20 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce

Kiedy wracamy z zakupów, pierwsze co robimy wkładamy produkty do lodówki. Uważamy, że właśnie w niej się nie psują, zachowują świeżość i korzystne właściwości. Oczywiście mamy rację, ale jednak są produkty, które powinny znaleźć miejsce gdzieś indziej.

Okazuje się, że część z nas wciąż popełnia ten sam błąd i umieszcza w zimnym rzeczy, które znacznie lepiej czułyby się w cieplejszym środowisku. Zobacz, jakich produktów nie trzeba wkładać do lodówki.

1. Melony.

melon

W całych melonach przechowywanych w lodówce poziom antyoksydantów zmniejsza się dwukrotnie. Zimno lodówki spowalnia proces tworzenia się przeciwutleniaczy. Już rozkrojone melony można przechowywać w lodówce, aby były dłużej trwałe.

2. Bazylia.

bazylia

Roślina, pochodząca z tropikalnej Afryki, przechowywana w lodówce, szybko więdnie i ciemnieje. Bazylię lepiej przechowywać w ciemnym miejscu, a jej łodyżki zanurzyć w niewielkiej ilości wody. A jeśli chcesz zachować ją na dłużej, włóż ją do plastikowej torby na zamek i umieść w lodówce.

3. Ziemniaki.

kartofle

W trakcie przechowywania ziemniaków w lodówce skrobia przekształca się w cukier, przez co pogarsza się ich smak (stają się słodkie) i struktura. Najlepiej przechowywać je w temperaturze 8°C (w większości lodówek natomiast panuje temperatura od 1,5°C do 3°C) w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, w papierowym opakowaniu. Ziemniaki przechowywane w jasnych i ciepłych pomieszczeniach narażone na zwiększenie zawartości solaniny, przez co stają się zielone i gorzkie.

4. Cebula.

cebula

Cebula potrzebuje ciągłego oddychania, aby pozostawać świeżą. Najlepiej przechowywać ją w papierowym opakowaniu z otworami w spiżarni, ale jak najdalej od ziemniaków. Cebula uwalnia gaz i wilgoć, które powodują szybkie psucie się ziemniaków. Do lodówki należy wkładać cebulę obraną czy pociętą.

5. Pomidory.

pomidory

Zimne powietrze lodówki zmienia skład chemiczny pomidorów, spowalniając procesy, które pozwalają im na osiągnięcie odpowiedniego smaku i aromatu. Oprócz tego powietrze przyspiesza procesy, które powodują pogorszenie się ich struktury.

6. Kawa.

kawa

Wilgoć obecna w lodówce szkodzi kawie, więc nie będziesz mógł się cieszyć z aromatycznej, świeżej kawy. Kawę trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w miejscu suchym i ciemnym.

7. Czosnek.

czosnek

Ząbki czosnku najlepiej przechowywać w temperaturze 15 stopni Celsjusza. Włóż czosnek do pojemnika i przechowuj w chłodnym miejscu.

8. Pikantne sosy.

sos

Ocet i sól, zawarte w pikantnym sosie są doskonałymi konserwantami, wiec ostre sosy nie muszą być przechowywane w lodówce. Można je przechowywać w spiżarni. Jeśli włożysz je do lodówki, utracą swój smak.

9. Miód.

miód

Miód kategorycznie nie można przechowywać w lodówce. Trzymanie go w lodówce przyspiesza krystalizację. Miód przechowuje się w temperaturze pokojowej.

10. Pieczywo.

chleb

Chleb przechowywany w lodówce szybko zrobi się suchy. Nadmiar pieczywa możesz zamrozić, a przed samym spożyciem rozmrozić w temperaturze pokojowej.

11. Orzechy.

orzechy

Aby orzechy zachowały swój smak, dobrze przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

12. Awokado.

awokado

Kremowy smak awokado najbardziej można docenić w temperaturze pokojowej, ale tylko w przypadku, jeśli jeszcze nie jest dojrzałe i masz zamiar szybko go zjeść. Awokado, które bardzo szybko dojrzewa, lepiej przechowywać w lodówce. Zimno spowalnia dojrzewanie.

13. Owoce z pestkami.

morela

Brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki najlepiej dojrzeją w temperaturze pokojowej.

14. Olej słonecznikowy.

masło

Olej słonecznikowy najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli temperatura jest zbyt niska, olej gęstnieje i traci swoje właściwości.

15. Ogórki.

ogórek

Ogórki należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Niska temperatura przyspiesza rozkład ogórków.

16. Papryka.

papryka

Papryka powinna być przechowywana poza lodówką, aby dłużej zachowała smak, świeżość i była jędrna i chrupiąca.

17. Przetwory.

ogórki

Przetwory znajdują się w zalewie, dlatego nie trzeba je wkładać do lodówki. Najlepsze miejsce na przechowywanie przetworów – to spiżarnie.

18. Czekolada.

czekolada

Czekoladę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, aby ona zachowała swój smak. Skroplina negatywnie wpływa na smak czekolady.

19. Bakłażany.

bakłażany

Jeśli masz zamiar w ciągu kilku dni zjeść bakłażany, które kupiłeś, to możesz śmiało je przechowywać na stole. W niskiej temperaturze szybko pogarsza się ich smak i konsystencja. Bakłażany szybko dojrzewają, dlatego należy je jak najszybciej spożyć.

20. Arbuz.

arbuzy

Całe arbuzy nie trzeba przechowywać w lodówce. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej. Już rozkrojony arbuz włóż do torebki foliowej i przechowuj w lodówce.

Niniejsze porady pomogą ci poprawnie przechowywać produkty i zawsze cieszyć się ich świeżością, smakiem i zapachem.

źródło:RD
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty