23 potrawy kuchni tureckiej, których musisz spróbować

Dziś turystyka gastronomiczna (kulinarna) zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Ludzie poznają świat od kuchni. Turcja – kraj, który może zaskoczyć nawet najbardziej wymagającego smakosza niesamowitymi potrawami kuchni lokalnej.

1. Menemen

Menemen

Menemen, czyli turecka jajecznica – tradycyjna turecka potrawa na śniadanie. Składniki: cebula, papryka, pomidory, jajka, pieprz, sól. Wszystkie składniki najczęściej się smaży na oliwie z oliwek lub oleju słonecznikowym. Najpyszniejszy menemen można zjeść w kawiarence Coffeedocia w Parku Narodowym Göreme.

2. Leblebi

leblebi

Tureckie leblebi, czyli chrupki z cieciorki to tradycyjna przekąska uliczna. Ciecierzycę gotuje się, ugotowane ziarenka doprawia się pikantnymi przyprawami, goździkiem, solą, skrapia się olejem, a później się smaży. Może z powodzeniem zastąpić czipsy lub paluszki do piwa. W odróżnieniu od kasztanów, które można kupić na każdym kroku, leblebi to specjalność tureckiej prowincji Sungurlu. Poza tym chrupki z cieciorki można kupić w Stambule, niedaleko hotelu Cook, dzielnica Bakırköy.

3. Simit

simit

Simit to tureckie bajgle, suto otoczone w sezamie. Pyszne, lekko słodkie z zewnątrz, chrupiące, z mięciutkim i puszystym wnętrzem. Simit to pyszna i tania przekąska uliczna. Wózki z simitami znajdziecie w Stambule niemal na każdym kroku.

4. Meze

meze

Mezedes – w kuchni tureckiej potrawa lub zestaw potraw, podanych jako zakąska. Może to być puree, sałatki, pulpeciki, ser, sosy, pieczywo, ciasto. Meze można kupić w każdym lokalu tureckim. Na przykład pyszną potrawę wegetariańską można zjeść w lokalu gastronomicznym Mehmet i Ali Baba Kebab House w mieście Selçuk.

5. Burek

burek

Rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo, popularny w Turcji. Ciasto może być nadziewane nadzieniem mięsnym, warzywnym (szpinak), serowym. Specjalnością restauracji Nazar Brek w Parku Narodowym Göreme jest burek, nadziewany nadzieniem ziemniaczanym. Palce lizać!

6. Imam bayouldi

Imam bayouldi

Imam bayouldi – wegetariańskie danie kuchni tureckiej. Stanowi rodzaj sycącej przystawki, przygotowanej z bakłażana, nadziewanego cebulą, czosnkiem i pomidorami, pieczonego w oliwie. Jest podawane na zimno, z pieczywem. Imam bayouldi w tłumaczeniu z języka tureckiego oznacza "omdlały imam".

7. Midye Dolma (faszerowane małże)

Midye Dolma

Midye Dolma, czyli faszerowane ryżem, orzeszkami piniowymi, porzeczkami i przyprawami małże. Komponują się perfekcyjnie z cytryną. W Turcji to popularna przekąska typu fast food. Można je kupić na straganach, których jest pełno w Stambule.

8. Pide

pide

Drożdżowe placki pide w kształcie łódki, pieczone w piecu kamiennym lub szamotowym, są jednym z przysmaków kuchni tureckiej. Przygotowuje się je w wielu różnych wersjach – z dodatkiem warzyw, jajek, serów i różnego rodzaju sosów. Pide można kupić zarówno w restauracjach, jak i na straganach ulicznych. Najlepiej jednak zjeść prawdziwą pide w restauracji, która się specjalizuje na jej przygotowaniu.

9. Gözleme

gezleme

Gozleme – turecki przysmak z patelni, który się gotuje z rozwałkowanego na cienki placek ciasta filo, nadziewanego różnym farszem, w zależności od regionu i prowincji. Na połowę placka układa się farsz i przykrywa się drugą połową, zlepiając brzegi. Tak przygotowaną gözleme smaży się z obu stron na patelni.

10. Lahmacun

lahmakun

Tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego, chrupiącego na brzegach ciasta oraz mięsnego nadzienia (wołowina lub baranina), zieleniny warzyw, cebuli i pomidorów. Przed podaniem zwija się lahmacun jak buritto.

11. Balik ekmek

Balik ekmek

Balik ekmek, czyli dosłownie ryba w chlebie. Kanapka ze świeżą grillowaną rybą (makrela), pomidorem, cebulą, sałatą i odrobiną soku z cytryny. W Stambule, po obu stronach Mostu Galata, przy stambulskim nabrzeżu Eminönü i w porcie Karaköy, jest kilka restauracji, w których się przyrządza pyszny balik ekmek. Jeśli się wybierzesz w podróż morską po Bosforze, to na pewno będziesz mógł zjeść go w różnych portach.

12. Döner kebap

Döner kebap

Döner kebap (w języku tureckim "obracające się pieczone mięso") – danie kuchni tureckiej, podawane w macy, picie lub bułce z warzywami, mięsem, sosem i serem. Jest to popularne dane tureckie typu fast food, które można kupić niemal na każdym kroku. Najlepszy doner kebap podaje się w restauracji Dürümzade (Stambul) i Ali Bab Kebab House (Selçuk). Mięso do kebabu jest skrawane z pionowego rożna. Najczęściej jest to mięso baranie.

13. Çiğ köfte

Çiğ köfte

Klopsiki z surowego mięsa wołowego lub jagnięciny i bulguru, które stanowią rodzaj meze lub jeden ze składników doner kebap. Chude mięso wołowe i bulgur, łączone są z natką pietruszki, świeżą miętą oraz warzywami (cebula, pomidory).

Wegetarianie na pewno się bardzo ucieszą, kiedy się dowiedzą, że władze tureckie w 2009 roku zakazały sprzedawania Çiğ köfte w wariancie mięsnym. Dziś przyrządza się potrawę bezmięsną z bulguru.

14. Islak Kek, czyli mokry hamburger

Islak Kek

Z tureckiego "islak"oznacza mokry i taki też jest ten hamburger. Swój smak i intensywnie pomarańczowy kolor zawdzięcza wyjątkowemu ostremu czosnkowo-pomidorowemu sosowi. Mokry hamburger przyrządza się w piekarniku a la hamam. W restauracji Kizilkayalar niedaleko Taksim Meydanı, można zjeść najlepszy mokry hamburger. Restauracja była jednym z uczestników programu, prowadzonego przez Anthony’ego Bourdaini.

15. Grzyby z serem w glinianym garnku

Grzyby z serem

Istnieją różne warianty tej potrawy, z dodawaniem różnych składników i sosów. Jednak największą popularnością cieszy się wersja z grzybami i serem, gotowanymi w glinianym garnku. Takie danie można zamówić niemal w każdej restauracji, która specjalizuje się w tradycyjnej kuchni tureckiej.

16. Szaszłyk z włócznika i inne potrawy z owoców morza

Szaszłyk

Turcję od północy otacza Morze Czarne, od zachodu Morze Egejskie i Morze Marmara, a od południa Morze Śródziemne, więc nie ma nic dziwnego w tym, że może się pochwalić pysznymi i zawsze świeżymi różnorodnymi owocami morza i rybami. W Stambule można znaleźć mnóstwo restauracji, specjalizujących w daniach rybnych i owocach morza. Na przykład, Ahrkap Balks, dzielnica Sultanahmet, Kavak Baba, Anadolu (Stambuł). Jeśli lubisz rybne potrawy, to warto spróbować szaszłyka z włócznika.

17. Köfte, czyli kotleciki mięsne

Köfte

Kotleciki, przyrządzone z mielonego mięsa wołowego czy baraniego, łączonego z cebulą, ziołami i przyprawami. Jeśli się wybierzesz na spacer do Sultanahmet (okolica w Stambule), to koniecznie musisz zajrzeć do Tarihi Sultanahmet Koftecisi Selim Usta – lokal, w którym przyrządza się najlepsze köfte w Stambule.

18. Testi Kebab

Testi Kebab

Tradycyjny kebab testi gotowany jest w glinianym garnku ("testi" oznacza gliniany garnek w języku tureckim). Podobnie jak inne kebaby, testi kebab jest daniem mięsnym (mięso jagnięce/wołowe/kurczak), zmieszanym z warzywami (marchew, cebula, seler, czosnek, ziemniaki),

Mięso i warzywa powoli gotuje się w tandoor (gliniany piec) w szczelnie zamkniętym glinianym naczyniu, do którego wkłada się ciasto chlebowe. Danie podaje się w garnku, które się rozbija na oczach zaskoczonych klientów.

19. Kunafa

kunefe

Ciasto, nadziewa się serem, wierzch ciasta często barwi się słodkim syropem na kolor pomarańczowy i posypuje siekanymi orzeszkami pistacjowymi i bitą śmietaną. Jeść ciasto należy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy ser jest jeszcze miękki i delikatny.

20. Bakława

Bakława

Bakława to deser z Cesarstwa Osmańskiego. Najstarsze wzmianki o baklavie są obecne w pamiętnikach kuchennych Pałacu Topkapi, z czasów Fatiha. Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego filo, przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Bakławę w Turcji można kupić niemal na każdym kroku. Najpyszniejszą bakławę można zjeść w Nazar Brek w Göreme.

21. Szambali

Szambali

Szambali – deser z kaszy manny, łączonej z mlekiem, jogurtem, cukrem, migdałami i sokiem z cytryny. Pyszny i słodki deser można kupić na straganach w Selçuk, chociaż szambali można także kupić w cukierniach.

22. Halka tatlisi

Halka tatlisi

Popularny deser typu fast food. Halka tatlısı smażone w głębokim oleju i nasączone syropem. Bardzo słodkie jak większość tureckich deserów. Podobne są do hiszpańskiego churros.

23. Rachatłukum

Rachatłukum

Tradycyjny smakołyk i znak rozpoznawczy kuchni tureckiej. Smakołyk o smaku owocowym i konsystencji gęstego żelu, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Rachatłukum nadaje się smak i aromat wodą różaną, wanilią lub miętą. Podawane jest w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem.

Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku orzechów włoskich, laskowych, ziemnych lub pistacjowych, migdałów. Rachatłukum – wspaniały pomysł na prezent dla swoich bliskich, który można kupić niemal w każdym sklepie w Stambule.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty