14 jaskrawych sposobów zastosowania barwników spożywczych

Na święta lub jakąś imprezę możesz ugotować jaskrawe kreatywne potrawy dla swoich bliskich, które poprawią im humor.

1. Różnokolorowe faszerowane jajka

faszerowane jajka

Ugotowane jajka na twardo przecinamy na połówki. Ostrożnie wyjmujemy zawartość skorupek do miski. Wymieszaj 150 ml zimnej wody z trzema kropelkami barwnika spożywczego i 1 łyżeczką octu. Do mieszanki zanurz białka, odstaw je, dopóki nie przybiorą potrzebny odcień. Jajka w misce doprawiamy solą i pieprzem, a potem rozdrabniamy żółtko z majonezem. Skorupki wypełniamy farszem jajecznym.

2. Wesoły zamrożony jogurt

jogurt

Do przygotowania tego dosyć prostego przepisu musisz wymieszać grecki jogurt z miodem i barwnikiem spożywczym (im więcej barwnika, tym intensywniejszy kolor). Następnie przekładamy masę do worka do mrożenia z odciętym kątem i wyciskamy na papier do pieczenia. Następnie wstawiamy papier do pieczenia z kolorowymi kropkami do zamrażarki.

3. Różowe ciasteczka orzechowe

ciastko

Do przygotowania tego smakołyku będziesz potrzebowała:

  • 200 gr cukru;
  • 200 gr orzeszków ziemnych;
  • 60 ml syropu cukrowego;
  • 1/8 łyżeczki soli;
  • 2 łyżek stołowych wody;
  • 2 łyżek stołowych masła;
  • 1 łyżki wanilii;
  • 1 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego.

Wymieszaj cukier, orzeszki, syrop i wodę w garnku, delikatnie mieszając, zaczekaj, zanim zacznie kipieć. Następnie wyłącz gaz i dodaj barwnik, masło i wanilię. Wymieszaj masę, zanim masło się roztopi, następnie odstaw. Gdy masa wystygnie do 55-60 stopni za pomocą łopatki przełóż ją na papier do pieczenia. Nie zapomnij włożyć ciasteczka do folii spożywczej.

4. Zabawne marshmallow

marshmallow

Ten smakołyk może być perełką każdej dziecięcej imprezy. Do przygotowania będziesz potrzebowała pędzla, barwnika spożywczego i dużego opakowania marshmallow.

5. Deszczowa babeczka

ciasto

Tajemnica cudownego smakołyku – dodajesz niebieski barwnik spożywczy do 1/3 części ciasta, przekładasz ciasto za pomocą łyżki, aby przybrało kształt kałuży. Następnie nie rozpuszczając, dodajesz barwnik do pozostałej części ciasta.

6. Kolorowe ciasteczka

Kolorowe ciasteczka

Będziesz potrzebowała:

  • 340 gr masła;
  • 300 gr cukru;
  • 2 jajek;
  • 2 żółtek;
  • 4 łyżeczek ekstraktu waniliowego;
  • 2 łyżeczek ekstraktu migdałowego;
  • 500 gr mąki;
  • 1 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia.

W dużej misce zmiksuj pokrojone masło i cukier. Miksując, dodawaj jajka, żółtka, ekstrakt waniliowy i migdałowy. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, stopniowo dodawaj tę masę do ubitego masła z cukrem. Wymieszaj, ale nie ubijaj.

Teraz musisz podzielić ciasto na sześć części i pomalować w różne kolory tęczy. Najlepiej użyć barwników w żelu, aby otrzymać intensywniejszy kolor.

Wstaw ciasto do zamrażarki na 2 godziny. Następnie ciasto należy rozwałkować. Każdą rozwałkowaną warstwę wkładamy do zamrażarki. Gdy ułożysz wszystkie warstwy w postaci tęczy, owiń je folią i wstaw do lodówki. Kroimy tęczowy biszkopt i pieczemy w piekarniku w ciągu 6-10 minut w temperaturze 170-180 stopni.

7. Pomalowane papilotki do babeczek

Pomalowane papilotki 2

Po prostu zanurzamy papilotki w barwniku spożywczym i czekamy, zanim wyschną.

8. Różowe babeczki z landrynkami

Różowe babeczki

Składniki:

  • 350 ml wódki;
  • barwnik spożywczy w żelu;
  • 40 gr landrynek;
  • Babeczki (dowolny przepis);
  • Polewa (dowolny przepis).

Landrynki do ozdoby należy przygotować przynajmniej dobę przed pieczeniem babeczek. W tym celu w metalowym pojemniku należy wymieszać wódkę z ¼ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszać. Połóż kilka landrynek do sita. Zanurz w wódce i wyciągnij. Gotowe landrynki należy umieścić na papierze do pieczenia i odstawić na noc. Aby uzyskać intensywny odcień, zacznij od jasnego koloru, stopniowo dodając barwnik. Jednak każdy kolor należy oddzielnie wysuszyć.

Przygotuj babeczki. Babeczki polewamy polewą o grubości 1-1,3 cm. Następnie ozdabiasz polewę landrynkami, spryskujesz wodą i odstawiasz na 10-15 minut, aby wyschły.

9. Różnokolorowe marschmallow

Różnokolorowe marschmallow

Wymieszaj kilka kropelek barwnika z wodą i zanurz w niej marshmallow. Wyciągnij i odstaw, aby wyschły.

10. Granatowe aksamitne babeczki

Granatowe aksamitne babeczki

Składniki:

Babeczki:

  • 2 szklanki cukru;
  • 1 kostka masła;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka kakao;
  • granatowy barwnik spożywczy;
  • 2,5 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 szklanka maślanki;
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii;
  • ½ łyżeczki sody;
  • 1 łyżka octu;

Polewa:

  • 450 gramów śmietankowego sera;
  • 1 kostka masła;
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii;
  • 4 szklanki cukru pudru.

W dużej misce należy wymieszać cukier, masło i jajko. Po każdym jajku trzeba dokładnie wymieszać ciasto. Łączymy kakao z barwnikiem, a później dodajemy sól i mąkę. Następnie musisz wymieszać maślaną masę z mąką, dodać maślankę i ekstrakt wanilii. W oddzielnym pojemniku zgaszamy sodę octem i dodajemy do ciasta. Gotowe ciasto wlewamy w papilotki do babeczek i pieczemy w temperaturze 180 stopni w ciągu 25-30 minut Do przygotowania polewy należy połączyć śmietankowy ser, masło i wanilię, dodać cukier i ubić. Po tym, gdy babeczki całkowicie wystygną, polewamy je polewą.

11. Babeczki "jajka na twardo"

jajka na twardo

Składniki:

  • 3 jajka;
  • ¾ rozmiękczonego masła;
  • 1,3 szklanki cukru;
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii;
  • ½ szklanki śmietanki o małej zawartości tłuszczu;
  • 2 szklanki mąki;
  • 2¼ sody;
  • ½ łyżki morskiej soli;
  • ½ szklanki jagód.

Zrób domowy barwnik z jagód (borówka, truskawka, malina, jeżyna). W tym celu zmiksuj jagody w blenderze i wyciskamy z nich sok.

jajka

Przygotuj jajka do opakowania. W tym celu musisz pomalować jajka i za pomocą strzykawki kuchennej usunąć z nich to, co znajduje się w środku.

jajka 2

Następnie musisz rozpuścić 2 łyżki stołowe masła i każdą skorupkę wypełniamy masłem. Następnie jajko trzeba potrząsnąć i wylać masło do zlewu. W dużej misce należy zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i wanilię. W oddzielnej misce należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i powoli dodawać suche składniki do jajkowej masy. Otrzymane płynne ciasto należy wlać do 3-4 misek (zgodnie z kolorami) i wymieszać z barwnikami.

Umieść jajka na blaszce do piekarnika i za pomocą strzykawki wypełniaj każde ciastem, po kolei innym kolorem. Wypełniaj jajka do połowy, aby zachować skorupki. Gotowe jajka na twardo należy piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni w ciągu 18 minut.

12. Tęczowy chleb

Tęczowy chleb

Składniki (na 4 bochenki):

  • 11-12 szklanek mąki;
  • ½ szklanki cukru;
  • 2 łyżki stołowe soli;
  • 2 opakowania suchych drożdży;
  • 4½ szklanki mleka;
  • ½ oleju;
  • 2 jajka.

Zmiksuj 4 szklanki mąki, cukier, sól, drożdże za pomocą miksera. W rondlu nieco podgrzej mleko i olej. Wymieszaj masę z mąki i mleka, dodaj jajka i miksuj w ciągu 3-4 minut. Następnie ciasto należy podzielić na 6 części i pomalować każdą z nich. Należy rozwałkować każdą część i sformować bochenki. Bochenki odstawiamy na 30 minut, następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni w ciągu 30-40 minut.

13. Ciastka Piniata

Ciastka Piniata

Składniki:

Do ciasta:

  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 kostka masła;
  • 1 szklanka oleju;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 5 szklanek mąki;
  • 1 łyżka stołowa wanilii;
  • Drażetki М&M's.

Do polewy:

  • ½ szklanki cukru pudru;
  • mleko.

Zrób ciasto. Wymieszaj cukier z masłem, dodaj jajka i olej. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do masy maślanej. Ugnieć ciasto, podziel go na 6 części i wymieszaj każdą z barwnikiem. W pojemniku, zasłanym folią, umieść rozwałkowane ciasto, po kolei każdy kolor. Wkładamy pojemniki do zamrażarki na 4-8 godzin.

Ciastka Piniata 2
Ciastka Piniata 3

Gotowe ciasto francuskie kroimy na kawałki o grubości 1 cm i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni.

Ciastka Piniata 4

Następnie formujemy osła i wypełniamy go drażetkami. Należy wyciąć część ciasta i wypełnić pustkę drażetkami.

Ciastka Piniata 5

14. Domowe marmoladki

Domowe marmoladki

Składniki:

  • 4 łyżki stołowe żelatyny;
  • 1 szklanka zimnej wody;
  • 1 ½ wrzątku;
  • 4 szklanki cukru;
  • ¼ łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub miętowego;
  • 1-2 kropelki barwnika;

Dodatkowo cukier do posypki.

Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, nagrzewamy i dodajemy do rondla gorącą wodę. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści, dodajemy cukier i gotujemy w ciągu 25 minut. Wlewamy masę żelatynową do pojemników, do każdego dodajemy barwnik i wstawiamy do lodówki, pozostawiając na całą noc. Gotową marmoladę kroimy i posypujemy cukrem.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty