18 kulinarnych tajemnic, które zwykle gromadzą w ciągu życia

Moja kulinarna książeczka, gdzie zapisuję przepisy, pełna notatek na marginesach. Podsłuchano, obejrzano. Oto jeszcze paczka chytrości, które trzeba spróbować.
18 kulinarnych tajemnic
  1. Żeby olej przy smażeniu nie chlapał się, można dno patelni z lekka przyprószać solą.
  2. Jajecznica będzie puszystą, jeśli dodać 2 łyżki zimnej wody na 1 szklankę jajek i porządnie ubić.
  3. Dodajcie do ciasta rozwiedzioną skrobię ziemniaczaną – bułki i pierogi będą puszyste i miękkie nawet następnego dnia.
  4. Burak gotuje się bardzo długo – 3–3,5 godziny. Profesjonalni kucharze gotują burak tak: po tym, jak on gotował się 30 minut, zlewają wodę i stawiają pod strumień zimnej wody (im bardziej chłodno, tym lepiej) minut na 15. Spadek temperatury doprowadza burak do gotowości.
  5. Zamiast drożdży do ciasta można dodać trochę koniaku – ciasto stanie się bardziej aromatyczne, a pieczywo smaczniejsze.
  6. Białko jaj szybciej ubije się do puszystej piany, jeśli jego zawczasu ochłodzić, dodać kilka kropli cytrynowego soku, czy trochę kwasu cytrynowego. Z żółtkiem postępują przeciwnie – ono lubi ciepło i cukier.
  7. Żeby obsmażyć, czy zapiec mięso na złoty kolor, jego trzeba obsmarować miodem.
  8. Wątroba będzie miękka, jeśli przed obsmażaniem posypać ją cukrem.
  9. Żeby jajka przy gotowaniu nie pękały, trzeba umyć przed tym w zimnej wodzie.
  10. Żeby marchewka miała dobry smak, trzeba ją gotować 5–10 minut. Tak samo jak i inni warzywa, gotują ją na dobrym ogniu i solą w końcu gotowania.
  11. Żeby ryż był sypki, trzeba go przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut.
  12. Parówki będą smaczniejsze, jeśli ich nie gotować, a obsmarowawszy gorczycą, podsmażyć na oleju słonecznikowym na małym ogniu.
  13. Żeby ryż nie rozgotowywał się, jego można trochę obsmażyć, jednak trzeba uwzględnić, że w tym wypadku on niezbyt zwiększy rozmiar.
  14. Żeby mleko, czy kasza na mleku nie uciekały, należy z góry na rondel położyć drewnianą łyżkę.
  15. Zwiędły koperek i pietruszka staną się znów świeżymi, jeśli położyć je do wody z lekka rozcieńczoną octem.
  16. Jeśli chcecie otrzymać smaczne warzywa przy gotowaniu, trzeba opuścić je do wody po tym, jak woda ugotuje się. Jeśli chcecie, żeby smacznym był bulion, trzeba zaczynać gotować warzywa w zimnej wodzie.
  17. Zanim zacząć smażyć pokrojony ziemniak, jego koniecznie trzeba przemyć wodą – to wydali skrobię, a kawałki nie skleją się między sobą i nie przylepią się do dna patelni. Po przemywaniu ziemniaki warto trochę podsuszyć.
  18. Potraficie łatwo i prosto zamienić majonez śmietaną, dodawszy do niej roztarte żółtko ugotowanego na twardo jajka i łyżeczkę musztardy.

Nasza redakcja życzy wam kulinarnych arcydzieł.

źródło:Povarenok
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty