17 kulinarnych trendów w 2018 roku, które wkrótce znajdą się na naszym stole

Co roku szefowie kuchni proponują nowości kulinarne, starając się zadowolić wybrednych klientów. Czego można oczekiwać od 2018 roku, i jakie trendy kulinarne podbiją świat? Tego teraz się dowiemy.

Co roku szefowie kuchni na całym świecie wyznaczają nowe trendy w sztuce kulinarnej, które potem z powodzeniem wprowadzają do menu w restauracjach i innych punktach gastronomicznych. Eksperci kulinarni już wiedzą, co będzie popularne w 2018 roku, a my podzielimy się z tobą tą informacją.

1. Sałatka, z której mało kto zrezygnuje

sałatka

Masz już dość "Cezara", "Nuisaza" i innych popularnych sałatek? Więc przygotuj się na premierę, która, zdaniem specjalistów do spraw żywności wkrótce osiągnie szczyt popularności. To hawajska sałatka "poke", w której przepis wchodzi surowa ryba.

2. Nowa potrawa dla wegetarian

burger

Liczba wegan rośnie z każdym rokiem, i kulinarne trendy nie mogły na to nie zareagować. Do produkcji nowych produktów i przygotowania niezwykłych potraw zaczęto używać wysokich technologii, na przykład, już teraz można spróbować mleko orzechowe, burgery bez mięsa, wegańskie lody i tak dalej.

3. Meksyk, do przodu!

tako

Eksperci kulinarni zapowiadają znaczny wzrost popularnego meksykańskiego dania pod nazwą "taco". Jego wprowadzi do swojego menu wiele lokali gastronomicznych, proponując klientom nowe i oryginalne nadzienia z tortillą.

4. Tajemniczy i intrygujący Bliski Wschód

jedzenie

Na zmianę hamburgerów i innego fast-foodu przyjdą popularne orientalne dania, będziemy więc gotować hummus, pitę, falafel i inne smakołyki. Warto powiedzieć też o wzroście popytu na egzotyczne przyprawy.

5. Pożyteczna różnorodność

smacznie

Coraz więcej ludzi stosuje prawidłowe i zdrowe odżywianie, co wpływa na kulinarne trendy. W 2018 roku chipsy ziemniaczane zostaną zastąpione przekąskami z marchwi, bananów, słodkich ziemniaków, dyń, jabłek i innych warzyw i owoców. Nawet znani producenci rozpoczną masową produkcję takiej żywności.

6. Smaczna i pożyteczna nowość

zupa

Jeśli teraz najbardziej popularnym proszkiem, używanym w kuchni jest kakao, to już w przyszłym roku powszechne będą peruańska maca, japońska matcha i inne bardzo pożyteczne i smaczne proszki. Są dodawane do zup, soków, koktajli i innych potraw.

7. Jak na dłoni

restauracja

Jednym z najważniejszych światowych trendów jest przejrzystość przepisu, czyli odwiedzający lokale gastronomiczne chcą nie tylko delektować się pysznymi daniami, ale także chcą zrozumieć, z czego zostało ono przygotowane, skąd zostały kupione produkty i tak dalej. Coraz więcej lokali tworzy otwarte kuchni i oferuje szczegółowy opis dań w menu. To znaczy, że profesjonaliści nie mają nic do ukrycia.

8. Wielofunkcyjne grzyby

grzyby

Jesteśmy przyzwyczajeni do używania kilku rodzajów grzybów, które smażymy, duszymy, marynujemy. Na horyzoncie pojawiają się nowe postacie – reishi, cordyceps, chaga i inne. Grzyby te są nazywane "wielofunkcjonalne", a dodawane są do różnych potraw, począwszy od sałatek, a kończąc na kawie i koktajlach. Rosnąca popularność tłumaczy się korzystnymi właściwościami tych grzybów.

9. Nic nie może się zmarnować

marchewka

Podczas gotowania nawet jednego dania w koszu okazuje się dużo odpadów spożywczych. Zdaniem ekspertów, w przyszłym roku rozpocznie się walka z tym mankamentem. Menu wielu restauracji będzie uzupełnione nowymi kreatywnymi daniami, które uzyskają oryginalne kombinacje smaków. Na przykład, botwina buraków już od dawna jest stosowana w kuchni, a teraz do niej dołączą także liście marchewki, z których można przygotować sos pesto lub pyszne sałatki.

10. Piękne i jadalne ozdoby

kwiaty

Jeśli wcześniej kwiaty tylko miłowały oko w bukietach i na rabatkach, to w 2018 roku będą używane do dekoracji różnych potraw. Cukiernicy robią nawet kwiatowe lizaki. Mało kto sprzeciwi się, że wyglądają ładnie.

11. Koreańskie motywy

ryż

Kucharze nieustannie pracują nad, by na nowo przedstawić znane klasyczne dania, a pomoże w tym sekret koreańskiej kuchni. Tofu w pierwszych daniach, smażone i grillowane kalmary i inne preferencje kulinarne, typowe dla Koreańczyków, staną się bardziej powszechne.

12. Nowe napoje gazowane

napój

Mimo, że szkodliwoścć dla zdrowia napojów gazowanych już udowodniona, popyt na nie maleje. Eksperci twierdzą, że niektórzy producenci pójdą na sztuczkę i wprowadzą do sprzedaży napój bez cukru, który będzie gotować się na podstawie brzozowego soku, owoców, kwiatów czarnego bzu i tak dalej.

13. Algi morskie w kuchni

ryba

Dopiero niedawno szefowie kuchni zwrócili uwagę na glony, nie tylko smaczne, ale także użyteczne. Dzięki nim można ograniczyć spożycie mięsa i normalizówać poziom cholesterolu we krwi. Algi morskie będą gotować w nowy sposób, łącząc je z innymi produktami.

14. Nowy rodzaj mąki

mąka

W krajach Azji i Ameryki Południowej już od dawna używana jest mąka z manioku, ale w 2018 roku ona stanie się jeszcze bardziej powszechna. Ten produkt nie zawiera glutenu, a lista pożytecznych właściwości jest dość długa. Wielu kucharzy z pewnością doceni potencjał tego produktu i zaprezentuje nowe dania z jej udziałem.

15. Nowości z Japonii

szaszłyk

Już od dawna nikogo nie dziwi japońska zupa lub sushi, ponieważ te potrawy stały się powszechne. Nadszedł czas, aby dokonać poprawy i dodać parę nowości. W restauracjach będą podawać tradycyjnie japońskie uliczne jedzenie, na przykład kebab „Yakitoria”, smażone tofu w rosole i tak dalej. Dania, oczywiście, jest tłuste, ale niesamowicie smaczne.

16. Trendy jedzenia ulicznego

pącyki

Eksperci kulinarni zapowiadają także zmiany w jedzeniu ulicznym, więc żadnej shawarmy. W nadchodzącym roku wzrok będzie skierowany na wędzone i grillowane na otwartym ogniu smakołyki z pikantnymi sosami. Przygotuj się skosztować indyjskie bułeczki puri, które można nadziewać różnymi dodatkami. Nawet w hamburgerach będą używane pikantne produkty.

17. Cukier już traci na popularności

cukier

Jeśli teraz zamiast cukru surogaty i substancje słodzące używają tylko cukrzycy i ludzie dbające o figurę, to już w 2018 roku to będzie trendem. Producenci zaczną z syropu sorgo wydzielać słodki ekstrakt, który stanie się zamiennikiem cukru. Będzie sprzedawany prawie w każdym sklepie.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty