30 nieudanych pomysłów na przyciągnięcie gości do restauracji
Dziś klienci restauracji i kawiarni są bardziej wymagający. Dla klientów mniejsze znaczenie ma cena, uwagę przywiązują natomiast do jakości obsługi i oryginalności.
Jeśli nie zostaną dobrze obsłużeni, to pójdą do konkurencji. Aby dostosować się do rosnących wymogów klienta, szefowi kuchni czasami decydują się na różne eksperymenty, które nie zawsze są udane.
Lokale z kuchnią francuską, włoską, meksykańską, bary wegańskie i z burgerami. Głodny klient ma w czym wybierać. Zatem, jak go przyciągnąć właśnie do swego lokalu i sprawić, by zaglądał regularnie? Restauratorzy szukają nowych rozwiązań i pomysłów na wyróżnienie swojego lokalu. Jednak czasami ich pomysły są wręcz absurdalne.
1. Przystawka od szefa kuchni podana na pułapce na myszy. Bardzo dziwny lunch.
2. Sposób podania śniadania w jednym z hoteli. Pracownicy oszczędzają swój czas, wykorzystując pomysłowość.
3. Niezłe rozwiązanie i oszczędzanie: koszyczek na chleb w mgnieniu oka może ulec transformacji.
4. Kiedy zobaczyłem potrawę, od razu pomyślałem: "Spodziewam się, że to nie prawdziwa kość".
5. Czekoladowa doniczka z miętą.
6. Zamawiając przegrzebki, spodziewasz się, że będą podane w jakiś niezwykły sposób. Ale na pewno nie w taki.
7. Stek i puree ziemniaczane podane w kieliszku na martini.
8. Burgery można zamówić w każdym barze, ale tylko w tym podawane są na felgach.
9. Po co kupować naczynia, jeśli pokarm można położyć na stole?
10. W londyńskim barze drinki podaje się w lewitującym kielichu.
11. Takie podanie lodów malinowych wygląda nie apetycznie.
12. Aby polać swoją sałatkę sosem, musiałem zrobić jej zastrzyk.
13. Niezwykłe podanie owoców i warzyw w chińskiej restauracji.
14. Praktyczny i jednocześnie dziwny pomysł: podanie pokarmu w zlewie.
15. Aktualne trendy w branży gastronomicznej zmuszają klientów do szukania zamówionych potraw.
16. Deser podawany na japonkach.
17. Spodziewamy się, że to ser z grilla, a nie z żelazka.
18. Być może to byłby niezły pomysł, jeśli chodzi o zabawę urodzinową dla dziecka, ale nie w wypadku knajpy.
19. Być może pomysł na takie podanie deserów powstał wtedy, kiedy w restauracji było już za dużo stłuczonych kielichów?
20. Kiedy zobaczyłem tę skrzynkę narzędziową na swoim stole, byłem przerażony. Jednak zawartość mile mnie zaskoczyła.
21. Wygląda to bez wątpienia oryginalnie, jednak wygodniej byłoby jeść dziczyznę, która jest podana na talerzu, a nie na porożu.
22. Potrawa "składanka". Bardzo niezwykły pomysł.
23. Ciasto marchewkowe podane na lustrze.
24. Zamówiliśmy z przyjaciółmi pizzę. Oliwę do polania podano w buteleczce. Skąd taki pomysł?
25. W jednym z nowych barów śniadanie podaje się w wytłaczance. Oryginalnie, ale bardzo dziwnie.
26. Niezły pomysł: klient będzie pewny, że w menu podana poprawna gramatura burgera.
27. Praktyczna prezentacja smażonego boczku.
28. Najdziwniejsze podanie koktajlu, jakie tylko widziałem.
29. W barze sportowym pizzę podają na desce snowboardowej.
30. Ma się wrażenie, że to jakiś więzienny posiłek.