15 oryginalnych dań, których można skosztować w Australii
Wielu turystów zgadza się z tym, że jednym z ważnych elementów, który może scharakteryzować obcy kraj, jest lokalne jedzenie. Teraz proponujemy udać się do Australii, aby zapoznać się z kultowymi daniami tutejszych restauracji i ulicznych straganów z jedzeniem. Nasz zestaw z pewnością wzbudzi twój apetyt.
1. Owoce morza
Otoczona wodą Australia jest bardzo bogata w owoce morza. W licznych restauracjach można spróbować wiele dobrych i niezwykłych dań, na przykład, mięso rekina lub okonia, gotowanego w wodzie morskiej pobranej z 900 m głębokości.
2. Chleb elfów
Przekąska ta ma nie tylko dziwną nazwę, ale i z procesem gotowania poradzi sobie nawet dziecko. Wszystko jest bardzo proste: należy kawałek chleba posmarować masłem, a następnie posypać kolorowymi drażetkami, tak jak robimy to z cukrem.
3. Bułeczka serowa z pastą
Zewnętrznie tradycyjne bułeczki australijskie są podobne do znanych cinnabonów, ale mają jedną cechę szczególną – nadzienie z veggimate – pasty, przygotowanej na bazie brzeczki piwnej. W tym kraju jest także używana do smarowania tostów.
4. Lamington
Prosty, ale bardzo smaczny deser przygotowuje się z ciasta biszkoptowego, które jest pokryte czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi. Australijskie gospodynie uwielbiają ten przysmak za łatwość przepisu. W tym kraju obchodzony jest nawet Narodowy Dzień Lamingtona.
5. Burger z buraczkami
Na pierwszy rzut oka takie połączenie może wydawać się dziwne, ale w Australii marynowane buraki są dodawane do burgerów, które nadają potrawie pikanterii.
6. Ciastko "Żaba"
Podobno Australijczycy są bardzo wesołymi ludźmi, przecież oni nawet ze zwykłych babeczek robią coś bardzo ciekawego i pięknego. Przygotowywane są zwykłe ciastka biszkoptowe z kremem, którym odcina się"czapeczka", aby stać się głową żaby, a następnie wszystko pokrywa się lukrem. Te babeczki są uważane nawet za symbol Australii Południowej i są zastrzeżonym znakiem towarowym.
7. Ryba z frytkami
Fastfood ten jest popularny w wielu krajach, kochają go także Australijczycy. Duże porcje pieczonej ryby i ziemniaków są sprzedawane w wielu lokalach i na ulicznych straganach.
8. Torcik "Pawłowa"
Deser ten jest znany na całym świecie, ale szczególnie popularny w Nowej Zelandii i w Australii. Jest poświęcony znanej rosyjskiej tancerce baletowej Annie Pawłowej, a przygotowuje się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Powstał ten torcik w Australii. Właśnie tam pewien cukiernik, zachwycony gracją i lekkością tańca Pawłowej, stworzył dla niej ciasto.
9. Kiełbaski z grilla
W pobliżu centrów handlowych i na różnych imprezach plenerowych można znaleźć stragany, gdzie sprzedawane są lokalne hot dogi. Oprócz kiełbasek, ketchupu i musztardy to danie uliczne zawiera pieczone warzywa.
10. Ciasto z mięsem
Ciasto to jest popularnym jedzeniem ulicznym, ponieważ jest nieduże i może mieć wiele smacznych i pożywnych nadzień. Taka przekąska jest bardzo popularna wśród kibiców piłki nożnej.
11. Ciasteczka "Anzac"
Dzięki australijskiemu i nowozelandzkiemu korpusowi wojskowemu, który został założony w czasach I wojny światowej, pojawiły się ciasteczka, które przez długi czas zachowują swoją świeżość i smak. Do ich przygotowania używane są płatki owsiane i wiórki kokosowe. Teraz uwielbiają je nie tylko żołnierze, ale także zwykli ludzie.
12. Dania z grilla
Nie sposób wyobrazić sobie życie Australijczyków bez dań z grilla, bo przy każdej okazji oni smażą różne smakołyki na otwartym ogniu. Możesz spróbować soczystej wołowiny lub jagnięciny w lokalach gastronomicznych, a nawet przyrządzić wszystko samemu na wolnostojących piecykach zainstalowanych w parkach.
13. Stek z mięsa kangura
Australia i kangury – są nierozłącznym tandemem, ale należy zauważyć, że miejscowa ludność jest obojętna na mięso tych zwierząt. Mięso kangurów jedzą turyści, a także jest eksportowane. Najczęściej mięso jest smażone lub używane do gotowania pierogów.
14. Oryginalna pizza
Danie, którego można spróbować tylko w Australii, stanowi połączenie pizzy i ciast, które znajdują się na krawędziach. Jest idealne dla dużej liczby biesiadników.
15. Ciasto "Pławik"
Jeszcze jeden wariant ciasta mięsnego, które w tym daniu jest "statkiem". Podaje się na talerzu z puree z młodego groszku. Z góry dodatkowo może być podana gałka tłuczonych ziemniaków.