23 sztuczki, które wykorzystuje na kuchni szef kuchni

U każdego, kto lubi guzdrać się na kuchni, jest dużo malutkich tajemnic, które doprowadzają proste potrawy do doskonałości. Co już mówić o szefach kuchni – u nich tajemnic jest więcej niż ostryg w morzu.
23 sztuczki

Nasza redakcja wybrała kilka sprytnych sztuczek, które udało się podejrzeć i podsłuchać u sensejów kulinarnego mistrzostwa.

  1. Jeśli chcecie, żeby ryż wyszedł śnieżnobiałym, przy gotowaniu dodajcie trochę octu.
  2. Żeby nadać pikantną czosnkową nutkę całej potrawie, natrzyjcie ząbkiem czosnku talerz, a potem wykładajcie na niego sałatę, czy potrawę.
  3. Nowy smak marynacie dla mięsa da ciemne piwo, czy mieszanka światłego piwa z sojowym sosem, solą i pieprzem do smaku. Piwo można dodawać również do duszonych warzyw, w tej liczbie ono nada wyjątkowego smaku i zapachu gotowanym ziemniakom.
  4. Wątrobę należy solić tylko w końcu, inaczej ona zostanie szorstką.
  5. Żeby wierzch ciasta nie przypalił się, przykryjcie go papierem nasączonym wodą.
  6. Jeśli rzucić do bulionu kawałeczek lodu i doprowadzić do wrzenia, bulion będzie przejrzysty.
  7. Żeby akuratnie kroić jajko ugotowane na twardo, umaczajcie ostrze noża zimną wodą: żółtko nie będzie się kruszyć.
  8. Przy gotowaniu fasola nie pociemnieje, jeśli gotować ją nie zamykacie rondla pokrywką.
  9. Mielone mięso będzie pachnące i smaczniejsze, jeśli dodać do niego część surowej cebuli, część podsmażonej cebuli i drobno natarty surowy ziemniak.
  10. Wykorzystajcie cytrynowy sok w potrawach, żeby częściowo zamienić sól. To jest pożyteczne dla regulacji ciśnienia. W wyniku nie przesalacie potrawy, a cytrusowy posmak nadaje jej wytworny aromat.
  11. Bakłażan nie będzie miał gorzkawy smak, jeśli przed gotowaniem pokroicie go na kawałeczki, osolicie i dacie trochę puścić sok. Po tym przemyjcie bakłażany w zimnej wodzie.
  12. Migdał łatwo oczyści się od skórki, jeśli najpierw wy ugotujecie go w ciągu 5 minut, a potem ostudzicie w zimnej wodzie.
  13. Śmietana o wiele lepiej ubije się do kremu, jeśli dodać do niej trochę białka jaja.
  14. Jeśli dodać do mielonej kawy szczyptę soli, to napój będzie o wiele razy smaczniejszy!
  15. Żeby mięso, zapieczone w piekarniku, nabyło złoty kolor, nasmarujcie go z góry granatowym sokiem i miodem, rozwiedzionym winem wytrawnym, koniakiem, czy wodą.
  16. Jeśli zbyt długo gotowaliście mięso, pokrójcie go cienkimi kawałkami, wyłóżcie na talerz, posypcie cebulą i pomidorami i dodajcie trochę oleju roślinnego, cytrynowego soku i octu. Wkrótce mięso znów stanie się soczystym.
  17. Zamiast bułki tartej wykorzystajcie mielone orzechy.
  18. Przed chwilą przygotowane mięso nie spieszcie od razu podawać do stołu. Niech ono trochę ochłonie i rozewrze swój smak.
  19. Winegret będzie smaczniejszy, jeśli dodacie do niego łyżkę stołową mleka i łyżeczkę cukru.
  20. Jabłka w szarlotce nie opadną na dno formy, jeśli obtoczyć ich przed przygotowaniem w mące.
  21. Zanim zdjąć zupę z ognia, dodajcie do niej trochę świeżego soku kapusty, marchwi, czy pomidorów. To wzmocni smak i wzbogaci waszą potrawę witaminami.
  22. Wanilia – świetna przyprawa dla nadania pikantnej nutki warzywnym sałatkom.
  23. Jest dużo sposobów uratować przesoloną zupę. W szczególności można pogrążyć do niej gazę z niewielką ilością grysiku i ugotować: kasza wciągnie do siebie nadmiar soli.
źródło:P-I-F
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty