20 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce
Okazuje się, że część z nas wciąż popełnia ten sam błąd i umieszcza w zimnym rzeczy, które znacznie lepiej czułyby się w cieplejszym środowisku. Zobacz, jakich produktów nie trzeba wkładać do lodówki.
1. Melony.
W całych melonach przechowywanych w lodówce poziom antyoksydantów zmniejsza się dwukrotnie. Zimno lodówki spowalnia proces tworzenia się przeciwutleniaczy. Już rozkrojone melony można przechowywać w lodówce, aby były dłużej trwałe.
2. Bazylia.
Roślina, pochodząca z tropikalnej Afryki, przechowywana w lodówce, szybko więdnie i ciemnieje. Bazylię lepiej przechowywać w ciemnym miejscu, a jej łodyżki zanurzyć w niewielkiej ilości wody. A jeśli chcesz zachować ją na dłużej, włóż ją do plastikowej torby na zamek i umieść w lodówce.
3. Ziemniaki.
W trakcie przechowywania ziemniaków w lodówce skrobia przekształca się w cukier, przez co pogarsza się ich smak (stają się słodkie) i struktura. Najlepiej przechowywać je w temperaturze 8°C (w większości lodówek natomiast panuje temperatura od 1,5°C do 3°C) w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, w papierowym opakowaniu. Ziemniaki przechowywane w jasnych i ciepłych pomieszczeniach narażone na zwiększenie zawartości solaniny, przez co stają się zielone i gorzkie.
4. Cebula.
Cebula potrzebuje ciągłego oddychania, aby pozostawać świeżą. Najlepiej przechowywać ją w papierowym opakowaniu z otworami w spiżarni, ale jak najdalej od ziemniaków. Cebula uwalnia gaz i wilgoć, które powodują szybkie psucie się ziemniaków. Do lodówki należy wkładać cebulę obraną czy pociętą.
5. Pomidory.
Zimne powietrze lodówki zmienia skład chemiczny pomidorów, spowalniając procesy, które pozwalają im na osiągnięcie odpowiedniego smaku i aromatu. Oprócz tego powietrze przyspiesza procesy, które powodują pogorszenie się ich struktury.
6. Kawa.
Wilgoć obecna w lodówce szkodzi kawie, więc nie będziesz mógł się cieszyć z aromatycznej, świeżej kawy. Kawę trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w miejscu suchym i ciemnym.
7. Czosnek.
Ząbki czosnku najlepiej przechowywać w temperaturze 15 stopni Celsjusza. Włóż czosnek do pojemnika i przechowuj w chłodnym miejscu.
8. Pikantne sosy.
Ocet i sól, zawarte w pikantnym sosie są doskonałymi konserwantami, wiec ostre sosy nie muszą być przechowywane w lodówce. Można je przechowywać w spiżarni. Jeśli włożysz je do lodówki, utracą swój smak.
9. Miód.
Miód kategorycznie nie można przechowywać w lodówce. Trzymanie go w lodówce przyspiesza krystalizację. Miód przechowuje się w temperaturze pokojowej.
10. Pieczywo.
Chleb przechowywany w lodówce szybko zrobi się suchy. Nadmiar pieczywa możesz zamrozić, a przed samym spożyciem rozmrozić w temperaturze pokojowej.
11. Orzechy.
Aby orzechy zachowały swój smak, dobrze przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
12. Awokado.
Kremowy smak awokado najbardziej można docenić w temperaturze pokojowej, ale tylko w przypadku, jeśli jeszcze nie jest dojrzałe i masz zamiar szybko go zjeść. Awokado, które bardzo szybko dojrzewa, lepiej przechowywać w lodówce. Zimno spowalnia dojrzewanie.
13. Owoce z pestkami.
Brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki najlepiej dojrzeją w temperaturze pokojowej.
14. Olej słonecznikowy.
Olej słonecznikowy najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli temperatura jest zbyt niska, olej gęstnieje i traci swoje właściwości.
15. Ogórki.
Ogórki należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Niska temperatura przyspiesza rozkład ogórków.
16. Papryka.
Papryka powinna być przechowywana poza lodówką, aby dłużej zachowała smak, świeżość i była jędrna i chrupiąca.
17. Przetwory.
Przetwory znajdują się w zalewie, dlatego nie trzeba je wkładać do lodówki. Najlepsze miejsce na przechowywanie przetworów – to spiżarnie.
18. Czekolada.
Czekoladę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, aby ona zachowała swój smak. Skroplina negatywnie wpływa na smak czekolady.
19. Bakłażany.
Jeśli masz zamiar w ciągu kilku dni zjeść bakłażany, które kupiłeś, to możesz śmiało je przechowywać na stole. W niskiej temperaturze szybko pogarsza się ich smak i konsystencja. Bakłażany szybko dojrzewają, dlatego należy je jak najszybciej spożyć.
20. Arbuz.
Całe arbuzy nie trzeba przechowywać w lodówce. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej. Już rozkrojony arbuz włóż do torebki foliowej i przechowuj w lodówce.
Niniejsze porady pomogą ci poprawnie przechowywać produkty i zawsze cieszyć się ich świeżością, smakiem i zapachem.