25 okropnych składników żywności

Ludzie od zawsze eksperymentują z jedzeniem, wymyślają jakieś nowe dania, dodają niezwykłe składniki, przyprawy, które by poprawiały smak i zapach potraw. Jeśli kiedyś tradycyjnie doprawiano dania pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem, to dziś pokarm czasami zawiera dość dziwne, a nawet okropne składniki.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że tego kategorycznie nie można jeść, jednak później się okazuje, że może być nawet pyszne.

1. Kastoreum

Kastoreum

To czerwonobrązowy proszek zawierający sproszkowaną wydzielinę z gruczołów bobra kanadyjskiego. Choć jest on głównie stosowany w przemyśle perfumeryjnym, możemy znaleźć go również w produktach spożywczych. Ale trzeba przyznać, że bardzo rzadko. Najczęściej stosuje się go w napojach i lodach jako wzmacniacz smaku truskawkowego, malinowego i waniliowego.

2. Bromian potasu

Bromian potasu

Bromian potasu – to ulepszacz żywności. Jest on dozwolony do użycia w USA i Chinach, ale jako substancja rakotwórcza zakazana w Unii Europejskiej, Kanadzie, Peru, Brazylii.

3. Smoła węglowa

Smoła węglowa

Składnik ten występuje pod nazwą barwnika spożywczego. W dzisiejszych czasach substancja ta nie jest już tak powszechnie stosowana, jak kiedyś.

4. Szelak

Szelak

Naturalny szelak, pomimo szerokiego stosowania żywic syntetycznych, jest niezastąpiony w wielu dziedzinach: w przemyśle spożywczym (E904), farmaceutycznym, w produkcji farb i lakierów. Między innymi wchodzi w skład Skittles.

5. Tłuszcz wołowy

Tłuszcz wołowy

W niedużej ilości dodaje się go do ciast.

6. Glutaminian sodu

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu oczywiście szkodzi zdrowiu, ale jest nie najgroźniejszym składnikiem na naszej liście.

7. Tartrazyna (E 102)

Tartrazyna

Jest silnym alergenem. Może przyczynić się do wystąpienia depresji. Jest zabroniona w Austrii i Norwegii.

8. Azodikarbonamid

Azodikarbonamid

Azodikarbonamid jest chemicznym środkiem pieniącym, stosowanym w tworzywach sztucznych, gumach, jako dodatek do żywności. Stosowany do "poprawy" konsystencji ciasta.

9. Syrop kukurydziany

Syrop kukurydziany

Amerykańscy producenci żywności do większości produktów dodają wytwarzany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Słodzone są nim napoje, cukierki i batoniki. Znaleźć go też można keczupie, musztardzie, płatkach śniadaniowych, jogurtach czy zupach.

10. Alginian glikolu propylenowego

Alginian glikolu propylenowego

Stosowany jest jako zagęstnik, stabilizator, emulgator i substancja żelująca. Samochodowe płyny chłodzące wytwarzane są na bazie glikolu propylenowego.

11. Karagen

Karagen

Stanowi surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli. Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje.

12. Kwas fosforowy

Kwas fosforowy

Jest on używany jako regulator kwasowości i konserwant. Dodawany do wód gazowanych. Nadaje orzeźwiający smak. Kwas fosforowy wypłukuje z organizmu wapń, magnez i cynk.

13. Rekombinowany bydlęcy hormon wzrostu

hormon wzrostu

Somatotropina bydlęca jest używana przez niektórych producentów nabiału do zwiększenia mleczności krów. Podczas gdy Stany Zjednoczone i kilka innych krajów pozwalają hodowcom wstrzykiwać krowom sztuczną BST, UE nie zezwala na jej użycie.

14. Żelatyna

Żelatyna

Naturalna substancja pozyskiwana w drodze częściowej hydrolizy kolagenu, zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Stosowana jest jako emulgator oraz środek żelujący.

15. Siarczan amonu

Siarczan amonu

Siarczan amonu wykorzystywany jest jako regulator kwasowości w przemyśle drożdżowym przy produkcji pieczywa oraz innych produktów mącznych.

16. Azotany i azotyny

Azotany azotyny

Są one środkami konserwującymi używanymi w przemyśle spożywczym, najczęściej w przetwórstwie mięsa. Dodanie tych środków do mięsa powoduje nadanie odpowiedniego smaku, zapachu i barwy. Stosowane również do wytwarzania mieszanin będących materiałami pirotechnicznymi, fajerwerkami.

17. Bisfenol A

BisfenolA

Stosowany do produkcji tworzyw sztucznych. Istnieją przypuszczenia, że bisfenol A może być przyczyną niektórych chorób.

18. Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60)

polisorbat

Substancja ta dodawana jest do pieczywa cukierniczego, wyrobów ciastkarskich. Dzięki swym właściwościom wykorzystywana jest jako emulgator i nośnik.

19. Podpuszczka

Podpuszczka

Podpuszczka to enzym trawienny odpowiedzialny za krzepnięcie mleka. Używa się do tego celu enzymu pozyskanego z żołądków cieląt.

20. Butylowany hydroksytoluen

Butylowany hydroksytoluen

Jest przeciwutleniaczem zapobiegającym psuciu się produktów żywnościowych oraz leczniczych.

21. Karmin

Karmin

Barwnik pochodzenia naturalnego, o kolorze nasyconej, głębokiej czerwieni. Produkowany z czerwca o nazwie koszenila, żerującego na kaktusach meksykańskich.

22. Lanolina

Lanolina

Jest woskiem zwierzęcym otrzymywanym podczas czyszczenia wełny owczej. Jest naturalnym emulgatorem.

23. Silica Gel

Silica Gel

Silica gel, silikażel, czy po prostu żel krzemionkowy. Silica gel jest najczęściej stosowany jako osuszacz.

24. L-Cysteina

LCysteina

Jest to aminokwas, który dodaje się do mąki chlebowej, aby ciasto było miękkie i ciągliwe.

25. Azotan potasu

Azotan potasu

W prawie każdym serze żółtym i wybranych wędlinach znajdziemy azotan potasu, saletrę potasową w jakości spożywczej, która chroni te pokarmy przed przedwczesnym powstawaniem jadu kiełbasianego. Stosowany również do wytwarzania mieszanin będących materiałami pirotechnicznymi, fajerwerkami.

źródło:List25
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty