14 lifehacków kulinarnych, potwierdzonych przez Einsteina

Naukowcy mają w swoim arsenale niejeden sekret, który można wykorzystać, aby uprościć proces gotowania różnych potraw.

Profesor chemii Robert Wolke w celu popularyzacji nauki, postanowił pokazać jak w gotowaniu można zastosować zasady naukowe. W tym celu wydał książkę zatytułowaną "O czym Einstein powiedział kucharzowi. Fizyka i chemia w twojej kuchni”. Proponujemy kilka ciekawych kulinarnych lifehacków.

1. Smaczne i soczyste kotlety

kotlety

Aby zrobić dobrego burgera, musisz poznać sekret gotowania głównego składnika – kotleta. Polega na prawidłowym doborze czasu, kiedy należy dodać sól do mięsa mielonego na kotlety. Musisz to zrobić tuż przed smażeniem, ponieważ jeśli zrobisz to wcześniej, sól zniszczy strukturę białka i kotlet będzie twardy. Jest pewien lifehack równomiernego smażenia kotleta: najpierw uformuj kulkę, a następnie delikatnie przyciśnij go dłonią do deski. Otrzymany kotlet ściśnij w środku, żeby powstało zagłębienie. Dzięki tej sztuczce kotlet będzie równomiernie się smażyć i na brzegach, a także w środku.

2. Idealne warzywa w kuchence mikrofalowej

bruselka

Niezwykła porada z książki pomogą gotować w kuchence mikrofalowej smaczne i zdrowe warzywa. Autor zaleca pokroić je na plastry, włożyć do miski i nakryć trzema warstwami papierowych ręczników. Gotowanie powinno trwać około 5 minut.

3. Tylko smaczny i piękny omlet

jajecznica

Okazuje się, że konsystencja i smak omletów również w dużej mierze zależy od tego, kiedy do jajek dodaje się sól. Kulinarny lifehack od Wolke – wcześniej dodaj sól do mieszaniny jaj i pozostaw na 15 minut przed wlaniem na patelnię. Niewielu ludzi to robi, ale warto spróbować.

4. Sekret gotowania najlepszego steku

mięso

Są wśród naukowych lifehacków także porady dotyczące tego, jak uczynić mięso bardziej miękkim. Aby to zrobić, należy marynować je z owocami bogatymi w enzymy – przyspieszacze reakcji chemicznych. Najlepiej używać ananasa, fig lub papai. Owoce nie tylko zmiękczą wierzchnią warstwę, ale również dodadzą przyjemnej słodyczy i aromatu.

5. Ponowne podgrzewanie

chronienie

Kolejna tajemnica dotyczy rozgrzania steku, ponieważ jeśli włożyć go znowu na patelnię lub użyć kuchenki mikrofalowej, stopień smażenia się zmieni, a mięso może okazać się gumowe. Włóż mięso do worka próżniowego z zapięciem i zanurz w gorącej wodzie (temperatura 60-70 °). To wystarczy, aby stek był podgrzany, ale pozostał smaczny i soczysty.

6. Puszyste i lekkie, jak obłoczek, racuszki

pierogi

Zawsze chciałeś ugotować puszyste racuszki, ale nie wiedziałeś jak to zrobić? Teraz dowiesz się tego sekretu, który jest dość prosty. Białka i żółtka do ciasta należy dodawać osobno, przy czym z białek należy dokładnie ubić lekką pianę.

7. Sekret gotowania brukselki

sałatka

Brukselka jest nie tylko piękna, ale również zdrowa i smaczna. Ale niewielu ludzi wie, jak prawidłowo ją przygotować, aby kapusta była idealna. Jeśli brukselkę przetrzymać na patelni, stanie się gorzka i będzie nieprzyjemnie pachnąć. W książce Wolke jest opisany lifehack: przetnij główki na połówki i gotuj z każdej strony przez trzy minuty. Kolejna wskazówka – lepiej gotować taką kapustę z tłuszczem zwierzęcym, na przykład z bekonem.

8. Żeby sos nie był odurzający

wino

Sos winny świetnie nadaje się do mięsa, ale musi być odpowiednio ugotowany. Żeby nie był odurzający, musisz dodać alkohol na samym początku gotowania, inaczej wino nie zdąży odparować, ponieważ woda będzie przyciągać cząsteczki etanolu.

9. Nauka gotowania jajka w koszulce

jajko

Nawet doświadczone gospodynie nie potrafią ugotować od razu jajko w koszulce. Poprawmy tę statystykę. Nie rozbijaj jaja bezpośrednio do wody, lepiej użyć cienkiego sita. Rozbij jajko i poczekaj chwilę, aż białko zacznie lekko spływać. Natychmiast po tym opuść sito do garnka z wrzącą wodą i poczekaj, aż białko stężeje, a następnie obróć sito. Uwierz, jajko w koszulce będzie idealne.

10. Ciekawa metoda użycia oleju

masło

Olej wchodzi do przepisów wielu potraw, a wylewać go z butelki nie zawsze wygodnie i często trudno kontrolować objętość. Wolke zaleca stosowanie dozownika oleju, który można kupić w sklepach lub użyć dowolnego pojemnika z opryskiwaczem. W rezultacie można łatwo dodać niezbędną ilość oleju do naczynia.

11. Świeże i suszone zioła

zielone

Do przygotowania różnych potraw używane są zioła, ale tylko niektóre z nich stosują się w postaci świeżej, a inne – suszonej. Lepszy aromat i bogactwo w postaci suszonej odkrywają laur, tymianek, szałwię, oregano, rozmaryn i majeranek. W postaci świeżej lepiej wykorzystywać pietruszkę, bazylię, kolendrę, miętę, szczypiorek, koperek, estragon i szczaw.

12. Nie wylewaj za dużo

pasta

Co robisz, gdy ugotujesz makaron? Oczywiście, wylewasz wodę, ale to pomyłka. W rzeczywistości ta ciecz jest idealna do przygotowania lekkiego, jednolitego i gęstszego sosu. Świetnie nadaje się do pasty i makaron nie będzie się sklejać.

13. Kurczak z apetyczną skórką

kura

Na święta wiele gospodyń gotuje drób, lecz nie zawsze wychodzi chrupiąca skórka. Można to poprawić za pomocą naukowego lifehacka. Najpierw posyp drób solą i przyprawami, rozprowadź mieszaninę na całej powierzchni. Po tym dwoma palcami podnieś skórę, oddzielając ją od mięsa, żeby podczas gotowania wydzieliła się maksymalną ilość tłuszczu. W rezultacie skórka stanie się pikantna i chrupiąca. Aby mięso też było pyszne, podnosząc skórkę, wcieraj w niego sól i przyprawy.

14. Sekret gotowania idealnych jaj

jajeczka

Jeśli czasami masz problemy z obieraniem jajek, kolejny lifehack jest specjalnie dla ciebie. Jaja po gotowania należy wkładać w gorącą, nie zimną wodę. Inaczej białko będzie trzymać się wewnątrz skorupy i wtedy nie unikniesz problemu z obieraniem. Po gotowaniu natychmiast zanurz jajka w zimnej wodzie, ale nie na długo, ponieważ obierać skorupę łatwiej przy wysokiej temperaturze. Kolejną dobrą wskazówką jest rozpoczęcie obierania skorupy z tępego końca, w którym znajduje się kieszeń powietrzna.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty