17 hiszpańskich potraw, z którymi twoje życie się zmieni

Zapomnij o zwykłych klopsikach – hiszpańskie są fajniejsze!

1. Churros z czekoladą

Churros

Smakują jak pieczone ciasto z czekoladą i odrobiną miłości w ciepłych ramionach.

Do gotowania churrosu będziesz potrzebować:

  • woda - 1 szklanka;
  • cukier - 2 łyżki;
  • roztopione masło - 2 łyżki;
  • sól - 1 łyżeczka;
  • mąka - 1 szklanka;
  • olej (do smażenia) – 2 l.

W małym rondlu na średnim ogniu wymieszaj wodę z cukrem, solą i olejem. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i zdejmij z ognia. Od razu dodaj mąkę i mieszaj, dopóki nie utworzy się kulka. W frytkownicy podgrzej olej do 190 stopni. Z ciasta zawiń paluszki i smaż je na oleju, aż uzyskają złocisty kolor, a następnie ułóż je na papierowym ręczniku, aby ściekł nadmiar tłuszczu. Z góry posyp cynamonem i cukrem. Do przygotowania sosu roztop czekoladę na parze, w parowcu lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Przed jedzeniem maczaj paluszek w sosie. Tego smaku nie zapomnisz już nigdy!

2. Paella

Paella

Ryż i owoce morza z warzywami na patelni

Hiszpanie zdecydowanie dużo wiedzą o jedzeniu. I paella jest temu dowodem. Danie składa się z ryżu, przypraw, owoców morza i warzyw.

Aby je przygotować, trzeba:

  • duża drobno pokrojona cebula – 1 szt.;
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek;
  • rozdrobniony czosnek - 2 ząbki;
  • obrany i pokrojony pomidor – 2 szt.;
  • cukier - ½ łyżeczki;
  • sól;
  • pieprz - 1 łyżeczka;
  • szczypta szafranu;
  • obrane i pokrojone kalmary (kroją się w krążki, a macki można pozostawić bez zmian) – 4 szt.;
  • ryż - 2 szklanki;
  • bulion mięsny lub bulion rybny - 3 szklanki;
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka;
  • krewetki królewskie (Hiszpanie biorą w pancerzykach) - 1 szklanka;
  • małże w skorupkach – 16 szt.

Cebulę smaż do miękkości, stale mieszając. Wymieszaj czosnek i pomidory, cukier, sól, pieprz i szafran (według uznania) i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory się nie rozmiękną ostatecznie. Dodaj ryż i zalej winem. Poczekaj, aż alkohol się wywietrzy, i dolej bulion. Zagotuj potrawę do wrzenia, dopraw solą i dodaj owoce morza. Małże przygotowują się najdłużej, więc zacznij od nich, potem kalmary, w końcu – krewetki. Jeśli ryż będzie wydawać się zbyt suchy, dolej bulionu. Kiedy potrawa jest już będzie gotowa, wyłącz ogień i przykryj patelnię folią aluminiową. Przed jedzeniem krewetki i małże najlepiej wyłożyć na wierzchu. Dla smaku można dodać sok z cytryny.

3. Krokiety

Krokiety

Frytki. Ser. Szynka. To połączenie nawet brzmi apetycznie! Dlatego być niesmacznym gotowe danie po prostu nie może.

Niezbędne składniki:

  • duże ziemniaki - 2 – 3 szt.;
  • starty ser - 200 g;
  • szynka - 100 g;
  • jajko – 1szt.;
  • mąka -‘2 łyżki;
  • bułka tarta - 2 łyżki;
  • masło - 1 łyżka;
  • sól;
  • pieprz;
  • przyprawy.

Ziemniaki umyj i ugotuj, a potem przetrzyj do stanu jednolitej masy. Dodaj do niej przyprawy, ser, szynkę, jajka i masło. Dalej dokładnie wymieszaj. Powstałe puree podziel na małe części i rozwałkuj w kulki. Obtocz je w bułce tartej i smaż w dużej ilości oleju. Podawać można z dowolnym sosem. Ale najlepiej danie smakuje w połączeniu z czosnkiem.

4. Patatas bravas

Patatas bravas

Ziemniaki z sosem – co może być prostsze. Ale jakie to jest pyszne!

Składniki:

  • ziemniaki średniej wielkości pokrojone na plasterki - 5 – 6 szt.;
  • oliwa z oliwek - ¼ szklanki;
  • sol - ½ łyżeczki;
  • majonez - 2 łyżki;
  • ostry sos do smaku;
  • papryki - 1 łyżeczka;
  • czosnek w proszku - 1/8 łyżeczki;
  • sol - ¼ łyżeczki;
  • woda - 2 – 3 łyżki.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i umieść w nim ziemniaki, posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem. Dopóki danie będzie przygotowywać się w ciągu 30 minut, zrób sos z majonezu, czosnku, wody i soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wlej tę mieszaninę w ziemniaki.

5. Gazpacho

Gazpacho

Zimne zupy nigdy jeszcze nie były tak smaczne.

Aby zrobić gazpacho, będziesz potrzebować:

  • pomidory - 1 kg;
  • małe ogórki – 2 szt.;
  • mała cebulka - ½;
  • zgnieciony czosnek - 1 ząbek;
  • chrupiące bagietki;
  • ocet - 2 łyżki;
  • kminek - ¼ łyżeczki;
  • oliwa z oliwek - ¼ szklanki;
  • sól - 1 łyżeczka.

Pomidory obierz ze skórki i przetrzyj przez siato, aby oddzielić pestki. W masę dodaj kilka kawałków chleba i poczekaj, aby wchłonął w siebie sok. Wymieszaj pomidory z chlebem w blenderze z ogórkiem, czosnkiem, dodaj ocet, kminek, sól. Zupa jest gotowa!

Bagietki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Chrupiące croutony i drobno posiekany szczypiorek są używane do dekoracji. W razie potrzeby przed podaniem na talerz można również dodać kawałki awokado, ćwiartki pomidorów cherry, tymianek.

6. Empanada

Empanada

Rajska rozkosz. Ale przygotowanie również nie jest tak proste.

Do ciasta będziesz potrzebować:

  • mąka - 4 szklanki;
  • sól - 1 – 2 łyżeczki;
  • cukier - 2 – 3 łyżki;
  • masło schłodzone - 2 łyżki ;
  • woda - 1 szklanka;
  • żółtka – 2 szt.

Do farszu potrzebne będą takie składniki:

  • posiekana cebula – 3 szt.;
  • mielona wołowina - 0,5 kg;
  • kminek - 2 łyżeczki;
  • papryka - 1 łyżka;
  • bulion wołowy - 1 szklanka;
  • mąka - 2 łyżki;
  • rodzynki - 1 szklanka;
  • posiekane oliwki - 1 szklanka;
  • jajka ugotowane na twardo – 2 szt.;
  • żółtko – 1 szt.;
  • mleko - 2 łyżki;
  • sproszkowany czosnek - 1 łyżeczka;
  • olej słonecznikowy i oliwa z oliwek;
  • chile;
  • sól;
  • pieprz.

Do przygotowania ciasta należy przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło i łyżeczkę oleju roślinnego. Żółtka wymieszaj w wodzie i stopniowo dodawaj mieszankę do ciasta. Mieszaj, aż konsystencja będzie gładka. Następnie przykryj folią spożywczą i pozostaw w zimnym miejscu około godziny. Gotowe ciasto powinno być gładkie, ale nie elastyczne.

Gotowanie nadzienia zaczyna się od smażenia cebuli i czosnku. Powinny one stać się miękkie. Po czym można je wymieszać z mięsem, kminkiem, chili, papryką, bulionem, solą i pieprzem. Gdy mięso stanie się brązowe, dodaj mąkę i nie zdejmuj z ognia jeszcze przez 10 minut.

Podziel ciasto na kawałki wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkuj placki o grubości około 2,5 mm. W środku ciasta umieść łyżkę nadzienia, trochę rodzynek, oliwek i kawałek gotowanego jajka. Przed tym jak umieścić empanady do piekarnika, posmaruj je mieszaniną żółtka z mlekiem. Piec w 180 stopniach przez 25 – 30 minut. Podawaj z sosem. Najlepiej do empanad nadaje się guacamole, do którego w blenderze trzeba wymieszać awokado, sok cytrynowy, sól, cebulę, kolendrę, pomidory, czosnek i pieprz cayenne.

7. Jamon iberico

Jamon iberico

"Ale to zwykła szynka" – powie nie znająca się na rzeczy osoba. Nie! To nie jest jedno i to samo! Jamon iberico – to drogi mięsny przysmak. Produkowany jest ze świń czystej rasy, które od wczesnego dzieciństwa są karmione jęczmieniem i kukurydzą, później ich wypuszczają na pastwiska, gdzie zwierzęta jedzą trawę i różne korzenie, a za kilka dni do uboju w ich diecie pozostają tylko żołędzie. Smak tego przysmaku – w szczególności w połączeniu z melonem – nie da się zapomnieć.

8. Crema catalana

Crema catalana

Jest to hiszpańska wersja lubianego przez wielu smakoszy kremu brulee. Danie jest tak pyszne, że trudno to opisać słowami.

Niezbędne składniki:

  • cukier - ½ szklanki;
  • mleko - 4 szklanki;
  • wanilia - 1 łyżeczka;
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżki;
  • żółtka – 8 szt.;
  • cynamon - 1 laska;
  • skórka z ½ cytryny;
  • skórka z ½ pomarańczy.

250 ml mleka podgrzej z cynamonem i wanilią. W resztę mleka wsyp skrobię. Dodaj żółtka ubite z cukrem i skórkę cytryny. Wyjmij cynamon i wymieszaj obie mieszanki w jedną. Ubij mikserem. Dodaj znów cynamon i podgrzej masę, aż stanie się gęsta. Zdejmij z ognia i znowu wyjmij cynamon. Przed jedzeniem posyp cukrem (najlepiej brązowym) i na kilka minut umieść deser pod grill, aby się skarmelizował.

9. Tortilla

Tortilla

Mówiąc po prostu – to hiszpański omlet ziemniaczany. Przygotowuje się szybko, a wygląda tak, że śmiało można podawać do świątecznego stołu.

Składniki:

  • jajka – 2 szt.;
  • ziemniak – 1 szt.;
  • cebula - ½ szt.;
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • sól;
  • pieprz.

Ziemniaki pokrój w cienkie pół krążki i smaż na małym ogniu, aż będą gotowe. Ale skórka na nich nie powinna się pojawiać. W osobnej misce ubij jajka. Dodaj ziemniaki (wcześniej przecedź tłuszcz) i cebulę i lekko rozgnieć widelcem. Wylej masę na gorącą patelnię, wysmarowaną oliwą z oliwek, zmniejsz ogień. Przez parę minut zrób go jeszcze mniejszy i dalej smaż jeszcze trzy minuty. Delikatnie odwróć tortillę za pomocą szpatułki i talerza. Smaż na drugiej stronie jeszcze przez trzy minuty.

10. Albondigas

Albondigas

Zapomnij o zwykłych klopsikach – hiszpańskie są fajniejsze!

Przygotowywane są one z:

  • wieprzowe mięso mielone - ½ kg;
  • mielona wołowina - ½ kg;
  • posiekany czosnek – 4 ząbki;
  • drobno posiekany szczypiorek - 2 łyżki;
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka;
  • kminek - ½ Łyżeczki;
  • papryka - ½ łyżeczki;
  • sól - ¼ łyżeczki;
  • pieprz - ¼ łyżeczki;
  • jajko – 1 szt.;
  • parmezan - 2 łyżki;
  • parmezan - ¼ szklanki;
  • oliwa z oliwek - ½ łyżki.

Farsz wymieszaj, dodaj cebulę, pietruszkę, kminek, paprykę, sól, pieprz. Dodaj do mięsa jajko i parmezan. Wsyp w niego bułkę tartą – ona wchłonie nadmiar płynu. Podziel mięso na małe kulki około 3 cm średnicy, ułóż na blasze i umieść w lodówce na 30 minut. Następnie usmaż na średnim ogniu na oliwie z oliwek, przewracając.

Ważnym elementem albondigasa jest sos. Składa się z takich składników:

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • posiekany szczypiorek - 1 łyżka;
  • czerwone wino - 1 szklanka;
  • bulion mięsny - 1 szklanka;
  • sos pomidorowy - 1 łyżeczka;
  • sól - ½ łyżeczki;
  • kminek - ¼ łyżeczki;
  • papryka - ½ łyżeczki;
  • czarny pieprz - ¼ łyżeczki;
  • płatki czerwonej papryki - ¼ łyżeczki;
  • dżem wiśniowy - 1 łyżka;
  • mąka - 2 łyżki;
  • liść laurowy – 1 szt.

Cebulę i czosnek podsmaż. Dodaj do nich wino, bulion i sos pomidorowy. Wymieszaj wszystko i gotuj przez minutę, po czym dodaj sól, kminek, paprykę. Pozostaw na ogniu jeszcze na kilka minut. W małej misce wymieszaj ¼ szklanki masy z mąką, aż konsystencja będzie gładka. Wylej mieszaninę. Dodaj płatki czerwonej papryki, dżem i liść laurowy. Dodaj w tę masę klopsiki i gotuj przez 20 minut. Podawać to danie najlepiej na gorąco.

11. Bocadillos

Bocadillos

Niezwykle proste i smaczne kanapki.

Do nich potrzebne są:

  • bagietka, przecięta na pół – 1 szt.;
  • oliwa z oliwek - 3,5 łyżki;
  • pokrojona w plasterki szynka - 0,5 kg;
  • ser - 100 g;
  • marynowane papryki - 6 – 8 szt.

Bagietkę delikatnie posmaruj oliwą z oliwek, dodaj przyprawy. Na obie połówki ułóż szynkę, ser, paprykę. Umieść górną część bocadillos na dolną i delikatnie naciśnij. Bagietki pokrój na kilka części. Najlepiej jeść bocadillos z torebek papierowych.

12. San Jacobos

San Jacobos

Czy wiesz, jak mogą urozmaicić smak kurczaka ser z szynką i bułka tarta?

Niezbędne składniki:

  • duży filet z kurczaka – 1 szt.;
  • plasterki szynki – 8 szt.;
  • plasterki sera – 4 szt.;
  • mąka - ½ szklanki;
  • bułka tarta - ½ szklanki;
  • jajka – 2 szt.;
  • woda - 2 łyżki.

Ubij jajko z wodą. Na osobnym talerzu wymieszaj bułkę tartą i mąkę. Na powierzchni roboczej ułóż kawałki kurczaka, z góry ułóż szynkę i ser, przykryj kolejną warstwą kurczaka. Przed tym, jak ułożyć te oryginalne kanapki na patelnię, obmocz je najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smaż z obu stron do złocistego koloru. Po ugotowaniu rozlóż danie na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły olej.

13. Ośmiornica po galicyjsku

Ośmiornica

Nawet jeśli ci się nie podoba, jak ona wygląda, spróbuj pokonać swoją nie chęć i spróbować ośmiornicy. To prawdziwy anioł w diabelskim przebraniu – brzydka z wyglądu, ale bardzo smaczna.

Niezbędne składniki:

  • macki – 4 szt.;
  • ziemniaki - 4 – 6 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • papryka;
  • sól;
  • oliwa z oliwek.

Pokrój ośmiornicę i opuść w litr wrzącej wody. Wrzuć do tego samego garnka cebulę i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. W tej samej wodzie ugotuj ziemniaki. Pokrój je na 10 – 15 mm. Ułóż na talerzu, na wierzchu połóż ośmiornicy, dopraw solą, spryskaj oliwą z oliwek i posyp papryką. Serwowane danie jest ledwo ciepłe. Świetnie nadaje się jako przekąska do piwa.

14. Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

Smak tego dania przypomina pizzę, gdyby była chrupiąca.

Składniki:

  • bagietka – 1 szt.;
  • pomidory – 4 szt.;
  • oliwa z oliwek;
  • sól.

Bagietki pokrój na pół. Pomidory zetrzyj na średniej tarce. Otrzymaną masą posmaruj połówki bagietki. Dodaj trochę oliwy z oliwek, posól i przypraw do smaku. Na 10 – 15 minut włóż do piekarnika. Podawać można jako samodzielne danie, z jajecznicą lub kiełbaską.

15. Fadada Asturiana

Fadada Asturiana

To danie łączy w sobie najlepsze składniki – od fasoli po kiełbaski i chorizo.

Aby być bardziej precyzyjnym, będziesz potrzebować:

  • biała fasola - 350 g;
  • bulion warzywny - 4 – 5 szklanek;
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • pokrojone cebule – 2 szt.;
  • posiekany czosnek - 4 ząbki;
  • tymianek - ½ łyżki;
  • papryka - 4 łyżeczki;
  • kminek - 1 łyżeczka;
  • czarny pieprz - ½ łyżeczki;
  • mielony szafran - ¼ łyżeczki;
  • cynamon - 1/8 łyżeczki;
  • liść laurowy – 1 szt.;
  • sól - ¾ łyżeczki.

Na noc namocz fasolę w wodzie. Rano wlej do fasoli bulion warzywny. Dodaj oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, tymianek, kminek, paprykę, szafran, cynamon, liść laurowy. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Trzymaj naczynie na ogniu, aż fasola będzie miękka. Może to potrwać 1 – 2 godziny. Uważaj, aby fasola zawsze była pokryta wodą. Gotową fadadę asturianę zdejmij z ognia, wymieszaj i dopraw w razie potrzeby.

16. Majorski tambet

Majorski tambet

Doskonałe pikantne danie.

Do przygotowania go potrzebne są takie składniki:

  • ziemniaki średniej wielkości – 2 szt.;
  • bakłażan – 1 szt.;
  • cukinia – 1 szt.;
  • czerwona papryka – 1 szt.;
  • zielona papryka – 1 szt.;;
  • sos pomidorowy;
  • oliwa z oliwek;
  • sól.

Bakłażan umyj, pokrój w plasterki i posyp solą. Obierz i pokrój ziemniaki, a następnie usmaż je do lekkiego złocistego koloru. Pokrój cukinię i paprykę. Podsmaż cukinię i ułóż na papierowe ręczniki, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Następnie podsmaż paprykę i bakłażan. Gdy wszystkie warzywa są gotowe, zacznij zbierać tambet. Do tego ułóż warstwy: na dole ziemniaki, potem bakłażan, cukinia, papryka. Posyp solą każdą warstwę. Z góry polej sosem i umieść w piekarniku. Piec w temperaturze 170 – 180 stopni około 15 minut i można podawać do stołu.

17. Tygrysy

Tygrysy

Oczywiście, w skład potrawy nie wchodzi mięso tygrysa – tylko owoce morza.

Oprócz 25 małż, potrzebne będą takie składniki:

  • masło - 3 łyżki;
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • cebula pokrojona w kostkę - ½ szt.;
  • rozdrobniony czosnek - 2 ząbki;
  • drobno posiekana szynka - ¼ szklanki;
  • mąka - ¼ szklanki;
  • białe wino - ¼ szklanki;
  • mleko - ¾ szklanki;
  • drobno posiekana natka pietruszki - 3 łyżki;
  • tarty parmezan.

Wrzuć małże w wodę i gotuj. Kiedy muszle się otworzą, zdejmij z ognia i zostaw aż ostygną, a potem wyjmij mięso, drobno pokrój. Połówki muszli nie wyrzucaj. Oddzielnie usmaż na maśle cebulę i czosnek. Dodaj na patelnię szynkę i gotuj jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Dodaj mąkę, a za kilka minut wino i mleko. Na samym końcu wysyp małże z pietruszką. Nakładaj po łyżce mieszanki w połówki muszli, a na wierzchu posyp parmezanem. Smaż tygrysy na grillu w temperaturze 180 stopni, aż ser się rozpuści i stanie się brązowy.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty