20 tortów, które chce się podziwiać, a nie jeść
Już od kilku lat sztuka dekoracji cukierniczej rozwija się w zawrotnym tempie. Kucharze szukają inspiracji w różnych dziedzinach, tworząc dzięki temu prawdziwe arcydzieła. Jadalne róże, chryzantemy, kaktusy i wiele innych roślin można spróbować dzięki staraniom cukierników.
Cukiernicy na całym świecie potwierdzają, że jedzenie jest dziełem sztuki. Na szczególną uwagę zasługują dzieła cukierników, tworzących realistyczne dekoracje do tortów i ciastek. Przykładem jest kalifornijska cukierniczka Leslie Vigil, której słodkie wyroby są podobne do kwiatów i roślin. Proponujemy przyjrzeć się pracom cukierniczki, które chce się użyć do dekoracji wnętrz, a nie jedzenia.
1. Nie, to nie statuetka, a prawdziwy tort – idealny dla miłośników Marvela.
2. Zimowe oryginalne ozdoby – realistyczne szyszki, na dodatek przyprószone śniegiem.
3. Niezwykły wariant wykonania arbuza, kwiaty stały się doskonałym uzupełnieniem tego wyrobu cukierniczego.
4. Na takim małym ciastku umieścił się cały bukiet, tworząc prawdziwe dzieło sztuki.
5. Najulubieńszymi ozdobami cukierniczki są sukulenty, które ona umieszcza na tortach i ciastkach.
6. W motywach kwiatowych można zrobić ciasto dla dzieci. Jak Ci się podoba taki słodki kaktus?
7. Uwielbiasz twórczość van Gogha, wtedy tort ozdobiony w jego technice ulubionymi słonecznikami, jest to doskonałym wariantem dla uroczystości.
8. Bukiety żywych kwiatów można zastąpić takimi oryginalnymi i bardzo pięknymi ciastami. Nie tylko miłe, ale i smaczne.
9. Jeszcze jeden wariant dekoracji tortu sukulentami – taki tort uświetni każdą rodzinną uroczystość.
10. Wiosenne ciepłe kwiaty staną się doskonałą ozdobą każdego tortu.
11. Delikatne fioletowe kwiaty doskonale się komponują, dlatego można nimi dekorować wypieki do różnych świąt.
12. Na takim pniu lepiej nie siadać, ale niewielu odmówiłoby zjedzenia go.
13. Czasami cukierniczka eksperymentuje, odchodząc od motywu kwiatowego. Jak ci się podoba ten kryształ w przekroju?
14. Jeszcze jeden wariant "zimowego" ciasta. Możesz być pewny, że wszystkie jego elementy są jadalne.
15. Idealne kształty i odpowiednie kolory uczyniły dekorację tortu bardzo realistyczną.
16. Nawet stosując krem jednego koloru, cukierniczka potrafi stworzyć prawdziwe jadalne dzieło sztuki.
17. W dekorowaniu tortu, które będzie w stanie powtórzyć nawet nieprofesjonalny cukiernik, najważniejsze jest dobranie odpowiednich kolorów.
18. Chcę się wziąć tę doniczkę z kwiatami, postawić na parapecie i udekorować kaktusami swój dom.
19. Chcesz urządzić przyjęcie urodzinowe lub inne święto w stylu meksykańskim, wtedy taki deser będzie do niego jak najbardziej pasował.
20. Na weselu ważne znaczenie ma nie tylko wybór kwiatów do bukietu, ale i do tortu – oto świetna opcja.