15 światowych potraw, których musisz spróbować

Dziś turystyka kulinarna cieszy się coraz większą popularnością. Ludzie nie tylko chcą poznawać atrakcje turystyczne różnych krajów, ale również nowe smaki. Więc od czego warto zacząć?

Mamy dla ciebie 15 egzotycznych potraw, które podarują nie tylko niezwykłe doznania smakowe, ale być może zostaną twoimi ulubionymi.

1. Małż nożeniec pacyficzny

Małż nożeniec pacyficzny

Tak, dobrze przeczytałeś, małże brzytwy, a nie ogórek morski lub przegrzebki. Powszechnie nazywamy je małże brzytwy lub okładniczki. Osoby, które jadły takie małży, przekonują, że ich mięso jest kremowo-białe i kruche. Niestety nie każdy ma możliwość delektować się smakiem okładniczek, ponieważ tylko nieliczne restauracje oferują swoim gościom ten smakołyk. A to wszystko dlatego, że połów małż nożeńców jest dozwolony tylko kilka razy w roku. Jeśli chodzi o samą potrawę, to zazwyczaj podaje się marynowane okładniczki: surowe małże zanurza się do soku limonki na 15-20 minut. Również małże brzytwy można przyrządzić na parze lub grillu.

2. Trippa

Trippa

Potrawa włoskiej kuchni, trippa, czyli flaczki po włosku. Składniki: flaki wołowe, pecorino i mięta polna. Nie zważając na małą ilość składników, trippa jest potrawą trudną do przyrządzenia, ponieważ dowolny błąd sprawi, że trippa nie będzie nadawać się do jedzenia. Smakosze przekonują, że najlepiej trippę przyrządzają Włosi. Smak flaczków po włosku jest boski i jeśli przynajmniej jeden raz spróbujesz, na pewno zakochasz się w nim na zawsze.

3. Bara Lawr (laverbread) Chleb walijski

Bara Lawr

Pomimo nazwy nie jest to tradycyjny chleb, przyrządzony z mąki, drożdży i wody. Głównym składnikiem Bara lawr są czerwone wodorosty (szkarłatnica), które należy gotować w ciągu kilku godzin, zanim nie zmienią się w puree, z którego formujemy placuszki, a później pieczemy. Bara Lawr to tradycyjna potrawa kuchni walijskiej, którą zazwyczaj spożywa się z małżami i boczkiem.

4. Stek z wołowiny Wagyu

Wagyu

Tym, kto uwielbia potrawy mięsne, na pewno się spodoba stek z wołowiny Wagyu. Najdroższa na świecie wołowina pochodzi z mięsa japońskich krów Kobe. Smakosze, którzy mieli szczęście delektować się smakiem wybornej wołowiny, przekonują, że nigdy w życiu nie jedli coś bardziej pyszniejszego. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ mięso japońskich krów Kobe jest bardzo delikatne i soczyste. Jego jakość jest tak doskonała, dzięki bezstresowemu trybowi życia krów i specjalnej paszy.

5. Kawior (ikra) z dorsza

Kawior

Ikra z ryb dorszowatych nazywana jest kawiorem norweskim. Kawior z ikry ryb dorszowatych przygotowywany jest w sposób zbliżony do kawioru czarnego i czerwonego. W krajach europejskich z ikry z dorsza przyrządzają różne sosy do makaronu. Osoby, które jadły makaron z sosem z takiej ikry, przekonują, że ona nadaje potrawie wyrafinowanego smaku.

6. Owady

Owady

Globtroterów, którzy często odwiedzają kraje azjatyckie, trudno zaskoczyć potrawami, których głównym składnikiem są różne owady. Jeśli nawet je nie próbowali, to na pewno widzieli. Śmiałkowie, którzy odważyli się zjeść smażonych pasikoników lub szarańczę, przekonują, że nadają się do jedzenia i nie są wcale obrzydliwe, Jeśli zapomnieć o tym, że to są owady, to smakują jak pestki.

7. Chrysophyllum cainito (gwiezdne jabłko)

Chrysophyllum cainito

Gwiezdne jabłko pochodzi z Ameryki Środkowej. Współcześnie Chrysophyllum cainito jest naturalizowane we wszystkich krajach, w których panuje ciepły klimat. Gwiezdne jabłko smakuje jak zwykłe jabłuszko, ale jest bardziej soczyste i słodkie. Ma bardzo charakterystyczny kolor i oczywiście gwiazdki.

8. Piżman jadalny

Piżman jadalny

Okra, piżman jadalny, palec damy to dość nietypowe warzywo, które ma owoce, przypominające nieco zielone papryczki chili. Jest uprawiany głównie na Antylach. Smakosze przekonują, że piżman jadalny smakuje jak kabaczek i fasola zielona. Piżman jadalny jest bogatym źródłem wielu wartościowych składników mineralnych oraz witamin, a także kwasów omega. Ma niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. Koniecznie powinien znaleźć się w jadłospisie tych, kto dba o swoją figurę i prowadzi zdrowy tryb życia.

9. Taiyaki

Taiyaki

Japońska potrawa z ciasta, tradycyjnie w kształcie ryby. Zazwyczaj wypełniona jest pastą z osładzanej czerwonej fasoli azuki. Nadzieniem mogą być również: czekolada, krem i ser, okonomiyaki lub kiełbasa. Taiyaki najczęściej przyrządza się na oczach klientów.

10. Scotch egg

Scotch egg

Praktycznie każdy z nas codziennie spożywa jajka. Jednak istnieje wiele różnych przepisów na przyrządzenie jajek. Jeden z nich to scotch egg. Scotch egg to brytyjska potrawa w postaci smażonego na głębokim tłuszczu jajka na twardo zawiniętego w mielonym mięsie, pasztecie lub puree ziemniaczanym z dodatkiem przypraw oraz ziół, pokrytego panierką z bułki tartej. Osoby, które jadły szkocie jajka, przekonują, że jest to bardzo oryginalna potrawa, która nie jest podobna do tej, którą jemy na co dzień.

11. Churro

Churro

Tradycyjny smakołyk hiszpański w formie długiego pręta. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Podaje się je z kawą lub mlekiem, po umoczeniu w filiżance czekolady. Znany również w USA, ale raczej należy do jedzenia ulicznego, które najczęściej jest sprzedawane na różnych festiwalach kulinarnych.

12. Ślimaki lądowe

Ślimaki lądowe

Ślimaki jadalne są aktualnie popularne we Francji, gdzie uchodzą za lokalny przysmak. We francuskich restauracjach ślimaki są podawane jako przystawka z dodatkiem masła, bazylii i czosnku, chociaż jakimś czas temu ślimaki spożywano bez żadnych dodatków. Do ślimaków obowiązkowo podaje się białe wino.

13. Baba ghanoush

Baba ghanoush

Jest to danie kuchni arabskiej. To pasta z bakłażanów, przyrządzona według specjalnego przepisu. Baba ghanoush składa się z miąższu upieczonego bakłażana z dodawaniem sezamu. Całość doprawia się sokiem z cytryny, oliwą i solą.

14. Chicken mole

Chicken mole

Potrawa, której podstawowymi składnikami są kurczak i czekolada. Nie zważając na bardzo dziwne połączenie, chicken mole jest naprawdę bardzo pyszne. Kurczaka należy po prostu usmażyć, natomiast jeśli chodzi o sos czekoladowy – mole, to na jego przyrządzenie będziesz potrzebowała kilku godzin. Do czekolady dodaje się mnóstwo różnych składników, dzięki którym ma bardzo korzenny, słodki i pikantny smak. Jest to danie kuchni meksykańskiej.

15. Semmeltarta

Semmeltarta

Semmeltarta to tradycyjny szwedzki deser, który składa się z wypiekanych kulek, które przyrządza się z ciasta drożdżowego. Po tym, jak ciasto jest gotowe, kroi się go na pół i wypełnia się kremem migdałowo-śmietankowym. Zazwyczaj semmeltartę podaje się z kawą lub herbatą, chociaż kiedyś tradycyjnie podawano mleko.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty