18 zup z najbardziej niekonwencjonalnych składników

Na pewno jeszcze z dzieciństwa nie lubisz zdania – "zupę należy jeść codziennie"? I nieważne, czy to gorący rosół zimą lub talerzyk zimnej solanki latem – rodzice starają się przekonać nas do jedzenia płynnych dań nawet w dorosłym wieku, uważając je za najważniejsze w diecie.

Będziesz zaskoczony!

I nic dziwnego, ludzkość od niepamiętnych czasów (jak tylko nauczyła się gotować wodę) stała się zastanawiać nad nowymi przepisami zup, tworząc ich smak coraz bardziej różnorodnym i niepowtarzalnym. I jeśli pierwsze zupki były po prostu wywarem z mięsa hipopotama lub kości innych zwierząt, to w dzisiejszych czasach składniki do tego dania jeszcze bardziej niekonwencjonalne i nawet ekstremalne. Czy jesteś gotowy, aby dowiedzieć się o nich?

1. Zupa Kiburu

Zupa Kiburu

To ulubiona zupa plemienia Chaggów, mieszkającego u podnóża Kilimandżaro. Przygotowuje się z najbardziej dostępnych w tej okolicy produktów – kawy i bananów. Trzeci składnik to zwykłe bagno (jako przyprawa). Dostępny przepis, prawda?

2. Zupa "Iguana"

Iguana

Ta zupa jest jedną z najbardziej popularnych na Karaibach i w szczególności – Arubie. Przygotowuje się z warzyw i iguany, której mięso w smaku bardziej przypomina kurczaka, a jeszcze jest bardzo silnym afrodyzjakiem. Ale najważniejszym składnikiem takiej potrawy jest ...penis iguany. Mówią, że lepiej dodać dwa!

3. Zupa Bozintang

Zupa Bozintang

W menu koreańskich restauracji na pewno znajdziesz tę nazwę, ale bądź ostrożny – jeśli uważasz, że pies jest przyjacielem człowieka, to poszukaj na obiad coś innego! Do przygotowania jednej porcji tego popularnego gorącego dania, kucharz będzie potrzebował aż 100 gramów gotowanego psiego mięsa, 500 g bulionu, a jeszcze łodyg taro, cebuli, wyciśniętego czosnku, czarnego pieprza i imbira!

4. Zupa "Smok-Tygrys-Feniks"

Smok Tygrys Feniks

Nie, tylko nie pomyśl, że wszystko wymieniene w tytule jest składnikiem prepisu. Metafory - tak charakterystyczne dla południowych Chin i prowincji Guangdong!! No a w samej zupce można znaleźć mięso węża, symbolizujące smoka, mięso kuny w roli tygrysa i mięso kurczaka, jako prototypa ptaka Feniksa.

5. Zupa "Tien-Khan"

tyan-han

Ten przepis nie jest dla osób o słabych nerwach... Tak więc, aby przygotować tę wietnamską zupą "Tien-Khan " potrzebna jest para litrów świeżej krwi z kaczki, a także sam ptak. A żeby zupa (krew) szybko zgęstniała, należy schłodzić je w lodówce, po czym od razu jeść. Uważa się, że "Tien-Khan" daje siłę tym, którzy go spożywają i tym, którzy ją gotują...

6. Zupa z piwa

z piwa

Zupa z piwa – po prostu raj dla miłośników odurzających napojów! A już tym bardziej taka, która podaje się wczesnym rankiem z chlebem. Przepis na zupę powstał w średniowieczu w Niemczech i szybko rozpowszechnił się po całej Europie. Na dzień dzisiejszy przygotowuje się z piwa i smażonej mąki. Chociaż czasami dodawane są ziemniaki.

7. Zupa z nietoperzy

z nietoperzy

O okrucieństwo, ale ta zupa jest naprawdę popularna na wyspach Palau na pacyfiku. I mimo, że nietoperze przenoszą na sobie różne choroby, ich mięso i mleko kokosowe są głównymi składnikami w przepisie. No a w restauracji najprawdopodobniej podadzą ci tę zupę w talerzu z głową nietoperza!

8. Zupa "Menudo"

Menudo

Ta płynna meksykańska potrawa jest najlepszym lekarstwem na kaca! Gotowana jest z pysznych krowich żołądków i kaszy kukurydzianej!

9. Zupa z płetwy rekina

z płetwy rekina

Podczas gdy obrońcy przyrody kręcą filmy dokumentalne o zbawieniu morskich potworów, kucharze Chin i Tajwanu w ogóle stracili zainteresowanie do potraw z mięsa rekina. Teraz oni wolą ostre płetwy do nowej zupy! Ale czy będziesz ją jeść, wiedząc, że płetwy odcinane są od jeszcze żyjących drapieżników, które następnie wysyłają do wody na nieuchronną śmierć!

10. Jeszcze jeden rodzaj zupy "Menudo"

rodzaj zupy Menudo

Jak widać, w Meksyku rzucone wszystkie siły na walkę z kacem, i przepisy na zupy, które pomagają złagodzić ten stan, są na wagę złota. Dlatego powstał jeszcze jeden wariant zupy "Menudo", ale w tym przypadku gotowany nie z żołądków krów, a z języka, serca, płuc, wątroby i mózgu kóz. No i czasami w garnku można zobaczyć kopyta i nawet ogony!

11. Zupa "nr 5"

nr 5

Nie zdziw się, ale w restauracjach Wschodniej Azji i Chin zupa z popularnych afrodyzjaków – bydła penisa i jąder – nazywa się zupa "nr 5"!

12. Zupa z czekolady

Zupa z czekolady

Ta zupa już nazwana głównym daniem Dnia Wszystkich Zakochanych! I przygotowuje się przez japońskich cukierników z czekolady marki "Ghana" i makaronu. Powsataje niezwykłe połączenie słodkiego, słonego i przypraw.

13. Zupa z penisa tygrysa

z penisa tygrysa

Jeśli wymienić wszystkie zupy, gotowane z narządów zwierząt, to zupa z penisa tygrysa jest najdroższa. W Chinach jest ona uważana za ekskluzywną, a między sobą po prostu nazywana jest "viagrą". Zgodnie z przepisem, penis tygrysa na tydzień moczy się w wodzie, a potem jeszcze cały dzień gotuje się na wolnym ogniu razem z ziołami, przyprawami i czasami kośćmi tygrysa. I nie zważając na to, że tygrys w tych okolicach jest gatunkiem wymierającym, wszystkie składniki można łatwo znaleźć na rynku! Co prawda czasami główny składnik zupy zastępowany jest jelenim lub wołowym.

14. Zupa "Cisza"

Cisza

Niezwykle popularna zupa w okresie zimowym. Istnieją po prostu setki odmian tego dania. Oto, na przykład, Cypryjczycy przygotowują zupę "Cisza" z głowy barana, w Armenii z krów nóg, w Iranie i Azerbejdżanie z owczych kopyt, a w Albanii z głów wszystkich zwierząt!

15. Zupa "Jaja koguta"

Jaja koguta

O, ta zupa bardzo przypomina w smaku ulubiony rosół z domowym makaronem, tylko z tą ”małą” różnicą, że przygotowana jest na jajach koguta. Plotka głosi, że ten przysmak ma kremową konsystencję, jak tofu, po prostu w grubej skórce. A jeszcze on ma pozytywny wpływ na stan skóry kobiet i na męską siłę!

16. Zupa z żółwia

z żółwia

Sądząc po tytule, już odgadłeś z czego się przygotowuje? Ale pozwól małą uwagę – ta jedna z najdroższych i tradycyjnych zup Singapuru, Chin i Wschodniej Azji przygotowuje się nie tylko z żółwi, a z zielonych miękkich pancerzy żółwi Cayman. I istnieje prawdopodobieństwo, że po jej spożyciu można poważnie się zatruć!

17. Zupa z gniazd jaskółek

z gniazd jaskółek

W restauracjach Chin zapłacisz za tę zupę niebotyczne pieniądze, ale czy ocenisz jej walory smakowe? Gniazda jaskółek – to, w istocie, prasowane błoto, gnój i ślina, podczas gotowania cała ta "nieapetyczna mieszanina" pełni rolę zagęstnika.

18. Zupa z ludzkich zarodków

z ludzkich zarodków

Dopóki przygotowujesz swój układ nerwowy do przeczytania przepisu tej zupy, zamożni chińscy "smakoszy" udają się na obiad do restauracji, gdzie im ją podadzą! Szokująca prawda polega na tym, że ścisłe przepisy Chin nadal ograniczają liczebność dzieci w rodzinie. W rezultacie – czarny rynek jest przepełniony dziećmi 6-7 miesięcy od momentu poczęcia, które po aborcji po prostu zamieniają w rzadki składnik do zupy! Według starożytnych chińskich wierzeń, spożywanie mięsa nienarodzonych dzieci ma efekt odmładzający. No a cena dania (czytaj życia) – zaledwie 3-4 tysiące juanów, czyli około 500$.

A którą z tych zup chciałbyś spróbować ty?

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty