25 najdziwniejszych japońskich przysmaków

Nie można nie zgodzić się, że preferencje kulinarne ludzi różnych kultur się różnią. Te różnice dotyczą również sposobu jedzenia, i tego jaki smak dominuje w większości potraw.

Tak, niektóre narody lubią jedzenie pikantne, a ktoś preferuje świeżą żywność z minimalną ilością przypraw. Ale nawet najbardziej ambitne smakosze jednym głosem twierdzą, że to właśnie w Japonii można znaleźć wiele najdziwniejszych i nie do końca zrozumiałych potraw. Przy okazji, sushi – to tylko wierzchołek całej kulinarnej góry lodowej. Ciekawe, co znalazło się w wykazie wspaniałych japońskich potraw i produktów? To zaczynamy!

1. Yamaimo lub tarty yam górski

Yamaimo

Produkt ten można śmiało nazwać najbardziej śliskim spośród wszystkich możliwych. Yam – to ogólna nazwa roślin okopowych, z wyglądu przypomina ziemniaki, ma podłużny korzeń. Japończycy zwykle jedzą go na surowo razem z makaronem gryczanym (soba). Ci, którzy próbowali yam, mówją, że ma tak śliską konsystencję, że podczas połknięcia ślizga się po przełyku. Za te właściwość jest nawet nazywany "węgorzem górskim". Zgódź się, że z wyglądu tarty yam górski przypomina klej do tapet.

2. Tori guj

Tori guj

Dosłownie tłumaczy się jako " męczak - serduszko" i właśnie z tego składnika przygotowuje się tori guj. Nawiasem mówiąc, w Japonii jest to jeden z najdroższych morskich przysmaków. Jeśli chodzi o jego smak, to jest on gorzki w tym mięczaku, ale ukryty pod słodkawym zapachem. Przy okazji, ten produkt musi być podawany tylko w świeżej postaci, a do jego połowu trzeba mieć specjalną licencję.

3. Uni

Uni

Tak pieszczotliwie w kraju wschodzącego słońca nazywany jest kawior, a dokładniej gonady jeżowca. Mogą je spróbować tylko wybrani. Ten przysmak jest prawdziwą mieszanką smaków: słodki, trochę gorzki, słony, a przy tym trochę delikatny, powlekający. Przy okazji, jest to ulubione danie smakoszy i jeden z ulubionych składników japońskich szefów kuchni, którzy wykorzystują uni nie tylko do przygotowaniu sushi, ale także jako główny składnik do makaronów i kanapek.

4. Habushu

Habushu

To bardzo mocny japoński napój, który po raz pierwszy był wyprodukowany na wyspie Okinawa. Tak, nie każdy odważy się go spróbować. Głównym składnikiem likieru jest żmija, która jest zanurzona w sake i pozostawiona tam przez rok (!). A co z trucizną? Nie martw się, w tym czasie alkohol ją neutralizuje. Nawiasem mówiąc, habushu to jeden z najdroższych japońskich napojów. Jaki ma smak? Obrzydliwy.

5. Umibudo

Umibudo

Dosłownie umibudo tłumaczy się jako "morskie winogrona". To algi znalezione w Oceanie Spokojnym, w dzielnicy Wietnamu i Okinawy. Jeszcze nazywane są zielonym kawiorem. Podczas jedzenia małe słone bąbelki umibudo pękają, przypominając jaja. Przy okazji, ten przysmak nie wolno przechowywać w chłodzie, i dlatego do Europy i USA dostarcza się drogą powietrzną i natychmiast podaje się do stołu.

6. Chirimen jako

Chirimen jako

Przypomina ryż lub drobny makaron. W rzeczywistości to małe białe sardynki, najpierw szuszone, a dopiero potem dodane do potrawy. Jeśli je ugotować w osolonej wodzie, otrzymamy potrawę o nazwie "Kamaage Shirasu".

7. Juba

Juba

Juba trochę przypomina tofu. Po ugotowaniu mleka sojowego na jego powierzchni powstaje cienka powłoka, która jest składnikiem wielu japońskich potraw. Często nazywa się fuzhu (nawiasem mówiąc, nie ma nic wspólnego z sojowymi szparagami). Jeśli w Chinach ta powłoka suszy się, to Japończycy jedzą ją świeżą lub jako przekąskę, lub po prostu, maczając ją w sosie sojowym.

8. Ikura

Ikura

Ikura to kawior z łososia, który zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3. Dodawana jest do sushi, jada się jako przekąska. Jest również głównym składnikiem ikuradona, dania, które powstaje na bazie gorącego ryżu, a na dodatek – czerwony kawior, który później pochłania ciepło. Nawiasem mówiąc, naukowcy twierdzą, że ikura pomaga organizmowi walczyć z alergią i poprawia jego odporność.

9. Shiro no odorigi

Shiro

A jak często jesz potrawy, które się ruszają? Shiro no odorigi jest jednym z nich. "Shiro" - jest to rodzaj przezroczystych ryb, a "odorigi" z japońskiego dosłownie tłumaczy się jako "taniec podczas jedzenia". Zrozumiałeś, o co chodzi. Do "tańczącego" dania podawane jest surowe jajko przepiórcze. Wbijasz je do miski, dodajesz trochę octu i danie gotowe. Ech, biedne rybki...

10. Basashi

Basashi

Od razu uprzedzamy: miłośnicy koni i ci, którzy nie znoszą surowego mięsa, mogą pominąć opis tego dania. Jak można się domyślić, basashi – to surowe mięso końskie. Zazwyczaj podaje się schłodzone razem z sosem sojowym i japońskim chrzanem. Przy okazji, w przeciwieństwie do wołowiny, istnieje małe prawdopodobieństwo, że złapiesz E. coli.

11. Shiokara

Shiokara

Wszyscy wiemy, że jedzenie, podawane jako aperitif, powinno pobudzać apetyt. A teraz spójrz na to zdjęcie i odpowiedz samemu sobie na pytanie, czy to w ogóle nadaje się do jedzenia? Jak się okazało, Japończycy uwielbiają shiokarę. To małe słone kawałki kałamarnicy, zamarynowane (uwaga!) w jej wnętrznościach. Och, ci Japończycy i ich preferencje smakowe!

12. Tańczący kalmar

Tańczący kalmar

Piękna nazwa, prawda? Zazwyczaj podaje się z miską ryżu. Przed podaniem szef polewa kalmara sosem sojowym. W rezultacie mięczak zaczyna tańczyć, a dokładniej jest to reakcja jednego za składników na chlorek sodu, zawarty w sosie sojowym.

13. Inago no tsukudani

Inago

To danie jest przyrządzone z ryżowych koników polnych gotowanych w sosie sojowym, zwykle Japończycy jedzą je w południe. W ogóle jedzenie owadów w tym kraju jest zwykłą rzeczą. Oprócz koników polnych, szarańczy, tutaj jedzą też mrówki, larwy pszczół, wodne chrząszczy. Jeśli można porównać je z naszym jedzeniem, to pewnie inago no tsukudani jest japońskim odpowiednikiem słonecznika.

14. Nankotsu

Nankotsu

Z wyglądu podobne jest do czegoś w aromatycznej panierce. Okazuje się, że to kurze chrząstki podawane z solą i sokiem z cytryny. Często podlewane są sosem "tare", przygotowanym z myrinu (bardzo słodkie wino ryżowe). Przy okazji, nankotsu – to rodzaj japońskiego szaszłyka yakitori.

15. Takoyaki

Takoyaki

To popularne jedzenie uliczne Osaki, które jeszcze jest znane jako "Kulki Ośmiornicy". Ośmiornica smaży się z płynnym ciastem w specjalnej patelni z wgłębieniami. Takoyaki przed podaniem posypuje się drobno pokrojoną rybą i polewa się sosem, przypominającym mieszankę ketchupu i majonezu.

16. Zaru-soba

Zaru soba

Co robimy, kiedy przed nami stoi talerz z zimnym makaronem? Tak, idziemy go rozgrzać. Japończycy wszystko robią inaczej, jeśli chodzi o zary-soba. Jest to makaron gryczany z japońskim sosem, podawany na zimno.

17. Natto

Natto

Na zdjęciu widać, że to coś... no, nie jest zbyt przyjemne. Natto to lepka i bardzo śmierdząca soja, którą Japończycy fermentują. Fasola fermentowana jest w słomie ryżowej. Interesujące jest to, że z japońskiego natto tłumaczy się jako "przechowywana fasola". Ma lepką, gęstą konsystencję i zapach amoniaku. Nie uwierzysz, ale zwykle Japończycy jedzą go na śniadanie razem z ryżem, szczypiorkiem, musztardą, tartym daikonem.

18. Hatinoko

Hatinoko

Pamiętasz, wspomniano, że Japończycy są „kulinarnymi zboczeńcami” i często można zobaczyć suszone owady na ich stole? Więc hatinoko – to przysmak, przygotowany z larw pszczół. Gotuje się z cukrem w sosie sojowym. W rezultacie powstaje przezroczysta masa. Słodki napar podobny do karmelu dobrze komponuje się z tradycyjnym ryżem.

19. Makaron siarkowy

Makaron siarkowy

Japońskie miasteczko wypoczynkowe Hakone słynie nie tylko z czarnych jaj, które miejscowa ludność gotuje na twardo w kałużach z bogatą szarą wodą. Również Hakone jest ojczyzną ciemnego makaronu, który przyrządza się tak samo, jak i jaja. Wygląda nie apetycznie, ale kto wie, być może, ma boski smak.

20. Zazamushi

Zazamushi

Za tak ciekawą nazwą kryje się grupa larw, mieszkających na dnie zbiorników wodnych. Smażone są w sosie sojowym i podawane jako przekąska.

21. Fugu

Fugu

Wielu z was słyszało o tej trującej rybie. W ogóle jej przygotowuje nie każdy szef kuchni. Przecież jeden najmniejszy błąd może kosztować życie gościa restauracji. Fuga zawiera niebezpieczną substancję tetrodotoksyną, która jest 1200 razy bardziej niebezpieczna niż cyjanek. Mimo to, rocznie zjada się około 10 000 jadowitych ryb. A w okresie od 2004 do 2007 roku 15 osób zginęło wskutek zatrucia fugu, i około 115 osób było hospitalizowano.

22. Kiyura va Iruka

Kiyura va Iruka

Ten przysmak znany jest również jako "baśń wieloryba". Podaje się pokrojony w plasterki lub kostki i głęboko smażony. Jak można się domyślić, głównym składnikiem tego dania jest mięso wielorybów, na których polowanie jest zakazane w wielu krajach świata.

23. Tarako

Tarako

Wygląda naprawdę nie bardzo apetycznie. To zwykłe solone woreczki dorsza lub mintaja. Tarako używane jest na śniadanie, podaje się jako świąteczne danie na noworocznym stole, jest nadzieniem do onigiri (danie z ryżu) lub wraz z nori jako przyprawa do makaronu. Na Kiusiu, trzeciej co do wielkości wyspie Japonii, to danie podawane jest z płatkami z papryczek chili.

24. Harumon

Harumon

Do pewnego stopnia to danie można nazwać tajemniczym. W końcu słowo to jest zwykle używane do określenia wnętrzności zwierząt (krowy, świnie). W sumie, zamawiając je, należy pamiętać, że to smażone wnętrzności jakiegoś zwierzęcia.

25. Chiraco

Chiraco

Co kryje się za tak ciekawą nazwą? To dziwne, ale tłumaczy się danie jako "białe dzieci". W całej Japonii może być podawane zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej termicznie (duszone, smażone w głębokim tłuszczu lub na patelni). Wiesz, wielu twierdzi, że chiraco ma przyjemny kremowy smak. Ale co powiesz na to, że to woreczek ze spermą dorsza?

źródło:List25
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty