17 sztuczek, jak ze zwykłego ciasta zrobić prawdziwe arcydzieło
Najlepsze rozwiązanie – to przepis prosty, aby udekorować danie tak niezwykłe, aby wszyscy nie mogli rozwikłać, jak to jest zrobione.
Wszystko co będzie nam potrzebne, to zwykłe ciasto (lub ciasto francuskie), nadzienie według uznania i trochę wyobraźni. Właśnie chcemy przedstawić przykłady, jak można wykorzystać twórcze podejście do przygotowywania prostych posiłków.
Róże z ciasta

Cienko rozwałkować ciasto, pokroić w paski. Dodać farsz (mięsny, warzywny lub owocowy) i zwinąć w różyczki.
Gruszki w cieście francuskim

Obrane gruszki pokroić na pół, przykryć ciastem francuskim i zapiec.
Ciasteczka "Guziki"

Taki kształt można nadać za pomocą pokrywy z plastikowej butelki i słomki do soku.
"Gwiazda" ciasto z polewą czekoladową

Wymagane są 2 plastra ciasta: jeden nasmarować polewą czekoladową, drugi umieścić na górze, pokroić i zawinąć brzegi, jak pokazano na zdjęciu.
Mięsny placek "Chryzantema"

Ciasto drożdżowe rozwałkować, ale nie bardzo cienko. Zrobić kółka jak do pierogów, położyć na nich mięso mielone, z góry ser, zwinąć na pół, brzegi połączyć i umieścić je w ten sposób na blasze. Zapiec.
Ciasteczka "Zajączki"

Kulki nadciąć z jednej strony nożyczkami tak, aby były podobne do "uszek". Z pomocą zapałki zrobić "oczka".
Ażurowe ciasteczka z jabłkami

Ciasto rozwałkować na kształt koła, pokroić na kawałki jak na zdjęciu, dodać starte jabłka i zawinąć.
Stokrotki z dżemem cytrynowym

Za pomocą foremki wyciąć "kwiatki", wyłożyć je na foremki do babeczek, zapiec. W środek dodać dowolny dżem, a brzegi przyprószyć cukrem pudrem.
Rogaliki czekoladowe

Będziemy potrzebowali zwykłe ciasto i "czekoladowe", z dodatkiem kakao. Rozwałkować w kształcie koła, umieścić jedno na drugim, pokroić i zwinąć jak na zdjęciu.
Ciastko z lodami

Wlać do foremki do babeczek ciasto tylko do połowy, na górze umieścić taką samą foremkę. W ten sposób uzyskamy babeczki w formie koszyczków, a w zagłębieniu można umieścić kulkę lodów.
Wiklinowy koszyczek

Potrzebne jest ciasto drożdżowe, duża miska i cierpliwość. Ciasto rozwałkować i pokroić w paski, owinąć folią zewnętrzną część miski i odwrócić ją, paski rozłożyć jak na zdjęciu i zabezpieczyć od góry obciążeniem. Pozostało "spleść" koszyczek.
Kwiaty z ciasta francuskiego z nadzieniem morelowym

Ciasto francuskie pokroić w plasterki, umieścić w centrum śliwki, zalepić i pokroić jak na zdjęciu. Smażyć na rozgrzanym oleju. Wierzch udekorować dżemem.
Ciasto z róż

Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować, posmarować masłem (można dodać dżem, miód, itp.) i zwinąć w rolady. Przyciąć końce rolad tak, żeby powstało 8 róż. Rolady pokroić w trójkąty i ułożyć w sposób pokazany na zdjęciu.
Jak jeszcze można zrobić parówki w cieście

Roladki "Mini-pizza"

Ciasto posmarowane ketchupem, z serem i kiełbasą zwinąć w roladę, pokroić i upiec w piekarniku.
Idealne ciasto "Zebra"

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Wlać do formy ciasto na przemian jak na zdjęciu i ostrożnie włożyć do piekarnika. Gdy ciasto przetniemy, wzór staje się wyraźnie widoczny.
Tarta z kwiatami z jabłek

Za pomocą przyrządu do obierania owoców jabłko pokroić na wstążki razem ze skórką, ułożyć róże ze wstążek. Smarujemy róże podgrzaną konfiturą lub rozcieńczoną z wodą marmoladą – co jest pod ręką.