12 sposobów zapiec ziemniak tak, by wszyscy oszaleli

Zebraliśmy nieprawdopodobnie smaczne przepisy faszerowanego pieczonego ziemniaka, wśród których każdy znajdzie coś na swój smak.

Z ziemniaka zawsze można przygotować oszałamiający obiad, który nie zechce szczególnych wysiłków fizycznych. Ktoś powie, że dla tego wystarczy ugotować, zapiec, czy obsmażyć go i podać na stół z olejem i świeżą natką. To też jest prawdą, lecz wyjaśniliśmy, że są bardziej apetyczne i wytworne warianty potraw z tym warzywem.

Faszerowany ziemniak z grzybami w śmietanie

12 sposobów zapiec ziemniak 1

Składniki:

  • 10-15 dużych ziemniaków;
  • 100 g suszonych grzybów;
  • 1 cebula;
  • 1/2 szklanki grzybowego bulionu;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 1 łyżka mąki.

Przygotowanie

  1. Ugotować, czy zapiec bulwy ziemniaka do gotowości, potem z każdego tak wyjąć miąższ, żeby wyszła łódka ze ściankami, przy czym trzeba ścinać część bulwy – potem nią należy nakrywać ziemniak.
  2. Grzyby ugotować do gotowości, wycedzić płyn, pokroić i dodać do patelni do obsmażonej cebuli.
  3. Wsypać 1 łyżkę stołową mąki i mieszać, wlać 1/2 szklanki bulionu, ugotować, pokłaść śmietanę, dosolić i mieszać, nagrzać, wyłożyć nadzienie na ziemniak.
  4. Wyłożyć faszerowane bulwy do pojemności, nakryć ściętymi częściami i zapiec. Przed zapiekaniem można polać ziemniak śmietaną i roztopionym masłem, posypać sucharami.

Ziemniak zapiekany z pomidorami i serem riсotta

12 sposobów zapiec ziemniak 2

Składniki:

  • 2 ziemniaki;
  • 2 szklanki pomidorów cherry (blisko 25-30 sztuk);
  • 1 łyżka oliwy;
  • sól i pieprz według smaku;
  • 1 szklanka sera riсotta (czy drugiego niesłonego twarogowego sera).

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piecyk do 200°C. Nacieramy ziemniak oliwą, zawieramy na deko i wypiekamy, aż on nie stanie się miękkim przy tym, co przekłuwa nożem. To zajmie blisko godziny.
  2. Na deko kładziemy listek folii, a z góry pomidory. Ich należy polać łyżką stołową oliwy, posypać łyżką do herbaty soli i czarnym pieprzem.
  3. Za 15 minut do gotowości ziemniaka ustalamy deko z pomidorami do piecyka i zostawiamy tam dopóki one nie zaczną pękać.
  4. Ujawniamy ziemniak (można wpół, można na krzyż). Z góry zawieramy ser riсotta, smażone pomidory. Można również z góry posypać posiekaną natką.

Ziemniak faszerowany grzybami i szynką

12 sposobów zapiec ziemniak 3

Składniki:

  • 8 ziemniaków;
  • 100 g świeżych grzybów;
  • 100 g szynki;
  • pokrojona natka;
  • gotowane jajko;
  • ser topiony.

Przygotowanie

  1. Przemyć ziemniak, zapiec po prostu w skórce w piecyku do gotowości, potem rozkroić wpół, wyjąć łyżką miąższ, zostawiwszy cienkie ścianki.
  2. Mieszać miąższ ziemniaka z obsmażonymi produktami, pokrojonymi słomką (grzybami i szynką).
  3. Dosoliwszy i popieprzywszy, zaprawić nadzienie natką i pokruszonym żółtkiem gotowanego jajka.
  4. Wyłożyć nadzienie na ziemniak, posypać z góry tartym serem, olejem i zapiec w dobrze rozgrzanym piecyku do zarumieniania.

Ziemniak faszerowany wędzoną rybą

12 sposobów zapiec ziemniak 4

Składniki:

  • 8 bulw ziemniaka;
  • 500 g filetu ryby gorącego wędzenia;
  • 1-2 cebule;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniak do półgotowości, zrobić łódki, ściąwszy wierzchołki.
  2. Wyjęty miąższ razem z cebulą i rybą przekręcić w maszynce do mięsa, zbić do masy surowe jajko, wymieszać.
  3. Napełnić ziemniak przygotowanym farszem, wyłożyć do naoliwionej olejem formy, zalać śmietaną, zapiekać w ciągu 3-5 minut na maksymalnej potędze w kuchence mikrofalowej.

Faszerowane ziemniaczane skórki

12 sposobów zapiec ziemniak 5

Składniki:

  • 6 ziemniaków;
  • 330 g postnego wołowego farszu;
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona;
  • 3 rozdrobnione ząbki czosnku;
  • 3/4 szklanki kukurydzy;
  • 3/4 szklanki czarnych bobów;
  • 1 duży pomidor oczyszczony od nasienia i pokrojony;
  • 2 łyżki grubo pokrojonej kindzy;
  • 1 łyżka proszku chilli;
  • 1/2 łyżki papryki;
  • 1/4 łyżki kminku;
  • sól i pieprz według smaku;
  • oliwa;
  • 3/4 szklanki natartego sera.

Przygotowujemy nadzienie

  1. Mieszamy paprykę i kminek w niewielkiej misce.
  2. Blisko 2 łyżek do herbaty oleju nagrzewamy na patelni na średnim ogniu. Obsmażamy na niej mięso. Jeśli za wiele tłuszczu i mięsnego soku, to je zlewamy.
  3. W farsz dodajemy cebulę i czosnek. Przygotowujemy, aż cebula nie stanie się przejrzystą.
  4. Potem dodajemy pomidory i gasimy w ciągu 1-2 minut. Tam też zakładamy boby i kukurydzę. Dodajemy przyprawy i pokrojoną kindzę. Akuratnie wszystko mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gasimy jeszcze w ciągu 5-7 minut. Odkładamy.

Dla ziemniaczanych skórek

  1. Rozgrzewamy piecyk do 200°С. Na deko wyścielamy listek folii i z lekka smarujemy go olejem. Myjemy i obsuszamy ziemniak. Kilka razy przekłuwamy go widełkami. Potem ziemniak należy natrzeć olejem. Wykładamy ziemniaki na deko i wypiekamy w ciągu 50 minut, aż one nie zostaną miękkimi, a skórka nie pokryje się chrupiącą skórką.
  2. Dajemy im ochłonąć w ciągu kilku minut. Kiedy ziemniak ochłonął, rozkroimy go podłużnie na pół. Praktycznie cały miąższ wyjmujemy widełkami czy łyżką, zostawiwszy trochę koło skórki. Smarujemy skórki wewnątrz olejem.
  3. Przewracamy ziemniak skórką w górę. Wypiekamy w ciągu 10 minut. Potem wracamy ziemniaki do pierwotnego położenia i zapiekamy jeszcze w ciągu 5-7 minut, aż kraje skórek nie posmażą się.
  4. Nareszcie wyjmujemy skórki z piecyka i od razu napełniamy je mięsnym nadzieniem. Z góry posypałyśmy tartym serem i wsuwamy do tyłu piecyka. Czekamy, kiedy ser w całości roztopi się. Przed przedstawieniem na stół faszerowany ziemniak posypałyśmy pokrojoną kindzą.

Zapiekany ziemniak z brokułem pod twarogową motyką

12 sposobów zapiec ziemniak 6

Składniki:

  • 4 ziemniaki;
  • 420 g białej fasoli (konserwowanej);
  • 3/4 szklanki wody;
  • od połowy do całej szklanki sera;
  • 1/2 łyżki soli;
  • 1 pęczek brokuła;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 szczypta papryki.

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piecyk do 200°С. Równomiernie przekłuwamy ziemniak widełkami. Umieszczamy do piecyka i zapiekamy blisko 45-50 minut.
  2. O tej porze rozdzielamy brokuł na kwiatostany. Przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa i przepuszczamy ząbek czosnku przez maszynkę. W dużej patelni nagrzewamy 1 łyżkę stołową oliwy i dodajemy tam czosnek. W przybliżeniu przez 30 sekund rzucamy szczyptę papryki i brokuła. Gasimy brokuł dopóki kwiatostany nie staną się miękkimi - w przybliżeniu w ciągu 5-7 minut.
  3. Odkrywamy fasolę, zlewamy solankę i przemywamy ją. W blenderze mieszamy fasolę, 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki sera i 1/2 łyżki do herbaty soli. Można za pragnieniem dodać dodatkowe przyprawy czy wody, żeby zrobić sos płynnym.
  4. Kiedy ziemniak wypiecze się, akuratnie wydalamy dużą część miąższu. W każdy ziemniak dodajemy fasolową mieszankę, a z góry – kwiatostany brokuła w twarogowej mieszance. Umieszczamy ziemniak do piecyka na kilka minut, aż ser nie roztopi się. Podawać ziemniak ciepłym.

Ziemniak faszerowany po włosku

12 sposobów zapiec ziemniak 7

Składniki:

  • 8 dużych bulw ziemniaka;
  • 200 g cukinii;
  • 150 g sera miękkiego;
  • 100 g konserwowanych suszonych pomidorów;
  • 1 bobkowy list;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 1 łyżka lebiodki;
  • 1 łyżka kminku, pieprzu i soli.

Przygotowanie

  1. W solonej wodzie z laurem i kminkiem ugotować ziemniak.
  2. Dużymi kostkami kroić pomidory i ser, naszatkować cukinię słomką, oparzyć wrzątkiem i przemyć zimną wodą.
  3. Mieszać ser, kabaczki, pomidory, lebiodkę, popieprzyć, dodać 2 łyżki oliwy.
  4. Ścinać górną jedną trzecią bulw ziemniaka, wyjąć łyżką miąższ, żeby wyszły łódki.
  5. Wyłożyć do łódek z ziemniaka nadzienie, ułożyć go na naoliwione oliwą deko, zapiec w rozgrzanym do 200 stopni piecyku w ciągu 10 minut.

Pieczony ziemniak z cebulą i grzybami

12 sposobów zapiec ziemniak 8

Składniki:

  • 4 duże zapiekane w piecyku ziemniaki;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 450 g grzybów;
  • 250 ml czerwonego wina;
  • 90 ml balsamowego octu;
  • 1/8 łyżki cukru;
  • 3/4 łyżki kukurydzianego krochmalu;
  • 2 łyżki świeżej pietruszki, rozdrobnionej;
  • sól i pieprz według smaku
  • szczypior drobno pokrojony.

Przygotowanie

  1. Kroimy kapelusiki grzybów kawałkami grubością blisko 6 mm. Cebulę kroimy półpierścieniami.
  2. Mieszamy czerwone wino, balsamowy ocet, cukier i kukurydziany krochmal. Wszystko dobrze mieszamy i sprzątamy w bok.
  3. Nagrzewamy oliwę w dużej patelni, czy patelni na średnim ogniu. Dodajemy cebulę. Cebulę równomiernie rozdzielamy na patelni i przedłużamy ubezpieczać, z rzadka mieszając, do nurtu w przybliżeniu w ciągu 15-20 minut.
  4. Przepuszczamy czosnek przez maszynkę i dodajemy do patelni. Dodajemy grzyby i obsmażamy je do miękkości i złocistego odcienia.
  5. Potem wlewamy czerwone wino i ocet. Na silnym ogniu udowadniamy wszystko do wrzenia. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy masę do gęstnienia. Dodajemy pietruszkę i przyprawiamy według smaku solą i pieprzem.
  6. Deprawujemy korzenne grzyby na pieczony ziemniak. Z góry ozdabiamy szczypiorem i serem.

Jajka zapiekane w ziemniaczanych skórkach

12 sposobów zapiec ziemniak 9

Składniki:

  • 4 zapiekane ziemniaki;
  • 4 łyżki masła;
  • 4 średnie jajka;
  • szczypior, kiełbasa, ser;
  • sól, pieprz według smaku.

Przygotowanie

  1. Ścinamy wierzchołek u zapiekłego ziemniaka i łyżką czy widełkami czynimy niewielki dołek. W jego wykładamy po 1 łyżce stołowej masła na każdy ziemniak. Solimy, pieprzymy.
  2. Potem roztłukujemy po 1 jajku do każdej "czary". Z góry kładziemy pożądane nadzienie – to może być wszystko, cokolwiek: kiełbasa, cebula, natka, ser... Z góry posypujemy ulubionymi przyprawami.
  3. Wypiekamy w rozgrzanym do 190°C piecyku blisko 20-25 minut, czy jak długo jajka nie wypieką się.

Korzenny ziemniak z bobami

12 sposobów zapiec ziemniak 10

Składniki:

  • 4 pieczone ziemniaki;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 łyżka proszku chilli;
  • 100 g zielonego świeżego pokrojonego chilli;
  • 1 bańka wysuszonych czarnych bobów;
  • 3/4 szklanka wody;
  • śmietana;
  • awokado pokrojone kostkami;
  • liście świeżej kindzy.

Przygotowanie

  1. W patelni nagrzewamy oliwę, tam dodajemy proszek chilli i czekamy, aż pojawi się aromat, blisko 1 minuty.
  2. Potem kładziemy chilli, boby i gasimy, aż masa trochę nie zgęstnieje.
  3. Po tym ją można wykładać na pieczony ziemniak. Również z góry ziemniak posypujemy serem, kostkami awokado, kindzą i polewamy śmietaną.

Zapiekany ziemniak z morską solą i rukolą

12 sposobów zapiec ziemniak 11

Składniki:

  • 2 duży ziemniaki;
  • morska sól;
  • masło czy oliwa;
  • 2 duża garść rukoli;
  • 1 łyżka szampana czy octu;
  • 1 łyżka gorczycy;
  • jajczarskie żółtko;
  • 100 ml oliwy;
  • 2 łyżki tartego parmezanu;
  • 2 łyżki cytrynowego soku.

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piecyk do 200°С. Ziemniak myjemy szczotką, obsuszamy, równomiernie przekłuwamy widełkami i hojnie posypujemy morską solą. Wypiekamy do gotowości. To może zająć blisko godziny lub trochę mniej, zależnie od rozmiarów ziemniaka.
  2. Podczas, gdy ziemniak zapieka się, robimy sos. Zbijamy ocet, gorczycę, jajczarskie żółtko i oliwę z dużą szczyptą soli. Potem dodajemy ser, a trochę później i cytrynowy sok. Próbujemy sos, odkładamy.
  3. Kroimy każdy ziemniak na krzyż i trzymając za jego końce trochę rozwodzimy do stron. W taki sposób stwarza się miejsce dla naszego nadzienia. Dodajemy do środka każdego ziemniaka kawałeczek masła czy łyżkę oliwy, potem – sos i trochę soli. Mieszamy rukolę z dużą ilością sosu i też zakładamy ją do ziemniaka.

Pizza zapiekana w ziemniaku

12 sposobów zapiec ziemniak 12

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki;
  • ulubiony ketchup;
  • 2 szklanka sera;
  • kawałki salami.

Przygotowanie

  1. Zapiekamy ziemniaki w kuchence mikrofalowej blisko 12-15 minut. Potem robimy w każdym ziemniaku podłużny przekrój i całkiem nieduży dołek w centrum.
  2. Z lekka posypujemy solą i polewamy ketchupem. Potem hojnie posypujemy serem i kładziemy z góry salami.
  3. Po tym zawieramy ziemniak na deko i odprawiamy do zawczasu rozgrzanego do 200°C piecyka na 15 minut lub dopóki ser nie zacznie topić się i zapiekać. Wyjmujemy, dajemy trochę ochłonąć i podajemy na stół.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty