21 dań, które można gotować z dziećmi i dla dzieci
1. Pizza na bagietce

Przygotuj podłożę i nadzienie, a dzieciom daj możliwość tworzenia własnego projektu pizzy. Wszystko, czego potrzebujesz – pokroić chleb na połówki, ułożyć kawałki miąższem do góry na blasze, posmarować je sosem (czerwonym, białym, pesto – jak tylko sobie życzysz) i obficie posypać twardym serem. Aby pizza nie rozwaliła się, należy nakładać farsz na serze. Tym zajmie się mały pomocnik. Miłośnicy sera za parę minut przed tym, jak wyjąć pizzę z piekarnika, mogą posypać z wierzchu jeszcze jedną warstwę mozzarelli.
2. Waniliowe ciasteczka z cukrem i kolorową posypką

Gdyby dzieciom płacili za każde ozdobione ciastko, mogłyby stać się milionerami.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą takie składniki:
- mąka - 3 szklanki;
- sól - ¼ łyżeczki;
- miękkie masło - ½ kostki;
- cukier - 1 szklanka;
- duże jajko – 1 szt.;
- wanilia - 2 łyżeczki.
Mąkę z solą wymieszać w misce średniej wielkości. W osobnym pojemniku blendera zmiksuj masło z cukrem, jajkami i wanilią. Ubijać najlepiej na małej prędkości do jednorodnej mieszaniny. Zawartość obu misek połącz, wyrób ciasto i podziel go na kulki 2,5 – 3 cm średnicy. Rozwałkuj kulki i ułóż na blasze. Piecz ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Smarować słodycze z góry można bitą śmietaną, kremem białkowym, mlekiem skondensowanym, rozpuszczoną czekoladą. Na wszystkich powierzchniach maść będzie dobrze się trzymać!
3. Dyniowe wióry w garnuszkach

Wytnij środek z dyni lub cukinii – na życzenie – i zetrzyj go na drobną tarkę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj kilka łyżek oleju i ulubionych przypraw, rozłóż w garnuszki i posyp serem. W razie potrzeby wewnątrz można umieścić trochę mozzarelli. Gdy pojawi się złocista skórka – danie gotowe!
4. Szaszłyki z ciastek i owoców

Czy wiedziałaś, że ciasteczka na szpadkach są smaczniejsze?
Do tego dania potrzebne są miękkie ciasteczka, które łatwo można by natknąć na szpadkę, i wszelkie owoce lub jagody, które będą w sprzedaży.
5. Cukinie zapiekane z parmezanem

Danie jest bardzo proste, ale smaczne. Do przygotowania go trzeba cukinie pokroić na cieniutkie paski, ułożyć je na blasze, posmarować olejem, posypać mieszanką soli, pieprzu i przyprawić do smaku, a na górze przyprószyć tartym parmezanem. Za 15 minut na daniu powinna pojawić się złocista skórka i będzie można je podawać.
6. Sałatka w słoiku

Wielu rodzicom jest znany problem, gdy dzieci nie chcą jeść sałatki. To łatwo pokonać. Wszystko, co trzeba – dać dziecku możliwość, aby przygotowało sałatkę własnoręcznie...w słoiku. Proces przygotowania tego dania przypomina grę, a więc z pewnością spodoba się dziecku. Ale co najważniejsze – składniki do swojej sałatki dziecko wybiera samodzielnie. Rodzicom trzeba tylko zapewnić przyzwoity asortyment produktów i nie wtrącać się w pracę małego kucharza.
7. Makaron jajkowy z cebulą por i kukurydzą

Składniki:
- makaron - ½ kg;
- por - 2 pióra;
- kukurydza - ½ puszki;
- czosnek - 2 – 3 ząbki;
- parmezan - ½ szklanki;
- twaróg - ¼ szklanki;
- bazylia;
- oliwa z oliwek;
- sól;
- pieprz.
Podczas gdy makaron się gotuje, pokrój cebulę w krążki i podsmaż lekko razem z kukurydzą. Pastę zapraw oliwą z oliwek i wysyp w nią warzywa. Wymieszaj z twarogiem. Dodaj parmezan, bazylię i czosnek i wymieszaj jeszcze raz przed jedzeniem.
8. Batony energetyczne, które nie trzeba piec

Wybieraj te składniki, które lubisz:
- orzechy;
- rodzynki;
- suszone morele;
- śliwki;
- kulki ryżowe i inne.
Wszystkie ich w ciągu 5 – 10 minut smaż na patelni. W międzyczasie wymieszaj z rozpuszczonym miodem i masłem. Wlej powstałą masę do składników na patelni i dokładnie wymieszaj. Mieszankę wyłóż na blasze i umieść w lodówce na noc. Z rana podziel na porcje i ciesz się pysznym daniem!
9. Sałatka z arbuza i jagód

Wątpię, czy znajdzie się taki dzieciak, który zrezygnuje z sałatki owocowej. Tym bardziej, jeśli będzie oryginalnie wyglądać (jednak będziesz musieć doskonalić swoje umiejętności wycinania figurek albo kupić specjalne foremki na kanapki).
Sałatka z arbuza i jagód jest łatwa w przygotowaniu. Arbuz pokrój w plastry i wytnij z miąższu figurki. Dodaj do miski wszelkie jagody i zapraw miodem lub jogurtem. Taki deser jest smaczny i bardzo zdrowy.
10. Domowy chleb miodowy

Wszystko, czego potrzebujesz:
- suche drożdże - 1 paczka;
- ciepłe mleko - 1,5 szklanki;
- miód - ¼ szklanki;
- roztopione masło - 1/8 szklanki;
- sól - 1 łyżeczka;
- mąka - 4 szklanki.
Drożdże rozpuścić w mleku. Tam dodaje się miód, olej i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodaj 3 szklanki mąki i wymiesazaj ciasto ręcznie. Następnie – umieść w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Zajmie to około godziny. Następnie ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej olejem i zostawić jeszcze na 30 minut. Piec chleb w temperaturze 190 stopni przez 30 – 35 minut. Przed jedzeniem należy posmarować kromki masłem.
11. Praliny z "Оrео"

Oczywiście, "Оrео" same w sobie także są bardzo smaczne, a jeśli zrobić z nich galaretkowe słodycze – co jest bardzo proste – to będzie prawdziwy przysmak. W blenderze pokrusz paczkę ciastek. W osobnym pojemniku rozpuść paczkę marshmallow i 4 łyżki masła. Wymieszaj wszystko w misce blendera i wyłóż na patelni na 5 – 7 min. Teraz słodycz jest gotowa i można ją pokroić na porcje.
12. Ciasteczka zbożowe z żurawiną i rodzynkami

Składniki:
- płatki owsiane - 2 szklanki;
- rodzynki - ½ szklanki;
- żurawina - 1/3 szklanki;
- drobno pokrojona marmolada lub cytryna - 1 łyżeczka;
- jabłka – 3 szt.;
- cukier - ½ szklanki.
Płatki owsiane, rodzynki, żurawinę i marmoladę wymieszać w jednym naczyniu. Jabłka umyć, pokroić w kostkę i ugotować. Do garnka dodać cukier, a gdy mieszanina zgęstnieje, można ją zdjąć z ognia. Uzyskany sos jabłkowy dodaj do miski z płatkami owsianymi, wymieszaj i z tej masy zrób małe kulki. Piecz ciastka w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut – 15.
13. Lody galaretkowe

To jest bardzo prosty, smaczny i piękny przysmak, który uwielbiają wszystkie dzieci. Dobrze, jeśli w domu są specjalne foremki do lodów. Ale w razie potrzeby można je zastąpić zwykłymi plastikowymi kubeczkami. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przysmak może być jednobarwny lub wielowarstwowy. Rozlej go w foremki/kubki, wetknij patyczki i umieść w lodówce na 8 – 12 godzin. Aby gotowy deser łatwiej się wyjmował, foremkę można polać wrzącą wodą.
14. Mini-lasania

Miniaturowe – jak same maluchy – dania dzieciom przypadają do gustu znacznie więcej. Mniejszą wersję lasanii, na przykład, można przygotować w foremkach na muffinki.
Do tego są potrzebne:
- mięso mielone (do smaku) - 0,5 kg;
- kiełbasa - 0,5 kg;
- masło - 1 szklanka;
- starty ser - 1 szklanka;
- sól;
- pieprz;
- ciasto na lazanię - 1 opakowanie;
- sos зomidorowy.
Mięso mielone podsmażyć z kiełbasą i doprawić sosem pomidorowym do smaku. Ser wymieszać z przyprawami i stworzyć z niego małe kulki. Foremki posmarować oliwą i ułożyć w nich ciasto. Wewnątrz – kulki serowe, dalej – mielone mięso z kiełbasą. Na koniec posypać tartym serem. Pieką się mini-lasanie po 10 minut w temperaturze 200 stopni.
15. Ciasteczka z ”Nutellą”

Składniki:
- "Nutella" – 1 słoik;
- jajka – 2 szt.;
- mąka - ½ szklanki.
Wszystko wymieszaj w misce, ułóż na blasze i piecz około kwadransa w piekarniku w 175 stopniach. Przed podaniem pokrój na porcje.
16. Tacos pizza

Można byłoby przygotować oddzielnie pizzę lub tacos. Ale "dwa w jednym" okazuje się o wiele bardziej interesujące i wcale nie jest gorsze w smaku!
Do przygotowania potrzebne będą takie składniki:
- mięso mielone - 0,5 kg;
- ciasto drożdżowo-francuskie - 1 opakowanie;
- przyprawa do tacos - 1 opakowanie;
- zielony groszek (lub fasole z puszki) - 1 puszka;
- starty ser - 2 – 3 szklanki;
- posiekane pomidory - ½ szklanki;
- pokrojone oliwki - ¼ szklanki;
- szczypiorek.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Mięso mielone podsmaż i dopraw przyprawami do tacos. Ciasto rozłóż na blasze, przyciskając krawędzie za pomocą kciuków. Fasolę lub groszek umieść jako dolną warstwę. Na wierzchu – mięso mielone, ser, pomidory, oliwki, szczypiorek. Piecz przez około 15 minut – 20, aż ser się rozpuści i pokryje się złocistą skórką.
17. Jagodowe lody

Do gotowania lodów będziesz potrzebować:
- jogurt naturalny - 0,5 l;
- miód - 3 łyżki;
- wanilia - 1 łyżeczka;
- borówki - 100 g;
- maliny - 100 g.
Połowę jogurtu wymieszaj z miodem i wanilią i przelej do formy na lody (do połowy). Dodaj w każdą miseczkę po kilka jagód i umieść foremki do zamrażalnika na 15 minut. W tym samym czasie drugą połowę jogurtu wymieszaj z pozostałymi owocami i ubij za pomocą blendera. Wyjmij formy z zamrażarki i z góry do każdej dodaj powstałą mieszaninę. Przechowuj w lodówce jeszcze 3 – 4 godziny i można cieszyć się delikatnym smakiem.
18. Steki z kalafiora

Fantazja małych kucharzy nie ma granic! Dla dzieci kalafior w takiej postaci wydaje się szczególnie atrakcyjny. Rodzicom tylko trzeba nabyć sprawności w jego delikatnym krojeniu. A dalej wszystko jest proste – posypać steki solą i pieprzem i smażyć na patelni. Jajka, oczywiście, mogą być dodane, jeśli masz na to wielką ochotę, ale o tym dodatkowo trzeba będzie negocjować z mini szefem kuchni!!
19. Muszle z serem

Trudno powiedzieć, co dokładnie przyciąga w makaronie z serem dzieci. Ale to danie lubią prawie wszystkie dzieci.
Do przygotowania go potrzebne są takie składniki:
- muszle - 2 szklanki;;
- mleko - 2 szklanki;
- ser Cheddar - 1 szklanka.
Ugotuj mleko i dodaj do niego makaron. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, stale mieszając. Kiedy muszle przygotują się, wyłącz ogień, dodaj do garnka ser i poczekaj, dopóki się rozpuści.
20. Śniadanie w koszyczku

Danie wygląda bardzo piękne i drogo, ale tak naprawdę jest bardzo dostępne i gotowanie go jest proste.
Potrzebne składniki (na 6 porcji):
- świeży chleb - 6 kromek;
- szpinak;
- starty ser - ¼ szklanki;
- jaja – 6 szt.;
- boczek - 6 plasterków;
- sól;
- pieprz;
- masło - 2 łyżki.
Z chleba wyciąć miąższ (można to zrobić szklanką lub foremką do ciasteczek) i rozwałkować go. W każdą foremkę do ciasta na dnie umieścić po małym kawałku chleba, a na górze – rozwałkowany miękisz, ułożony "kopertą". Na dno przyszłego koszyka połóż szpinak, ser, boczek i na końcu dodaj jajko. Piecz śniadanie w 190 stopniach około 15 minut (aż białko się zetnie).
21. Quesadilla z masłem orzechowym i bananami

Quesadillę można gotować na śniadanie z masłem orzechowym i bananami.
Niezbędne składniki:
- tortille (okrągłe placki z pełnoziarnistej pszenicy);
- olej z orzeszków ziemnych - 2 łyżki;
- banan - ½ szt.;
- wiórki czekoladowe - 1 łyżka.
Nasmaruj masłem orzechowym tortille. Plastry banana umieść na jednej połowie tortilli i posyp je czekoladą. Przygotowuje się quesadilla na patelni na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru.