15 niskokalorycznych owoców dla odchudzających się
Każdy owoc ma cenne właściwości odżywcze i zdrowotne oraz wartość energetyczną, więc podczas ich doboru należy przede wszystkim na to zwracać uwagę, a także spożywać owoce sezonowe, aby w całości korzystać z ich dobrodziejstw. W niniejszym zestawieniu niskokaloryczne i jednocześnie sycące owoce, które ułatwiają odchudzanie.
1. Arbuz: 30 kcal\100 g
Arbuz w 92% składa się z wody, więc jest owocem niskokalorycznym, chociaż dość słodkim. Zawiera magnez, miedź, witaminę A, B5 i B6 oraz likopen, która jest potężnym antyoksydantem, zawartym też w pomidorach. Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnej dawki likopenu, musisz jeść arbuz przynajmniej w ciągu 4 dni.
2. Truskawki: 33 kcal\100 g
Truskawki zawierają związki fenolowe, antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Potężne działanie antyoksydacyjne wykazuje dżem truskawkowy. Pomysł na zdrowe śniadanie: tosty z naturalnym domowym dżemem truskawkowym.
3. Agrest: 33 kcal\100 g
Agrest zawiera potas i antyoksydanty, jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera pektyny – naturalne wielocukry, które obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi.
4. Maliny: 35 kcal\100 g
Maliny są bogatym źródłem witaminy C i mają działanie antyoksydacyjne. Pamiętaj jednak o tym, że wyłącznie świeże maliny mają działanie prozdrowotne, z kolei mrożone maliny tracę wszystkie swoje cenne substancje.
5. Melon: 35 kcal\100 g
Melon w 90% składa się z wody, więc jest idealnym owocem na upały. Melon należy przechowywać w lodówce, w całości, by nie stracił cennych substancji.
6. Grejpfrut: 35 kcal\100 g
Grejpfrut jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera potężne antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów oraz chorób serca. Najlepsze właściwości prozdrowotne ma różowy i czerwony grejpfrut.
7. Brzoskwinie i nektaryny: 38 kcal\100 g
Pyszne letnie owoce zawierają dużo cukru, a jednak są niskokaloryczne. Są bogatym źródłem błonnika, witamin i antyoksydantów, które głównie znajdują się w ich skórce.
8. Pomarańcze: 40 kcal\ 100 g
Pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C. Najlepiej spożywać świeże owoce lub w postaci naturalnych soków. Jeśli kupujesz sok w sklepie naturalny sok pomarańczowy, to sprawdzaj termin przydatności na opakowaniu. Najwięcej cennych substancji zawiera sok, spożyty 3-4 tygodnie przed zakończeniem terminu przydatności.
9. Morele: 44 kcal\100 g
Morele zawierają błonnik, antyoksydanty oraz witaminę A. Na dodatek są bogatym źródłem karotenów i beta-karotenu, które nadają morelom pomarańczowej barwy, których wchłanianie ułatwia niewielka ilość dobrego tłuszczu. Idealne połączenie: morele z migdałami, orzechami włoskimi czy orzechami laskowymi.
10. Śliwki: 44 kcal\ 100 g
Śliwki zawierają cenne substancje mineralne, między innymi potas, żelazo i magnez. Śliwki można spożywać zarówno świeże, suszone, jak i w postaci soków, gdyż są jednakowo korzystne dla zdrowia i są bogatym źródłem antyoksydantów i witamin z grupy B i nie tylko.
11. Mandarynki: 45 kcal\ 100 g
Mandarynki są źródłem witaminy C. Zimą są idealnym środkiem na zmęczenie. Mandarynki to niskokaloryczny owoc, który można zjeść po spożyciu posiłku albo jako smakowitą przekąską w ciągu dnia. Zawierają witaminę A oraz potężne antyoksydanty.
12. Nieśplik japoński: 45 kcal\100 g
Nieśplik japoński jest bogatym źródłem różnych witamin, m.in. witaminy A. Na dodatek zawiera beta-karoten, który jak wiadomo, wykazuje się działaniem antyoksydacyjnym, dzięki czemu stanowi doskonałą ochronę dla skóry. Włącz nieśplik japoński niedługo przed rozpoczęciem sezonu plażowego, by zapewnić swojej skórze ochronę przed negatywnym działaniem promieni UV.
13. Ananas: 50 kcal\ 100 g
Jeden z najzdrowszych owoców egzotycznych, który można kupić w hipermarketach przez cały rok. Ananas zawiera mangan, bromelainę, która podkręca metabolizm, poprawia trawienie oraz krążenie.
14. Jabłka: 50 kcal\ 100 g
Jabłka są źródłem błonnika oraz antyoksydantów. Ilość przeciwutleniaczy waha się w zależności od gatunku, stopnia dojrzałości, przechowywania i stanu (świeże, pieczone, soki, dżemy) jabłek. Czerwone jabłka zawierają więcej antyoksydantów niż zielone. Myj jabłka, ale nie obieraj!
15. Gruszki: 50 kcal\ 100 g
Gruszki są bogatym źródłem błonnika oraz witamin. Na dodatek zawierają antyoksydanty. Najlepiej spożywać świeże gruszki, pochodzące z uprawy ekologicznej, gdyż właśnie wtedy stanowią najlepszą ochronę przed działaniem wolnym rodników.
Suszone owoce:
Suszone owoce, podobnie jak świeże dary natury, są bogatym źródłem witamin oraz innych cennych substancji. Stanowią zdrową przekąskę, którą można zabrać ze sobą zarówno do pracy, jak i w podróż.
Pamiętaj jednak o tym, że suszone owoce, w przeciwieństwie, do świeżych, są bardzo kaloryczne:
- Figi: 60 kcal\ 30 g: 3 średnie figi.
- Suszone śliwki: 72 kcal\30 g: 3-4 sztuki.
- Suszone jabłka: 80 kcal\30 g: 5 plasterków.
- Suszone morele: 80 kcal\30 g: 8 połówek.
- Suszona papaja: 100 kcal\30 g: 2 plasterki.