18 kulinarnych tajemnic, które zwykle gromadzą w ciągu życia
Moja kulinarna książeczka, gdzie zapisuję przepisy, pełna notatek na marginesach. Podsłuchano, obejrzano. Oto jeszcze paczka chytrości, które trzeba spróbować.
- Żeby olej przy smażeniu nie chlapał się, można dno patelni z lekka przyprószać solą.
- Jajecznica będzie puszystą, jeśli dodać 2 łyżki zimnej wody na 1 szklankę jajek i porządnie ubić.
- Dodajcie do ciasta rozwiedzioną skrobię ziemniaczaną – bułki i pierogi będą puszyste i miękkie nawet następnego dnia.
- Burak gotuje się bardzo długo – 3–3,5 godziny. Profesjonalni kucharze gotują burak tak: po tym, jak on gotował się 30 minut, zlewają wodę i stawiają pod strumień zimnej wody (im bardziej chłodno, tym lepiej) minut na 15. Spadek temperatury doprowadza burak do gotowości.
- Zamiast drożdży do ciasta można dodać trochę koniaku – ciasto stanie się bardziej aromatyczne, a pieczywo smaczniejsze.
- Białko jaj szybciej ubije się do puszystej piany, jeśli jego zawczasu ochłodzić, dodać kilka kropli cytrynowego soku, czy trochę kwasu cytrynowego. Z żółtkiem postępują przeciwnie – ono lubi ciepło i cukier.
- Żeby obsmażyć, czy zapiec mięso na złoty kolor, jego trzeba obsmarować miodem.
- Wątroba będzie miękka, jeśli przed obsmażaniem posypać ją cukrem.
- Żeby jajka przy gotowaniu nie pękały, trzeba umyć przed tym w zimnej wodzie.
- Żeby marchewka miała dobry smak, trzeba ją gotować 5–10 minut. Tak samo jak i inni warzywa, gotują ją na dobrym ogniu i solą w końcu gotowania.
- Żeby ryż był sypki, trzeba go przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut.
- Parówki będą smaczniejsze, jeśli ich nie gotować, a obsmarowawszy gorczycą, podsmażyć na oleju słonecznikowym na małym ogniu.
- Żeby ryż nie rozgotowywał się, jego można trochę obsmażyć, jednak trzeba uwzględnić, że w tym wypadku on niezbyt zwiększy rozmiar.
- Żeby mleko, czy kasza na mleku nie uciekały, należy z góry na rondel położyć drewnianą łyżkę.
- Zwiędły koperek i pietruszka staną się znów świeżymi, jeśli położyć je do wody z lekka rozcieńczoną octem.
- Jeśli chcecie otrzymać smaczne warzywa przy gotowaniu, trzeba opuścić je do wody po tym, jak woda ugotuje się. Jeśli chcecie, żeby smacznym był bulion, trzeba zaczynać gotować warzywa w zimnej wodzie.
- Zanim zacząć smażyć pokrojony ziemniak, jego koniecznie trzeba przemyć wodą – to wydali skrobię, a kawałki nie skleją się między sobą i nie przylepią się do dna patelni. Po przemywaniu ziemniaki warto trochę podsuszyć.
- Potraficie łatwo i prosto zamienić majonez śmietaną, dodawszy do niej roztarte żółtko ugotowanego na twardo jajka i łyżeczkę musztardy.
Nasza redakcja życzy wam kulinarnych arcydzieł.
źródło:Povarenok