16 modnych i niezwykłych lodów instagramowych, które polubił cały świat

Ludzie uwielbiają umieszczać zdjęcia pokarmu w sieciach społecznościowych. Dzięki Instagram można zobaczyć, jakie lody cieszą się ogromną popularnością na całym świecie i możesz być pewny, że sprawią na tobie niezapomniane wrażenie.

Przemysł spożywczy – dział gospodarki, najczęściej przeprowadzający różne badania i eksperymenty. Cukiernicy całego świata rywalizują o to, kto stworzy najbardziej oryginalne lody. W sieciach społecznościowych każdego dnia pojawia się mnóstwo zdjęć ich arcydzieł kulinarnych.

1. Płatków nigdy za wiele

lody

Lody z płatkami ostatnio cieszą się ogromną popularnością. Płatki mogą być w różnych kolorach i o różnych kształtach, na przykład w kształcie owoców, zwierzaczków. Lody mogą składać się nawet z kilku warstw płatków. Wygląda to niesamowicie.

2. Deser z lodu

deser

W Japonii ogromną popularnością cieszy się deser Kakigōri. Japoński deser ze startego (kruszonego) na drobno lodu, polanego różnego rodzaju sokami, syropami, z dodatkiem owoców lub czasem ze skondensowanym mlekiem. Deser ten jest popularny w lecie, m.in. o smakach (także mieszanych): truskawkowym, wiśniowym, bananowym, cytrynowym, zielonej herbaty.

3. Lody w chmurze waty cukrowej

słodko

Lodziarnia japońska to miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić, będąc w USA. Zamówicie tam lody podawane na chmurze z waty cukrowej. Najważniejszym elementem, który wyróżnia lodziarnię, jest wata cukrowa, owinięta wokół wafelka.

4. Słodkie burrito

burrito

W Kanadzie, prowincja Ontario jest cukiernia Sugar Sugar, w której można zjeść bardzo niezwykły deser. Watę cukrową owijają wokół zimnego deseru, jak tortillę zawijają wokół farszu, przygotowując tradycyjne meksykańskie burrito.

5. Tęczowe lody w waflu w kształcie ryby

ryba

Nadszedł czas, by połączyć syreni motyw z jednorożcem, na co wpadła pewna nowojorska lodziarnia. W Taiyaki NYC, mieszczącej się w Chinatown, lody podaje się w słodkim rożku w kształcie ryby. Zakręcone gałki są tęczowe, różowe lub mają odcień herbaty matcha, i serwuje się je z barwną posypką. Ten deser to marzenie wszystkich foodies. Nazywają się lody tayaki.

6. Makaron z lodami

makaron

Cukiernik, który wpadł na pomysł stworzenia takiego deseru, być może kierował się następującą zasadą: jeśli chcesz zrobić coś wyjątkowego, połącz dwa składniki, które ludzie najbardziej lubią. Połączył makaron i lody. Konsystencja dwóch smakołyków idealnie się uzupełnia, tworząc naprawdę boski deser.

7. Lody z chipsami

chipsy

Jeślibyś zobaczył lody z chipsami, na pewno byś je nie kupił, ponieważ każdy z nas uważa, że te dwa produkty nie da się połączyć. Jednak zawsze trzeba najpierw spróbować, a później robić wnioski. Lody z chipsami w Nowym Jorku rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Można je kupić w fast foodach.

8. Niezwykły kolor i smak

kolorowy

Czy zauważyliście ostatnio przepiękne, fioletowe desery na Instagramie? Głównym ich składnikiem jest pochrzyn skrzydlaty (Dioscorea alata, znany również jako ube), roślina, z której wytwarzany jest rodzaj purpurowego dżemu, dodawanego do słodkości. Można z niego zrobić m.in. lody, puddingi, lukry, pączki, a nawet tarty.

9. Pyszne taco

tako

W Kalifornii, w lodziarni Sweet Cup, można kupić deser, który wygląda jak popularne danie meksykańskie. Zamiast tortilli – wafel, w którego środku znajdują się lody. Do słodkości również dodaje się syrop czekoladowy i kolorowa posypka.

10. Lody, owoce i warzywa

arbuz

Francuski cukiernik Dominique Ansel zaproponował klientom swojej cukierni niezwykły deser What-a-Melon. W środku plastra arbuzowego umieścił deser, udekorowany czekoladowymi pestkami.

kiwi

Jeszcze jedno arcydzieło kulinarne od szefa – mrożony deser kiwi. Składa się z lodów o smaku kiwi, wewnątrz znajdują się lody waniliowe. Całość jest udekorowana posypką czekoladową.

kukurydza

Niemożliwie nie wspomnieć o lodach kukurydzianych podawanych w kolbie kukurydzy. Jednym ze składników tego niezwykłego deseru jest zmielona substancja znajdująca się wewnątrz kolby kukurydzy. Całość jest udekorowana ziarenkami kukurydzy i syropem. Kolbę przed podaniem marynuje się w sosie sojowym, a później się grilluje. Deser nie jest słodki, ale podobno jest bardzo pyszny.

11. Czarne lody

czarne

Fani mrocznej muzyki i gotyckich ubrań w końcu będą mieli coś dla siebie na gorące, letnie dni. Czarne lody to wynalazek lodziarni Little Damage w Los Angeles. W produkcji deseru faktycznie użyto węgla aktywnego i to on prawdopodobnie odpowiada za kolor smakującego migdałami lodowego rożka.

12. Mrożone kwiaty

kwiaty

Niesamowite lody, które nawet szkoda jeść. Jeden kwiatuszek łączy w sobie płatki o smaku waniliowym, czekoladowym, owocowym.

13. Deser, który się nie topi

słodki

Rob Kollington uratował nasze ubrania. Stworzył deser, który się nie topi. Mężczyzna uwielbiał lody Astronaut, które sprzedaje się tylko na campingach i w muzeach techniki. 3,5 lata pracował nad stworzeniem deseru, który się nie topi.

14. Świecące lody

świeci

Można już zamówić lody świecące w ciemności. Jarzą się tym intensywniej, im szybciej się je liże. Wszystko za sprawą białka z meduzy, z których są zrobione. Wynalazcą fluorescencyjnych lodów jest Charlie Francis, założyciel firmy "Poliż mnie, jestem pyszny".

15. Galaktyczna słodkość

komos

W 2016 roku użytkownicy Instagram podziwiali zdjęcie niezwykłych lodów galaktycznych. Cukiernik jednak nie chciał zdradzić przepisu galaktycznej słodkości.

16. Słodkie spaghetti

pasta

Lody w kształcie spaghetti to właściwie nie przepis, a sposób podania lodów. Tak podane lody często można spotkać w lodziarniach w różnych wersjach np. orzechowej. Lody wyciśnięte przez praskę do ziemniaków przypominają makaron spaghetti, sos truskawkowy zastępuje sos pomidorowy, a starta biała czekolada parmezan. W środku pod lodami ukryta jest jeszcze bita śmietana.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty