21 łatwych koktajlów na sylwestrową imprezę

W tej kolekcji receptur każdy może znaleźć coś dla siebie i z przyjemnością przygotować wspaniały koktajl!

W przeddzień świąt szczególną uwagę gospodynie poświęcają właśnie świątecznemu menu sylwestrowego stołu. Oczywiście główne miejsce na stole w Nowy Rok zajmą pyszne sałatki, ciasta i różne przekąski. Ale nie warto zapominać o napojach, które powinny ozdobić świąteczny stół. Niezwykłe i pyszne koktajle zaskoczą twoich gości i stworzą niezwykłą świąteczną atmosferę.

1. Gogel-Mogel

Gogel Mogel

Dobry drink stanie się prawdziwą ozdobą twojego menu. Oczywiście, do jego przygotowania będziesz potrzebować trochę więcej czasu, ale ten koktajl jest tego wart. Początkowo napój nazywal się Gogel-Mogel. Stworzenie koktajlu według jednej z legend przypisuje się niemieckiemu cukiernikowi Manfredowi Kökenbauerowi. Według innej wersji koktajl wymyślił mohylewski kantor Gogel, który stracił głos. Jest jeszcze wersja, zgodnie z którą przepis został udoskonalony przez hrabinę Bronisławę Potocką, która zamiast chleba dodała do koktajlu miód, wtedy koktajl zmienił nazwę z Gogel-Mogel na "ajerkoniak".

Składniki:

  • duże jajka – 2 szt.;
  • cukier puder – 75 g;
  • świeżo starta gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki;
  • koniak – 50 ml;
  • rum – 50 ml;
  • mleko – 150 ml;
  • kwaśna śmietana – 100 ml.

Sposób przygotowania:

Wymieszać jajka za pomocą blendera lub miksera na niskich obrotach. Powoli dodawać cukier puder, a następnie mieszać jeszcze przez 1 minutę. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Umieścić w lodówce i podawać do stołu na zimno, dodając garść świeżej gałki muszkatołowej.

2. Sherry Bazaar

Sherry Bazaar

Jeden z prawdziwych rodzinnych koktajli, który przypomni ci o ciepłych, przytulnych wieczorach w gronie rodziny pod kocem babci. Nuty wiśni i truskawek podarują ci niezapomnianą rozkosz.

Składniki:

  • wiśniowe sherry – 35 ml;
  • truskawkowy aperitif (można użyć aperitifa Dolin Chamberyzette) – 15 ml;
  • gin – 10 ml;
  • likier truskawkowy – 5 ml;
  • plasterek cytryny.

Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki z lodem, a następnie przecedzić do szklanki. Do poncza: wszystkie składniki wymieszać, wlać do miski i dodać lód. Przed podaniem udekoruj każdy kieliszek plasterkiem cytryny.

3. Grzane wino z dżinem

Grzane wino

Grzane wino jest napojem znanym na całym świecie. Cieszy się popularnością we wszystkich zakątkach planety, i każda kuchnia stara się dodać jakiś swój wyjątkowy składnik do przepisu na tradycyjne grzane wino. W tym przepisie grzane wino proponujemy zrobić z ginu żurawinowego, który dość trudno znaleźć. Można zastąpić gin żurawinowy wysokiej jakości wódką na żurawinie (jarzębinie).

Składniki:

  • woda – 250 ml;
  • sok jabłkowy z miąższem – 250 ml;
  • gin żurawinowy (wódka na żurawinie) – 250 ml;
  • przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

Wymieszać wodę, sok jabłkowy i przyprawy w misce. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjąć przyprawy. Dodać gin (wódkę). Trochę podgrzać i podawać na stół, dekorując szklanki plasterkami pomarańczy lub mandarynki.

4. Negroni mandarynkowy

Negroni mandarynkowy

Kwaśno-cierpki smak tego koktajlu stanie się prawdziwym smakołykiem mężczyzn. Koktajl zrobiony jest na bazie znanego aperitifu Negroni z nutą owoców cytrusowych. Czasami w Nowy Rok potrzebujesz drinka, który doda ci otuchy i sił.

Składniki:

  • gin na mandarynkach – 35 ml;
  • likier ziołowy (nadaje się likier Campari) – 35 ml;
  • słodki wermut – 35 ml;
  • nalewka żurawinowa – 2 krople.

Sposób przygotowania:

1. Przed tym, jak przygotować koktajl, należy dodać skórki z mandarynek w butelkę z ginem i pozostawić do zaparzenia na co najmniej 2 dni. Następnie odcedzić koktajl.

2. Wszystkie składniki wymieszać w szklance i dodać lód. Podawać na stół, dekorując plasterkiem mandarynki lub pomarańczy.

5. Francuski 75

Francuski 75

Łatwy przepis na koktajl na bazie szampana, którym twoi goście będą zachwyceni. Nie potrzebujesz dużo czasu, aby zrobić ten napój. Słodki smak z cytrusowymi nutami stworzy magiczną "musującą" atmosferę.

Składniki:

  • sok z cytryny – 15 ml;
  • kilka kropli syropu cukrowego;
  • gin – 35 ml;
  • szampan.

Sposób przygotowania:

Do szejkera wlać gin i syrop. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wstrząsnąć. Wlać do szklanek. Następnie na wierzch dolać szampana. Delikatnie wymieszać łyżką.

6. Poncz ognisty owocowy

Poncz

Wspaniały przepis na owocowy poncz nie pozostawi nikogo obojętnym. Podczas serwowania takiego koktajlu zwykle rozpalamy ogień, aby stworzyć jaskrawe i niezapomniane widowisko dzięki wielobarwnemu ogniowi. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, to koniecznie spróbuj przygotować taki koktajl.

Składniki:

  • wino musujące – 2 butelki;
  • rum – 375 ml;
  • likier pomarańczowy – 175 ml;
  • pokrojone, świeże sezonowe owoce i jagody do smaku.

Do syropu hibiskusowego:

  • woda – 237 ml;
  • szklanka suszonych kwiatów hibiskusa (lub można użyć herbaty Karkade);
  • laska cynamonu;
  • goździki – 5 szt.;
  • strąk wanilii;
  • cukier – 84 g.

Sposób przygotowania:

1. Do gotowania syropu hibiskusowego: dodać kwiat hibiskusa i przyprawy do wody i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i pozostawić do zaparzenia przez 15 - 20 minut. Przecedzić i wlać do garnka z cukrem. Jeszcze raz zagotować, mieszając co pewien czas. Gotować, aż mieszanina zgęstnieje, następnie ostudzić.

2. Dodać wszystkie składniki do szklanki, wymieszać i dodać lód i świeże owoce. Podpalić do stworzenia dodatkowego efektu.

7. Blue Blazer

blyu bleyzer

Przepis na ten koktajl ma dość bogatą historię. Pewnego dnia słynny barman Jerry Thomas wymyślił alkoholowy koktajl dla prezydenta Ulyssesa Granta, który był zaskoczony smakiem koktajlu i bogatymi właściwościami leczniczymi. Na znak szacunku dla barmana i jego napoju prezydent poczęstował Jerry swoim cygarem. Od tego czasu ten koktajl często przygotowuje się w wielu barach i restauracjach. Ważny szczegół napoju – koktajl serwowany jest na gorąco, a podczas jego gotowania jest używany ogień. Dlatego nie należy przygotowywać napoju w stanie nietrzeźwości.

Składniki:

  • whisky – 60 ml;
  • gorąca woda – 60 ml;
  • cukier puder (lub cukier) – 1 łyżka;
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

Wziąć 2 metalowe kubki, podgrzać je za pomocą wrzącej wody, a następnie odstawić. Bądź bardzo ostrożny, ponieważ przygotowanie napoju wymaga przelania "płonącej" cieczy z jednego kufla do drugiego. Napełnić oba kubki: do jednego dodać whisky, a do drugiego –gotującą się wodę.

Za pomocą długiej zapałki podpalić zawartość kubku z whisky i, trzymając oba kubki, powoli zacząć wylewać whisky do drugiego kubka. Przelewać zawartość z jednego kubka go innego, za każdym razem zwiększając odległość między nimi. Po kilku takich manipulacjach (wystarczy 4) zgasić płomień, stawiając pusty kubek na drugi.

Wlać do żaroodpornych kieliszków (można użyć kubków do espresso), dodać cukier i wymieszać, aby osłodzić koktajl. Udekorować kawałkiem cytryny lub skórką z cytryny.

8. Pikantne daiquiri z syropem noworocznym

daykiri

Lekki owocowy smak tego koktajlu zachwyci ciebie i twoich gości. Nikt nie będzie w stanie do końca zrozumieć, jakie składniki zostały użyte do przygotowania tego kubańskiego drinka. A obrzeże z przypraw na lampce pozwoli poczuć smak koktajlu.

Składniki:

Do syropu:

  • woda – 500 ml;
  • biały cukier – 500 g;
  • czarny pieprz – 20 g;
  • goździki – 20 g;
  • anyż – 20 g;
  • kardamon – 20 g;
  • cynamon – 10 g;
  • skórka pomarańczowa – 2 kawałki;
  • kawałek skórki z cytryny;
  • strąk wanilii.

Do koktajlu:

  • porto – 20 ml;
  • rum – 20 ml;
  • soku z limonki – 20 ml;
  • syrop korzenny – 20 ml;
  • sok granatowy – 20 ml.

Sposób przygotowania:

Dodać wszystkie składniki do shakera z lodem, dokładnie wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka. Przed podaniem brzegi szklanki zanurzyć w mieszance przypraw.

9. Bramble

brambl

Stworzony w latach 80-ch XX wieku przez zwykłego barmana Dicka Bradsella, koktajl stał się popularny na wszystkich dyskotekach i imprezach w Wielkiej Brytanii. Przepis na koktajl jest łatwy i nadaje się do każdej imprezy, szczególnie sylwestrowej. Taki koktajl spodoba się firmie młodzieżowej. Smak jeżyny z nutą owoców cytrusowych zapewnia energię na całą noc.

Składniki:

  • gin – 60 ml;
  • sok z cytryny – 3o ml;
  • syrop cukrowy – 15 ml;
  • syrop jeżynowy – 15 ml;
  • jeżyny – 2-3 szt.

Sposób przygotowania:

Wlać wszystko, z wyjątkiem alkoholu, do shakera z lodem. Dokładnie wstrząsnąć, następnie przecedzić i wlać do szklanki wypełnionej lodem. Jeśli masz lód kruszony, to dodaj go z wierzchu. Następnie dodać likier, aby stworzyć piękny fioletowy przelew. Udekorować jeżynami.

10. Komfort śliwkowy

Komfort śliwkowy

Przyjemny ciepły koktajl z łagodnym smakiem śliwek nikogo nie pozostawi obojętnym w Nowy Rok. Łatwy w przygotowaniu przepis pozwoli serwować taki koktajl przez całą noc.

Składniki:

  • koniak – 50 ml;
  • dżem śliwkowy – 1 łyżka;
  • mleko – 65 ml;
  • śmietanka – 65 ml;
  • likier czekoladowy – 5 kropli;
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

Wstrząśnąć wszystkie składniki z lodem w shakerze. Przełożyć mieszaninę do kubka i umieścić w kuchence mikrofalowej na 45 sekund. Wlać do szklanki i podawać z laską cynamonu.

11. Poncz Guinnessa

punsh ginnessa

Koktajl stworzony na podstawie słynnego dobrego piwa Guinness, ma kwaśny i głęboki smak, który z pewnością docenią wszyscy twoi goście.

Składniki:

  • piwo Guinness (można zastąpić dowolnym mocnym piwem) – 1 duża puszka;
  • mleko skondensowane – 150 ml;
  • ciemny rum – 50 ml;
  • wanilia – 5 ml;
  • gałka muszkatołowa;
  • bita śmietana;
  • proszek kokosowy.

Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki w misce. Dobrze ubić (można użyć trzepaczki). Wlać do szklanki z piwew, z wierzchu dodać śmietanę i udekorować gałką muszkatołową.

12. Sylwestrowy Martinez

martinez

Koktajl Martinez jest jednym ze starych klasycznych koktajli, który został stworzony dla elitarnej publiczności. Kilka lat temu ten koktajl był uważany za najlepszy drink. Stworzony przez słynnego Jerry’ego Thomasa, zaskoczył publiczność i trzymał w napięciu przez bardzo długi czas. Martinez ma interesujące połączenie smaków wiśni i cytrusów ze zwykłym smakiem wermutu Martini.

Składniki:

  • Martini – 40 ml;
  • gin – 20 ml;
  • likier wiśniowy (lepiej użyć Maraskino) – 5 ml;
  • likier pomarańczowy – 5 ml;
  • skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

Dodać wszystkie składniki do shakera. Tam dodać lód i dokładnie wymieszać. Przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego (można przecedzić do butelek i przechowywać w lodówce). Podawać z odrobiną skórki pomarańczowej na wierzchu.

13. Musujący koktajl z szampana

Musujący koktajl

Koktajl na bazie szampana jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużych nakładów czasu i środków. Ale taki koktajl sprawi radość wszystkim twoim gościom, dzięki swojemu przyjemnemu smakowi wiśniowemu z "musującym" posmakiem.

Składniki:

  • kostka cukru;
  • wiśniowy likier;
  • koniak – 20 ml;
  • szampan;
  • sok z cytryny – 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki wsypać kruszony lód. Następnie dodać wiśniowy likier i cukier i delikatnie rozgnieść łyżką. Wlać delikatnie koniak i dodać sok cytrynowy. Na wierzch dodać szampana.

14. Saidkar

saydkar

Koktajl, którego historia sięga od czasów Pierwszej wojny światowej. Charakteryzuje się delikatnym smakiem słodko-kwaśnym owoców cytrusowych z nutą dobrego koniaku. Alternatywnie spróbuj dodać do klasycznego przepisu mocne wino. Ale należy być bardzo ostrożnym, ponieważ stosowanie tego pysznego koktajlu w dużych dawkach sprawi, że zapomnisz o wszystkim.

Składniki:

  • cytryna;
  • cukier;
  • koniak – 40 ml;
  • likier pomarańczowy – 20 ml;
  • sok z cytryny – 20 ml.

Sposób przygotowania:

Zanurzyć brzegi kieliszków w soku cytrynowym i posypać cukrem. Wymieszać koniak, likier pomarańczowy i sok z cytryny w shakerze. Dodać lód i dokładnie wstrząsnąć. Przecedzić do szklanki i udekorować kawałkiem pomarańczy.

15. Czerwony jean

Czerwony jean

Jeden z najlepszych koktajli dla dużego grona gości. Ma lekki, przyjemny smak i jest łatwy w przygotowaniu. Będzie pasował do menu każdej imprezy.

Składniki:

  • gin – 25 ml;
  • czerwone wino – 25 ml;
  • syrop grenadine (lub dowolny syrop cukrowy) – 15 ml.

Sposób przygotowania:

Wlać wszystkie składniki do shakera z lodem i dokładnie wstrząsnąć. Przecedzić do szklanki, a następnie dolać wina. Dla dużego grona gości należy użyć większej pojemności, dodać wszystkie składniki i całą butelkę czerwonego wina. Rozlać za pomocą chochli.

16. Sylwestrowy ciepły Manhattan

manhetten

Koktajl został stworzony przez pewnego Marshalla na przyjęciu na cześć amerykańskiego kandydata na prezydenta Samuela J. Tildena. Gościom tak się spodobał kwaśny smak żytniego whisky z wermutem, że koktajl stał się jednym z ulubionych napojów. Istnieje kilka opcji klasycznego przepisu tego koktajlu. Wszystkie one różnią się tylko wermutem i proporcjami, dlatego w sylwestrową noc możesz śmiało eksperymentować z napojem.

Składniki:

  • żytni whisky (lub burbon) – 100 ml;
  • pikantny wermut – 50 ml;
  • woda – 50 ml;
  • wiśniowy likier (lepiej użyć Angostury);
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

Dodać wszystkie składniki do garnka i podgrzać. Trochę ostudzić i wlać do szklanek. Udekorować wisienką.

17. Punch rumowy

Punch rumowy

Tradycyjnie poncz podawany jest z kawałkami owoców w dużych kubkach. Punch rumowy jest dość starym napojem, nieodłącznym składnikiem jest sok owocowy lub likier.

Składniki:

  • sok z cytryny – 100 ml;
  • słodki likier truskawkowy – 200 ml;
  • rum – 300 ml;
  • woda (wstępnie można zagotować wodę z przyprawami) – 400 ml.

Sposób przygotowania:

Dodać wszystkie składniki bezpośrednio do dużego garnka, tam rzucić kilka plasterków pomarańczy i lód, trochę zamieszać. Napój jest gotowy.

18. Najwyższy gatunek

Najwyższy gatunek

Prosty w przygotowaniu drink spodoba się twoim gościom. Twoje wysiłki zostaną docenione, a ty z przyjemnością będziesz chciał powtórzyć jeszcze.

Składniki:

  • gin – 50 ml;
  • syrop miodowy (woda i miodem w stosunku 1:1) – 20 ml;
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 20 ml.

Sposób przygotowania:

Wlać wszystkie składniki do shakera z lodem, dokładnie wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonych kieliszków.

19. Wino gruszowe z dżinem

Wino gruszowe

Szlachetny napój o długiej i ciekawej historii jest w stanie podbić serce każdego. Nie szkoduj czasu i energii, aby przygotować ten pyszny i orzeźwiający koktajl.

Składniki:

  • cydr gruszkowy;
  • gin;
  • jabłko świeże;
  • gałka muszkatołowa;
  • mandarynka;
  • gruszka.

Sposób przygotowania:

Wlać wino gruszkowe i gin do garnku, następnie dodać świeże jabłko, gałkę muszkatołową i całą mandarynkę. Rozgrzać mieszaninę. Przed podaniem dodać do kieliszka połowę kandyzowanej gruszki: weź patyczek, wbij go w gruszkę i obtocz w brązowym cukrze, a następnie potrzymać nad ogniem, aż cukier zacznie bulgotać. Włożyć gruszki do szklanki i wlać cydr.

20. Ciemna i Burzliwa

Ciemna i Burzliwa

Nazwa koktajlu mówi sama za siebie. Właściwe proporcje składników pozwolą zapomnieć o wszystkich zmartwieniach dnia codziennego. Przy okazji, napój według legendy powstał dzięki tej burzy na oceanie Spokojnym, w którą trafił odkrywca Fernand Magellan. On wypił ten napój i zapomniał o całym horrorze burzliwych wód.

Składniki:

  • ciemny rum – 50 ml;
  • sok z limonki – 20 ml;
  • syrop cukrowy – 5 ml;
  • piwo imbirowe – 40 ml;
  • porto – 10 ml.

Sposób przygotowania:

Wymieszać ciemny rum z sokiem z limonki i syropem cukrowym. Wlać mieszankę do kieliszków, dodać piwo imbirowe. Następnie dodać porto.

21. Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Ten koktajl jest prawdziwą gratką na mroźne zimowe wieczory. Przyjemny kawowy smak z nutą cierpkiego whisky orzeźwi ciebie i wszystkich gości. Wiadomo, że koktajl został wymyślony przez pracownika lotniska, który jako pierwszy wpadł na pomysł dodawania do kawy whisky, by umilić pasażerom czas oczekiwania swojego lotu.

Składniki:

  • cukier trzcinowy (można użyć zwykłego białego) – 2 łyżeczki;
  • cykoria – 1 łyżeczka cykorii;
  • kawa instant – 1 łyżka;
  • whisky – 50 ml;
  • wrząca woda – 200 ml;
  • śmietana;
  • mleko skondensowane.

Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie suche składniki razem, a następnie dolać wrzącej wody z whisky. Do dodatku ubić śmietanę i mleko skondensowane w stosunku 1:1. Wymieszać wszystko w shakerze, aby zrobić koktajl lekkim, a następnie dolać kieliszki.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty