20 trików od szefa kuchni, które ułatwią życie

Dosyć często robimy jakieś rzeczy tak jak nas tego nauczono. Nawet nie zastanawiamy się nad tym, że wszystko mogłoby być o wiele prostsze, jeślibyśmy wykorzystali nieco fantazji. Musisz na wszystko spojrzeć pod innym kątem.
20 trików

Nasza Redakcja przygotowała dla swoich Czytelników 20 uniwersalnych porad, które pomogą ci się czuć na kuchni jak ryba w wodzie.

1. Jak uratować przesoloną zupę?

zupa

Istnieje wiele sposobów, między innymi można zanurzyć do zupy merlę z niedużą ilością kaszy i gotować: kasza wchłonie nadmiar soli. Również można zanurzyć do garnka łyżkę stołową z kostką cukru: gdy cukier topnieje, wyciągamy łyżkę i powtarzamy zabieg z druga kostką.

2. Jak zrobić, aby wołowina była bardziej delikatniejszą?

mięso

Jeśli chcesz zrobić stek, a nie kotlet schabowy, aby wołowina była miękką, należy ją zanurzyć do marynaty z majonezu.

3. Kukurydza

kukurydza

Pozostały kaczan ugotowanej kukurydzy można wykorzystać do przygotowania sałatki. W tym celu należy ściąć ostrym nożem ziarna kukurydzy.

4. Jak zachować nasycony smak potraw?

smak

Nagrzewaj talerze przed podaniem gorących dań i ochładzaj – przed podaniem zimnych. Taki trik pomoże zachować świeżość potraw i nasycony smak.

5. Jak w prosty sposób oddzielić żółtko od białka?

butelka

Zamiast współczesnego sprzętu do oddzielania żółtka można wykorzystać zwykłą plastikową butelkę.

6. Mleko i ziemniaczane puree

puree

Do ziemniaczanego puree nie warto dodawać zimne mleko – przybiera szarego koloru. Puree będzie smacznym, jeśli ugotować mleko i gorące dodać do puree.

7. Smaczny lód

lód

Smaczną przyprawę do dań można zrobić, jeśli pokroić do foremek do lodu zioła i wymieszać z olejem oliwkowym. Oprócz tego można zrobić smaczny lód do napojów z plasterkami cytryny, pomarańczy, liśćmi mięty i kawałeczkami jagód.

8. Zamrożone wino

wino

Na podstawie sposobu opisanego w punkcie 7 można zamrozić wino, aby później wykorzystać go do różnych eksperymentów w kuchni.

9. Jak odświeżyć czerstwy chleb?

chleb

Istnieje wiele sposobów przygotowania różnych potraw z chleba, oprócz tradycyjnych kanapek. Jeden z nich – serowy chleb – szybka potrawa dla całej rodziny.

10. Sposób na długie przechowywanie warzyw

warzywa

Aby jak najdłużej przechowywać warzywa, można je owinąć folią.

11. Odświeżyć pieczywo

pizza

Aby zimna pizza miała nasycony smak i świeży aromat, można odgrzać ją na patelni, a nie w mikrofalówce.

12. Żeby awokado nie ciemniało

awokado

Awokado nie będzie ciemniało, jeśli skropisz go octem jabłkowym i będziesz przechowywać z plasterkiem cebuli.

13. Co trzeba zrobić, aby nożem było wygodnie kroić?

nóż

Aby rękojeść noża nie ślizgała się w czasie krojenia, umieść na niej po prostu kilka gumek wzdłuż całej długości.

14. Zastąpienie majonezu

sos

Jeśli nagle skończył ci się majonez, ale masz śmietanę, to w łatwy sposób możesz śmietaną zastąpić majonez: wystarczy ją wymieszać z żółtkiem i łyżką musztardy.

15. Jeśli więdnie pokrojona cebula

cebula

Pokrojona cebula zachowuje świeżość, jeśli położyć ją na talerzyku, posypanym solą. Również można owinąć folią spożywczą albo posmarować olejem i włożyć do pudełka.

16. Tajemnice smacznej kaszy gryczanej

gryka

Obsmażone nasiona gryki szybciej się gotują. Nasiona nasypują na patelnię i smażą w ciągu kilku minut.

17. Pozbyć się nieprzyjemnego zapachu naczyń

naczynie

Jeśli naczynia zachowały zapach ryby lub cebuli, należy je wypłukać w wodzie z octem – zapach zniknie.

18. Kawa w tygielku

kawa

Aby fusy osiadły na dnie tygielka, trzeba dodać jedną łyżkę zimnej wody i zaczekać 30 sekund. Potem wlewamy kawę do kubków.

19. Aby zachować świeżość chleba

chlebczyk

Chleb dłużej pozostanie świeżym, jeśli do chlebaka włożyć kawałek jabłka.

20. Chrupiące frytki

ziemniak

Frytki będą smacznymi i chrupiącymi, jeśli przed smażeniem przesiąknąć je serwetką i na kilka minut włożyć do mikrofalówki.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty