25 najbardziej przerażających potraw świata

Każdy kraj ma własne zwyczaje żywieniowe. Mieszkańcy niektórych z nich spożywają naprawdę przerażające i obrzydliwe potrawy. W niniejszym zestawieniu 25 najdziwniejszych i najbardziej przerażających potraw z całego świata.

1. Burger ze smażonym móżdżkiem.

burger

Bardzo popularne danie w USA. Przed epidemią wścieklizny u krów chętniej go spożywano. Dziś natomiast takiego burgera można zamówić tylko w kilku restauracjach, ponieważ jest to delikates. Móżdżek cielęcy zawiera dużą ilość cholesterolu.

2. Escamoles – kawior z owadów

Escamoles

Meksykanie uwielbiają spożywać jaja gigantycznych czarnych mrówek, które mają lekko orzechowy posmak. Zbierają jaja wśród korzeni kaktusu agawa, który między innymi jest wykorzystywany do wytwarzania tequili.

3. Obrzydliwy, ale jadalny Hakarl.

Hakarl

Hakarl to potrawa Wikingów. Potrawa jest przygotowana z fermentowanego mięsa rekina polarnego. Świeże mięso rekinów nie nadaje się do spożycia, ponieważ można nim się zatruć. Mięso jest przyciskane dużymi, ciężkimi kamieniami i pozostawiane na dwa-trzy miesiące. Później mięso rozwiesza się celem przesuszenia. Mięso suszy się około czterech miesięcy. Zapach potrawy jest nieprzyjemny, a nawet odpychający.

4. Zupa z ptasich gniazd.

zupa

Zupa z ptasich gniazd to ulubiony przysmak Chińczyków. Talerz takiej zupy kosztuje około 3000 dolarów. Tak naprawdę nie jest to zwykłe gniazdo, składające się z piór i gałązek. Głównym składnikiem tej potrawy jest ptasia ślina. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, to jest bardzo podobna do wydrukowanej na drukarce 3D białej gumy.

5. Pijane krewetki.

krewetki

Chińczycy uwielbiają spożywać żywe krewetki. Żywe krewetki moczy się w mocnym alkoholu, a później sosie. Potrawa, dzięki takiej zalewie, podobno ma bardzo nasycony smak.

6. Surströmming – kiszony szwedzki śledź.

rya

Kiszony śledź sprzedawany jest w puszkach. Proces fermentacji ryby trwa nawet w puszce dlatego, kiedy jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najwstrętniejszych zapachów spośród dań na świecie. Kiszonego śledzia można jeść jedynie na świeżym powietrzu.

7. San-nakji – macki ośmiorniczek.

San nakji

Potrawa dla osób nie o słabych nerwach. W Korei macki odcinane są na oczach klientów. Macki ośmiorniczek na talerzu nadal się wiją. Tradycyjnie posypuje się je sezamem, a następnie polewa się olejem sezamowym.

8. Panierowane bycze jądra.

bycze jądra

Bycze jądra są ulubionym smakołykiem w wielu krajach ze względu na ich właściwości. Podnoszą poziom testosteronu u mężczyzn. Oprócz tego są bardzo pyszne.

9. Kopi Luwak.

Kopi Luwak

Najdroższa kawa na świecie, wytwarzana z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów zwierzęcia łaskuna muzanga. Łaskun zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion. Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy i są wydalane. Po oczyszczeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. Kilogram takiej kawy kosztuje 1000 dolarów.

10. Chrząszcze zamiast orzeszków i chipsów.

Chrząszcze

W niektórych krajach azjatyckich mieszkańcy jedzą chrząszcze jak Europejczycy chipsy lub orzeszki. Podobno mają nieco gorzki posmak.

11. Lutefisk.

Lutefisk

Norwegowie uwielbiają ten przysmak. Do przygotowania lutefisku używa się głównie dorsza. Suszoną rybę przez kilka dni maceruje się w ługu sodowym. Po wyjęciu z ługu konieczne jest kilkudniowe moczenie w wodzie, celem wypłukania szkodliwej substancji. Macerowana w taki sposób ryba jest bardzo aromatyczna i ma delikatny smak.

12. Ser z larwami – Casu Marzu.

Casu Marzu

Tradycyjny sardyński smakołyk. Bryndza (ser produkowany z owczego mleka) wypełniona jest larwami much, które wywołują fermentację, która nadaje serowi owczemu szczególnego smaku i śmietankowej konsystencji. Ser jest spożywany z owymi larwami, których idealna długość powinna wynosić 9 mm. Jeśli są większe, ser nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy skaczą na wysokość nawet 15 centymetrów.

13. Jadalne gąsienice.

Jadalne gąsienice

Gąsienice mopane to największy przysmak w Afryce. Są jak chipsy – wysuszone i lekko osolone.

14. Oko Tuńczyka.

oczy

To potrawa, którą można kupić w każdym japońskim supermarkecie. Przed spożyciem wrzuca się je do wrzątku.

15. Suszone jaszczurki.

suche

W krajach azjatyckich suszone jaszczurki używa się do przyrządzenia zupy, zamiast mięsa. Turyści natomiast chętnie kupują nalewki z suszonych jaszczurek.

16. Flaki albo Chołodeć.

Flaki

Mieszkańcy niektórych krajów nie mogą zrozumieć, jak można spożywać uszy, kopyta, ogonki, jelita i żołądek.

17. Małe ośmiorniczki.

Małe ośmiorniczki

Jedna z najniebezpieczniejszych potraw na świecie. Co roku na świecie notuje się kilkanaście zgonów z powodu spożywania żywej ośmiornicy. Macki przyklejają się do przełyku, powodując uduszenie.

18. Smażone tarantule.

Smażone tarantule

Smażony tarantul to największy smakołyk w Kambodży.

19. Pasztet z podrobów.

Pasztet

Podstawowe składniki pasztetu: wątróbki, serce, płucka. Pasztet z podrobów jest ulubionym przysmakiem mieszkańców Europy Wschodniej i Szkocji.

20. Trująca ryba Fugu.

fugu

Aby móc legalnie przygotowywać rybę Fugu, kucharz powinien zdobyć specjalne uprawnienia. Wystarczy bowiem mały błąd kucharza, który nie usunie całego jadu i człowiek może umrzeć.

21. Yin Yang.

ryba

W większości krajów potrawa ta została zakazana, jednak od czasu do czasu jest przyrządzana. Yang znaczy martwa-żywa ryba. Ryba jest smażona w szczególny sposób, aby podana na stół wykazywała oznaki życia.

22. Ikizukuri.

Ikizukuri

Restauracje mają specjalne zbiorniki, w których trzymają ryby dla klienta do wyboru. Następie kucharze zwykle na oczach klientów wycinają kawałki mięsa z ryby i kładą je na półmisku. Podana na talerzu ryba patrzy na pożerającego ją klienta restauracji. Jest to tradycyjna japońska potrawa.

23. Penis wołu.

penis

Mieszkańcy niektórych krajów chętnie spożywają penis woła ze względu na jego wartości odżywcze. W pekińskich restauracjach potrawa cieszy się ogromną popularnością. Najczęściej podawany jest z różnymi sosami i przyprawami. Przed spożyciem jest gotowany na parze.

24. Balut.

Balut

Balut to na wpół rozwinięty kaczy płód, który jest gotowany w jajku. Jest ulubionym przysmakiem mieszkańców krajów azjatyckich. Uważają, że są bardzo korzystne dla zdrowia i pomagają na długo zachować młodość.

25. Surowe serce maskonura zwyczajnego.

serce

Surowe serce maskonura zwyczajnego jest bardzo pyszne. Jest to tradycyjnie danie kuchni Islandii. Ptak ma bardzo jaskrawą szatę jak na mieszkańca północnego kraju. Niestety maskonury są zagrożone, ponieważ częste poluje się na nie ze względu na ich mięso.

Wyruszając na wakacje do egzotycznego kraju, koniecznie zjedz jakąś niezwykłą potrawę. Zaryzykuj! Być może będzie ci smakowała!

źródło:List25
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty