20 produktów, które powoli nas zabijają
A o produkty, które leżą na twoim stole. Tak, to właśnie żywność może stać się przyczyną chorób i, co gorsza, spowodować szereg problemów, które mogą doprowadzić do zgonu.
Więc jak uchronić się przed wielu chorobami i, co gorsza, nie uderzyć w kalendarz? Po pierwsze, starać się ograniczyć spożycie tych produktów, a po drugie, w ogóle wykluczyć je z diety.
1. Koncentrat pomidorowy
Zgódź się, że często używasz go do gotowania barszczu. Z pewnością z tym produktem danie wydaje się smaczniejsze, jednak jest małe "ale". Polega ono na tym, że koncentrat pomidorowy zawiera sporo cukru. On, jak wiadomo, może stać się przyczyną otyłości, chorób serca, cukrzycy i próchnicy. Aby uniknąć tych problemów, w trakcie gotowania należy zastąpić produkty kupowane świeżo przygotowywanymi. Wystarczy podsmażyć drobno pokrojone pomidory. Pod koniec smażenia przyprawić niewielką ilością przypraw i dodać trochę soli.
2. Woda gazowana
I nie chodzi tu o wodę mineralną, a o tą, która podobno zawiera naturalne soki. Uwierz, teraz absolutnie wszystkie marki starają się zaoszczędzić na surowcach naturalnych. Na półkach widzimy wodę gazowaną w bardzo atrakcyjnym opakowaniu, którą chce się kupić (to on, marketing w całej okazałości). Na etykiecie widać obietnice, że w skład napoju wchodzą witaminy, a wodę z cukrem robią z owoców, które są uprawiane w ekologicznie czystej okolicy. Prawda polega na tym, że w jej składzie nie ma nic, oprócz barwników spożywczych, aromatyzatorów i konserwantów. Spójrzmy prawdzie w oczy – spożywamy substancje chemiczne. Będziesz o wiele zdrowszy, jeśli zainwestujesz zarobione pieniądze w sokowirówkę i będziesz cieszyć siebie i swoją rodzinę zdrowymi napojami. Nawiasem mówiąc, ich koszt będzie znacznie tańszy od napoju gazowanego.
3. Cukier
Jak nie włączyć go do listy niebezpiecznych dla życia produktów? Oczywiście, napisano o nim wiele. Wszyscy wiemy o istnieniu filmu dokumentalnego "Cukier", po którego obejrzeniu chce się wyrzucić cukier, ketchupy, majonezy i wypieki. W skrócie, usuwając z diety cukier, zmniejszasz ryzyko rozwoju cukrzycy, raka, chorób serca, oprócz tego nie trzeba będzie martwić się o to, jak pozbyć się zbędnych kilogramów. Zastąp go słodkimi owocami i miodem.
4. Salami, szynka, wędzona kiełbasa
Spróbuj wyeliminować je z diety. Te produkty zawierają azotany, konserwanty, wzmacniacze smaku i dodatki chemiczne, które nie dodadzą ci zdrowia. To na pierwszy rzut oka smaczne jedzenie może stać się przyczyną chorób serca, cukrzycy, onkologii. Jeśli nie możesz zrezygnować z mięsa, spożywaj produkty zrobione w domu.
5. Roślinny olej rafinowany
Teraz wyjaśnimy wszystko. W kuchni każdej gospodyni znajduje się przynajmniej jedna butelka z olejem roślinnym. Niektóre z nich zawierają GMO. Często podczas ich produkcji dodawane są tłuszcze trans. Ostatnie wywołują choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, nowotwory i chorobę Alzheimera. Na przykład, podczas ogrzewania oleju słonecznikowego z niego wydzielają się toksyczne aldehydy. Rozwiązanie: staraj się nie smażyć na nim. Jeśli nie możesz zrezygnować z oleju, smaż produkty na małym lub średnim ogniu. Nawiasem mówiąc, najbardziej bezpiecznym do smażenia olejem jest olej kokosowy.
6. Margaryna
A to po prostu król szkodliwych produktów. Margaryna – to zły brat bliźniaczy oleju. Zawiera wiele szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans. Przy okazji, czy wiedziałeś, że składniki te zwiększają ilość cholesterolu, w wyniku czego mogą wystąpić zakrzepy w naczyniach krwionośnych? Ostatnie, między innymi, są przyczyną zawału serca, udaru mózgu.
7. Hot-dogi
Oczywiście, wyglądają bardzo apetycznie. Główny ich składnik – parówka. Niedawno amerykańscy lekarze przyrównali szkody od hot-doga do zagrożenia sprzyczynionego przez palenie papierosów. Oprócz substancji rakotwórczych, to jedzenie zawiera zwiększoną ilość soli, która przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego i chorób układu sercowo-naczyniowego. Uwaga! Według szacunków lekarzy, jeśli jeść dziennie po jednym hot-dogu, to istnieje ryzyko wcześniej śmierci. Zaledwie 50 gramów zawartego w nim przetworzonego mięsa na 21% zwiększa ryzyko raka jelita grubego.
8. Chipsy ziemniaczane
Dużo fast foodów zawiera w sobie akrylamid, i chipsy nie są wyjątkiem. Tak, akrylamid zwiększa ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, piersi, prostaty i raka jelita grubego. Dlatego należy wykluczyć je z diety. Lub przygotuj zdrową alternatywę w domu: pokrojone ziemniaki polej niewielką ilością oliwy z oliwek, posyp szczyptą soli i piecz w piekarniku. Obiecujemy, będzie bardzo smaczne.
9. Kupowane dodatki do sałatek
Również zawierają sporo cukru, wzmacniaczy smaku i chemicznych barwników, które czynią kolor sosów tak atrakcyjnym. Zapomnij o tych dodatkach. Zastąp je sokiem z cytryny, octem jabłkowym lub octem balsamicznym, oliwą z oliwek.
10. Sztuczne substancje słodzące
Nie chcemy Cię martwić, ale wyeliminowanie z diety cukru i zastąpienie go sztucznymi słodzikami nie doda ci zdrowia. Chodzi o to, że te substancje słodzące są przyczyną nadwagi, cukrzycy, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych. Do tego dochodzi jeszcze zmiana mikroflory jelit. Substancje słodzące naruszają równowagę mikroflory jelitowej, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, patologii odporności i otyłości.
11. Alkohol
Tylko nie trzeba mówić, że czerwone wino jest zdrowe. Po pierwsze, ono niekorzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zaciemnia umysł i niszczy komórki mózgu. Po drugie, spożywanie napojów alkoholowych prowadzi do rozwoju przewlekłych chorób, wśród których zapalenie trzustki, rak trzustki, zawał serca, marskość wątroby. Mało tego, alkohol zmienia strukturę kodu genetycznego DNA, a to świadczy o tym, że u pijących rodziców rodzą się dzieci z zaburzeniami umysłowymi.
12. Biały chleb, mąka pszenna pierwszej klasy
Pamiętaj: im wyższy typ mąki, tym biedniejszy jest jej skład. Czyli, w odróżnieniu od pełnoziarnistej, w mące najwyższej klasy brakuje składników odżywczych, witamin, błonnika. Oprócz tego mieści dodatki chemiczne i barwniki. Badania na myszach dowiodły, że regularne spożywanie produktów z białej mąki powoduje chorobę beri-beri, raka nerek i tarczycy. Więc dopóki nie jest za późno, usuń sklepowy chleb i inne wypieki z diety.
13. Produkty mleczne
Kwas mlekowy jest bardzo szkodliwy i niebezpieczny dla ludzi. Przede wszystkim produkty mleczne są przeciwwskazane osobom w podeszłym wieku. Czy wiedziałeś, że w organizmie człowieka jest enzym, który rozkłada kwas mlekowy? Co prawda jest on produkowany tylko przez dzieci do 3 lat. Tak więc, jeśli nie chcesz zaszkodzić swojemu dziecku, nie zmuszaj go do picia mleka. Oto mała lista tego, co powoduje spożywanie produktów mlecznych: wzrost poziomu szkodliwego cholesterolu, występowanie kamieni w nerkach, otyłość, zapalenie stawów, bóle głowy, trądzik, niedobór krzemu, a także mleko przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
14. Szaszłyki, ryby grilowane
Ciężko oprzeć się zapachowi aromatycznego szaszłyka. Ale czy wiedziałeś, że podczas jego gotowania do produktu trafia wiele substancji chemicznych, które powodują raka trzustki i piersi? Jeśli nie możesz się powstrzymać przed jedzeniem produktów grillowanych, postaraj się zmniejszyć swoją porcję lub dodaj do szaszłyka gałązkę rozmarynu, który jest w stanie zmniejszyć ilość substancji rakotwórczych.
15. Batoniki energetyczne
Hasła reklamowe twierdzą, że te batoniki są po prostu niezbędne dla sportowców i tych, kto potrzebuje więcej energii. Ale w rzeczywistości batoniki zawierają sporo cukru, syropu kukurydzianego, fruktozy, konserwantów i, co gorsza, tłuszcze trans. Więc w tym produkcie jest zdrowa tylko nazwa. Przed włożeniem go do koszyka, pamiętaj, że baton energetyczny jest bombą zegarową.
16. Fast food
Oczywiście, fast food na smak jest bardzo dobry, ale co można powiedzieć o jego użyteczności? To jeszcze jedna bomba zegarowa, która zabija nasze zdrowie, tak samo jak tłuszcze trans, cukier, sól, konserwanty, barwniki i dodatki. Takie jedzenie może stać się przyczyną rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, raka, zaburzenia trawienia, zaburzenia procesów metabolicznych i zwiększenia masy ciała. Jeśli tak ciężko zrezygnować z tego jedzenia, spróbuj zmniejszyć jego zużycie.
17. Pszenica
Nie spodziewałeś się zobaczyć jej na tej liście? Powiesz, że nasze babcie piekły chleb z mąki pszennej i wszyscy byli zdrowi. Smutno to przyznać, ale na dzień dzisiejszy świat jest przepełniony hybrydami pszenicy, które zawierają znane toksyny – w tym azydek sodu. Również w pszenicy mieści się gliadin i glutenin, które uzależniają i wywołują reumatoidalne zapalenie stawów i zespół jelita drażliwego.
18. Śniadanie szybkiego gotowania
Od jutra, aby zachować swoje zdrowie, będziesz musiał zrezygnować ze śniadań szybkiego gotowania. Chodzi o to, że one zawierają cukier, sztuczne barwniki, konserwanty, produkty genomodyfikowane, a w trakcie długotrwałego przetwarzania produkty te tracą wiele składników odżywczych. Spróbuj zastąpić je zwykłymi płatkami owsianymi. Używaj świeżych lub suszonych owoców.
19. Sklepowe soki
Nie wierz pięknym promocyjnym filmom, w którym aktorzy twierdzą, że napój ten w 100% składa się z owoców. Na przykład, czy wiesz, że miąższ otrzymuje się ze zwykłych cukinii? Kupowany sok – jest to mieszanka dużej ilości cukru i konserwantów. Podobnie jak w przypadku win musujących, najlepiej kupić sokowirówkę i chronić swoje zdrowie przed szkodliwymi sklepowymi sokami.
20. Sól
Jak i cukier, też jest szkodliwa. Sól odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu ciśnienia krwi. Jeśli jej jesz zbyt dużo, ciśnienie się zwiększa. To może powodować choroby układu krążenia. Co prawda, nie spiesz się, aby całkowicie rezygnować z tej przyprawy, ponieważ twój organizm jej wciąż potrzebuje. Po prostu ogranicz jej ilość. Pamiętaj, że w ciągu jednego dnia można spożyć 3,75 grama soli. Wszystko, co powyżej 6 gramów, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.