwamy do tyłu piecyka. Czekamy, kiedy ser w całości roztopi się. Przed przedstawieniem na stół faszerowany ziemniak posypałyśmy pokrojoną kindzą.
Zapiekany ziemniak z brokułem pod twarogową motyką
Składniki:
- 4 ziemniaki;
- 420 g białej fasoli (konserwowanej);
- 3/4 szklanki wody;
- od połowy do całej szklanki sera;
- 1/2 łyżki soli;
- 1 pęczek brokuła;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 szczypta papryki.
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piecyk do 200°С. Równomiernie przekłuwamy ziemniak widełkami. Umieszczamy do piecyka i zapiekamy blisko 45-50 minut.
- O tej porze rozdzielamy brokuł na kwiatostany. Przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa i przepuszczamy ząbek czosnku przez maszynkę. W dużej patelni nagrzewamy 1 łyżkę stołową oliwy i dodajemy tam czosnek. W przybliżeniu przez 30 sekund rzucamy szczyptę papryki i brokuła. Gasimy brokuł dopóki kwiatostany nie staną się miękkimi - w przybliżeniu w ciągu 5-7 minut.
- Odkrywamy fasolę, zlewamy solankę i przemywamy ją. W blenderze mieszamy fasolę, 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki sera i 1/2 łyżki do herbaty soli. Można za pragnieniem dodać dodatkowe przyprawy czy wody, żeby zrobić sos płynnym.
- Kiedy ziemniak wypiecze się, akuratnie wydalamy dużą część miąższu. W każdy ziemniak dodajemy fasolową mieszankę, a z góry – kwiatostany brokuła w twarogowej mieszance. Umieszczamy ziemniak do piecyka na kilka minut, aż ser nie roztopi się. Podawać ziemniak ciepłym.
Ziemniak faszerowany po włosku
Składniki:
- 8 dużych bulw ziemniaka;
- 200 g cukinii;
- 150 g sera miękkiego;
- 100 g konserwowanych suszonych pomidorów;
- 1 bobkowy list;
- 3 łyżki oliwy;
- 1 łyżka lebiodki;
- 1 łyżka kminku, pieprzu i soli.
Przygotowanie
- W solonej wodzie z laurem i kminkiem ugotować ziemniak.
- Dużymi kostkami kroić pomidory i ser, naszatkować cukinię słomką, oparzyć wrzątkiem i przemyć zimną wodą.
- Mieszać ser, kabaczki, pomidory, lebiodkę, popieprzyć, dodać 2 łyżki oliwy.
- Ścinać górną jedną trzecią bulw ziemniaka, wyjąć łyżką miąższ, żeby wyszły łódki.
- Wyłożyć do łódek z ziemniaka nadzienie, ułożyć go na naoliwione oliwą deko, zapiec w rozgrzanym do 200 stopni piecyku w ciągu 10 minut.
Pieczony ziemniak z cebulą i grzybami
Składniki:
- 4 duże zapiekane w piecyku ziemniaki;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 średnia cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 450 g grzybów;
- 250 ml czerwonego wina;
- 90 ml balsamowego octu;
- 1/8 łyżki cukru;
- 3/4 łyżki kukurydzianego krochmalu;
- 2 łyżki świeżej pietruszki, rozdrobnionej;
- sól i pieprz według smaku
- szczypior drobno pokrojony.
Przygotowanie
- Kroimy kapelusiki grzybów kawałkami grubością blisko 6 mm. Cebulę kroimy półpierścieniami.
- Mieszamy czerwone wino, balsamowy ocet, cukier i kukurydziany krochmal. Wszystko dobrze mieszamy i sprzątamy w bok.
- Nagrzewamy oliwę w dużej patelni, czy patelni na średnim ogniu. Dodajemy cebulę. Cebulę równomiernie rozdzielamy na patelni i przedłużamy ubezpieczać, z rzadka mieszając, do nurtu w przybliżeniu w ciągu 15-20 minut.
- Przepuszczamy czosnek przez maszynkę i dodajemy do patelni. Dodajemy grzyby i obsmażamy je do miękkości i złocistego odcienia.
- Potem wlewamy czerwone wino i ocet. Na silnym ogniu udowadniamy wszystko do wrzenia. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy masę do gęstnienia. Dodajemy pietruszkę i przyprawiamy według smaku solą i pieprzem.
- Deprawujemy korzenne grzyby na pieczony ziemniak. Z góry ozdabiamy szczypiorem i serem.
Jajka zapiekane w ziemniaczanych skórkach
Składniki:
- 4 zapiekane ziemniaki;
- 4 łyżki masła;
- 4 średnie jajka;
- szczypior, kiełbasa, ser;
- sól, pieprz według smaku.
Przygotowanie
- Ścinamy wierzchołek u zapiekłego ziemniaka i łyżką czy widełkami czynimy niewielki dołek. W jego wykładamy po 1 łyżce stołowej masła na każdy ziemniak. Solimy, pieprzymy.
- Potem roztłukujemy po 1 jajku do każdej "czary". Z góry kładziemy pożądane nadzienie – to może być wszystko, cokolwiek: kiełbasa, cebula, natka, ser... Z góry posypujemy ulubionymi przyprawami.
- Wypiekamy w rozgrzanym do 190°C piecyku blisko 20-25 minut, czy jak długo jajka nie wypieką się.
Korzenny ziemniak z bobami
Składniki:
- 4 pieczone ziemniaki;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżka proszku chilli;
- 100 g zielonego świeżego pokrojonego chilli;
- 1 bańka wysuszonych czarnych bobów;
- 3/4 szklanka wody;
- śmietana;
- awokado pokrojone kostkami;
- liście świeżej kindzy.
Przygotowanie
- W patelni nagrzewamy oliwę, tam dodajemy proszek chilli i czekamy, aż pojawi się aromat, blisko 1 minuty.
- Potem kładziemy chilli, boby i gasimy, aż masa trochę nie zgęstnieje.
- Po tym ją można wykładać na pieczony ziemniak. Również z góry ziemniak posypujemy serem, kostkami awokado, kindzą i polewamy śmietaną.
Zapiekany ziemniak z morską solą i rukolą
Składniki:
- 2 duży ziemniaki;
- morska sól;
- masło czy oliwa;
- 2 duża garść rukoli;
- 1 łyżka szampana czy octu;
- 1 łyżka gorczycy;
- jajczarskie żółtko;
- 100 ml oliwy;
- 2 łyżki tartego parmezanu;
- 2 łyżki cytrynowego soku.
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piecyk do 200°С. Ziemniak myjemy szczotką, obsuszamy, równomiernie przekłuwamy widełkami i hojnie posypujemy morską solą. Wypiekamy do gotowości. To może zająć blisko godziny lub trochę mniej, zależnie od rozmiarów ziemniaka.
- Podczas, gdy ziemniak zapieka się, robimy sos. Zbijamy ocet, gorczycę, jajczarskie żółtko i oliwę z dużą szczyptą soli. Potem dodajemy ser, a trochę później i cytrynowy sok. Próbujemy sos, odkładamy.
- Kroimy każdy ziemniak na krzyż i trzymając za jego końce trochę rozwodzimy do stron. W taki sposób stwarza się miejsce dla naszego nadzienia. Dodajemy do środka każdego ziemniaka kawałeczek masła czy łyżkę oliwy, potem – sos i trochę soli. Mieszamy rukolę z dużą ilością sosu i też zakładamy ją do ziemniaka.
Pizza zapiekana w ziemniaku
Składniki:
- 3 duże ziemniaki;
- ulubiony ketchup;
- 2 szklanka sera;
- kawałki salami.
Przygotowanie
- Zapiekamy ziemniaki w kuchence mikrofalowej blisko 12-15 minut. Potem robimy w każdym ziemniaku podłużny przekrój i całkiem nieduży dołek w centrum.
- Z lekka posypujemy solą i polewamy ketchupem. Potem hojnie posypujemy serem i kładziemy z góry salami.
- Po tym zawieramy ziemniak na deko i odprawiamy do zawczasu rozgrzanego do 200°C piecyka na 15 minut lub dopóki ser nie zacznie topić się i zapiekać. Wyjmujemy, dajemy trochę ochłonąć i podajemy na stół.