15 potraw kuchni azjatyckiej, które łatwo przygotować w domu
Przedstawiamy 15 klasycznych przepisów azjatyckich potraw, które warto przygotować we własnej kuchni.
1. Ryż z jajkiem po chińsku
Ta potrawa kuchni chińskiej ma bardzo oryginalny i ciekawy smak. Ono świetnie podejdzie w jakości sytnego obiadu czy kolacji.
Składniki:
- 150 g ryżu;
- 3 jajka;
- 2 ząbki czosnku;
- 5 główek cebuli;
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- 125 g zielonego groszku;
- 1 łyżka sojowego sosu;
- sól.
Sposób przygotowania
- Ugotujcie ryż w ciągu 10-12 minut. On powinien być prawie gotowy, lecz niezupełnie miękkim. Zlewajcie wodę i przemyjcie ryż pod zimną wodą.
- W rondel pokładziecie jajka. Trochę zbijcie i postawcie na malutki ogień. Podgrzejcie mieszając, aż one trochę nie złapią się.
- Rozżarzcie olej w dużym rondlu wok, czy w głębokiej patelni. Dodajcie zgnieciony czosnek, drobno pokrojoną cebulę, ugotowany groszek i obsmażcie mieszając 1-2 minuty.
- Dodajcie do rondla ryż, mieszajcie.
- Dodajcie jajka, sojowy sos i szczyptę soli. Mieszajcie.
- Rozłóżcie i podawajcie do stołu.
2. Sałata z łazanek i krewetek po-azjatycku
Ta sałata – doskonała decyzja dla wypadku, kiedy czasu przygotować nie ma, lecz masz nastrój smacznie zjeść obiad.
Składniki:
- 600 g cienkich łazanek;
- 1 kg krewetek (przygotowanych);
- 1 pęczek rzodkiewki;
- 1 pęczek bazylii;
- 150 ml słodkiego sojowego sosu;
- sól, pieprz;
- oliwa.
Sposób przygotowania
- Ulokować łazanki do żarowytrzymałej miski. Zalać wrzątkiem, osolić, popieprzyć i zostawić na 5 minut czy do gotowości.
- Tłumaczyć łazanki do dużej miski. Dodać krewetki, pokrojoną rzodkiewkę, bazylię, trochę oliwy i akuratnie mieszać.
- Rozdzielić sałatę. Polać sojowym sosem i od razu podawać.
3. Zupa z wieprzowiną i łazankami
Azjatyckie zupy mają przepiękny nasycony smak. Głównie – kupić zawczasu wszystkie ingredienty i wyraźnie wzorować się naprzepisie.
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego;
- 250 g wieprzowiny;
- 8 badylów szczypioru;
- tarty korzeń imbiru;
- 6 szklanek kurzego bulionu;
- 120 g łazanek;
- 1 łyżka sojowego sosu;
- 1 marchew;
- 2 rzodkiewki;
- 1/2 szklanka kindzy;
- 2 jajka;
- sól, mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania
- Rozgrzejcie olej w dużej patelni na średnim ogniu.
- Doprawcie wieprzowinę pieprzem.
- Obsmażajcie wieprzowinę na patelni do gotowości.
- Ugotujcie łazanki, wzorując się instrukcją na opakowaniu, prawie do gotowości.
- W patelnię odprawcie krojony imbir. Przygotowujcie, mieszając do miękkości 1-2 minuty.
- Wlejcie bulion i udowodnijcie do wrzenia.
- Dodajcie łazanki i gotujcie, mieszając do miękkości w ciągu 2-3 minut.
- Dodajcie sojowy sos.
- Zmieszajcie bulion i łazanki z wieprzowiną, marchwią, pokrojoną rzodkiewką i ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym na kawałki.
- Rozlejcie i podawajcie do stołu.
4. Rolki "Filadelfia"
Przygotowujcie rolki w domu. Po pierwsze, to nie jest skomplikowane. A po drugie, bardzo wesoło i ciekawie. Zawołajcie z wizytą przyjaciół i przygotujcie tę popularną potrawę japońskiej kuchni razem. To naprawdę zbliża.
Składniki:
- 200 g ryżu;
- 1 listek wodorostów nori;
- 150 g łososia;
- 20 ml ryżowego octu;
- 150 g sera Filadelfia;
- 1 ogórek.
Sposób przygotowania
- Ugotujcie ryż jak wskazano na opakowaniu. Kiedy zdejmiecie z ognia, tłumaczcie go do miski i zalejcie octem.
- Weźcie bambusowy kilimek i odwróćcie go spożywczą błoną. Z góry pokładziecie list nori (szorstką stroną w górę).
- Z góry listu nori (2/3 od powierzchni listu) rozłożycie ryż. Nakryjcie ryż kilimkiem i przewróćcie. Ryż musi okazać się na dole.
- Po centrum listu nori pokładźcie śmietankowy ser.
- Ogórek należy pokroić na 4 części wzdłuż. Pokładźcie ogórek obok sera.
- Ukręćcie rolek za pomocą kilimka.
- Łososia pokrójcie cienkimi kawałkami i ułóżcie ściśle jeden do jednego. Jeszcze raz nakryjcie kilimkiem.
- Kroimy rolek ostrym, umaczanym w wodzie nożem na 6-8 części.
- Wyłóżcie na talerz i podawajcie.
5. Funczosa z kurą i warzywami
Funczosa nie jest syta. A oto jeśli dodać do niej kurę i warzywa, to można bardzo smacznie i syto zjeść obiad.
Składniki:
- 500 g kurzego filetu;
- 200 g funczosy;
- 400 g strączkowej fasoli;
- 2 główka cebuli;
- 1 marchew;
- 1 bułgarski pieprz;
- 50 ml ryżowego octu;
- 50 ml sojowego sosu;
- sól, mielony czarny pieprz;
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania
- Kurzy filet pokrójcie długimi kawałkami. Obsmażcie na silnym ogniu.
- Dodajcie przyprawy i cebulę pokrojoną półpierścieniami. Obsmażcie do złocistego koloru.
- Funczosę przygotujcie wzorując się instrukcją na opakowaniu.
- Bułgarski pieprz pokrójcie słomką.
- Marchew natrzyjcie na dużej tarce.
- Strączkową fasolę ugotujecie.
- Obsmażcie strączkową fasolę, marchew, pieprz do gotowości, dodawszy przyprawy i zgnieciony czosnek.
- Zmieszajcie w dużej misce przygotowane kurę z cebulą, funczosę i warzywa.
- Zaprawcie ryżowym octem i sojowym sosem.
- Dajcie należeć się w ciągu 1 godziny. Potrawę można używać jak w ciepłym, tak i w zimnym wyglądzie.
6. Pikantna wieprzowina z łazankami soba
Bardzo apetyczna potrawa, od której niemożliwie zrezygnować. Jeśli urządzacie imprezę w azjatyckim stylu – to jest akurat to co trzeba.
Składniki:
- 240 g łazanek soba;
- 550 g wieprzowiny;
- sól, mielony czarny pieprz;
- 1 łyżka oleju roślinnego;
- 1/2 ogórka;
- 2 badyle szczypioru;
- 1 papryka chilli;
- 2 łyżki ryżowego octu;
- 2 łyżki sezamowego oleju.
Sposób przygotowania
- Przygotujcie łazanki soba odpowiednio do wskazań na opakowaniu.
- Doprawcie wieprzowinę pieprzem.
- Nagrzewajcie olej w dużej patelni na średnim ogniu.
- Obsmażajcie wieprzowinę pokrojoną na kawałeczki do gotowości, stale mieszając.
- Zmieszajcie wieprzowinę z łazankami. Dodajcie pokrojone ogórki, posiekaną cebulę, rozdrobniony pieprz chilli.
- Zaprawcie potrawę octem i sezamowym olejem. Osólcie.
- Rozłóżcie potrawę i podawajcie do stołu.
7. Ryż z ananasem i słodkim pieprzem
Ryż ujawnia się po nowemu, jeśli przygotować go z niezwykłymi ingredientami. W azjatyckich krajach bardzo lubią dodawać do ryżu ananasy i słodki pieprz. Wychodzi bardzo soczyście i smacznie!
Składniki:
- 200 g brunatnego ryżu;
- 1 bańka konserwowanych ananasów;
- 1 papryka;
- 1 сebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oliwy;
- korzeń imbiru;
- 3 łyżkі sojowego sosu;
- 2 łyżkі sezamowego oleju;
- 1 łyżka nasienia sezamu;
- szczypior;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
- Ugotować ryż w solonej wodzie.
- W rozgrzanej na średnim ogniu patelni z oliwą obsmażyć oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir w ciągu 3 minut do przejrzystości cebuli.
- Dodać pokrojony kostkami pieprz i smażyć jeszcze 3-5 minut, potem wyłożyć do patelni ugotowany ryż i ananas.
- Dodać sojowy sos i sezamowy olej, osolić, popieprzyć i rzetelnie mieszać. Podawać potrawę na gorąco, posypać sezamem i pokrojonym szczypiorem.
8. Kurze gomółki z miodem i sezamem
Miód i sezam – doskonałe dopełnienie do kury. Takie śmiałe pojednania często można spotkać w azjatyckiej kuchni.
Składniki:
- 500 g kurzych gomółek;
- 4 łyżki sojowego sosu;
- 2 łyżki miodu;
- olej roślinny;
- 4 ząbki czosnku;
- mielony czarny pieprz;
- curry;
- mielony imbir.
Sposób przygotowania
- Kurze gomółki rzetelnie przemyć, pokroić kawałeczkami. Osolić, doprawić pieprzem, imbirem i curry. Dodać sojowy sos.
- Czosnek wygnieść. Dodać do gomółek.
- Rzetelnie mieszać gomółki z wszystkimi przyprawami, zostawić marynować się na 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzać olej roślinny i dodać miód. Poczekać, aż miód roztaje i akuratnie mieszać go z olejem roślinnym, żeby on rozdzielił się po całej patelni.
- Wyłożyć kurze gomółki na patelnię i smażyć na powolnym ogniu do złocistej motyki z dwóch stron.
- W finale posypać garścią sezamowego nasienia, mieszać. Przez kilka minut zdjąć z ognia.
9. Spring-rolki
Spring-rolki – to nie tylko klasowa zakąska, ale i pełnowartościowa potrawa. Wszystko zależy od nadzienia, które wybierzecie.
Składniki:
- 30 g marchwi;
- 30 g poreju;
- 50 g ogórka;
- 12 g czosnku;
- 5 g korzeniu imbiru;
- kindza;
- mielony biały pieprz;
- 30 g kiełków soi;
- 30 g grzybów sitaki;
- tajski słodki sos;
- biały ryżowy ocet;
- sezamowy olej;
- sojowy sos;
- 20 g ryżowych szklanych łazanek;
- 1 list ciasta;
- 100 g kurzego bulionu;
- 1 jajko;
- 200 g świńskiej szyi;
- 200 ml oleju roślinnego.
Sposób przygotowania
- Przekręćcie mięso przez maszynkę do mięsa.
- Zmiażdżycie, oczyśćcie czosnek i rozdzielcie go na 3 części: pierwszą część drobno narąbiecie, drugą – pokrójcie taflami, a trzecią – rozetrzyjcie do pasty.
- Porej, grzyby i kiełki soi pokrójcie drobno. Naszatkujcie marchew i ogórki cienką słomką, oczyśćcie i drobno pokrójcie imbir.
- Zalejcie łazanki wrzątkiem na 8 minut (nie przegotowujcie łazanki), potem zlewajcie wodę, a łazanki i kindzę drobno porąbiecie.
- W patelni rozgrzejcie połowę sezamowego i 2 łyżki oleju słonecznikowego.
- Obsmażcie farsz na silnym ogniu w ciągu 1 minuty, dodajcie ząbek drobno narąbanego czosnku, porej, marchew i grzyby.
- Smażcie na średnim ogniu w ciągu 3 minut, potem dodajcie połowę bulionu, sojowy sos i gaście jeszcze 5 minut do wyparowania bulionu.
- Dla sosu zmieszajcie ryżowy ocet, bulion co pozostał, tajski sos, narąbany taflami czosnek i rozdrobniony imbir.
- Zmieszajcie w misce farsz, łazanki, kindzę, roztarły się do pasty czosnek, sojowe kiełki i ogórek, dodajcie mielony biały pieprz i sezamowy olej, co pozostał.
- Z lekka zbijcie jajko widełkami.
- Rozłóżcie list ciasta, wyłóżcie nadzienie, zwińcie do rolka, kraje naoliwcie jajkiem.
- W patelni nagrzewajcie 200 ml oleju słonecznikowego.
- Wykorzystując łyżkę, opuścicie rolki do oleju – jeśli on zaczyna podsmażać się, a więc olej nagrzał się do potrzebnej temperatury.
- Obsmażajcie rolki w oleju po 1 minucie.
- Wyłóżcie rolki na talerz, podawajcie z sosem.
10. Łazanki z krewetkami i warzywami
Łazanki pięknie jednoczą się z owocami morza. Miejcie na myśli, że warzywa muszą zostawać trochę chrupiącymi. Nie warto ich przesmażać.
Składniki:
- 300 g łazanek;
- 300 g oczyszczonych krewetek;
- 1 słodka papryka;
- 1 słodki zielony pieprz;
- 1 słodki żółty pieprz;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- 2 łyżki sojowego sosu;
- 2 łyżki sezamowego czy oliwnego oleju.
Sposób przygotowania
- Ugotować łazanki.
- Kroimy cebulę i pieprz drobnymi kostkami. Marchew kroimy słomką nie więcej 5 mm do grubości.
- Obsmażyć warzywa na silnym ogniu w nagrzanej z sezamowym olejem patelni w ciągu 3 minut, stale mieszając.
- Dodać krewetki i obsmażać jeszcze 2 minuty.
- Potem dodać łazanki i sojowy sos i przy stałym mieszaniu smażyć jeszcze 2-3 minuty.
11. Marynowana marchew z dajkonem
Marynowana marchew z dajkonem – przepiękny sposób urozmaicać rację.
Składniki:
- 1 szklanka wody;
- 1/4 szklanki octu;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki soli;
- 250 g marchwi;
- 250 g dajkonu.
Sposób przygotowania
- Marchew i dajkon pokrójcie cienką słomką.
- Wodę postawcie na ogień i podgrzejcie do ciepłego stanu.
- Zmieszajcie wodę z octem, cukrem i solą. Dobrze mieszajcie, aż cukier w całości nie rozpuści się.
- Weźcie kilka puszek. Napełnijcie ich marchwią z dajkonem.
- Zalejcie zawartość marynatą.
- Szczelnie zamknijcie puszki przykrywkami i dajcie należeć się.
12. Tom jam kung
Żeby ocenić tajski koloryt, całkiem nieobowiązkowo wyruszać do drugiego kraju. Prosto przygotujcie tą zupę.
Składniki:
- 300 ml kokosowego mleka;
- 300 ml rybnego bulionu;
- 5 listków kaffir-laimu;
- korzeń imbiru;
- 1 pieprz chilli;
- 10 krewetek;
- kindza;
- 4 grzybki sitaki;
- 1 łyżka rybnego sosu;
- 1/2 łyżki brunatnego cukru;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oleju roślinnego;
- 1/2 łyżki sezamowego oleju;
- 1 lima.
Sposób przygotowania
- Sitaki i krewetki ugotujecie do gotowości.
- Liście kaffir-laimu, czosnek, pieprz i imbir pokrójcie bardzo drobno.
- Czosnek i pieprz obsmażcie na rozgrzanym oleju roślinnym i sezamowym w ciągu 1 minuty. Potem rozdrobnicie je za pomocą moździerza.
- W rondel wlejcie kokosowe mleko i bulion. Udowodnijcie do wrzenia. Opuśćcie do zupy imbir i liści kaffir-laimu.
- Potem dodajcie czosnkowo-pieprzną mieszankę i przygotowujcie w ciągu 1-2 minut.
- Wlejcie rybny sos. Dodajcie pokrojone grzyby i przygotowujcie jeszcze 2 minuty.
- Dodajcie sok limy i cukier. Akuratnie mieszajcie.
- Krewetki pokładźcie do zupy, zdejmijcie zupę z ognia.
- Przed przedstawieniem posypcie rąbaną kindzą.
13. Ryba po wietnamsku
Ryba – to nieodłączny ingredient azjatyckiej kuchni. Przygotować ją można absolutnie różnymi sposobami.
Składniki:
- 450 g filetu białej ryby;
- 2 ząbki czosnku;
- 3-4 szt szalotki;
- 1 łyżka kurkumy;
- 1 łyżka tartego korzeniu imbiru;
- 1/2 łyżki proszku chilli;
- sól, mielony czarny pieprz;
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- 1 łyżka sojowego sosu;
- kindza czy szczypior.
Sposób przygotowania
- Rozdrobnijcie razem czosnek, szalotki, kurkumę, imbir, proszek chilli, sól i pieprz. Stopniowo wlejcie olej.
- Rybę przemyjcie i pokrójcie w średnie kostki. Zamarynujcie i wyślijcie do lodówki na 15 minut.
- Potem wyłożycie rybę na folię. Wyślijcie do piecyka na 15-20 minut, czy przygotujcie na rozgrzanym na średnim ogniu grillu w ciągu 10-15 minut.
- Przed przedstawieniem oblać rybę sojowym sosem i ubierzcie kindzą czy szczypiorem.
14. Wołowina z bazylią
Wołowinę w tajskim stylu podają z reguły z ryżem. Szczególny smak tej potrawie dodają aromatyczna bazylia.
Ten przepis jest przewidziany na 2 porcji.
Składniki:
- 240 g wołowego wycinka;
- 1 lima;
- 1 ząbek czosnku;
- kindza;
- szczypior;
- 1 pieprz chilli;
- bazylia;
- 10 g ostrygowego sosu;
- 25 g rybnego sosu;
- 10 g sojowego sosu;
- 100 g kurzego bulionu;
- trzcinowy cukier;
- 10 g kukurydzianego krochmalu;
- 160 g jaśminowego ryżu;
- oliwa.
Sposób przygotowania
- Zalejcie ryż zimną wodą we współzależności 1/1,5, udowodnijcie do wrzenia, nakryjcie przykrywką i gotujcie na umiarkowanym ogniu do pełnego wyparowania wody (6-7 minut).
- Wołowinę pokrójcie cienkimi kawałkami i zamarynujcie z sojowym sosem i 1/2 krochmalu, mieszajcie.
- Oczyśćcie, zmiażdżycie i drobno pokrójcie czosnek, rozetrzyjcie go do stanu pasty. Ukrójcie i drobno narąbcie 2 cienką taflę pieprzu chilli, zmieszajcie z czosnkiem. W czosnkową pastę dodajcie rybny sos, sok 1/4 limy i cukier.
- Grubo pokrójcie szczypior. Rozwiedźcie krochmal co pozostał w kurzym bulionie.
- Obsmażcie wołowinę na silnym ogniu na oliwie w ciągu 2 minut, stale mieszając, wlejcie sos i krochmal, dodajcie ostrygowy sos, udowodnijcie do wrzenia.
- Dodajcie cebulę i bazylię, mieszajcie i zdejmujcie z ognia.
- Wyłóżcie wołowinę z warzywami na ryż, posypajcie drobno narąbaną kindzą i podawajcie.
15. Smażone banany
W chińskiej kuchni istnieje popularny po całym świecie deser – smażone banany. W tej potrawie tradycyjnie wykorzystują ryżową mąkę. Tak ciasto wychodzi bardzo delikatnym.
Składniki:
- 3 średnie banany;
- 100 g ryżowej mąki;
- 50 g cukrowego pudru;
- 100 ml mineralnej wody gazowanej;
- 2 łyżki arachidowego oleju.
Sposób przygotowania
Wysypywać mąkę do głębokiej miski, powoli dodać wodę gazowaną i wyrobić ciasto, co przypomina po konsystencji nietłustą śmietanę. Banany oczyścić, rozkroić albo wpół, albo w poprzek na 3 części. Banany smażymy na rozgrzanym arachidowym oleju po kilka minut z każdej stronie do złocistej motyki.
Smażone banany gęsto posypać cukrowym pudrem.