3 grupy produktów, których nie można grillować
Nawet nie zważając na to, że grillowanie jest bardzo zdrowe i jest polecane przed dietetyków i lekarzy, warto pamiętać o tym, że niektórych produktów nie wolno grillować, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur te produkty stają się szkodliwe dla zdrowia. Otóż czego nie grillować?
1. Nie grillujemy mięsa peklowanego (wędzonki)
Ludzie praktycznie od początku swoich dziejów poszukują skutecznych metod na przechowywanie żywności. Saletra potasowa od dawna jest używana do peklowania mięsa. Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Warto pamiętać o tym, że wędzonki już są gotowe do spożycia, więc nie potrzebują dodatkowej obróbki termicznej na grillu. Z tego więc można zrobić wniosek, że wędzonki nie warto grillować. Najlepiej kupować albo zrobić samemu kiełbasę wieprzową w naturalnym jelicie oraz białą kiełbasę.
Najczęściej do przygotowania wędzonek używa się soli peklowanej, która pod wpływem wysokiej temperatury przekształca się w nitrozoaminy – rakotwórcze związki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Lepiej kupić świeże, dobrej jakości mięso (jeśli jesteś wegetarianinem, możesz zamiast mięsa grillować warzywa, grzyby, owoce) i samodzielnie zrobić marynatę. Nasza marynata na pewno nie będzie zawierać konserwantów ani barwników.
2. Nie grillujemy wysokoprzetworzonych szynek czy parówek
Nie można także grillować produktów, które zawierają za dużo różnych substancji chemicznych, takich jak barwniki, polepszacze smaku, saletra, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur powstają w nich toksyczne związki chemiczne, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Niestety do grupy niebezpiecznych produktów należą bułki do hamburgerów, "gotowce" w grillowej zalewie.
3. Nie grillujemy żółtego sera
Sery, dzięki niesamowitym walorom smakowym, mogą kardynalnie odmienić smak wielu potraw. Niestety dietetycy nie radzą grillować sera. Na pewno ta wiadomość nie spodoba się miłośnikom serów i biwaków, ale wysokie temperatury i obróbka termiczna pozbawiają go większości cennych substancji, natomiast szkodliwy tłuszcz i kalorie pozostają. Grillowanie więc pozbawia ser nie tylko większości walorów smakowych, a także odżywczych.
Co więc na ruszt?
Jeśli stawiasz na zdrowe produkty, to śmiało możesz grillować różnorodne owoce i warzywa. Na szczęście wybór mamy bardzo duży. Mogą to być ziemniaki, wilec ziemniaczany, kabaczki, papryka, pomidory, ananas, mango, truskawki, banany. Na dodatek niektóre grillowane owoce i warzywa można wykorzystać do przyrządzenia pysznych sałatek na ciepło i innych egzotycznych przekąsek.