13 orzeźwiających napojów, które łatwo przygotować w domu

Chcemy zaproponować przepisy na orzeźwiające napoje, które łatwo przygotować w domu.

Podczas okropnych upałów za szklankę chłodnego napoju możesz wiele oddać. Żadnej wody gazowanej.

Truskawka, limonka, ogórek

13 orzeźwiających napojów 1

Potrzebne będą:

  • 1 szklanka posiekanych truskawek;
  • 1 szklanka posiekanych ogórków;
  • 2 plasterki limonki;
  • 1/4 szklanki liści mięty;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

W dzbanku wymieszać lód, limonkę, truskawki i ogórki. Liście mięty posiekać i dodać do słoika. Zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Trochę zgnieść owoce, aby oddały więcej smaku. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.

Truskawka, cytryna i bazylia

13 orzeźwiających napojów 2

Potrzebne będą:

  • 4-6 truskawek, pociętych na pół;
  • 1/2 pokrojonej cytryny;
  • mała garść świeżej bazylii;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

Napełnić dzbanek lodem i owocami. Liście bazylii posiekać i dodać do dzbanka, aby oddały swój aromat. Zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Odstawić na co najmniej 1 godzinę. Jeśli nie ma czasu czekać, nakłuj owoce widelcem, aby szybciej oddały sok.

Borówki i pomarańcza

13 orzeźwiających napojów 3

Potrzebne będą:

  • 2 plasterki pomarańczy;
  • garść borówek;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

Wymieszać wszystkie składniki w dzbanku i umieścić w lodówce na 2-24 godziny, aby dać wodzie się odstać. Można zmiażdżyć borówki, aby dały więcej soku.

Arbuz i mięta

13 orzeźwiających napojów 4

Potrzebne będą:

  • 500 g arbuza, pokrojonego w plasterki;
  • liście mięty;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

Wymieszać arbuza, miętę i lód w słoiku, a następnie zalać wodą. Zostawić w lodówce od 2 do 8 godzin. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku ilość arbuza i mięty można zwiększyć.

Pomarańcza i ogórek

13 orzeźwiających napojów 5

Potrzebne będą:

  • 2 duże pomarańcze;
  • 1 cytryna;
  • 1/2 dużego ogórka;
  • 1 garść świeżej mięty;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

Pomarańcze, cytryny i ogórek pokroić, włożyć do słoika, zalać wodą. Trochę zgnieść owoce, aby oddały więcej smaku. Miętę posiekać, dodać do słoika.

Pomarańcze i kolendra

13 orzeźwiających napojów 6

Potrzebne będą:

  • kolendra / mięta / bazylia;
  • 2 plasterki pomarańczy;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

W dzbanku wymieszać lód i plasterki pomarańczy. Liście kolendry zmielić i dodać do słoika. Zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Trochę zmiażdżyć owoce, aby oddały więcej smaku. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.

Grejpfrut i rozmaryn

13 orzeźwiających napojów 7

Potrzebne będą:

  • 1/2 pokrojonego grejpfruta;
  • kilka gałązek rozmarynu;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

W dzbanku wymieszać lód i plasterki grejpfruta. Dodać rozmaryn. Zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Zostawić w lodówce na noc.

Malina, płatki róży i wanilia

13 orzeźwiających napojów 8

Potrzebne będą:

  • 200 g malin;
  • różdżka wanilii;
  • płatki róży;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

W dzbanku wymieszać wszystkie składniki i zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Zostawić w lodówce na noc.

Borówki i lawenda

13 orzeźwiających napojów 9

Potrzebne będą:

  • 250 g borówek;
  • kwiaty lawendy;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

W dzbanku wymieszać borówki i kwiaty lawendy i zalać wodą. W razie potrzeby jagody można zgnieść. Umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut. Przy podawaniu na stół dodać lód.

Kiwi i ogórek

13 orzeźwiających napojów 10

Potrzebne będą:

  • 6 obranych kiwi;
  • 1 obrany duży ogórek;
  • cukier według uznania;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

Za pomocą miksera wymieszać do uzyskania jednolitej masy kiwi, ogórek, cukier i 2 szklanki wody. Przelać do dzbanka i wlać 4 szklanki wody. Dodać lód. Przy podawaniu udekorować kawałkami kiwi.

Melon, cytryna i malina

13 orzeźwiających napojów 11

Potrzebne będą:

  • 1 mały dojrzały melon;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 5 limonek;
  • 1 szklanka malin;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

Melon pokroić na pół, usunąć nasiona łyżką, usunąć miąższ od skóry i pokroić na kawałki. Melon zmiksować w blenderze. Przy użyciu sita wycisnąć sok.

Wlać sok z melona do słoika i dodać 4 szklanki wody.

Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z nim cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać sok cytrynowy do dzbanka, dodać jagody maliny i lód.

Arbuz i kokos

13 orzeźwiających napojów 12

Potrzebne będą:

  • 1,5 kg oczyszczonego z pestek miąższu arbuza;
  • 4 szklanki wody kokosowej;
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

Arbuz zmiksować w blenderze. Przez sito do miski wycisnąć sok z arbuza. Przelać go do słoika. Dodać wodę kokosową i sok z limonki. Umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Podawać z lodem.

Mango i limonki

13 orzeźwiających napojów 13

Potrzebne będą:

  • 2 szklanki pokrojonego w plasterki mango;
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki;
  • 4 łyżki cukru;
  • filtrowana woda zimna;
  • lód.

Przyrządzanie:

Wszystkie składniki za wyjątkiem lodu wymieszać za pomocą blendera. Dodać lód.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty