13 orzeźwiających napojów, które łatwo przygotować w domu
Podczas okropnych upałów za szklankę chłodnego napoju możesz wiele oddać. Żadnej wody gazowanej.
Truskawka, limonka, ogórek

Potrzebne będą:
- 1 szklanka posiekanych truskawek;
- 1 szklanka posiekanych ogórków;
- 2 plasterki limonki;
- 1/4 szklanki liści mięty;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
W dzbanku wymieszać lód, limonkę, truskawki i ogórki. Liście mięty posiekać i dodać do słoika. Zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Trochę zgnieść owoce, aby oddały więcej smaku. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Truskawka, cytryna i bazylia

Potrzebne będą:
- 4-6 truskawek, pociętych na pół;
- 1/2 pokrojonej cytryny;
- mała garść świeżej bazylii;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
Napełnić dzbanek lodem i owocami. Liście bazylii posiekać i dodać do dzbanka, aby oddały swój aromat. Zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Odstawić na co najmniej 1 godzinę. Jeśli nie ma czasu czekać, nakłuj owoce widelcem, aby szybciej oddały sok.
Borówki i pomarańcza

Potrzebne będą:
- 2 plasterki pomarańczy;
- garść borówek;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
Wymieszać wszystkie składniki w dzbanku i umieścić w lodówce na 2-24 godziny, aby dać wodzie się odstać. Można zmiażdżyć borówki, aby dały więcej soku.
Arbuz i mięta

Potrzebne będą:
- 500 g arbuza, pokrojonego w plasterki;
- liście mięty;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
Wymieszać arbuza, miętę i lód w słoiku, a następnie zalać wodą. Zostawić w lodówce od 2 do 8 godzin. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku ilość arbuza i mięty można zwiększyć.
Pomarańcza i ogórek

Potrzebne będą:
- 2 duże pomarańcze;
- 1 cytryna;
- 1/2 dużego ogórka;
- 1 garść świeżej mięty;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
Pomarańcze, cytryny i ogórek pokroić, włożyć do słoika, zalać wodą. Trochę zgnieść owoce, aby oddały więcej smaku. Miętę posiekać, dodać do słoika.
Pomarańcze i kolendra

Potrzebne będą:
- kolendra / mięta / bazylia;
- 2 plasterki pomarańczy;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
W dzbanku wymieszać lód i plasterki pomarańczy. Liście kolendry zmielić i dodać do słoika. Zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Trochę zmiażdżyć owoce, aby oddały więcej smaku. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Grejpfrut i rozmaryn

Potrzebne będą:
- 1/2 pokrojonego grejpfruta;
- kilka gałązek rozmarynu;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
W dzbanku wymieszać lód i plasterki grejpfruta. Dodać rozmaryn. Zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Zostawić w lodówce na noc.
Malina, płatki róży i wanilia

Potrzebne będą:
- 200 g malin;
- różdżka wanilii;
- płatki róży;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
W dzbanku wymieszać wszystkie składniki i zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Zostawić w lodówce na noc.
Borówki i lawenda

Potrzebne będą:
- 250 g borówek;
- kwiaty lawendy;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
W dzbanku wymieszać borówki i kwiaty lawendy i zalać wodą. W razie potrzeby jagody można zgnieść. Umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut. Przy podawaniu na stół dodać lód.
Kiwi i ogórek

Potrzebne będą:
- 6 obranych kiwi;
- 1 obrany duży ogórek;
- cukier według uznania;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
Za pomocą miksera wymieszać do uzyskania jednolitej masy kiwi, ogórek, cukier i 2 szklanki wody. Przelać do dzbanka i wlać 4 szklanki wody. Dodać lód. Przy podawaniu udekorować kawałkami kiwi.
Melon, cytryna i malina

Potrzebne będą:
- 1 mały dojrzały melon;
- 1/2 szklanki cukru;
- 5 limonek;
- 1 szklanka malin;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
Melon pokroić na pół, usunąć nasiona łyżką, usunąć miąższ od skóry i pokroić na kawałki. Melon zmiksować w blenderze. Przy użyciu sita wycisnąć sok.
Wlać sok z melona do słoika i dodać 4 szklanki wody.
Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z nim cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać sok cytrynowy do dzbanka, dodać jagody maliny i lód.
Arbuz i kokos

Potrzebne będą:
- 1,5 kg oczyszczonego z pestek miąższu arbuza;
- 4 szklanki wody kokosowej;
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
Arbuz zmiksować w blenderze. Przez sito do miski wycisnąć sok z arbuza. Przelać go do słoika. Dodać wodę kokosową i sok z limonki. Umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Podawać z lodem.
Mango i limonki

Potrzebne będą:
- 2 szklanki pokrojonego w plasterki mango;
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki;
- 4 łyżki cukru;
- filtrowana woda zimna;
- lód.
Przyrządzanie:
Wszystkie składniki za wyjątkiem lodu wymieszać za pomocą blendera. Dodać lód.