25 najdziwniejszych potraw z całego świata
Aby spróbować zrozumieć, co dobrego znajdują w nich ich zwolennicy lub po prostu dla kolejnej interesującej opowieści o tym, "jak jadłem dziwny przysmak".
1. Skóra bydlęca
Danie to było niezwykle popularne w Ameryce Środkowej, dopóki przypadki choroby szalonych krów nie stały się częste. Dzisiaj takie kanapki są czasami wytwarzane z mózgu bydła, które ma wiek ponad 30 lat, ale jest to zabronione prawem.
2. Escamol
To larwy mrówek zebranych z korzeni agawy. Przysmak meksykański nazywany jest czasem także kawiorem z owadów. Smakuje jak masło orzechowe.
3. Haucarle
Suszony polarny rekin grenlandzki uważany jest za tradycyjne danie w Islandii. Mięso przyrządza się przez 4 - 6 miesięcy. Skorupę, która powstała w tym czasie, należy odciąć przed podaniem do stołu.
4. Zupa z gniazda ptaka
Gniazda niektórych gatunków salangan są jadalne. Najpopularniejszym daniem, które można z nich ugotować, jest zupa. Surowce mogą kosztować kilka tysięcy dolarów.
5. Pijane krewetki
Chińczycy rozumieją tę frazę dosłownie – jedzą surowe krewetki, zalewając je napojem alkoholowym o mocy 40% Báijiǔv. Dzięki alkoholowi zwierzęta stają się mniej ruchliwe i łatwiej je jeść.
6. Surströmming
Danie regionalne pochodzące ze Szwecji dla wielbicieli. Dlaczego wielbicieli? Ponieważ surströmming jest marynowanym śledzikiem konserwowym o charakterystycznym zapachu i smaku, co rozumie się samo przez się.
7. San-nakji
Miłośnicy kuchni koreańskiej muszą spróbować tego dania – ośmiornica na żywo z dodatkiem oleju sezamowego i sezamu.
8. Ostrygi z Gór Skalistych
Od razu musimy powiedzieć, że to danie nie ma nic wspólnego z owocami morza. Ostrygami z Gór Skalistych są nazywane jądra bydła lub baraniny.
9. Kopi luwak
To jedna z najdroższych odmian kawy, wytwarzana przez zwierzęta z rodziny łaskuna muzanga, które najpierw jedzą ziarna, a następnie ... oddają je na zewnątrz oczyszczone po kontakcie z sokiem żołądkowym.
10. Pluskwak Halyomorpha halys
Indonezyjczycy uwielbiają te owady, które smakują jak gorzkie nasiona słonecznika.
11. Lutfisk
To ryba w alkaliach. Najczęściej gotuje się z suszonego szczupaka lub rdzawca. Serwowane jest to delikatne, galaretowate mięso smażone, gotowane lub pieczone z bekonem, gotowanymi ziemniakami lub puree z grochu.
12. Casu marzu
Skandynawski ser cieszy się dużą popularnością, ponieważ jest pełen żywych larw muchi serowej.
13. Gąsienice mopane
Gąsienice te zawierają dużo białka. Do stołu podawane są smażone lub suszone.
14. Oczy tuńczyka
To coś w rodzaju ośmiornicy lub kalmara, ale wyglądają znacznie bardziej egzotycznie.
15. Suszone jaszczurki
Niektóre azjatyckie przepisy sugerują dodanie ich do zupy. Ponadto, bardzo pożyteczna jest nalewka alkoholowa na suszonych jaszczurkach.
16. Khash
Popularna na Kaukazie zupa gotowana jest z udźca wołowego, flaków i czosnku.
17. Nakji Bokkeum
Danie jest podobne do sannakji, tylko gotowana jest ośmiornica. Rezultatem jest coś w rodzaju gorącej pieczeni z owocami morza i warzywami.
18. A-ping
Kambodżański przysmak ze smażonych pająków. W ostatnich dziesięcioleciach to danie stało się jedną z najważniejszych lokalnych atrakcji – wszyscy turyści starają się spróbować tej ekzotyki.
19. Haggis
Tradycyjne danie kuchni szkockiej z pokrojonej podroby baraniej z cebulą, ugotowane w żołądku.
20. Fugu
Danie nie jest dla osób o słabych nerwach. Dlaczego? Ponieważ każda ryba, z której jest przygotowywane, zawiera wystarczającą ilość trucizny, aby zabić człowieka. Zredukowanie stężenia niebezpiecznych substancji do bezpiecznego minimum jest zadaniem kucharza, ale jakie są jego kwalifikacje...
21. Ryba Yin-Yang
Danie otrzymało swoją nazwą przez to, że przygotowywane jest z całego karpia na żywo. Ryba jest smażona i podawana do stołu w stanie nienaruszonym.
22. Ikizukuri
Tak nazywane jest jedzenie "gotowane na żywo". Dokładniej, niektóre z jego składników pozostają żywe w czasie serwowania.
23. Penis jaka
Chińczycy uważają, że odpowiednio przygotowana ta część ciała zwieżęcia jest bardziej pożyteczna niż wiele innych produktów spożywczych.
24. Balut
Jest to gotowane jajo kaczki, wewnątrz którego znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka – z piórami i dziobem.
25. Serce maskonura
Islandczycy jedzą serca maskonurów i proponują spróbować tego dania wszystkim turystom.