25 egzotycznych owoców, o których istnieniu nie miałeś pojęcia

Słyszałeś kiedyś o morwie indyjskiej czy santole malajskim? Na pewno nie kupisz tych owoców w najbliższym warzywniaku.

Owoce są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Mają w dodatku niesamowity zapach, smak i egzotyczny wygląd. Zwłaszcza owoce, pochodzące z Azji, widok których zachwyca, a czasami wprawia w osłupienie.

1. Japońska hurma

Japońska hurma

Hurma w Japonii jest owocem narodowym. Zawiera taniny, które działają antyoksydacyjnie, wspomagają regenerację komórek organizmu, poprawiają krążenie krwi.

2. Morwa indyjska

Morwa indyjska

Egzotyczny owoc rodem z Azji. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.

3. Santol malajski

santol

Santol malajski pochodzi z Filipin. Smak tego owocu zmienia się w zależności od gatunku i stopnia dojrzewania.

4. Yuzu

Yuzu

Yuzu rośnie w Japonii. Jeśli chodzi o smak, to jest bardzo podobny do cytryny. W kuchni japońskiej wykorzystywana jest przede wszystkim skórka owoców, a także sok, który jest głównym składnikiem różnych sosów i sałatek.

5. Feronia słoniowa

Feronia słoniowa

Nie każdy zdecyduje się na to, aby zjeść feronię słoniową, która ma bardzo specyficzny i intensywny zapach. Feronia słoniowa jest skutecznym lekiem, stosowanym na różne dolegliwości układu pokarmowego.

6. Langsat

Langsat

Duku (langsat) pochodzi z Półwyspu Malajskiego, rozprzestrzenił się również na Filipinach i Hawajach. Jeśli chodzi o smak, to jest bardzo podobny do grejpfruta. Owoc zawiera substancje, które skutecznie zwalczają pierwotniak pasożytniczy Plasmodium, który wywołuje malarię.

7. Pitaja

Pitaja

Pitaja, inaczej nazywana smoczy owoc. Jest bardzo słodka i smaczna. W dodatku zawiera substancje, które wspomagają odporność i mięsień sercowy. Pitaja jest bardzo aromatyczna i wygląda bardzo egzotycznie.

8. Chlebowiec właściwy

Chlebowiec właściwy

Owoce chlebowego drzewa dziś są chętnie spożywane na całym świecie. Owoce i nasiona drzewa chlebowego wykorzystywane są do przyrządzenia drugich dań i deserów. Niegdyś z miąższu chlebowca produkowano papier.

9. Kumkwat

Kumkwat

Kumkwat – najmniejszy owoc cytrusowy na świecie. Kumkwat zawiera antyoksydanty, które chronią organizm ludzki przed szybkim tempem rozwoju komórek nowotworowych. Również jest bogatym źródłem różnych witamin.

10. Pulasan

Pulasan

Owoc, który rośnie tylko w Malezji. Pulasan jest bogatym źródłem witaminy C. W dodatku skutecznie obniża poziom cukru we krwi.

11. Oskomian pospolity (karambola)

karambola

Karambola to raczej owoc, rzadko pojawiający się w polskich sklepach. Jest bardzo podobny do kiwi, ale jest słodszy i ma bardziej wyrafinowany smak.

12. Chińska woskownica

Chińska woskownica

Owoc, który ma wiele właściwości leczniczych. Jest potężnym antyoksydantem. W dodatku woskownica obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

13. Flaszowiec łuskowaty

Flaszowiec łuskowaty

Flaszowiec występuje na tropikalnych terenach Antyli, ale również jest sadzony i uprawiany w innych krajach. Ogrodnicy uzyskują nowe odmiany, krzyżując różne gatunki flaszowca. Flaszowiec często jest nazywany słodką czekoladą. Szczególne jest zalecany kobietom, karmiącym piersią.

14. Lotos

Lotos

Okazuje się, że jadalne są orzeszki i kłącze lotosu, które smakują jak gorzkie orzechy ziemne.

15. Salak jadalny

Salak jadalny

Oszpilna jadalna nazywana także skórą węża – gatunek rośliny, który występuje na wyspach Jawa i Sumatra oraz Bali.

Salak zawiera wapń i potas. Jest bogatym źródłem witaminy C. Wspaniale sobie radzi z biegunką.

16. Longan

Longan

Longan pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych obszarów Azji. Owoce longanu bardzo często stosowane są w kuchni orientalnej oraz w medycynie naturalnej. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny i jest doskonałym antidotum w walce ze stresem.

17. Mangostan właściwy

Mangostan właściwy

Owoce mangostanu wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, moczopędne, dlatego często są wykorzystywane do leczenia gruźlicy i egzemy. Często jest atakowany przez wywilżnę, dlatego niektóre kraje zakazały import mangostanu.

18. Grusza chińska (chojuro)

chojuro

Grusza chińska smakuje jak gruszka i jabłko. Owoce zwane "nashi" jada się najczęściej surowe, cenione zwłaszcza schłodzone. Zawiera takie same witaminy i mikroelementy, co zwykłe jabłko.

19. Durian

Durian

Durian jest najbardziej śmierdzącym owocem na świecie. Jednak ma wiele witamin i właściwości odżywczych. Jest źródłem witaminy C. Jest także bogaty w minerały, takie jak żelazo, miedź, mangan, potas oraz kwas foliowy. W krajach, w których jest sprzedawany, obowiązuje zakaz nie tylko spożywania, ale i wnoszenia owoców duriana między innymi w metrze, centrach handlowych, hotelach i samolotach.

20. Nephelium

Nephelium

Nephelium, inaczej nazywany rambutan. Pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych obszarów. Jest bogaty w żelazo. Jeśli chodzi o smak, to bardzo jest podobny do liczi.

21. Liczi chińskie

Liczi

Liczi – owoc jadalny, który wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera antyoksydanty, wspomaga odporność, jest bogatym źródłem witaminy B. W dodatku ma bardzo przyjemny smak. Owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Robi się z nich kompoty, syropy, dodaje się do sałatek i deserów.

22. Czapetka samarangijska (woskowate jabłko)

woskowate jabłko

Czapetka (wax apple) znana jest pod wieloma różnymi nazwami, a wśród nich: jabłko różane, syzygium. Z wyglądu owoc jest podobny do tradycyjnego jabłka. Jednak paleta kolorów owocu sprawia niesamowite wrażenie. Owoce czapetki występują w zielonym, białym, żółtym i nawet czarnym kolorach.

23. Dżakfrut

Dżakfrut

Chlebowiec różnolistny nazywany też drzewem bochenkowym pochodzi z Indii. Dżakfrut jest stosowany jako zamiennik mięsa, gdyż odpowiednio przygotowany przypomina jego smak, wygląd i konsystencję, dlatego cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarianów.

24. Nasiona Nypa

Nasiona Nypa

Roślina, która pochodzi z Singapuru. Należy do gatunków zagrożonych, więc jest wykorzystywana jedynie do produkcji egzotycznych alkoholi i deserów.

25. Pomelo

Pomelo

Pomelo – owoc egzotyczny, który można kupić praktycznie w każdym supermarkecie. Jest szeroko uprawiany w różnych krajach na całym świecie. Jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika i witamin. Pomarańcza olbrzymia jest krzyżówką pomelo z pomarańczą chińską.

Nasz świat jest bardzo różnorodny i zaskakujący. Czasami nam się wydaje, że jednego życia za mało na to, aby wszystkiego spróbować. Pamiętaj! Owoce to bogactwo witamin i składników mineralnych oraz prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu.

źródło:List25
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty