17 produktów spożywczych, które nie tracą daty ważności
Jesteś pewna, że wszystkie produkty mają okres przydatności do spożycia i nie mogą przechowywać się przez kilka dekad? Jesteś w błędzie. Są produkty, które można trzymać bardzo długo, i to w żaden sposób nie wpływa na ich smak i korzystne właściwości. Proponujemy twojej uwadze najbardziej znane produkty, które można jeść bez obaw.
1. Wszystko zależy od warunków przechowywania
Wcześniej cukier mielony kupowano całymi workami, nie obawiając się, że z nim może coś się zdarzyć. I słusznie. Cukier może być używany przez wiele lat, najważniejsze – to przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu.
2. Korzystne zamrożenie
W ostatnim czasie popularnością cieszą się mrożone warzywa i owoce, które można kupić w sklepie lub zamrozić samodzielnie. Ważne jest, aby nie poddawać produkty rozmrożeniu i ponownemu procesowi mrożenia, w przeciwnym razie mrożonki się zepsują. Przechowywać warzywa można latami, i zostaną niebezpieczne dla zdrowia, choć mogą stracić swój smak.
3. Dodatek do smaku
Do gotowania różnych potraw sól stosuje się, aby poprawić i wyjawić smak produktów. Ona należy do kategorii minerałów, dlatego nie ma na nią wpływu środowisko biologiczne, ale tylko przy zachowaniu zasad przechowywania. Sól jest w stanie skutecznie usunąć wilgoć, dlatego też jest wykorzystywana do przechowywania innych produktów spożywczych.
4. Kasza, która się nie psuje
Badania wykazały, że biały polerowany ryż może być przechowywany przez 30 lat, a przy tym w żaden sposób nie zmieni się ani jego wartość odżywcza, ani smak. Ważne jest przestrzeganie jednego warunku – wokół nie powinny występować ekstremalne wahania temperatury. Do porównania: brązowy ryż można przechowywać nie dłużej niż sześć miesięcy, ponieważ w jego powłoce jest dużo wilgoci.
5. Ulubiony japoński sos
Ostatnimi czasy sos sojowy jest używany nie tylko podczas spożywania sushi, ale również do przygotowywania innych potraw. Ważne jest, aby wiedzieć, że ta przyprawa może być przechowywana w lodówce przez kilka lat. Będzie chłonąć inne zapachy, ale do spożycia zostanie przydatna.
6. Z głodu nie umrzemy
Możesz nie martwić się, że kiedyś będziesz musiała cierpieć z powodu braku jedzenia, ponieważ dostępny w cenie makaron można przechowywać praktycznie w nieskończoność, nawet biorąc pod uwagę to, że na opakowaniu jest oznaczony termin przydatności.
7. Naturalna słodycz
Jedyny produkt znany w świecie, który można przechowywać rzeczywiście w nieskończoność – to miód. Składa się z cukrów prostych, otrzymywanych w wyniku fermentacji. Pszczoły są w stanie sprawić, że produkt będzie praktycznie niedostępny dla bakterii, co właśnie jest potrzebne do długotrwałego przechowywania.
8. Susz na przyszłość, a nie pożałujesz
Od czasów starożytnych ludzie suszili fasolę, a następnie używali jej w razie potrzeby do gotowania różnych potraw. Według powszechnej opinii, nawet jeśli ugotować fasolę za 30 lat, ona pozostanie jadalna i nie zmieni smaku. Stąd można stwierdzić, że suszone fasole są doskonałym wyborem do zestawów żywnościowych w schronach.
9. Żądany produkt w kuchni i medycynie ludowej
Do przygotowania różnych produktów używane jest masło, ale ono ma krótki okres przydatności do spożycia. To nie dotyczy stopionego produktu, w którym jest znacznie mniej białka i wody, co zwiększa trwałość.
10. Mleko dla długotrwałego stosowania
Genialnym osiągnięciem ludzkości jest mleko w proszku. Otrzymuje się w wyniku zagęszczania i dalszego suszenia pasteryzowanego mleka krowiego. W postaci suchej produkt zachowuje swoją wartość odżywczą od 8 do 12 miesięcy.
11. Napełniaj bar i nie martw się o napoje
Udowodniono, że napoje alkoholowe, na przykład, whisky, wódka, brandy i inne, mogą być przechowywane przez długi czas i nie psuć się, a w niektórych przypadkach smak nawet się poprawi.
12. Trwałe pożywienie plemion hinduskich
Pemmikan lub bardziej znana dla nas nazwa – suszone mięso – było wymyślone przez plemiona w Indiach. Suszyły one tusze bydła, na przykład bawołów i łosi. Dziś do produkcji wykorzystywane są nowoczesne rozwiązania technologiczne, ale mięso można również suszyć w domu.
13. Ważne źródło życia
Kupując wodę w plastikowej butelce, często można zauważyć, że na niej jest oznaczony termin przydatności do spożycia, ale to zupełnie nie dotyczy wody, a odnosi się bardziej do materiału, z którego wykonany jest pojemnik. Po prostu wlej wodę do szklanych pojemników i przechowuj tyle, ile chcesz.
14. Ciesz się konserwami dłużej
Lubisz delektować się kiszonymi ogórkami lub solonymi pomidorami, więc zrob to dla własnej przyjemności. Uważa się, że produkty znajdujące się w roztworze soli (jeśli nie wiesz, sól – to świetny środek konserwujący), można używać nawet po tym, jak skończy się termin ważności.
15. Ulubiony zapach na długo
Popularna na całym świecie kawa może być przechowywana przez długi czas.. Ziarna i zmielony proszek można trzymać (wielu nie uwierzy) w zamrażarce minimum rok, ale najprawdopodobniej on tam długo nie zabawi. Kawa rozpuszczalna "przetrwa" kilka lat.
16. Żadnej wilgoci, i wtedy nie będzie żadnych problemów
W kuchni często używana jest skrobia kukurydziana, która z czasem nie gorzknieje i się nie psuje. Jedyny problem, który może wystąpić – powstawanie grudek, ale to nie szkodzi, ponieważ wystarczy proszek przesiać przez sito, i wszystko wróci do normy. Skrobię kukurydzianą należy przechowywać w suchym miejscu i pojemniku ze szczelnie zamykaną pokrywą.
17. Sprawdź nazwę, a następnie przechowuj
O ocet z pewnością nie należy się martwić, ponieważ jest on w stanie zachować swoje właściwości przez dziesięciolecia. Można go używać do marynat i licznych zapraw. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że to dotyczy właśnie octu, ale nie esencji.