35 potraw z różnych państw świata, które warto spróbować

Na stronie internetowej Quora zobaczyliśmy ankietowanie z pytaniem: "Gdybyście mieli możliwość spróbować potrawę w każdym kraju świata, co wybralibyście"?. Nazywali po jednej potrawie, którą oni uważali kultową w pewnym kraju. W wyniku wyszedł spis 35 narodowych potraw, które przedstawiają 35 państw świata.

Proponujemy oderwać się od spraw i popatrzeć, co należy obowiązkowo spróbować w różnych państwach świata.

Belgia: omułki z frytkami

Belgia

Omułki w Belgii przygotowują się według różnych sposobów: w winie, oleju, z trawami, czy w sosie pomidorowym. Ich podają ze słonym chrupiącym ziemniakiem i zimnym belgijskim piwem.

Austria: sznycel wiedeński

Austria

Tą potrawę uważają za jeden z symboli Austrii. Klasyczny wiedeński sznycel jest bardzo cienkim kawałkiem odpartej cielęciny w sucharach, podsmażonym do złocisto-brunatnego koloru w dużej ilości tłuszczu, czy masła. W jakości drugiej potrawy do niego z reguły podają ziemniak czy ryż, a ozdabiają cytryną i pietruszką.

Argentyna: asado

Argentyna

Grill dla przygotowania asado znajdzie się w każdej argentyńskiej rodzinie. To mięso jest przygotowane na węglu, lecz smak jego zależy od mnóstwa rzeczy, toż zazwyczaj tą potrawę przygotowują się mężczyźni – asadory. Podają się asado z chlebem, sałatą, sosem chimichurri i winem czerwonym.

Kanada: putyn

Kanada

Ta bardzo kaloryczna potrawa z Quebecu. Ona składa się z frytek, sera i specjalnie przygotowanego sosu.

Brazylia: feijoada

Brazylia

Feijoada – ta potrawa z czarnej fasoli, zapiekłej się wieprzowiny, wołowiny, przypraw i mąki manyoki. Zazwyczaj jego podają z ryżem, kapustą, kawałkami pomarańczy i ostrym sosem, żeby przyśpieszyć proces trawienia.

Australia: placek-pławik

Australia

Placek-pławik – mięsny placek, pływający w talerzu z gęstą grochówką. Czasami jego przyprawiają pomidorowym sosem i octem. Ta potrawa zwłaszcza jest popularna w zimie.

Chiny: xiaolongbao

Chiny

Potrawa z ciężką nazwą – to chińskie kołduny, pływające w zupie. Zgodnie z przepisem nawet więcej podobne do chinkali. Ich robią z różnych gatunków mięsa i przygotowują na paru w specjalnych koszykach bambusowych.

Chorwacja: ser paški

Chorwacja

Ser paški jest popularny na cały świat, jego przygotowują z owczego mleka na wyspie Pag.

Egipt: Molokhia

Egipt

Różne wariacje tej potrawy przygotowują w całej północnej Afryce, lecz szczególną popularność ono wywalczyło na swojej ojczyźnie – w Egipcie. Potrawa przygotowuje się z liści molokhii (warzywo z gorzkawym smakiem), które oddzielają się od badylów, kroją i gotują w bulionie z kolendrą i czosnkiem. Podają się molokhię z kawałeczkami kurzego, czy króliczego mięsa, czasami zamieniają baraniną, czy rybą.

Anglia: rostbef z Yorkshire puddingiem

Anglia

Kiedyś angielscy kucharze wymyślili sposób wykorzystać tłuszcz, co kapie na podstawkę podczas dopalania się mięsa, dla przygotowania puddingów. Teraz smażona wołowina z puddingiem jest narodową potrawą Anglii.

Gruzja: chaczapuri

Gruzja

Chaczapuri – soczysty ciągliwy placek z nadzieniem z sera czy jajka.

Holandia: śledź

Holandia

Podają potrawę rozmaicie. Holendrowie na przykład oddają przewagę śledziowi ze świeżą bułeczką i rozdrobnioną cebulą.

Indie: kurczak tandoori

Indie

Znaleźć jedną potrawę, która by przedstawiała cały kraj jest praktycznie niemożliwie, ponieważ w każdym regionie są różne tradycje. Jednak jest jedna klasyczna indyjska potrawa – kurczak Tandoori. Kawałeczki kurzego mięsa marynują w jogurcie z dodaniem przypraw, a potem zapiekają na dużym ogniu w glinianym piecu. Podaje się potrawa z reguły z warzywami i ryżem.

Indonezja: placek terang bulan

Indonezja

To słodki placek w formie półkola, nadziany czymś smacznym: czekoladowym okruchem, tartym serem, kawałeczkami arachidu i nawet bananów. Takie pirogi sprzedają na ulicy po całej Indonezji.

Włochy: pizza

Włochy

Klasyczna włoska pizza przygotowuje się z bardzo cienkiej podstawy i nadzienia, co składa się ze świeżych pomidorów, mozzarelli, bazylii i różnych wyrobów mięsnych. We Włoszech pizza jest uważana za prawdziwą sztukę.

Japonia: katsudon

Japonia

Zdawałoby się, na całym świecie Japonia asocjuje się z rolkami, jednak Japończycy doradzają wędrowcom nie utracić możliwości spróbować właśnie katsudon – cienki świński kotlet z jajkiem, który kładą z góry do czary z ryżem.

Malezja: nasi lemak

Malezja

Nasi lemak tłumaczy się jak "ryż ze śmietanką". Ryż przygotowują w kokosowym mleku z kawałeczkami liści pandanusa. Potrawę podają zawiniętą do liści banana z sosem sambal, anchoisami, arachidem i gotowanym jajkiem.

Meksyk: sos molu

Meksyk

Do składu tego sosu wchodzi do 100 ingredientów, w tej liczbie trawy, mielone orzechy, olej, kakao, mięsny bulion i zrozumiale kilka typów chilli. I przygotowują sos molu dosyć długo – czasami kilka dni.

Norwegia: rakfisk

Norwegia

Rakfiks jest uważany za zimową potrawę. To pstrąg, którego najpierw solą, zostawiają brodzić na kilka miesięcy, a potem podają z cebulą i śmietaną.

Filipiny: adobo

Filipiny

W wielu krajach adobo – to przyprawy, lecz na Filipinach – to potrawa, co składa się z kawałeczków kurczaka czy wieprzowiny, duszonej w mieszance sojowego sosu i octu z pieprzem, czosnkiem i bobkowym listem.

Portugalia: francesinha

Portugalia

Nazwa tej potrawy tłumaczy się jak "malutka Francuzka". To sandwicz z dwóch kwadratowych kawałeczków białego chleba, między którymi znajduje się dzwonko mięsa, kawałek szynki, faszerowany oliwkami, i kiełbasa. Całe to jest pokryto topionym serem i należy do talerza z pomidorowym sosem. Do tej potrawy zazwyczaj podają frytki i kubek zimnego piwa.

Rumunia: sarmale

Rumunia

Sarmale – to Rumuński wariant dolmades. On jest farszem z ryżu i mięsa, zapiekły się w drobnych słonych kapuścianych, czy winnych liściach.

Rosja: kapuśniaki

Rosja

Polecamy cudzoziemcom koniecznie spróbować talerz smacznych i sytnych kapuśniaków.

Saudyjska Arabia: kasba

Saudyjska Arabia

Ta potrawa z ryżu z dodaniem dużej ilości przypraw – goździka, kardamonu, krokusa, cynamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej i bobkowego listu. Kasba zazwyczaj podaje się z mięsem i warzywami.

Szkocja: wędzony łosoś

Szkocja

Łosoś podaje się na grzankach z chleba z mąki z olejem, czy twarogową pastą. Szkoci lubią ozdobić rybę cytrynowym sokiem.

Słowacja: zacierki

Słowacja

To malutkie ziemniaczane zacierki, zaprawione miękkim serem i bekonem.

Słowenia: kiełbasa carniolańska

Słowenia

Niewielkie kiełbaski z wieprzowiny, soli, pieprzu, wody i czosnku – i nic większego.

PAR: biltong

PAR

To południowoafrykańska odmiana suszonego mięsa. Najczęściej biltong przygotowują z wołowiny, lecz on pięknie wychodzi i z innych rodzajów mięsa. Cienkie mięsne prążki marynują z różnymi przyprawami i solą i suszą.

Południowa Korea: banchan

Południowa Korea

Ta tradycyjna południowokoreańska potrawa składa się z mnóstwa zakąsek i sałatek, które podają się na niewielkich potrawach jak akompaniament do głównej potrawy i ryżu : kimczhi (kiszone warzywa z ostrą papryką), namul (obsmażone warzywa, zaprawione sezamowym olejem, octem i czosnkiem), czon (koreańska wariacja na temat blinów).

Hiszpania: hamon iberyko

Hiszpania

Dla produkcji tej szynki hodują iberyjską rasę świń, których trzymają na specjalnej żołędnej diecie. Szynkę zasypują morską solą, a potem na kilka lat wieszają w dobrze przewietrzanych piwnicach. Gotowy hamon kroją cienkimi kawałkami i podają z winem, chrupiącymi chlebkami i oliwkami.

ZEA: szawarma

ZEA

Szawarma – to jedno z dostępnych dla dowolnego portfela potraw w drogich ZEA. Być może demokratyczność tej potrawy i zrobiła go jednym z najpopularniejszych w tym kraju. Przygotowuje się z pity, nadzianej kawałeczkami smażonego mięsa (zwyczajnie to mieszanka z baraniny, kury, indyczki czy wołowiny) z warzywami. Jak tankowanie wykorzystuje się tahini, humus, czy ostry sos.

Ukraina: pierogi

Ukraina

Ukraińcy z radością poczęstują cudzoziemców pierogami z ziemniakiem, serem, kapustą, czy mięsem. Do nich podadzą smażone sadło z cebulą i śmietanę.

USA: hamburger

USA

Więc tak wszystko jest prosto. Do hamburgera rekomendują wziąć mleczny coctail i frytki.

Wenezuela: pabellon criollo

Wenezuela

W skład tej narodowej potrawy wchodzi krojona wołowina, ryż, czarne boby i ser. Zazwyczaj pabellon criollo podają ze smażonym jajkiem i smażoną babką.

źródło:BusinessInsider
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty