17 "eksperymentów" w kuchni, które można zjeść

Ucz się bawiąc! Jedz i ciesz się!

1. Lody z lodu

Lody

Aby zrobić lody z lodu, umieść lód, sól i ulubiony sok (lub mleko) w plastikowym worku. Ten eksperyment doskonale demonstruje reakcje chemiczne, a także daje możliwość nauczenia dzieci zachowywania proporcji.

2. Zwykła galaretka

galaretka

Wspaniały sposób, aby pokazać dzieciom różnicę między stanem substancji ciekłym a stałym.

3. Luminescencyjna galaretka

Luminescencyjna galaretka

Aby wykonać eksperyment, są potrzebne:

  • galaretki (jaskrawe odcienie, na przykład cytryna lub limonka);
  • tonik (250 ml);
  • kuchenka;
  • miarka (kadzi);
  • mały garnek;
  • głęboka miska;
  • łyżka;
  • lodówka;
  • lampa neonowa.

Za pomocą miarki wlej niezbędną ilość płynu do garnka. Doprowadź tonik do wrzenia, najpierw umieszczając proszek z galaretki w misce. Następnie wlej wrzący tonik do miski (nie zapomnij ostrzec dzieci o zasadach bezpieczeństwa). Mieszaj proszek, aż grudki znikną całkowicie. Następnie dodaj 1 szklankę zimnej wody. Umieść miskę w lodówce na 4 godziny. Ta-daa! Świecąca galaretka jest gotowa! Pozostaje sprawdzić wynik po zapaleniu lampy neonowej.

4. Chmury ... Białe konie

Chmury

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to bardzo trudne. Ale po rozpoczęciu eksperymentu zrozumiesz, że myliłeś się. Wszystko czego potrzebujesz to: galaretka niebieska, bita śmietana, trochę wody, lodu i cukru. Do wrzącej wody wsyp galaretkę w proszku i mieszaj, aż grudki całkowicie znikną. Dodaj kilka kostek lodu, i galaretka natychmiast zacznie zmieniać swoją konsystencję. Umieść galaretkę w lodówce na około 20-30 minut. Kiedy będzie gotowa, równomiernie rozprowadź łyżeczką galaretkę w słoiku, a następnie dodaj bitą śmietanę z cukrem dookoła krawędzi słoika. Potem znowu warstwę galaretki. łyżkę kremu, warstwę galaretki, łyżkę kremu, i uzyskasz wspaniałe, a co najważniejsze pyszne obłoki!

5. Kryształy

Kryształy

Do tego eksperymentu potrzebujesz jeszcze mniej: drewnianych patyczków (podziel je na pół), klamerek do bielizny, szklanki, wody, dużo cukru i jeszcze więcej cierpliwości. Idealne proporcje: 10 szklanek cukru na 4 szklanki wody. Zalej cukier wodą w dużym garnku. Mieszaj na średnim ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru pozostaw mieszaninę do ostygnięcia przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj patyczki: zwilż je wodą i obtocz w niewielkiej ilości cukru i przy pomocy klamerek do bielizny umieść w szklankach z wcześniej rozlaną mieszaniną cukru. Upewnij się, że patyczki nie dotykają ani boków szklanek, ani siebie nawzajem – potrzebują miejsca, aby narosły nowe kryształy. Wszystko gotowe, pozostaje czekać, czekać, czekać ... Czy nadal jesteś z nami? Czekać, czekać ... a po około tygodniu dostaniesz długo oczekiwany rezultat!

6. Podróż do centrum Ziemi

Podróż

Jak wspaniale jest, gdy udaje się połączyć przyjemne z pożytecznym, jak w tym eksperymencie, który demonstruje warstwy nie tylko torta, ale także Ziemi! Przy okazji, upiec tort w torcie i jeszcze raz w torcie nie jest takie proste. Ale jest możliwe. Wewnętrzny rdzeń to ciasto waniliowe, zewnętrzny rdzeń to ciasto cytrynowe, płaszcz – pomarańczowy, kora wykonana z kremu czekoladowego, a kontynenty – z krówek i ptasiego mleczka. Czy mógłbyś odmówić sobie tak słodkiej "makiety"?!

7. Kukurydza

Kukurydza

Przynajmniej raz w życiu spróbuj zrobić popcorn z całej kolby kukurydzy. Wystarczy umieścić kolbę w papierowej torbie i kuchence mikrofalowej. Dzieci naprawdę lubią dźwięk pękającej kukurydzy!

8. Usta lemoniadowe

Usta lemoniadowe

Będziesz potrzebował:

  • 1-2 cytryny;
  • 1 łyżeczka. soda;
  • woda;
  • 1-2 łyżeczki. cukier do smaku;
  • sokowirówka;
  • łyżka;
  • szkło;
  • miarka.

Wyciśnij sok z jednej cytryny do szklanki, dodaj 1 łyżeczkę sody. Aby uzyskać większy efekt, podziel sodę na dwie części i dodaj pierwszą, a następnie drugą. Wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę cukru. Zauważysz, że reakcja będzie nadal odbywać się, ale mniej intensywnie. Lemoniada jest już gotowa, możesz spróbować! Czy smakuje ci?

9. Tęcza

Tęcza

Jaki kolor powstanie, jeśli wymieszać czerwony i żółty? Niebieski i zielony? Nie martw się, nasza propozycja jest całkowicie bezpieczna. Tak więc ustaw 6 szklanek wypełnionych wodą w kółko w niewielkiej odległości od siebie. Do jednej szklanki dodaj barwnik spożywczy dowolnego koloru, a pozostałe szklanki pozostaw w czystą wodą. Jednym z ważnych szczegółów jest to, że konieczne jest użycie papierowych ręczników zwiniętych w rurki, złożonych na pół i upuszczonych jednym końcem do jednej szklanki, a drugim - do drugiej. Pozostaje obserwować, jak kolor przechodzi z jednej szklanki do drugiej, i jakie odcienie można uzyskać przez zmieszanie kolorów.

10. Specjalne ciasto

Specjalne ciasto

Składniki:

  • 0,5 łyżki mąki;
  • 0,5 łyżki wody;
  • 2 łyżki soli;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • zioła i przyprawy.

Po pierwsze, wynik tego eksperymentu jest doskonałym zamiennikiem plasteliny, a po drugie jest łatwy do wykonania. Do tego trzeba wymieszać wszystkie składniki w garnku. Postawić garnek na mały ogień i mieszać zawartość do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Umieścić je w plastikowym worku i ostudzić. Ciasto jest gotowe! Powtórz procedurę z każdego rodzaju ziołami i przyprawami. Lep z przyjemnością!

11. Siedlisko

Siedlisko

Jeśli twoje dziecko interesuje się zwierzętami i ich środowiskiem, to ten eksperyment jest właśnie dla ciebie. Na przykład, ciasto na zdjęciu prezentuje siedlisko morsów. Nie ograniczaj swojej wyobraźni!

12. A to potrafisz?!

A to potrafisz

Będą potrzebne:

  • 1 g alginianu sodu (produkt pochodzenia naturalnego ekstrahowany z wodorostów);
  • 5 g mleczanu wapnia;
  • miska z wodą (1 szklanka);
  • miska z wodą (4 filiżanki);
  • miska pełna wody.

Dodaj alginian sodu do miski z wodą. Wymieszaj wszystko za pomocą blendera. Odstaw miskę na bok. Pozwól, żeby wszystkie pęcherzyki powstałe w trakcie mieszania pękły. Następnie do miski z 4 szklankami wody wsyp mleczan wapnia. Wymieszaj wszystko łyżką. Używając dużej i możliwie głębokiej łyżki, umieść zawartość małej miski w dużej misce. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj. Po 3 minutach wyjmij łyżką powstałe kulki i umieść je w misce ze zwykłą, bieżącą wodą. Niewiarygodne, ale można wziąć kroplę w rękę, nie obawiając się, że woda wycieknie.

13. Wygląda jak "M&M"

M&M

Będą potrzebne:

  • nasiona tapioki;
  • czajnik;
  • woda;
  • w razie potrzeby barwniki spożywcze.

Szybko i łatwo: zagotuj wodę, włóż nasiona tapioki do wody, wymieszaj, zamknij czajnik, pozwól im parzyć się przez 5 minut. Aby zapewnić szybsze schłodzenie nasion, przepłucz je pod bieżącą wodą.

14. Góry ciasteczek

Góry ciasteczek

Po tak wykonanym eksperymentu twoje dzieci nie będą zadawać pytania: "Jak powstają góry?"

Będą potrzebne:

  • krakersy;
  • bita śmietana;
  • miska z wodą;
  • talerz.

Rozprowadź równomiernie bitą śmietaną na talerzu. Zwilż krakersy w misce z wodą (w ciągu zaledwie kilku sekund, jeśli nie chcesz, aby eksperyment się nie powiódł). Wyłóż krakersy na bitej śmietanie bokami do siebie. Zacznij przybliżać krakersy do siebie, aby powstała górka. Gratulacje, na twoim talerzu powstała góra! Teraz można ją zjeść!

15. Sorbet własnymi rękami

Sorbet

Składniki:

  • suche galaretki;
  • cukier puder;
  • kwas cytrynowy.

3 łyżeczki cukru pudru i 1 łyżeczki kwasu cytrynowego wymieszaj w misce. Możesz dodać suche galaretki. Jeśli wiesz, co to jest sorbet, znaczy znasz to uczucie, które pojawia się w ustach, kiedy go jesz. Nie przesadzaj z ilością tego smakołyka, i umyj zęby po eksperymencie.

16. Chodzenie po skorupkach

Chodzenie po skorupkach

"Chodzenie po skorupkach" – to wyrażenie jest równoważne wyrażeniu "chodzenie po ostrzu noża", gdy mamy na myśli dotykanie delikatnych tematów itp. A spróbuj przejść po skorupkach, aby nie pękły. Poczuj siłę równowagi. Niebezpieczne, ale fascynujące zajęcie.

17. Łańcuch DNA

DNA

Cukierki lukrecjowe, pianki Marshmallow i wykałaczki – wszystko, czego potrzebujesz do budowy cząsteczki DNA. "Na palcach" wytłumaczysz dziecku, co to jest i z czym to się je.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty