22 dania, które można spróbować i umrzeć: najniebezpieczniejsze jedzenie na świecie

Uwielbiasz egzotykę, dlatego w czasie podróży po świecie nie odmawiasz sobie spróbowania niezwykłych dań? Ważne jest, aby wiedzieć, że istnieją produkty, które niosą w sobie śmiertelne niebezpieczeństwo, dlatego lepiej ich unikać.

Podczas podróży ludzie starają się spróbować jakiegoś tradycyjnego i jednoczesne nietypowego jedzenia, charakterystycznego dla mieszkańców kraju, w którym się oni znajdują. Takie kulinarne eksperymenty, oczywiście, są ciekawe, ale przy tym bardzo niebezpieczne. Istnieje wiele produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które działają na człowieka, jak trucizna, i mogą doprowadzić do śmierci. W większości przypadku do zatrucia dochodzi, jeśli danie było nieprawidłowo przygotowane, dlatego ważne jest, aby wiedzieć o potencjalnych zagrożeniach i uniknąć problemów.

1. Ryba fugu

Ryba fugu

Zacznijmy od jednego z najbardziej niebezpiecznych przysmaków, o którym słyszało wiele osób. Można go spróbować w różnych krajach, a w Japonii danie uważane jest za narodowe. Fugu jada się smażone i gotowane, ale najbardziej popularnym wariantem są kawałki surowego fileta (sashimi). Spożywanie tej ryby jest częściowo ekstremalnym doznaniem, ponieważ nikt nie może dać 100% gwarancji, że posiłek skończy się bezpiecznie. Ważne jest, aby fugu przyrządzał profesjonalista, który wie, jak prawidłowo przetworzyć filet, aby uniknąć zatrucia. Przy okazji, w Japonii istnieją specjalne kursy dla kucharzy, gdzie uczy się gotowania tej egzotycznej ryby.

Jakie jest ryzyko? Kategorycznie zabrania się spożywania wątroby i innych narządów wewnętrznych ryb, ponieważ zawierają letalną dawkę tetrodotoksyny. Ważne jest, aby usunąć wnętrzności możliwie delikatnie, aby nie uszkodzić ich, inaczej jad dostanie się na fileta z ryby i danie będzie trujące. Tetrodotoksyna paraliżuje mięśnie człowieka, a to powoduje zatrzymanie oddechu. Według statystyk, w ciągu dziesięciu lat japoński przysmak zabił 44 osoby.

2. Czarny bez

Czarny bez

Roślinę z czarnymi jagodami można spotkać w różnych krajach. Owoce stosowane są w kuchni, na przykład do przygotowania dżemu, ale przy tym należy wiedzieć: można jeść wyłącznie dojrzałe owoce oczyszczone z gałązek, liści i nasion.

Jakie jest ryzyko? Gałązki, liście i niedojrzałe owoce zawierają najbardziej niebezpieczny dla człowieka jad – cyjanek. W przypadku dostania się do organizmu może wywołać silne ataki biegunki i rozwój wielu innych chorób, które mogą stać się przyczyną śmierci.

3. Kopalhem

Kopalhem

Kuchnia Czukotki, delikatnie mówiąc, jest specyficzna i większość potraw powoduje u zwykłych ludzi szok i obrzydzenie. Jako przykład można przytoczyć kopalhem. Do jego przygotowania złapanego jelenia nie karmią kilka dni, aby miał czysty żołądek, a następnie topią w błocie. Tuszka pozostaje tam na kilka miesięcy, a potem można ją spożywać nawet bez obróbki cieplnej. Trudno sobie wyobrazić człowieka, który dobrowolnie zgodzi się zjeść to danie.

Jakie jest ryzyko? W mięsie zwierząt w ciągu miesięcy "przyrządzania" gromadzi się duża ilość jadu trupiego, którego koncentracja jest śmiertelna dla ludzi, z wyjątkiem rdzennych mieszkańców północy.

4. Pangium jadalne

Pangium jadalne

W różnych krajach można znaleźć ogromną liczbę egzotycznych owoców, które czasami są niebezpieczne dla zdrowia. W Południowo-Wschodniej Azji można spróbować pangium, który nazywa się owocem budzącym obrzydzenie.

Jakie jest ryzyko? W owocach znajduje się duża ilość cyjanku, który jest śmiertelnie niebezpieczny dla człowieka. Spożywać pangium można tylko po prawidłowym obraniu i przetworzeniu, więc nie wolno go jeść bezpośrednio z drzewa.

5. Krwawe małże

Krwawe małże

W Chinach i innych krajach azjatyckich dużą popularnością cieszą się krwawe małże (nazwa związana jest z jasnoczerwonym kolorem). Niezwykły kolor spowodowany jest zawartością dużej ilości hemoglobiny. Podawane są małże gotowane na parze lub w wodzie.

Jakie jest ryzyko? Badania wykazały, że skorupiaki zawierają wiele różnych wirusów i bakterii, np. wirusowe zapalenie wątroby typu A i E, tyfus, czerwonkę i tak dalej. W wielu krajach, aby chronić ludzi przed epidemią, zakazano gotowania krwawych mięczaków. Dane pokazują, że około 15% osób, które odważyły się spróbować krwawych skorupiaków, zapadają na jedną z wymienionych wyżej chorób. Ciekawostką jest fakt, że w Szanghaju została nawet odnotowana epidemia zapalenia wątroby typu A, spowodowana właśnie przez spożywanie tego dania.

6. Absynt

Absynt

Uważa się, że płyny zabijają o wiele szybciej, niż jedzenie, ponieważ substancje niebezpieczne szybciej dostają się do krwiobiegu. Dzisiaj praktycznie we wszystkich barach można zamówić mocny napój alkoholowy absynt, który słynie z jasnozielonego koloru. Przyrządza się z soku słodkiego kopru włoskiego lub anyżu, co sprawia, że napój nie tylko ma wyjątkowy aromat, ale niesie także zagrożenie.

Jakie jest ryzyko? W składzie absyntu jest substancja toksyczna tujon. Substancja ta jest naturalnym narkotykiem halucynogennym i psychotropowym. U niektórych osób absynt może stać się przyczyną zaburzeń psychicznych, a nawet padaczki. Uzależnieni od tujony ludzie mogą mieć samobójcze skłonności. Ważne jest, aby zrozumieć, że organizm każdego człowieka jest inny i jak zareaguje na spożycie substancji psychotropowych – nie wiadomo.

7. Smażony pająk

Smażony pająk

W Tanzanii wśród miejscowej ludności za przysmak jest uważany jeden z trujących gatunków tarantula. Pająk gotowuje się na wolnym ogniu w sosie czosnkowym.

Jakie jest ryzyko? Każdego roku notuje się kilka przypadków śmiertelnego zatrucia, i w większości przypadków to turyści, którzy nie wiedzą, że pająka trzeba jeść nie całego. W jego kłach jest niebezpieczna trucizna, dlatego przed użyciem trzeba je oddzielić.

8. Maniok jadalny

Maniok jadalny

W Ameryce Południowej powszechna jest roślina o nazwie maniok lub maniok jadalny. Przed jedzeniem jest poddawany obróbce cieplnej, na przykład, gotowany na parze, grillowany, smażony lub gotowany. Co najważniejsze, nie wolno jeść rośliny w postaci surowej, w przeciwnym razie może stać się przyczyną śmierci.

Jakie jest ryzyko?Maniok jadalny w stanie surowym zawiera dużą ilość linamaryny, która w ludzkim ciele zamienia się w cyjanek - śmiertelną truciznę. Przypadki śmiertelne z powodu spożywania tej rośliny są notowane regularnie, na przykład, w 2005 roku na Filipinach zginęło 27 dzieci w wieku szkolnym po przekąsce, która zawierała maniok.

9. Buczek południowoafrykański, żaba byk

żaba byk

Jeśli we Francji popularne są żabie udka, które są całkowicie bezpieczne dla człowieka, to w Namibii i w wielu innych afrykańskich krajach jada się żaby w całości. Jest przygotowana na różne sposoby, ale najczęściej po prostu smaży się na ognisku.

Jakie jest ryzyko? Płaz stanowi zagrożenie dla życia ludzkiego przed rozpoczęciem sezonu lęgowego, ponieważ zawiera toksyczne substancje, które mogą powodować śmierć. Najbardziej niebezpieczne są młode żaby, które nie zaczęły się mnożyć. Wysokie stężenie toksyn w organizmie może wywołać u ludzi ostrą niewydolność nerek.

10. Korzeń rzewienia

Korzeń rzewienia

W kuchni używany jest rabarbar (rzewień), na przykład, z niego gotowany jest smaczny i korzystny dżem, ale przy tym mało kto wie, że roślina ta może być niebezpieczna. W większym stopniu to dotyczy korzenia.

Jakie jest ryzyko? W dolnej części rośliny skoncentrowano dużo kwasu szczawiowego, który negatywnie wpływa na pracę nerek. O zatruciu tą substancją świadczą takie objawy: ból w oczach, nudności, wymioty, trudności w oddychaniu, uczucie pieczenia w ustach i zmiana koloru moczu (pojawia się czerwony odcień). Na świecie odnotowano kilka przypadków, kiedy spożywanie korzenia rabarbaru stało się przyczyną śmierci.

11. Balut

Balut

W niektórych krajach azjatyckich, w szczególności na Filipinach, można spróbować danie, które cieszy się tam dużą popularnością, ale u większości turystów wywołuje obrzydzenie – to balut. To gotowane kacze jajko ze sformowanym już pisklęciem, które miało na dniach się wykluć. Ma nawet dziób i pióra.

Jakie jest ryzyko? Reakcja organizmu na taką egzotykę jest nieprzewidywalna, a sam posiłek może być brzemienny poważnymi problemami zdrowotnymi.

12. Casu marzu

Casu marzu

Włochy słyną z serów, ale oprócz mozzarelli, gouda i innych szlachetnych odmian, w tym kraju są produkowane również bardziej egzotyczne smakołyki. W regionie Sardynia możesz spróbować casu marzu – zgniłego sera, który jest uważany za najbardziej niebezpieczny na świecie.

Jakie jest ryzyko? W miąższu sera mieszczą się żywe larwy serowej muchy, które wywołują proces fermentacji produktu. Po spożyciu takiego "przysmaku" larwy dostają się do jelit człowieka, mogą przejść przez ich ścianki, powodując szereg poważnych chorób, dlatego lepiej dobrze się zastanów, zanim spróbujesz tego dziwnego sera.

13. Meduza nomura

Meduzanomura

Kolejny niebezpieczny japoński przysmak. Widocznie mieszkańcy tego kraju lubią ryzykować swoje życie, jeśli spożywają takie jedzenie. W pobliżu wybrzeży tego kraju azjatyckiego mieszka meduza ogromnych rozmiarów, która żywi się tuńczykiem. Podobnie jak ryba fugu, wymaga właściwego i dokładnego przetwarzania, w przeciwnym razie może dojść do śmiertelnego zatrucia.

Jakie jest ryzyko? W gruczołach gigantycznej meduzy jest najniebezpieczniejsza trucizna, która jest śmiertelna dla ludzi. Jeśli chcesz spróbować tego japońskiego przysmaku, to rób to w dobrych restauracjach, gdzie profesjonalni kucharze prawidłowo go przyrządzą i uczynią bezpiecznym dla życia.

14. Karambol

Karambol

To piękny, egzotyczny owoc podobny do gwiazdy, można go często zobaczyć w deserach i koktajlach, gdzie jego kawałki służą jako oryginalna ozdoba. Owoc jest niebezpieczny nie dla wszystkich, ale tylko dla osób, które mają problemy z pracą nerek.

Jakie jest ryzyko? Jeśli funkcja nerek jest naruszona, to nawet 100 g soku z karamboli mogą przekształcić się w niebezpieczną trucizną. On również może mieć negatywny wpływ na aktywności mózgu i pracę układu nerwowego, a to znacznie zwiększa ryzyko zgonu.

15. Sannakci

Sannakci

Koreańczycy są znani ze swojej miłości do różnych egzotycznych potraw. Jedno z tradycyjnych dań kuchni koreańskiej – to sannakci. To uczta nie dla osób o słabym sercu, ponieważ na talerzu podawana jest żywa ośmiornica, która polewa się olejem sezamowym i posypana jest ziarnami sezamu.

Jakie jest ryzyko? Mięczak porusza mackami nie tylko w naczyniu, ale także w ustach, przywierając do ścianek jamy ustnej, co może stać się przyczyną zadławienia. Aby uniknąć kłopotów, należy dokładnie żuć ośmiornicy. Statystyki pokazują, że około sześciu osób rocznie umiera z powodu uduszenia wskutek tych kulinarnych eksperymentów.

16. Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Wielu z nas może się zdziwić, widząc na tej liście popularne orzechy, ale one znalazły się tutaj nie bez powodu, ponieważ w stanie surowym jeść ich nie wolno. Sprzedawane w sklepach orzechy nerkowca zostały poddane obróbce termicznej, i w większości przypadków były smażone lub gotowane na parze.

Jakie jest ryzyko? W surowych orzechach nerkowca jest toksyczna substancja – urushiol, która niesie śmiertelne zagrożenie dla człowieka. Szkodliwe substancje niszczą się podczas gotowania orzeszka i stają się absolutnie bezpieczne.

17. Piaskowiec modrzak

Piaskowiec modrzak

Już sama nazwa tego produktu powoduje obrzydzenie, ale przy tym jest przysmakiem w wielu krajach świata.

Jakie jest ryzyko? Zabrania się spożywania piaskowca modrzaka razem z alkoholem, ponieważ taki tandem może stać się przyczyną poważnych problemów w organizmie, a nawet doprowadzić do śmierci.

18. Fesikkh

Fesikkh

Na wiosennym festiwalu w Egipcie Sham el Nessim można spróbować nietypową i niebezpieczną potrawę o nazwie fesikkh. Dla niej surowa ryba najpierw suszy się na słońcu, a następnie przechowuje się w soli w ciągu roku. Po tym można ją jeść, ale nikt nie może zagwarantować, że po posiłku nie znajdziesz się w szpitalu z silnym zatruciem.

Jakie jest ryzyko? W rybach mogą znajdować się niebezpieczne bakterie, które powodują zatrucie. Statystyki pokazują, że każdego roku dziesiątki Egipcjan trafiają do szpitalu przez to danie. Oprócz tego, istnieje kilka przypadków, kiedy jedzenie słonej ryby kończyło się śmiercią.

19. Haukarl

Haukarl

To islandskie danie tradycyjne dla wielu osób wydaje się brzydkie, ale przy tym jest bardzo popularne, zarówno wśród mieszkańców tego kraju, jak i wśród turystów, którzy chcą spróbować egzotyki. Haukarl – to suszone mięso polarnego rekina grenlandzkiego, które jest pocięte na kawałki i suszone przez pół roku.

Jakie jest ryzyko? Mięso rekina jest trujące, ponieważ zawiera dużą ilość mocznika. Związane jest to z tym, że rekin nie ma nerek i cewki moczowej, dlatego toksyny przedostają się do skóry, zatruwając ją. Aby pozbyć się trucizny, kawałki rekina umieszczane są w specjalnych pojemnikach z otworami, w które ona spływa. Przy tym nikt nie może być pewny, że po sześciu miesiącach suszenia mięso będzie całkowicie bezpieczne. Warto zauważyć, że zapach też jest bardzo nieprzyjemny.

20. Krab

Krab

Wiele osób nie zgodzi się, gdy zobaczy popularne owoce morza na tej liście, ponieważ można je znaleźć w menu wielu restauracji. Kraby pieczone, smażone na grillu, gotowane i tak dalej.

Jakie jest ryzyko? Problemy mogą wystąpić, jeśli krab był źle wyczyszczony lub był niedogotowany. Morski przysmak może stać się przyczyną epidemii cholery, która wywołuje w organizmie silną biegunkę i odwodnienie, a to niesie śmiertelne zagrożenie dla życia.

21. Aki

Aki

W krajach karaibskich, na przykład, na Jamajce, często spotykane jest drzewo aki (ma jeszcze jedną nazwę – bligia). Wielu turystów na widok czerwonych owoców chce ich spróbować, ryzykując swoje zdrowie. Ważne jest, aby wiedzieć, że w żywności można używać tylko dojrzałe owoce, bez czarnych nasion znajdujących się wewnątrz.

Jakie jest ryzyko? W miąższu niedojrzałego płodu aki mieści się toksyna hipoglikonu A i B. W organizmie człowieka ta substancja staje się trucizną, która prowokuje jamajską chorobę wymiotną. Może powodować odwodnienie organizmu i doprowadzić do zgonu. Statystyki pokazują, że u jednej z tysiąca osób, które próbują ten egzotyczny owoc, może wystąpić zatrucie. Na przykład, w 2011 roku odnotowano 35 takich przypadków.

22. Małpi mózg

Małpi mózg

Chyba najbardziej egzotyki można spotkać w krajach Azji, gdzie jada się dużo dziwnych, a nawet strasznych potraw. W zakładach gastronomicznych można spróbować takie nietypowe danie, jak mózg małpy. Jest podawany w postaci gotowanej, pieczonej, a nawet surowej.

Jakie jest ryzyko? Zgadzając się spróbowania małpiego mózgu, ludzie idą na ryzyko, ponieważ to danie może stać się przyczyną wystąpienia niebezpiecznej choroby – choroby Creutzfeldta-Jakoba, która atakuje opony mózgowe. Istnieją przypadki, kiedy choroba ta doprowadziła do śmierci.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty