14 jadalnych chwastów

To może wydawać się dziwne, ale to fakt – aby przekąsić, wystarczy po prostu wyjść na podwórko. Są jadalne chwasty, które do tego są korzystne dla ludzkiego organizmu.

Słowo "chwast" brzmi jak wyrok, ale czasami tak nazywane są rośliny, które na to nie zasługują. Mało kto wie, że na podwórku, w ogrodzie, sadzie, lesie łatwo znaleźć rośliny zielne, które można jeść, uzyskując przy tym korzyści dla organizmu. Odpowiedzmy z czego w razie potrzeby, można zrobić pyszne danie.

1. Rukiew wodna

Rukiew wodna

Chwast, który sprzedaje się w sklepach, ale w rzeczywistości można go zerwać całkowicie za darmo w pobliżu najbliższego zbiornika wodnego. Surowa rukiew dodawana jest do różnych sałatek, co nadaje potrawie pikanterii. W jej składzie są witaminy, zdrowe oleje, minerały i alkaloidy.

2. Pokrzywa

Pokrzywa

Jeszcze jeden znany chwast, którego wiele osób używa do celów kulinarnych. Do przykładu zamiast szczawiu do zupy można dodać liście pokrzywy. Muszą być młode i uprzednio poparzone wrzątkiem, aby wykluczyć palący efekt. Ponadto, liście pokrzywy dodawane są do sałatek i sosów. Nie można nie wspomnieć, że od czasów starożytnych pokrzywa stosowana jest w medycynie ludowej, ponieważ posiada szeroką gamę pożytecznych właściwości.

3. Łoboda

Łoboda

Mało kto wie, że łoboda jest używana do gotowania niektórych leków i do produkcji suplementów diety. Uzyskać korzyści z chwastu można, stosując go w żywności, do czego najpierw z niego należy usunąć niebezpieczne dla organizmu kwasy szczawiowe. Z tym zadaniem dobrze poradzi sobie sok z cytryny lub obróbka cieplna. Naukowcy ustalili, że ten chwasty jest nawet zdrowszy od bardziej znanego dla nas szczawa, z którym przepisy można używać także do gotowania dań z łobody.

4. Oset

Oset

W narodzie roślina ta jest nazywana łopianem, i wielu osób zna jej ostre kolce. W rzeczywistości oset jest jadalny i smaczny, i w razie czego pomoże poradzić sobie z głodem i dostać zastrzyk witamin. Liście trzeba odciąć i oczyścić z cierni, a następnie pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie, po czym otrzymasz jadalną zupę.

5. Mniszek lekarski

Mniszek lekarski

Z pięknego i pachnącego kwiatu można nie tylko pleść wianki, ale także używać go do jedzenia. Jednym z najbardziej popularnych przysmaków z mniszka lekarskiego jest dżem. Liście tej rośliny mogą być wykorzystywane w przepisach na sałatki. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że gdy roślina dojrzewa, nabiera lekko gorzkawego smaku, dlatego zbierać ją trzeba na początku wiosny, gdy liście są młode i delikatne. Jeśli chodzi o korzyści, to w mniszku lekarskim jest dużo beta-karotenu, przy czym więcej niż w marchwi.

6. Perz właściwy

Perz właściwy

Chwast, którego nienawidzą ogrodnicy i rolnicy, ponieważ niekorzystnie wpływa to na wzrost roślin uprawnych, takich jak pszenica. Przy czym wiele osób nie ma pojęcia, że ten chwast jest bardzo pożyteczny dla organizmu człowieka. Do spożycia nadają się młode rośliny, które jeszcze nie dały nasion. Liście nadają się do sałatek, zup, sosów, a z korzeni można zrobić mąkę.

7. Sit

Sit

Roślina, która jest używana do zielenienia stawów krajobrazowych i nazywana po prostu trzciną. W tym chwaście jadalne są łodygi, korzenie i nasiona. Można używać w postaci surowej i gotowanej. Sit jest bardzo pożyteczny, ponieważ zawiera dużo węglowodanów. Mąka uzyskana z suchych korzeni, będzie słodka, i do niej nie trzeba będzie dodawać cukru.

8. Tasznik pospolity

Tasznik pospolity

Dzieci lat 90-tych znają ten chwast jak nikt inny, ponieważ one bez strachu jadły go, bo ma dość przyjemny smak, który jest podobny do ziół ogrodowych. Tasznik pospolity jest w stanie urozmaicić smak każdej potrawy, dodając jej pikanterii. Należy pamiętać, że dla młodych roślin charakterystyczny jest ostry smak z nutką kwasku. W kulinariach można używać nasion chwastów, dodając ich do sosów zamiast musztardy. Nie da się nie zauważyć korzystnych właściwości tasznika pospolitego, które są używane w medycynie.

9. Portulaka

Portulaka

Odróżnić tę roślinę można dzięki grubym czerwonym łodygom i soczystym liściom o okrągłym kształcie. Na działce bardzo trudno pozbyć się tego chwastu, ale w razie czego można uzyskać dużo jadalnej zieleni. Łodygi i liście można jeść świeże, dodając do sałatek lub innych potraw. Portulaka może być świetnym zamiennikiem szpinaku. Jeśli chodzi o korzyści, roślina ta zawiera przeciwutleniacze i kwasy omega-3.

10. Rdestowiec sachaliński

Rdestowiec

Chwast, który zewnętrznie można porównać do bambusa z powodu jego wysokich łodyg. Jest on powszechnie używany w północno-wschodniej części Europy i na Środkowym Zachodzie. Zaleca się używać pędów zielonego i czerwonego koloru, o długości do 8 cm. Z nich należy usunąć liście i skórkę, a następnie można ugotować.

11. Koniczyna

Koniczyna

Rozpoznać tę roślinę łatwo, ponieważ ma listki z trzech, rzadziej czterech płatków, które są uważane za symbol szczęścia, ma oryginalne różowe kwiaty. Przy czym mało kto wie o odżywczych i użytecznych nasionach koniczyny, które zawierają do 25% białka i 12% zdrowych tłuszczów. Można je jeść, aby szybko zaspokoić głód. Można używać również suszonych kwiatów do zaparzenia smacznej i korzystnej herbaty. W żywności można stosować także surowe liście, które należy umyć i posolić, natomiast młode pąki można kisić podobnie jak kapustę.

12. Kudzu

Kudzu

Roślina ta jest w stanie wyżywić ogromną liczbę ludzi, ponieważ rośnie w wielu obszarach. Bardzo popularne kudzu na południu, gdzie z niego przygotowuje się ogromna liczba dań, nawet słodkich dżemów i galaretek. Jedna z opcji gotowania – ugotuj korzenie, wymieszaj z sosem sojowym i dodaj do sałatki. Kudzu jest doskonałym pomocnikiem w problemach żołądkowych.

13. Pałka szerokolistna, rogoża

rogoża

Jedną z opcji posiłku na łonie natury jest ozdobna roślina bagienna, którą wiele osób myli z trzcinami. W żywności są używane kłącza, które należy wysuszyć i zmielić, aby uzyskać proszek, z którego można piec chleb. Można jeść także młode kolby, które w smaku przypominają szparagi.

14. Bambus

Bambus

Wiele osób nie wie, że w rzeczywistości bambus to nie drzewo, a odmiana trawy, która bardzo szybko rozprzestrzenia się jak chwast. Smak łodygi bardzo podobny jest do kukurydzy, zawiera dużo błonnika, ważnego dla organizmu. Najprostszy sposób przygotowania bambusa wygląda tak: usuwamy liście i twardą powierzchnię, a następnie przecinamy pędy na kawałki i gotujemy przez 20 min., aby znikła gorycz. W końcu bambus przyprawiamy sosem sojowym i dodajemy, na przykład, do sałatki.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty