13 ziół, wspomagających trawienie
Bóle brzucha i problemy trawienne uprzykrzają życie niemal każdemu z nas. Często towarzyszą im wzdęcia, zgaga, niestrawność, brak apetytu, nudności. Sprawdź, które zioła skutecznie wspomagają układ pokarmowy i pomagają szybko się pozbyć przykrych objawów.
1. Koper włoski (Fenkuł)
Owoce kopru włoskiego stosuje się przy wzdęciach i bólach brzucha, gdyż zmniejszają napięcie mięśni gładkich brzucha.
Na bóle brzucha najczęściej stosuje się herbatę lub napar z kopru włoskiego. Koper włoski można jeść na surowo, w formie sałatki lub dodawać do różnych zup.
2. Rumianek
Rumianek jest największym sprzymierzeńcem błony śluzowej żołądka. Chroni i regeneruje śluzówkę żołądka. Pomoże też na wzdęcia. Rumianek zapobiega nadkwaśności żołądka czy nadmiernemu wydzielaniu soku żołądkowego. Mogą go pić nawet osoby z chorobą wrzodową.
Napar z rumianku działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, ściągająco, wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie układu trawiennego, więc może być stosowany na złagodzenie bólów brzucha.
3. Mięta
Mięta ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Łagodzi wzdęcia, zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka i innych chorób, m.in. przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego.
4. Ruta
Ruta łagodzi wzdęcia, zapobiega nadkwaśności żołądka czy nadmiernemu wydzielaniu soku żołądkowego. Niekiedy wyciągi z ruty stosuje się, aby uregulować cykl miesiączkowy.
5. Anyż
Anyż jest bardzo skutecznym ziołem stosowanym na różne dolegliwości układu pokarmowego, gdyż ma działanie rozkurczające i przeciwbólowe. Doskonale sprawdza się jako środek na niestrawność, wzdęcia i gazy, wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie układu trawiennego, pomaga pozbyć się obrzęków, może być stosowany w leczeniu nadkwasowości. Jest często stosowany w leczeniu kolki i zapaleniu błony śluzowej żołądka.
6. Macierzanka
Macierzanka często stosowana jest w leczeniu ostrych bólów żołądkowych i silnych bólów, spowodowanych skurczem mięśni gładkich. Napar z macierzanki doskonale sprawdza się jako środek na wzdęcia i gazy. Należy go pić od razu po spożyciu posiłku.
7. Bazylia
Bazylia łagodzi bóle brzucha i bóle menstruacyjne. Płukanka z bazylii doskonale łagodzi ból i zapalenie gardła.
8. Rozmaryn
Rozmaryn doskonale się sprawdza jako środek na niestrawność i inne dolegliwości układu pokarmowego. Rozmaryn zawiera olejki eteryczne i substancje gorzkie, które wspomagają produkcję żółci i jej przepływ, działają osłonowo na jelita i żołądek.
9. Siemię lniane
Siemię lniane doskonale radzi sobie z biegunką, zaparciami i jest doskonałym środkiem na zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego.
10. Imbir
Napar z imbiru łagodzi wzdęcia, zgagę, nudności i bóle brzucha. W dodatku doskonale się sprawdza jako środek na nadkwasowość żołądka, pomaga pozbyć się uczucia pełności i ciężkości po posiłku, wspomaga trawienie, ma działanie przeciwbakteryjne. Napar z imbiru można pić codziennie.
11. Aloes
Aloes łagodzi wzdęcia, a dzięki działaniu antybakteryjnemu pomaga pozbyć się uciążliwego pieczenia w przełyku. Jest skutecznym środkiem na zaparcia, poprawia perystaltykę żołądka i jelit, wspomaga trawienie, a także oczyszcza jelita, zbierając z nich złogi i utrudnia wchłanianie toksyn.
12. Karczoch
Karczoch skutecznie wymiata toksyny i złogi z organizmu, wspomaga układ pokarmowy i trawienie. Stymuluje wątrobę do lepszego trawienia tłuszczów, oczyszcza ją, obniża poziom cholesterolu we krwi.
13. Mniszek
Mniszek pomaga pozbyć się zaparć, zgagi, wspomaga trawienie i układ pokarmowy. Szczególnie jest zalecany jako skuteczny środek na kamicę nerkową, zapalenie błony śluzowej żołądka, przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i wrzody żołądka.