23 sztuczki na kuchni, o których nie wie nawet twoja mama
Nasza redakcja publikuje wskazówki, które na tyle pomogą ci na kuchni, że pobyt na niej stanie się jedną ogromną przyjemnością.
Potrząśnijcie minutę surowe jajko, a potem ugotujcie go. Wyjdzie prawdziwe złote jajko!
Gorący ostry nóż doskonale sprawi się z przygotowaniem kanapek z lodów.
Odcinajcie potrzebny kawałek sera razem z opakowaniem. Jego można używać, żeby zamknąć pozostały ser.
Nie wyrzucajcie żółknące zioła. Lepiej zmieszajcie je z oliwą z oliwek i zalejcie do formy dla lodu.
Doskonały dodatek do makaronów i sałatek!
Jeśli pod ręką nie okazało się wałka do ciasta, wykorzystajcie butelkę spod wina.
Jeśli chcecie przywrócić zimnej pizzy pierwotny aromat i smak, podgrzejcie ją na patelni, a nie w kuchence mikrofalowej.
Doskonały posiłek w pośpiechu – serowy chleb. Dodajcie zioła i postawcie chleb do kuchenki mikrofalowej, czy piekarnika.
Aby szybko pokroić pomidory cherry, umieśćcie je między dwoma płaskimi talerzami i przeprowadźcie ostrym nożem.
Resztki Nutelli zalejcie gorącym mlekiem. Wyjdzie nasycona gorąca czekolada!
Zamienić brakujący majonez można śmietaną, jeśli wymieszać ją z żółtkiem gotowanego jajka na twardo i łyżką musztardy.
Aby seler i brokuły przechowywały się dłużej, obowiązkowo zawińcie je do folii aluminiowej.
Ziemniaki nie będą puszczać kiełków, jeśli zachowywać je razem z jabłkami.
Jabłka zawierają etylen, który przeszkadza pojawieniu się kiełków.
Żeby dostosować rozmiary przyszłego placka, wykorzystajcie folię aluminiową.
Domowa bita śmietanka, którą możecie ubrać dowolne ciasto:
Bierzemy 1 szklankę tłustej śmietanki z lodówki, dodajemy łyżkę cukru i szczyptę soli. Porządnie wymieszamy. Gotowe!
A oto w jaki sposób można zrobić piękne koszyki dla owoców czy deseru
Aby wziąć najdojrzalsze awokado, zdejmijcie kawałeczek łodygi.
Aby on nie poczerniał, pokropcie go octem jabłkowym, czy zachowujcie razem z plasterkiem cebuli.
Sytne męskie śniadanie: dodajcie do form dla zapiekania kawałeczki bekonu i jajka, a potem smażcie.
Świeże jagody nie będą pleśnieć, jeśli umaczać je w słabym roztworze octu.
Zamroźcie wino w formach dla lodu, żeby wykorzystać go w późniejszych kulinarnych eksperymentach.
Ananasy należy zachowywać "kosmyczkiem" na dół, wtedy one szybciej zostaną dojrzałymi i słodkimi.
Przed gotowaniem przebijcie skorupkę jajka pinezką, żeby potem można było łatwo go oczyścić.