22 produkty, których już nigdy nie będziesz musiał kupować

Usuń z listy zakupów i zastąp je bardziej przydatnymi odpowiednikami domowej roboty.

1. Upiec tortille w piekarniku.

jedzenie

Aby przygotować ciasto, wymieszaj 2 szklanki mąki kukurydzianej z 2 szklankami wody i ½ łyżeczką soli. Wymieszaj ciasto i pozostaw je na 30 minut, następnie podziel je na małe kulki, rozwałkuj na placki i smaż na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek kilka minut z każdej strony. Gorący placek pokrój na kawałki i umieść na blasze, uprzednio posypując solą i przyprawami. Piec przez 8 do 11 minut w temperaturze 200 stopni, aż będzie chrupiący. Przed podaniem polej tortillę sokiem z limonki.

2. Przygotuj Nutellę bez oleju palmowego.

nutella

Po pierwsze, w kupionej słodyczy jest szkodliwy olej palmowy. Po drugie, każdego dnia Nutella staje się droższa. Nadszedł czas, aby ugotować pastę czekoladową w domu.

Składniki:

  • orzechy laskowe - 1 szklanka;
  • czekolada mleczna - 400 g;
  • olej kokosowy - 2 łyżki;
  • wanilia - ½ łyżeczki;
  • sól - ¾ łyżeczka.

Orzechy wyłożyć na blasze do pieczenia i smażyć. Czekoladę roztopić się na parzę. Orzechy posiekać w blenderze i dobrze wymieszać z resztą składników. Ulubiony przysmak wszystkich dzieci i dorosłych jest gotowy!

3. Batony zbożowe bez cukru.

smacznie

Składniki:

  • płatki owsiane - 3 szklanki;
  • płatki ryżowe - 1 szklanka;
  • prażone orzeszki ziemne - ¼ szklanki;
  • sól - ½ łyżeczki;
  • soda - ½ łyżeczki;
  • miód - 1/3 szklanki;
  • masło orzechowe - ½ szklanki i 2 łyżki;
  • olej kokosowy - 2 łyżki;
  • wanilia - 1 łyżeczka;
  • cukier brązowy - ½ łyżka.

Wymieszaj płatki z orzeszkami ziemnymi, solą i sodą. W oddzielnym naczyniu wymieszaj miód z olejem kokosowym i arachidowym, włóż masę do mikrofalówki na 30 sekund. Gdy oleje się stopią, dodaj wanilię z cukrem. Suche i płynne składniki połącz, wymieszaj i ułóż mieszaninę na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Pozostałe 2 łyżki masła arachidowego roztop i polej im danie. Piec przez 20 do 25 minut, schłodzić i pokroić w kostki.

4. Domowe grzanki są o wiele smaczniejsze niż kupione.

chleb

Składniki:

  • chleb - 6 kromek;
  • stopione masło - 3 łyżki;
  • czosnek w proszku - 1 łyżeczka;
  • szczypta soli;
  • suszone płatki pietruszki - 1 łyżeczka.

Chleb pokrój w kostkę. Wymieszaj masło z przyprawami i zalej im przyszłe grzanki. Wymieszaj, żeby cały chleb był przykryty olejem. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 15 – 20 minut. Grzanki należy przechowywać w zamkniętym naczyniu, żeby nie zwilgotniały.

5. Na początku lemoniada wydaje się bardzo słodka. Ale możesz ją rozcieńczyć, żeby otrzymać lepszy smak.

lemoniada

Składniki:

  • cukier - ½ szklanki;
  • woda - ½ szklanki;
  • świeżo pokrojony imbir - 2 plasterki;
  • świeży sok z cytryny - ½ szklanki;
  • soda - 1 butelka.

Wymieszaj w garnku cukier z wodą i imbirem. Umieść na średnim ogniu i gotuj, stale mieszając. Zdejmij płyn z kuchenki, gdy cukier się rozpuści. Schłódź podstawę napoju i dodaj sok z cytryny. Odcedź płyn i przed podaniem dodaj sodę i wrzuć do szklanek kostki lodu.

6. Nieszkodliwe pyszne chipsy.

chipsy

Składniki na chipsy:

  • duże ziemniaki - 2 szt.;
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • słodka papryka - 2 łyżeczki;
  • sól - ½ łyżeczki.

Składniki na sos:

  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki;
  • mała posiekana cebula – 1 szt.;
  • drobno posiekane szczypiorki – 2 szt.;
  • jogurt grecki - 1,5 szklanki;
  • majonez - ¼ filiżanki;
  • czosnek w proszku - ¾ łyżeczki;
  • cebula w proszku - ¾ łyżeczki;
  • sól - ½ łyżeczki;
  • czarny pieprz - ¼ łyżeczki.

Za pomocą ostrego noża pokrój ziemniaki w bardzo cienkie krążki. Włóż je do durszlaka i dokładnie opłucz, a następnie osusz na papierowym ręczniku. Wymieszaj olej z pieprzem i solą i wrzuć ziemniaki. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie plasterki znalazły się w oleju. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia, równomiernie rozprowadź na powierzchni. Smaż, aż plasterki będą chrupiące.

Podczas, gdy frytki się smażą, przygotuj sos. Na patelni na średnim ogniu usmaż cebulę i szczypiorek na złocisty kolor. Ostudź i wymieszaj z przyprawami, jogurtem i majonezem.

7. Masło orzechowe nie jest powszechnie sprzedawane i nie jest tanie. Ale nie stanowi to problemu, gdy znasz sekret jego przygotowania.

masło

Składniki:

  • orzeszki ziemne - 1,5 szklanki;
  • cukier - ½ szklanki;
  • kakao - 5 - 6 łyżek;
  • syrop klonowy - ¼ szklanki;
  • olej roślinny - ¼ szklanki;
  • mleko kokosowe - 2 łyżki.

Orzechy posiekać w blenderze. A następnie dodać do nich wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Gotowe!

8. Przygotowanie sosu pomidorowego zajmuje kilka minut.

sos

Składniki:

  • dojrzałe świeże pomidory – 2 kg;
  • masło - 5 łyżek;
  • średnia cebula, przecięta na pół – 1 szt.

Pomidory zanurz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój na duże kawałki. Wymieszaj je z masłem, cebulą i solą. Następnie należy dusić mieszaninę na wolnym ogniu przez 45 minut, aż masa zgęstnieje. Nie zapomnij, że przyszły sos należy mieszać drewnianą łyżką. Posól, wyjmij cebulę i ponownie wymieszaj przed podaniem.

9. Krem roślinny jest, oczywiście, wygodniejszy, ale jego domowy odpowiednik ma o wiele lepszy smak.

krem

Do jego przygotowania wystarczy ubić gęstą śmietankę mikserem i dodać dużo cukru z wanilią. Przestań mieszać, gdy krem stanie się lekki.

10. Jeśli kiedyś zrobisz hummus w domu, nigdy więcej nie zechcesz kupować go.

humus

Składniki:

  • gotowana ciecierzyca - 2 szklanki;
  • soda - ½ łyżeczki;
  • sezamowa pasta - ½ filiżanki;
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny - 2 łyżki;
  • drobno posiekane ząbki czosnku – 2 szt.;
  • sól - ¾ łyżeczki;
  • woda - ¼ szklanki.

Posiekaj ciecierzyce w blenderze, dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek, sól, sodę i wszystko wymieszaj aż do uzyskania masy puree. Dodaj przyprawy do smaku i rozkoszuj się pysznym daniem!

11. Ktoś jeszcze nawet nie spróbował granoli, ale wkrótce sam nauczysz się przygotowywać ten przysmak.

granola

Wymagane składniki:

  • płatki owsiane - 3 szklanki;
  • orzechy - 1 - 2 szklanki;
  • syrop klonowy - ½ szklanki;
  • olej roślinny - ¼ szklanki;
  • szczypta soli.

W razie potrzeby można dodać nasiona dyni, kokos, mieszankę suszonych owoców, przypraw, czekolady.

Aby zrobić płatki, wymieszaj orzechy i sól. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj i połóż na blasze do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Granola jest gotowa, gdy płatki zyskują złocisty odcień. Trochę ostudź i przesyp do zamkniętych pojemników.

12. Sos pesto.

pesto

Składniki:

  • świeże liście bazylii - 4 szklanki;
  • oliwa z oliwek - ½ szklanki;
  • orzeszki piniowe - 1/3 szklanki;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • tarty ser parmezan - ¼ szklanki;
  • sól - 1 łyżeczka.

Bazylię posiekać w mikserze z oliwą z oliwek, orzeszkami piniowymi i czosnkiem. Dodać ser i sól, mieszać do uzyskania jednorodnej masy, a następnie wyłożyć sos do osobnego naczynia.

13. Świeży guacamole jest znacznie smaczniejszy niż kupiony.

guakomole

Składniki:

  • duże dojrzałe obrane awokado - 2 szt.;
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki - 2 łyżki;
  • świeża posiekana kolendra - 2 łyżki;
  • sól

Awokado rozdrobnij i wymieszaj z resztą składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj do niej wodę. Gotowy guacamole jest jednorodną mieszaniną.

14. Przygotuj świeżą salsę, pociesz przyjaciół.

salsa

Składniki:

  • pokrojony w kostkę ser śmietankowy - 2 szklanki;
  • papryczki chili – 2 szt.;
  • średnia drobno posiekana cebula – 1 szt.;
  • świeża kolendra - 3 łyżki;
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki - 3 łyżki;
  • sól.

Wymieszaj pomidory z chili. Opłucz cebulę, osusz i dodaj do pomidorów. Dodaj do salsy kolendrę i sok z limonki. Dopraw solą, podawaj z tortillami.

15. Domowy i kupiony majonez nie mają prawie nic wspólnego.

majoneza

Składniki:

  • duże kurze żółtko– 1 szt.;
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki;
  • musztarda Dijon - 1 łyżeczka;
  • sól - ¼ łyżeczki;
  • zimna woda - 1 łyżeczka;
  • olej roślinny - ¾ szklanki.

W średniej wielkości misce ubij żółtko, sok i musztardę z solą. Dodaj 1 łyżeczkę zimnej wody i mieszaj aż do pojawienia się piany. Dodaj do majonezu po kroplę oleju. Kiedy zacznie gęstnieć, można cienką strużką wlać pozostały olej.

16. Ekstrakt waniliowy.

wanilla

Aby go przygotować, kup kilka strąków wanilii, zrób w nich nacięcia i zanurz w pojemniku z wódką, rumem, whisky. Zamknij słoik i umieść go w ciemnym, suchym miejscu przez co najmniej miesiąc. Każdego tygodnia potrząsaj go.

17. Do batonów energetycznych domowej roboty można dodawać różnorakie składniki

energia

Standardowa receptura zawiera orzechy, suszone owoce, daktyle. Orzechy usmaż na blasze do pieczenia i wymieszaj z resztą składników. Zmiel wszystko w blenderze, aż masa się sklei. Rozwałkuj gęste lepkie ciasto i rozłóż je na blasze przykrytej pergaminem. Włóż masę do lodówki i rano pokrój ją na małe kawałki.

18. Jogurt domowy jest równie pyszny, ale zawiera dużo więcej pożytecznych mikroorganizmów.

jogurt

Aby go przygotować, potrzebujesz mleka i specjalnej zakwaski. Mleko zagotuj i dodaj do niego zakwaskę. Owiń garnek ręcznikami, kocami, folią. Głównym zadaniem jest utrzymanie ciepła. Po 4 - 8 godzinach jogurt jest gotowy i można go przestawić do lodówki. Produkt mleczny będzie ważny w ciągu od 5 do 7 dni, ale lepiej zjeść go wcześniej.

19. Keczup można ugotować w domu. Dlaczego nie?

ketchup

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • średniej wielkości cebula - 1;
  • czosnek - 1 ząbek;
  • przecier pomidorowy - 2 szklanki;
  • cukier brązowy - ½ szklanki;
  • ocet jabłkowy - ¼ szklanki;
  • pasta pomidorowa - 1 łyżka;
  • sól - ½ łyżeczki;
  • gorczyca mielona - ½ łyżeczki;
  • goździk mielony - 1/8 łyżeczki;
  • słodka papryka - 1/8 łyżeczki;
  • pieprz cayenne - 1/8 łyżeczki.

Rozgrzej olej na patelni i wsyp do niego cebulę. Smaż na złocisty kolor. Dodaj czosnek, wymieszaj. Dodaj pastę pomidorową, cukier, ocet, przecier pomidorowy, sól, gorczycę, goździki, paprykę. Zaczekaj, aż mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj masę do zagęszczenia – w ciągu 45 minut - godziny. Ochłodź mieszaninę i zmiksuj w blenderze.

20. Ptasie mleczko przygotowane w domu nie zawiera żadnych szkodliwych substancji.

cukierki

Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • cuker cukierniczy - 1 filiżanka;
  • żelatyna - 3,5 opakowania;
  • zimna woda - 1 szklanka;
  • cukier - 1 szklanka;
  • syrop kukurydziany - 1/2 szklanki;
  • sól - ¼ łyżeczki;
  • duże białka – 2 szt.;
  • wanilia - 1 łyżka.

Zmieszaj cukier, syrop kukurydziany, sól, zimną wodę, umieść je na wolnym ogniu i doprowadzaj do wrzenia. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Za pomocą miksera ubij masę aż zmieni kolor na zbliżony do białego. W osobnym pojemniku wymieszaj białka z wanilią, połącz je z gotową mieszanką i wyłóż do naczynia do pieczenia. Przesiej na wierzchu cukier i odłóż foremkę w zimne pomieszczenie. Gdy masa się zgęstnieje, pokrój ją na małe kawałki i włóż do szczelnie zamkniętego pojemnika.

21. Takich pysznych krakersów serowych, jak przygotowywanych w domu, nie można kupić nigdzie.

ciastka

Składniki:

  • tarty ser cheddar - 250 g;
  • masło, pokrojone w kostkę - 4 łyżki;
  • mąka - 1 szklanka;
  • sól - ¾ łyżeczki;
  • zimna woda - 2 łyżki.

Wymieszaj wszystkie składnika z wyjątkiem wody w robocie kuchennym, aż masa uzyska konsystencję dużego piasku. Dodaj wodę, wymieszaj, ułóż ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut, z tektury zrób małe foremki. Rozwałkuj ciasto i pokrój ciasteczka. Z pomocą wykałaczki zrób w nich dziury, umieść je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Gotuj przez 15 minut, aż ciasto pokryje się chrupiącą skórką.

22. Sriracha jest sosem dla wielbicieli dań pikantnych. Dlatego lepiej przygotowywać go samodzielnie w małych ilościach.

ciekawy sos

Składniki:

  • papryczka chili - 350 g;
  • czosnek - 7 dużych ząbków;
  • sól - 2 łyżeczki;
  • ocet jabłkowy - 1,5 szklanki;
  • miód -3 łyżki.

Chili pokroić i wymieszać z czosnkiem, solą, octem. Zamknąć pokrywkę i pozostawić na noc. Rano dodać miód i zagotować mieszankę. Po zmniejszeniu ognia gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić zawartość do wystygnięcia. Zimny sos zmiksować w blenderze, wlać do słoika i przechowywać w lodówce.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty