14 produktów, którymi musisz cieszyć się dzisiaj, bo jutro ich już nie będzie

Naukowcy wysunęli szokującą teorię, zgodnie z którą za kilka lat popularne i zwykłe dla wielu z nas produkty mogą zniknąć. Warto zastanowić się, jakimi przysmakami rozkoszować się dziś, dopóki jest jeszcze czas.

Ludzie nawet nie podejrzewają, jak szybko zmienia się świat, i w większości przypadków jest temu winna działalność człowieka. Naukowcy przeprowadzili badania i odkryli, że istnieje poważne ryzyko, że po pewnym czasie niektóre ulubione produkty mogą zniknąć z powierzchni Ziemi. Uwierz mi, informacje te są szokujące.

1. Straszny sen – życie bez czekolady

cukierki

Przed dalszą lekturą wypij kozłka lub przynajmniej usiądź. Wyobraź sobie, że istnieje przypuszczenie, że za 50 lat „prawdziwy przyjaciel” wielu kobiet – czekolada – lub będzie kosztować bajońskie sumy, lub całkowicie zniknie (cios poniżej pasa). Istnieje kilka przyczyn braku kakao. Po pierwsze, na całym świecie rozprzestrzenia się poważna choroba kakaowców, która niszczy około 1/3 zbiorów na świecie. Po drugie, na terytoriach, na których wytwarza się około 70% światowego kakao, powstają częste susze. Po trzecie, drzewa kakaowe starzeją się, a sadzenie nowych drzew odbywa się nieregularnie, zaś popyt na czekoladę stale rośnie.

2. Nie można wyobrazić sobie poranka bez kawy

kawa

Wiele osób nie jest w pełni świadome tragedii ostatnio zachodzących zmian klimatycznych, które stają się nieodwracalne. Naukowcy obliczyli, że istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że do 2080 roku z planety, wyobraż sobie, całkowicie znikną kawowce. Stąd rada: póki jest czas, ciesz się ulubionym aromatycznym napojem, bo jak wpłynąć na sytuację, jeszcze nikt nie wie.

3. Jedz owoce morza, dopóki możesz.

omułki

Nawet dzieci wiedzą o globalnym ociepleniu. Ale naukowcy dzięki modelowaniu zmian klimatu doszli do rozczarowującego wniosku – temperatura wody w morzach i oceanach rośnie. Ponadto następuje rozcieńczenie wód oceanu na świecie, co zmniejsza stężenie soli w górnych warstwach wody morskiej. Wszystko to negatywnie wpływa na mikroorganizmy morskie – bakterie i planktony, a to już oddziałuje na kolejnym przedstawicielowi łańcucha pokarmowego – małży i innych istotach morskich. Ogólnie rzecz biorąc, wkrótce taki produkt, jak małże, może zniknąć.

4. Owoc zdrowy, ale wymagający szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych

awokado

W wielu potrawach stosuje się awokado, co jest korzystne dla zdrowia i sylwetki. Jeśli podoba ci się ten owoc, prawdopodobnie zauważyłeś, że cena stale wzrasta. Istnieje całkowicie logiczne wyjaśnienie tej sytuacji. Głównym dostawcą awokado jest stan Kalifornia (USA), na którego terytorium występują poważne susze. Aby uzyskać 1 kg owoców, trzeba wykorzystać 1000 litrów wody. Jeśli pogoda się nie zmieni, to perspektywy są żałosne.

5. Tradycyjny produkt kanadyjski

miód

Syrop klonowy nie dla wszystkich jest znany, ale w Kanadzie i Ameryce jest to tradycyjny produkt. Ponadto jest to jedna z tradycyjnych pamiątek tego kraju. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wkrótce syrop pozostanie wspomnieniem, ponieważ, aby uzyskać wymaganą ilość soku, klon potrzebuje długiej zimy. Według badań sezon zimny na terytorium Ameryki corocznie staje się coraz krótszy.

6. Tragedia nie tylko dla małp

banan

Najpopularniejszy rodzaj bananów sprzedawanych na całym świecie – "Cavendish" – może wkrótce zniknąć. Wszystkiemu winna jest straszliwa choroba grzybicza, która ze względu na dużą szybkość rozwoju została nazwana "tropikalny wyścig 4". Choroba atakuje system korzeniowy, który nie pozwala drzewu otrzymywać niezbędnej ilości składników odżywczych, w wyniku czego ono umiera. Z powodu tego problemu znika wiele plantacji.

7. Opłakana wiadomość dla miłośników piwa

piwo

Niewiele osób, zwyczajowo zamawiając w pubie piwo, zastanawiało się nad tym, że kiedyś będzie to trudne, a nawet niemożliwe. Piwowarzy są przekonani, że w niedalekiej przyszłości spieniony napój zmieni swój zwykły smak. Wyjaśnia się to wzrostem temperatury w chmielu, co zmniejsza zawartość alfa-kwasów, które są odpowiedzialne za smak piwa. Aby poradzić sobie z tym problemem, należy uprawiać nowe odmiany, które będą zawierać więcej kwasów.

8. Należy się zatrzymać

ryba

Niestety ludzie sami są głównymi wrogami sami sobie. Ryby są popularnym produktem w różnych krajach, ale według statystyk, odłów ryby w tej chwili nie jest zbyt intensywny, i nie wystarcza czasu, aby odzyskać populację. Jeśli ta tendencja się utrzyma, to w 2050 r. ryby mogą całkowicie zniknąć z powierzchni Ziemi.

9. Będziemy musieli poszukać nowego źródła witaminy C

mandarynki

Niewiele osób może sobie wyobrazić Bożego Narodzenia bez tych pysznych i pęknych cytrusów, a poranku - bez soku pomarańczowego. Lecz mamy złe wieści – drzewa pomarańczowe zostały zaatakowane przez poważną chorobę – zazielenienie cytrusów. W tej chwili producenci nie wymyślili sposobu na radzenie sobie z tym problemem. Jedynym sposobem na powstrzymanie rozprzestrzeniania się choroby jest wykopanie drzewa wraz z systemem korzeniowym. Głównym nosicielem tej choroby są mszyce, które zaatakowały terytorium Ameryki i Azji.

10. Rośliny strączkowe w wielkim niebezpieczeństwie

bob

Bardzo pożytecznym produktem jest ciecierzyca, z której przygotowywane są różne popularne dania. Sytuacja z tym produktem jest podobna do opisanej z awokado. Tak więc, aby wyhodować 1 kg ciecierzycy, trzeba wykorzystać ponad 2 tysiące litrów wody. Jest to coraz trudniejsze do zrealizowania, biorąc pod uwagę globalne ocieplenie i susze. Według statystyk produkcja produktu spadła już o 40%.

11. Orzechy, które cierpią z powodu ciepła

orzechy

Smażone, solone i pikantne orzeszki ziemne są znakomite! Ale wkrótce ludzie mogą stracić przyjemność z cieszenia się tymi orzechami. Dane są rozczarowujące. Istnieje więc wersja, według której do 2030 roku rzechy ziemne nie będą uprawiane. Wynika to z faktu, że roślina ta potrzebuje stabilnego klimatu, a południowe regiony, w których znajduje się największy odsetek światowych upraw, są poważnie dotknięte suszą.

12. Złe wieści dla tych, kto się odchudza

pasta

Ludzie, którzy chcą zachować smukła sylwetkę i dobre zdrowie, mogą pozwolić sobie na makaron z twardych odmian pszenicy. Zmiana klimatu ma negatywny wpływ na ich uprawę, dlatego istnieje duże ryzyko, że już w 2020 roku pola pszenicy zaczną aktywnie wysychać, co doprowadzi do całkowitego zniknięcia upraw.

13. Poważne zagrożenie dla winiarstwa

wino

Nie tylko kawa, sok pomarańczowy i piwo mogą zniknąć. Zagrożenie wisi nad winem. Powód jest wciąż ten sam – globalne ocieplenie. Niewiele osób wie, że najlepszy czas na zbiory to okres po deszczu, który minął po suszy. W ostatnich latach susze są zbyt długie, więc zbiory winogron nieustannie maleją.

14. Zmniejszenie produkcji miodu

pszczoły

Pasiekarze alarmują, że nadchodzi poważne zagrożenie: każdego roku maleje populacja pszczół, co bezpośrednio wpływa na ilość produkowanego przez nich miodu. Według statystyk, w ciągu ostatnich dziesięciu lat populacja pszczół zbierających miód, zmniejszyła się o 40%. Nie zapominajmy, że pszczoły są ważnym elementem ekosystemu, a wraz z ich całkowitym zniknięciem na ziemi pojawią się poważniejsze problemy.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty