32 skuteczne i proste lifehacki piekarskie

Aby nie tylko smak pieczywa, ale także sam proces jego przygotowania sprawiał przyjemność.

1. Aby szybko wyjąć kawałek skorupy z naczynia, przyłóż do niej mokry palec.

jajko

2. Do dekoracji ciasta imbirowego można użyć strzykawki. Z jej pomocą nakładanie lukieru będzie znacznie wygodniejsze.

ciactka

3. Aby pieczywo nie wysychało, należy przechowywać je razem z kawałkiem jabłka. Ciasto wchłania wilgoć i dłużej zachowuje smak.

herbatniki

4. Posmaruj formy do pieczenia taką mieszanką, i ciasto już nigdy w życiu się nie przypali.

ciasto

Składniki:

  • ½ szklanki margaryny;
  • ½ szklanki oleju roślinnego;
  • ½ szklanki mąki.

Wymieszaj do jednorodnej masy i przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem posmaruj gotową mieszanką dno i ścianki formy.

5. Nie zdążyłaś przygotować lukier lub zapomniałaś kupić jakiś składnik? Nie martw się. Kawałek gipiury i cukier puder pomogą zrobić bardzo prostą i oryginalną dekorację.

keksy

6. Aby zrobić dwukolorową glazurę, wystarczy włożyć do jednej końcówki dwie torebki kremu.

krem

7. Jeśli cukier zlepił się w grudki, włóż go do formy do pieczenia, nakrytej wilgotnym ręcznikiem papierowym, i podgrzej w mikrofalówce przez 20 sekund.

cukier

Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, skorzystaj z piekarnika. Aby zbrylony cukier rozkruszył się, trzeba go podgrzewać w temperaturze 150 stopni w ciągu 5min.

8. Aby w przyszłości cukier się nie zbrylował, przechowuj razem z nim w jednym pojemniku kawałek chleba.

chleb

9. Nie ma pod ręką cukru brązowego, a właśnie ten składnik jest w przepisie? Przygotuj go sama. Robi się to bardzo łatwo. Wystarczy dodać kilka łyżeczek melasy do szklanki białego cukru i dokładnie wymieszać za pomocą blendera.

pomysł

10. Aby wypieki były nieco bardziej pożyteczne (chociażby trochę), użyj zamiast masła lub margaryny awokada.

awokao

11. Podpaloną skórkę z ciasta można łatwo usunąć za pomocą drobnej tarki.

tarka

12. Zamiast wałka do ciasta można wykorzystać butelkę wina.

butelka

13. Przygotuj posypkę do dekorowania samodzielnie.

kolory

Oczywiście, kupić ją łatwiej, ale w dekoracji własnej roboty można być pewnym na 100%.

Składniki:

  • cukier – 2 szklanki;
  • białko – 1 szt.;
  • ciepła woda – 1 łyżka;
  • szczypta soli;
  • barwniki spożywcze.

Wszystkie składniki należy wymieszać do jednolitej masy. Masa powinna być dość gęsta, ale płynna. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, a na niego wylej masę cienkimi pasami. Pozostaw do wyschnięcia na dobę, a następnie delikatnie zdejmij paski z pergaminu i pokrój je.

14. Nie musisz kupować form do pieczenia różnej wielkości. Zmniejsz dostępne za pomocą grubej folii. Zrób przegródkę i rozkładaj ciasto potrzebnego rozmiaru.

forma

15. Przed tym jak dodawać banany do ciasta, najlepiej je upiec (około 40 minut w temperaturze 150 stopni). Po obróbce cieplnej staną się bardziej miękkie i słodkie.

banany

16. Jeszcze jedna opcja zastąpienia lukru – marshmallow. Umieść na powierzchni ciasta lub tortu jeden lub kilka cukierków marshmallow i włóż je do piekarnika na 5 minut. W wysokiej temperaturze cukierki rozpuszczą się i pokryją powierzchnię ciasta.

glazura

17. Aby placki nie wyschły do końca pieczenia, nałóż na nie po kawałku chleba.

placek

18. Jeśli nie ma specjalnych foremek do muffinek, można je piec w aluminiowych lub papierowych foremkach. Aby papier zachował kształt, można go włożyć w niewielką zakrętkę.

foremki

19. W skrajnym przypadku można zrobić foremkę z pergaminu. Oczywiście, będzie ona nieidealna, ale ciastko od tego gorsze nie będzie.

pergamin

20. Jeśli chcesz zrobić piękny napis na torcie, użyj wykałaczki, narysuj "szkic", a następnie namaluj go kolorem.

tort

21. Jeśli nad mieszaczem miksera nałożyć talerz, już nigdy się nie pobrudzisz.

zbijacz

22. Tak należy kroić ciasta z płynnym nadzieniem.

środek

23. Nakładaj ciasto do foremek do muffinek łyżką do lodów, i wszystkie babeczki będą jednakowe.

łyżka

24. Zrób kolorowy cukier.

kolorowy

Do torebki ze zwykłym białym cukrem dodaj kilka kropli barwnika i dokładnie wymieszaj.

25. Uzyskasz idealnie równe ciasto, jeśli będziesz piec je w formie, owiniętej mokrym ręcznikiem.

formy

26. Torebkę do kremu można zrobić z każdej paczki, która znajdzie się pod ręką. Odetnij róg – i gotowe!

paczka

27. Mała szczypta soli dodana na ciasteczka przed pieczeniem, zrobi twój przysmak jeszcze smaczniejszym.

piec

28. Pyszne ciasto otrzymuje się, jeśli gotować je ze specjalnej mieszanki na podstawie Coca-coli.

smakołyki

29. Zamiast masła do ciasta można dodać roztopione lody. A do dekoracji użyj kolorowej posypki. Po tym, jak posypka stopnieje, ciasto będzie tęczowe.

tŁczowo

30. Odgadnąć, ile trzeba przygotować ciasta, może tylko bardzo doświadczona gospodyni. Jeśli Ty, jak i wielu innych kucharzy, przesadziłaś, po prostu rozłóż pozostałe ciasto do foremek do kostek lodu i upiecz je później.

idealnie

31. Gotuj ciasteczka na dnie foremek do babeczek, jeśli chcesz uzyskać równe ciasteczka.

ciasteczka

32. A jeśli potrzebne są piękne koszyczki, piecz je na spodzie foremek do muffinek.

strona tył

No i jak? Czy chcesz już teraz zastosować nabytą wiedzę w praktyce? ;)

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty