32 skuteczne i proste lifehacki piekarskie
1. Aby szybko wyjąć kawałek skorupy z naczynia, przyłóż do niej mokry palec.
2. Do dekoracji ciasta imbirowego można użyć strzykawki. Z jej pomocą nakładanie lukieru będzie znacznie wygodniejsze.
3. Aby pieczywo nie wysychało, należy przechowywać je razem z kawałkiem jabłka. Ciasto wchłania wilgoć i dłużej zachowuje smak.
4. Posmaruj formy do pieczenia taką mieszanką, i ciasto już nigdy w życiu się nie przypali.
Składniki:
- ½ szklanki margaryny;
- ½ szklanki oleju roślinnego;
- ½ szklanki mąki.
Wymieszaj do jednorodnej masy i przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem posmaruj gotową mieszanką dno i ścianki formy.
5. Nie zdążyłaś przygotować lukier lub zapomniałaś kupić jakiś składnik? Nie martw się. Kawałek gipiury i cukier puder pomogą zrobić bardzo prostą i oryginalną dekorację.
6. Aby zrobić dwukolorową glazurę, wystarczy włożyć do jednej końcówki dwie torebki kremu.
7. Jeśli cukier zlepił się w grudki, włóż go do formy do pieczenia, nakrytej wilgotnym ręcznikiem papierowym, i podgrzej w mikrofalówce przez 20 sekund.
Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, skorzystaj z piekarnika. Aby zbrylony cukier rozkruszył się, trzeba go podgrzewać w temperaturze 150 stopni w ciągu 5min.
8. Aby w przyszłości cukier się nie zbrylował, przechowuj razem z nim w jednym pojemniku kawałek chleba.
9. Nie ma pod ręką cukru brązowego, a właśnie ten składnik jest w przepisie? Przygotuj go sama. Robi się to bardzo łatwo. Wystarczy dodać kilka łyżeczek melasy do szklanki białego cukru i dokładnie wymieszać za pomocą blendera.
10. Aby wypieki były nieco bardziej pożyteczne (chociażby trochę), użyj zamiast masła lub margaryny awokada.
11. Podpaloną skórkę z ciasta można łatwo usunąć za pomocą drobnej tarki.
12. Zamiast wałka do ciasta można wykorzystać butelkę wina.
13. Przygotuj posypkę do dekorowania samodzielnie.
Oczywiście, kupić ją łatwiej, ale w dekoracji własnej roboty można być pewnym na 100%.
Składniki:
- cukier – 2 szklanki;
- białko – 1 szt.;
- ciepła woda – 1 łyżka;
- szczypta soli;
- barwniki spożywcze.
Wszystkie składniki należy wymieszać do jednolitej masy. Masa powinna być dość gęsta, ale płynna. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, a na niego wylej masę cienkimi pasami. Pozostaw do wyschnięcia na dobę, a następnie delikatnie zdejmij paski z pergaminu i pokrój je.
14. Nie musisz kupować form do pieczenia różnej wielkości. Zmniejsz dostępne za pomocą grubej folii. Zrób przegródkę i rozkładaj ciasto potrzebnego rozmiaru.
15. Przed tym jak dodawać banany do ciasta, najlepiej je upiec (około 40 minut w temperaturze 150 stopni). Po obróbce cieplnej staną się bardziej miękkie i słodkie.
16. Jeszcze jedna opcja zastąpienia lukru – marshmallow. Umieść na powierzchni ciasta lub tortu jeden lub kilka cukierków marshmallow i włóż je do piekarnika na 5 minut. W wysokiej temperaturze cukierki rozpuszczą się i pokryją powierzchnię ciasta.
17. Aby placki nie wyschły do końca pieczenia, nałóż na nie po kawałku chleba.
18. Jeśli nie ma specjalnych foremek do muffinek, można je piec w aluminiowych lub papierowych foremkach. Aby papier zachował kształt, można go włożyć w niewielką zakrętkę.
19. W skrajnym przypadku można zrobić foremkę z pergaminu. Oczywiście, będzie ona nieidealna, ale ciastko od tego gorsze nie będzie.
20. Jeśli chcesz zrobić piękny napis na torcie, użyj wykałaczki, narysuj "szkic", a następnie namaluj go kolorem.
21. Jeśli nad mieszaczem miksera nałożyć talerz, już nigdy się nie pobrudzisz.
22. Tak należy kroić ciasta z płynnym nadzieniem.
23. Nakładaj ciasto do foremek do muffinek łyżką do lodów, i wszystkie babeczki będą jednakowe.
24. Zrób kolorowy cukier.
Do torebki ze zwykłym białym cukrem dodaj kilka kropli barwnika i dokładnie wymieszaj.
25. Uzyskasz idealnie równe ciasto, jeśli będziesz piec je w formie, owiniętej mokrym ręcznikiem.
26. Torebkę do kremu można zrobić z każdej paczki, która znajdzie się pod ręką. Odetnij róg – i gotowe!
27. Mała szczypta soli dodana na ciasteczka przed pieczeniem, zrobi twój przysmak jeszcze smaczniejszym.
28. Pyszne ciasto otrzymuje się, jeśli gotować je ze specjalnej mieszanki na podstawie Coca-coli.
29. Zamiast masła do ciasta można dodać roztopione lody. A do dekoracji użyj kolorowej posypki. Po tym, jak posypka stopnieje, ciasto będzie tęczowe.
30. Odgadnąć, ile trzeba przygotować ciasta, może tylko bardzo doświadczona gospodyni. Jeśli Ty, jak i wielu innych kucharzy, przesadziłaś, po prostu rozłóż pozostałe ciasto do foremek do kostek lodu i upiecz je później.
31. Gotuj ciasteczka na dnie foremek do babeczek, jeśli chcesz uzyskać równe ciasteczka.
32. A jeśli potrzebne są piękne koszyczki, piecz je na spodzie foremek do muffinek.
No i jak? Czy chcesz już teraz zastosować nabytą wiedzę w praktyce? ;)