13 innowacyjnych produktów spożywczych, które wkrótce podbiją świat

Czy kiedykolwiek myślałeś o tym, że pojawią się czarne lody lub będzie można drukować jedzenie na drukarce?

Wszystko to stało się realne dzięki nowoczesnym technologiom, a więc w przyszłość może nas zaskoczyć jeszcze więcej!

Świat stale się zmienia, a postęp naukowo-techniczny obserwuje się nie tylko we wprowadzaniu nowych maszyn lub urządzeń i innych podobnych produktów, ale również w żywności. Jedzenie przestaje być nudne i zaskakuje nie tylko smakiem i składem, ale także wyglądem. Teraz upewnisz się w tym.

1. Po co gotować, skoro można wydrukować?

print

Wiele osób uważa drukarkę 3D za technologię przyszłości, która tworzy kopie różnych przedmiotów, w tym żywności. W Holandii naukowcy przystosowali już urządzenie do drukowania produktów na bazie wyrobów cukierniczych. Tym pomysłem zainteresowali się inwestorzy NASA, by astronauci mogli jeść pełnowartościowe produkty. Naukowcy aktywnie pracują nad stworzeniem odpowiedniego rodzaju mieszanek składników odżywczych.

2. Humanitarny stosunek do zwierząt

Humanitarny stosunek

Greenpeace aktywnie walczy o zachowanie życia zwierząt, wyznaczając cel – całkowitą odmowę jedzenia mięsa. Ogromna liczba ludzi nie jest gotowa na taki krok, dlatego naukowcy wzięli się za sprawę i znaleźli sposób na hodowlę mięsa z probówki. Dzięki sztucznej hodowli tkanki mięśniowej krów i byków w 2013 roku został przygotowany hamburger high-tech, którego koszt wyniósł 325 tys. USD, a celem naukowców jest uczynienie sztucznego mięsa niedrogim do użytku masowego.

3. Żadnych odpadów

Żadnych odpadów

Różne worki foliowe, pojemniki plastikowe i szklane zanieczszczają środowisko. W ostatnich latach opracowano opakowania ulegające biodegradacji, a obecnie celem jest powłoka jadalna. Nowojorscy naukowcy zaproponowali kilka jadalnych naczyń, wykonanych z substytutu pochodzenia roślinnego żelatyny agar-agar, a to dopiero początek.

4. Niespodziewane rozwiązanie kolorystyczne

rozwiązanie kolorystyczne

Naukowcy już dawno udowodnili, że kolor może mieć wpływ na człowieka. Twórcy Narodowego Uniwersytetu w Singapurze zaproponowali fioletowy chleb. Czy naprawdę jest piękny i apetyczny? Badania wykazały, że takie wypieki są trawione o 20% dłużej, niż zwykły biały chleb, a wszystko to dzięki nie tylko kolorowi, ale także dużej ilości przeciwutleniaczy, uzyskanych z brązowego ryżu. Dopóki spróbować innowacji nie ma możliwości, ponieważ znajduje się ona w fazie rozwoju.

5. Najważniejsze jest przezwyciężenie obrzydzenia

przezwyciężenie obrzydzenia

W krajach azjatyckich już dawno spożywane są koniki polne, karaluchy oraz inne pożywne i użyteczne gady i owady. Są spożywane nie tylko w postaci smażonej lub suszonej, ale również z nich wytwarza się mąka na makaron, słodycze i tak dalej. Głównym problemem takiego jedzenia jest odrzucenie wielu ludzi, którzy nie mogą zmusić siebie do jedzenia nawet rozdrobnionych chrząszczy.

6. Sushi nigdy nie bywa za dużo

sushi

Na Hawajach już od dłuższego czasu cieszy się dużą popularnością danie o nazwie "Poke". Dziś staje się już coraz bardziej popularne w wielu krajach. Do jego przygotowania używane są surowa ryba, warzywa i owoce. Składniki podawane są w małej misce lub w postaci dużego rolla. To pożyteczne i smaczne jedzenie uliczne.

7. Mięsny zamiennik bułki tartej

Mięsny zamiennik

Jeden z etapów przygotowania kotletów, bitek i innych podobnych potraw – panierowanie w bułce tartej. Widocznie komuś wydawało to się nudne, i zostały wymyślone kruszynki z przetartej wieprzowiny. W wyniku mamy mięso panierowane w mięsie. Może to i smaczne, kto wie...

8. Teraz tylko bezpieczne hamburgery

burger

Fast food znajduje się na szczycie popularności od wielu lat, ale burgery są uważane za jedne z najbardziej szkodliwych produktów dla figury i zdrowia. Firma "Beyond Meat" rozwiązała to pytanie i zaprezentowała warzywne kotlety do hamburgerów, które są identyczne z produktami mięsnymi według smaku, zapachu i tekstury. Podczas smażenia nawet wydziela się "sok mięsny". W rzeczywistości to sok burakowy. Takie jedzenie przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa.

9. Gotowa herbata w ciągu kilku sekund

herbata

Do przygotowania pysznej herbaty potrzebujemy czasu, a także wysokiej jakości herbaty i cukru. Problem został rozwiązany za pomocą pastylek herbacianych, wykonanych ze specjalnie przetworzonej herbaty, cukru i przypraw. Takie cukierki szybko rozpuszczają się w gorącej wodzie i można bez długiego oczekiwania pić pyszną herbatę w dowolnym miejscu.

10. Nowość dla miłośników kawy

kawa

Orzeźwiający i aromatyczny napój cieszy się ogromną popularnością. Lecz ma kilka wad, na przykład, przy częstym stosowaniu na zębach pojawia się brzydki ciemny nalot. Londyńskie naukowcy, wykorzystując unikalną technologię, opracowali bezbarwną kawę na bazie ziaren najwyższej jakości. Napój ma tradycyjny smak i orzeźwiający efekt i nie ma żadnych konsekwencji dla zębów.

11. Nowy widok ukochanego smakołyka

smakołyk

O szwajcarskiej czekoladzie chodzą legendy, i aby nie stracić swojego prestiżu, cukiernicy stale oferują jakieś nowości. Niedawno powstał nowy rodzaj czekolady o rubinowym kolorze. Stworzenie tej słodyczy trwało 13 lat.

12. Niesamowite lody

lody

Kolor czarny zawsze jest w modzie. "Więc dlaczego nie używać go do tworzenia unikalnych produktów spożywczych?" – pomyśleli naukowcy. W rezultacie świat zobaczył czarne lody. Ale jakie są twoje przypuszczenia o ich smaku? Tutaj na miłośników zimnego deseru czeka jeszcze jedna niespodzianka, bo łącza w sobie smak węgla(!) i migdałów.

13. Rezygnacja z butelek plastikowych

woda

Naukowcy już dawno udowodnili, że rozkład tworzyw sztucznych trwa setki lat, więc stale prowadzą poszukiwania alternatywnego materiału. Na przykład do przechowywania wody zostały wymyślone przyjazne dla środowiska pojemniki "Ooho!", które wykonane są z ekstraktu z alg morskich. Powłoka łatwo pęka, człowiek pije zawartość i wyrzuca opakowanie, a po sześciu tygodniach ono całkowicie rozkłada się bez żadnych konsekwencji.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty