23 sztuczki, które wykorzystuje na kuchni szef kuchni
U każdego, kto lubi guzdrać się na kuchni, jest dużo malutkich tajemnic, które doprowadzają proste potrawy do doskonałości. Co już mówić o szefach kuchni – u nich tajemnic jest więcej niż ostryg w morzu.

Nasza redakcja wybrała kilka sprytnych sztuczek, które udało się podejrzeć i podsłuchać u sensejów kulinarnego mistrzostwa.
- Jeśli chcecie, żeby ryż wyszedł śnieżnobiałym, przy gotowaniu dodajcie trochę octu.
- Żeby nadać pikantną czosnkową nutkę całej potrawie, natrzyjcie ząbkiem czosnku talerz, a potem wykładajcie na niego sałatę, czy potrawę.
- Nowy smak marynacie dla mięsa da ciemne piwo, czy mieszanka światłego piwa z sojowym sosem, solą i pieprzem do smaku. Piwo można dodawać również do duszonych warzyw, w tej liczbie ono nada wyjątkowego smaku i zapachu gotowanym ziemniakom.
- Wątrobę należy solić tylko w końcu, inaczej ona zostanie szorstką.
- Żeby wierzch ciasta nie przypalił się, przykryjcie go papierem nasączonym wodą.
- Jeśli rzucić do bulionu kawałeczek lodu i doprowadzić do wrzenia, bulion będzie przejrzysty.
- Żeby akuratnie kroić jajko ugotowane na twardo, umaczajcie ostrze noża zimną wodą: żółtko nie będzie się kruszyć.
- Przy gotowaniu fasola nie pociemnieje, jeśli gotować ją nie zamykacie rondla pokrywką.
- Mielone mięso będzie pachnące i smaczniejsze, jeśli dodać do niego część surowej cebuli, część podsmażonej cebuli i drobno natarty surowy ziemniak.
- Wykorzystajcie cytrynowy sok w potrawach, żeby częściowo zamienić sól. To jest pożyteczne dla regulacji ciśnienia. W wyniku nie przesalacie potrawy, a cytrusowy posmak nadaje jej wytworny aromat.
- Bakłażan nie będzie miał gorzkawy smak, jeśli przed gotowaniem pokroicie go na kawałeczki, osolicie i dacie trochę puścić sok. Po tym przemyjcie bakłażany w zimnej wodzie.
- Migdał łatwo oczyści się od skórki, jeśli najpierw wy ugotujecie go w ciągu 5 minut, a potem ostudzicie w zimnej wodzie.
- Śmietana o wiele lepiej ubije się do kremu, jeśli dodać do niej trochę białka jaja.
- Jeśli dodać do mielonej kawy szczyptę soli, to napój będzie o wiele razy smaczniejszy!
- Żeby mięso, zapieczone w piekarniku, nabyło złoty kolor, nasmarujcie go z góry granatowym sokiem i miodem, rozwiedzionym winem wytrawnym, koniakiem, czy wodą.
- Jeśli zbyt długo gotowaliście mięso, pokrójcie go cienkimi kawałkami, wyłóżcie na talerz, posypcie cebulą i pomidorami i dodajcie trochę oleju roślinnego, cytrynowego soku i octu. Wkrótce mięso znów stanie się soczystym.
- Zamiast bułki tartej wykorzystajcie mielone orzechy.
- Przed chwilą przygotowane mięso nie spieszcie od razu podawać do stołu. Niech ono trochę ochłonie i rozewrze swój smak.
- Winegret będzie smaczniejszy, jeśli dodacie do niego łyżkę stołową mleka i łyżeczkę cukru.
- Jabłka w szarlotce nie opadną na dno formy, jeśli obtoczyć ich przed przygotowaniem w mące.
- Zanim zdjąć zupę z ognia, dodajcie do niej trochę świeżego soku kapusty, marchwi, czy pomidorów. To wzmocni smak i wzbogaci waszą potrawę witaminami.
- Wanilia – świetna przyprawa dla nadania pikantnej nutki warzywnym sałatkom.
- Jest dużo sposobów uratować przesoloną zupę. W szczególności można pogrążyć do niej gazę z niewielką ilością grysiku i ugotować: kasza wciągnie do siebie nadmiar soli.
źródło:P-I-F