25 produktów, które mogą zapobiec rakowi

Jesteśmy tym, co jemy i nie możemy się z tym nie zgodzić. To, co dziś zjedliśmy, będzie miało znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Tutaj można wspomnieć inne ważne stwierdzenie, że nasze zdrowie jest w naszych rękach.

Wraz z produktami, które mogą wywoływać rozwój różnych chorób, istnieje szereg zdrowych produktów spożywczych, które mogą zapobiec wystąpieniu choroby XXI wieku – raka.

Zanim przejdziemy do szczegółowego opisu, warto wspomnieć, że choroby onkologiczne są spowodowane wieloma czynnikami. Badania pokazują, że naturalne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i wiele innych pożytecznych składników wielu produktów pomagają naszemu organizmowi zwalczać złośliwe komórki.

Czy wziąłeś już pióro i długopis, aby sporządzić listę niezbędnych zakupów? A więc chodźmy!

1. Brokuły

brokuły

Są idealnym źródłem witaminy C i K, sulforafanu i izotiocyjanianu. Te okropne na pierwszy rzut oka substancje mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Ponadto chronią serce przed zapaleniem naczyń i miażdżycą. Pamiętaj, że podczas gotowania i smażenia poziom pożytecznych substancji w brokułach zmniejsza się o 90 (!)%. Więc jeśli chcesz być zdrowy, jedz surowe warzywo.

2. Pomidory

pomidory

Możesz dodawać je do sałatek, zup, robić na ich bazie zaprawki itd. Są źródłem witaminy C i likopenu. Ten ostatni jest przeciwutleniaczem, który eliminuje wolne rodniki. Ponadto, likopen zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca i poprawia sprawność umysłową. Dlatego pomidory muszą koniecznie znajdować się w codziennej diecie osób starszych. Tylko nie dodawaj pędów i liści pomidora do sałatek.

3. Czosnek

czosnek

Hojnie doprawiaj swoje potrawy pachnącym czosnkiem. Według Amerykańskiego Instytutu Walki z Rakiem, chemiczne właściwości czosnku wywołują głód tkanek nowotworowych, blokując w ten sposób drogi rozprzestrzeniania się procesu złośliwego. Czosnek zawiera duże grupy związków siarki, a to spowalnia, a nawet zatrzymuje rozwój nowotworów prostaty, pęcherza moczowego, przełyku i jelita grubego.

4. Kukurydza

kukurydza

Kukurydza zawiera beta-kryptoksantynę i kwas ferulowy, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Więc bezpiecznie włączaj ją do swojej diety! Ponadto, nie zapominaj, że ten produkt przyczynia się do rozpuszczania kamieni nerkowych, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie jelit i pomaga radzić sobie z zaparciami.

5. Buraki

burak

Włącz do swojej diety zarówno sam burak, jak i jego liści. Cennym składnikiem zawartym w burakach jest betaina. To ona nadaje mu tak bogaty, ciemnoczerwony kolor i ma właściwości przeciwnowotworowe.

6. Marchew

marchew

Główny składnik, który zapobiega wystąpieniu raka, jest zawarty w pigmencie tego warzywa. Liczne badania przeprowadzone przez japońskich naukowców potwierdziły, że karotenoidy zmniejszają ryzyko raka płuc, prostaty i trzustki. Ze względu na wysoką zawartość kwasu retinowego, regularne stosowanie marchwi jest skutecznym narzędziem w walce z rakiem piersi. Ponadto, naukowcy zdecydowanie zalecają włączenie tego pomarańczowego warzywa do swojej diety palaczom, ponieważ oni mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na raka.

7. Zielona herbata

herbata

Zielona herbata zawiera polifenole, które zdaniem naukowców pomagają zapobiegać wzrostowi komórek nowotworowych. Ponadto napój ten zwiększa odporność, eliminuje toksyny i poprawia ogólny stan zdrowia. Tylko nie zapominaj, że zielona herbata zawiera kofeinę, a zatem nie odmawiaj sobie tego napoju.

8. Kurkuma

kurkuma

Ta przyprawa zawiera kurkuminę, która ma działanie przeciwnowotworowe. Kurkumę należy włączyć do swojej diety tym, którzy chcą zapobiec występowaniu raka, i tym, którzy zmagają się z rakiem piersi, prostaty, jelita grubego i trzustki. Ponadto żółta przyprawa ma inne korzystne właściwości. Oczyszcza krew, przyspiesza gojenie się ran, walczy z przeziębieniem, poprawia kondycję skóry i funkcję wątroby.

9. Truskawki

truskawka

Dla wielbicieli tej jagody są doskonałe wiadomości: truskawki zawierają substancje fitochemiczne, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jest to również magazyn witaminy C i manganu. Nie uwierzysz, ale okazuje się, że ta jagoda może nie tylko tłumić wzrost guza, ale także zatrzymać przerzuty.

10. Szpinak

szpinak

Marynarz Popaj wiedział, że szpinak jest bogatą w składniki odżywcze rośliną liściastą. Zawiera luteiny i zeaksantyny. Te dwa składniki zapobiegają wystąpieniu choroby zagrażającej życiu. Dobrze, jeśli nie poddajesz szpinaku obróbce cieplnej. Przecież podczas gotowania rujnują się witaminy C, B9.

11. Chleb pełnoziarnisty

chleb

Jeśli produkty mączne lepiej wykluczyć z diety, to chleb z na całego ziarna możesz i powinieneś spożywać. Chleb pełnoziarnisty zawiera lignany i saponiny. Są to naturalne substancje fenolowe, które działają jako przeciwutleniacze i zapobiegają rozmnażaniu się komórek nowotworowych.

12. Maliny

malina

W tej pachnącej jagodzie naukowcy odkryli proantocyjanidynę, która może powstrzymać rozwój złośliwego guza. Również malina jest źródłem manganu i witaminy C. Tak więc delektuj się tą jagodą i nie zapomnij dodać ją do koktajli, napojów, śniadania i po prostu włącz ją do diety jako zdrową przekąskę.

13. Nasiona lnu

ziarno

Ten produkt zawiera dużą ilość liginy, przeciwutleniaczy i fitoskładników, które pomagają zapobiegać rakowi. Również ten produkt mieści dużo błonnika pokarmowego i kwasu alfa-linolowego, które również odgrywają istotną rolę w walce z nowotworami. Nawiasem mówiąc, badania kanadyjskich naukowców wykazały, że dieta bogata w lignany zapobiega rakowi piersi u kobiet (zwłaszcza po menopauzie), a także spowalnia rozwój nowotworu złośliwego, gdy proces już się rozpoczął. Do codziennej diety włącz łyżkę podrobionych nasion lnianych.

14. Produkty strączkowe

boby

Fasola, soczewica, groch i wiele innych roślin strączkowych zawierają ligninę i saponiny, związki organiczne, które chronią przed chorobą 21 wieku. Również te produkty są doskonałym źródłem białka i błonnika. Nie zapominaj, że przed ich przygotowaniem zaleca się namoczyć je na kilka godzin.

15. Orzechy włoskie

orzech

Orzechy zawierają kwas alfa-linolenowy, kwasy tłuszczowe omega-3 i dużą ilość przeciwutleniacza polifenoli, które pomagają w zapobieganiu raka. Zawierają również dużą ilość miedzi i manganu. Oprócz orzechów włoskich lista zdrowej żywności obejmuje pekan, orzechy brazylijskie i migdały. Zawsze noś w torbie woreczek z pysznymi i, co ważniejsze, pożytecznymi orzechami.

16. Kawa

kawa

Niespodziewanie, prawda? Dla miłośników kawy jest dobra wiadomość: wysokiej jakości ziarna kawy zawierają ryboflawinę. Co do ilości przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, kawa przekracza zieloną herbatę cztery (!) razy. Najlepiej pić średnio obsmażoną kawę. W tym przypadku zachowuje duża ilość kofeiny i metyloksantyny. Niewiarygodne, ale kawa wywiera działanie przeciwnowotworowe na rozwój raka jelita grubego i raka wątroby dzięki efektowi przeciwutleniającemu, zmniejszeniu wydzielania kwasów żółciowych, poprawie funkcji jelit, działaniu kwasu kawowego.

17. Jabłka

jabłka

Jabłka mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Są dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Nawiasem mówiąc, owoce ze skórką koloru czerwonego i pomarańczowego mają właściwości przeciwnowotworowe. Zawierają karotenoidy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi.

18. Dynia

dynia

Karotenoidy (luteina, a-karoten, beta-karoten), które zawierają pomarańczowe warzywa, działają jako antyoksydanty w organizmie poprzez neutralizowanie środków chemicznych, tak zwanych wolnych rodników, które mogą doprowadzić do uszkodzenia komórek. Ponadto ten jadalny produkt powinien być uwzględniony w diecie również dlatego, że zawiera znaczną ilość witaminy A i C.

19. Borówki

jagoda

Borówki są bogatym źródłem antocyjanów. Są to naturalne barwniki, dzięki którym jagody, owoce i warzywa przybierają ten lub inny kolor. Główną właściwością tych substancji jest to, że borówki hamują rozwój guzów nowotworowych (stymulują apoptozę komórek nowotworowych). Delektuj się więc apetycznymi i jednocześnie niesamowicie pożytecznymi jagodami!

20. Grzyby

grzyby

Niektóre odmiany grzybów, w tym Shiitake, Agaricus, Maitake, Auricularia, Cordyceps grzyby Reishi mają działanie przeciwnowotworowe. To jest udowodnione przez japońskich naukowców, którzy w toku licznych badań udowodnili, że codziennie dodanie jednej lub dwóch porcji suszonych grzybów ma znaczący modulujący wpływ na układ odpornościowy. Ponadto grzyby są bogate w białko, błonnik, witaminę C, witaminy grupy B, wapń i minerały. Są także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.

21. Cebula

cebula

Jest bogata w lotne składniki związków siarki, kwasów organicznych, mono- i oligosacharydy, olejki eteryczne, flawonoidy, pektynę, i to nie cała lista. Jej unikalny skład chemiczny zapobiega chorobom onkologicznym. Dlatego do codziennej diety koniecznie włącz szczypiorek, szalotkę, por, cebulę – ogólnie rzecz biorąc, wszelkie rodzaje. Cebula walczy z wolnymi rodnikami i pomaga zapobiec strasznej chorobie.

22. Kapusta

kapusta

Kapusta biała, kalafior, brukselka, brokuły są doskonałym źródłem glukozynolanów. Są to potężne środki przeciwnowotworowe. Jedynym działaniem, które może usunąć ten składnik z kapusty, jest obróbka cieplna produktu. Jedz więc sałatki z kapusty, i tym samym chroń swój organizm przed rakiem okrężnicy, żołądka, płuc i piersi.

23. Cytryny

cytryna

Cytryny i inne owoce cytrusowe zawierają substancje fitochemiczne, zwane limonoidami. Pomagają zatrzymać rozwój komórek rakowych. Liczne badania udowodniły, że wyciąg z cytryny niszczy komórki złośliwe w większości nowotworów, w tym raka piersi, odbytnicy i płuc. Co więcej, zniszczenie guza następuje znacznie intensywniej niż w przypadku chemioterapii, a ponadto bez skutków ubocznych.

24. Słodkie ziemniaki – batat

batat

Zagraniczne warzywo zawiera substancję, która jest silnym przeciwutleniaczem. To jest wyżej wspomniana antocyjanina. Zawiera również witaminy A i C, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają rakowi skóry.

25. Zioła

natka

Badania australijskich naukowców pokazują, że mięta, bazylia, szpinak, tymianek, rozmaryn podtrzymują zdrowie mikroflory jelitowej, sprzyjają rozwojowi „dobrych” bakterii. Powinniśmy także dodać, że zioła pomagają w produkcji hormonu interleukiny 22, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi bakteriami. Ponadto, pomaga zapobiec rozwojowi raka jelita grubego. Na przykład pietruszka zawiera dużą ilość apigeniny. Substancja ta zapobiega odżywieniu komórek nowotworowych, a tym samym zatrzymuje rozwój procesu złośliwego.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty