14 właściwości zdrowotnych persymony

Hurma, zwana także persymoną lub owocem kaki ma słodki, intensywny smak oraz kolor. Botaniczna nazwa kaki, Diospyros, w języku greckim oznacza "pokarm bogów".

1. Wspiera serce

dla serca

Kardiolodzy zalecają spożywanie hurmy osobom, które mają predyspozycje do chorób układu krążenia oraz sercowo-naczyniowego. Na dodatek persymona jest doskonałą profilaktyką chorób serca, takich jak udar mózgu oraz zawał serca.

2. Układ krwionośny

krew

Owoc kaki sprzyja zwiększeniu erytrocytów we krwi, poprawia transport i rozprowadzenie tlenu do wszystkich tkanek organizmu. Ma działanie przeczyszczające. Spożywanie kaki może zredukować poziom trójglicerydów. Skutkuje to zmniejszeniem prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę. Owoc kaki zawiera żelazo, więc należy go włączyć do swojej diety, jeśli cierpisz z powodu anemii.

3. Ośrodkowy układ nerwowy

nerwy

Jeśli chcesz, aby twój układ nerwowy sprawnie funkcjonował, musisz codziennie spożywać 2 owoce kaki. Persymona jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wykazują pozytywne działanie na układ nerwowy i ważne są dla produkcji endorfin.

4. Układ wydalniczy

system

Potas i magnes – dwa pierwiastki, które wykazują pozytywne działanie na układ wydalniczy. Zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych, sprzyjają wymiataniu złogów i toksyn z organizmu, ratują przed obrzękami. Jednym z typowych objawów niedoboru magnesu jest odwodnienie i choroby układu sercowo-naczyniowego.

5. Owoc kaki na nadciśnienie

ciśnienie

Owoc kaki rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu jest dobry na nadciśnienie. Jest prawdziwym zbawieniem dla osób, cierpiących z powodu nadciśnienia.

6. Owoc kaki wspiera narząd wzroku

wzrok

Składnikami zawartymi w owocach kaki, odpowiedzialnych za poprawę kondycji narządu wzroku jest beta-karoten, zeaksantyna, likopen, luteina, które chronią narząd wzroku. Hamują negatywny wpływ wolnych rodników na plamkę żółtą. Badania wykazały, że spożywanie kaki może również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na zaćmę. Luteina oraz zeaksantyna wspomagają leczenie wielu różnych chorób oczu.

7. Profilaktyka próchnicy

zęby

Persymona jest bogatym źródłem witaminy C oraz wapnia, które pozytywnie wpływają na stan jamy ustnej i zębów. Hurma jest doskonałą profilaktyką krwawienia dziąseł, zapalenia jamy ustnej, próchnicy.

8. Owoc kaki ma działanie przeciwwirusowe

virusy

Persymona zawiera taniny, które mają działanie przeciwwirusowe, zabiją bakterie i łagodzą objawy stanów zapalnych. Naukowcy przekonują, że owoc kaki zabija wirusy jelitowe. Hurma jest naturalnym lekiem przeciwwirusowym.

9. Owoc kaki hamuje komórki nowotworowe

rak

Owoc kaki zawiera wiele cennych substancji, które hamują namnażanie się komórek rakowych. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które są atomami, które nie mają pary. Wolne rodniki powodują mutację zdrowych komórek, co jest przyczyną nowotworów. Antyoksydanty zapobiegają wytworzeniu się wolnych rodników. Fenole, witamina A i C, zawarte w persymonie, skutecznie chronią przed rakiem.

10. Owoc kaki wspiera odporność

zdrowie

Persymona jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego. Jeden owoc kaki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która wspomaga odporność, sprzyja wzmożonej produkcji leukocytów. Leukocyty są podstawowym elementem układu odpornościowego, chronią nas przed patogenami takimi jak m.in. wirusy czy bakterie

11. Owoc kaki wspiera pracę układu pokarmowego

pożyteczne

Hurma jest bogatym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Persymona wymiata toksyny oraz złogi z organizmu. Pektyny chronią nas przed patogenami, a taniny przed Helicobacter pylori. Błonnik zmniejsza ryzyko wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka. Jeśli natomiast cierpisz z powodu wrzodów żołądkowych, to musisz wyłączyć ze swojej diety owoce kaki.

12. Owoc kaki zapobiega przedwczesnemu starzeniu

smaczne

Hurma jest bogatym źródłem beta-karotenu, likopenu, luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu. Regularne spożywanie owoców kaki zapobiega pojawieniu się zmarszczek, przebarwień, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, przewlekłego zmęczenia, pogorszenia się wzroku.

13. Podkręca metabolizm

owoce

Hurma jest bogatym źródłem witamin z grupy B, takich jak witamina B6, kwas foliowy, taniny, które uczestniczą w większości procesów, zachodzących w naszym organizmie. Prawidłowy poziom witamin z grupy B jest gwarancją normalnego trawienia, co z kolei jet gwarancją szybkiej przemiany materii.

14. Służy ciąży i przyszłej mamie

owoc

Ciężarna kobieta diametralnie zmienia swoją dietę, włączając do niej zdrowe produkty, które są bogatym źródłem cennych substancji, wskazanych dla niej i płodu. Hurma zawiera wapń, przyspiesza trawienie, podkręca metabolizm, sprzyja wymiataniu toksyn i złogów z organizmu, zapobiega pojawieniu się obrzęków, uzupełnia niedobór potasu, zwalcza anemię.

Jeśli zjesz za dużo persymony, to możesz mieć biegunkę. Osoby, które cierpią z powodu wzdęć brzucha oraz niedociśnienia, powinny wyłączyć owoc kaki ze swojej diety.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty