13 produktów, które śmiało można zamrażać
Jeśli przeprowadzić eksperyment i zajrzeć do zamrażarek przeciętnych rodzin, w większości przypadków można tam znaleźć lody, półprodukty, owoce i mięso. Okazuje się, że lista produktów, które można zamrozić bez utraty użytecznych i smakowych właściwości jest wystarczająco duża. Dowiedzieliśmy się, co można przechowywać w zamrażarce i jak to zrobić poprawnie.
1. Chleb
Jeśli chleb już zasycha, nie warto go zamrażać, lepiej zrobić z niego sucharki. Zamrozić można świeży chleb, który trzeba pokroić w plasterki i zawinąć w folię. Rozmraża się łatwo i szybko zarówno w kuchence mikrofalowej jak i w piekarniku w temperaturze 150°C.
2. Koncentrat pomidorowy
Chodzi tu nie o sos ze sklepu, ale sos domowej roboty, w który można zaopatrzyć się na przyszłość, aby w każdej chwili można było dodać do swoich ulubionych potraw. Na przykład możesz przygotować pomidory z posiekanym czosnkiem, ziołami i oliwą z oliwek. Gotuj na minimalnym ogniu przez cztery godziny. Następnie ochłódź i włóż do pojemników i zamroź.
3. Starty ser
Do gotowania różnych ciast, zapiekanek i innych potraw używany jest starty żółty ser. Można zaopatrzyć się w ser na przyszłość, dla tego trzeba zetrzeć go na tarce, rozłożyć na porcje i zamrozić. Dzięki temu ser na długo pozostanie świeży.
4. Masło
W wielu supermarketach od dawna sprzedaje się masło w postaci zamrożonej, ponieważ pomaga to wydłużyć termin ważności produktu. Masło łatwo kroić i trzeć. Przechowywać je należy bezpośrednio w opakowaniu lub owinięte w pergamin, a następnie w worek foliowy.
5. Orzechy
Na świeżym powietrzu orzechy szybko wysychają, i gorzknieje tłuszcz, który jest w nich zawarty, dlatego najlepiej swoje zapasy zamrozić. Po rozmrożeniu orzechy są również smaczne i pożyteczne.
6. Jaja
Jeśli lubisz piec różne bułeczki, pizze i tak dalej, możesz zamrażać jaja, jeśli ich termin ważności zbliża się do końca. Oddziel białka od żółtek i umieść je w foremkach do kostek lodu. Rozmrażać należy je w temperaturze pokojowej, a jeśli robisz jajecznicę, to wrzucaj kostki bezpośrednio na patelnię.
7. Makaron
Jeśli jesteś pewien, że półproduktami mogą być tylko naleśniki, ser, pierogi i kotlety, to się mylisz. Na kolację można podać gotowany makaron. Należy go zamrozić w workach, z których należy usunąć powietrze, aby stały się płaskie. Aby rozmrozić makaron, opuść go prosto w worku do gorącej wody na kilka minut.
8. Zioła
Pietruszka, koperek i inne zioła po szybko tracą swoją świeżość i zaczynają żółknąć. Aby do tego nie doszło, lepiej zrobić z nich przyprawę do zup i różnych dań głównych. Wszystko jest bardzo proste: posiekać zioła, rozłożyć na desce lub tacy i zamrozić. Następnie włożyć do worków i przechowywać w zamrażarce. Jest jeszcze jedna rada od kucharzy – posiekane zioła wymieszać z wodą lub roztopionym masłem. Rozłożyć wszystko po foremkach do kostek lodu i zamrozić.
9. Banan
Czasami te egzotyczne owoce bardzo szybko dojrzewają i psują się, więc żeby ich nie wyrzucać, przechowywuj je w zamrażarce. Będziesz mieć wspaniały produkt do koktajli mlecznych i deserów. Najpierw zmiksuj banany w blenderze lub zmiażdż tradycyjnym widelcem, a następnie rozłóż masę do foremek i zamroź.
10. Bita śmietana
Dość niespodziewane jest znalezienie na tej liście bitej śmietany, ale naprawdę można je zamrozić, na przykład, aby ozdobić gorącą czekoladę lub kakao. Weź tacę, przykryj ją papierem pergaminowym i rozłóż łyżeczką śmietanę. Umieść wszystko w zamrażarce, a następnie otrzymane ciastka włóż do pojemników i przechowywuj w zamrażarce.
11. Puree ziemniaczane
Jeśli nie masz czasu na szybkie przygotowanie pełnowartościowego obiadu, można zamrozić gotowe puree. Poprawnie to zrobić tak: rozłóż małe porcje na desce do krojenie, pokrytej papierem pergaminowym. Zamróź i włóż do worków. Puree zachowa swój smak w ciągu dwóch miesięcy.
12. Gotowany ryż
Zdarzają się sytuacje, gdy gospodyni gotuje za dużo ryżu, ale nie warto wyrzucać resztek, ponieważ ryż można zamrozić. Połóż ryż do zwykłego pojemnika plastikowego, zamknij pokrywę i przechowywuj w zamrażarce. Aby go rozgrzać, umieść ryż w mikrofalówce lub na patelni, dodając trochę wody.
13. Wino i szampan
Znajoma sytuacja – jeśli po spotkaniu towarzyskim pozostała niedopita butelka wina lub szampana, to napój można przechować na przyszłość. Rozlej go po foremkach do kostek lodu i zamróź. Takich kostek można użyć, na przykład, przy przygotowaniu mięsa lub dodawać je do koktajli.