4 najlepsze krzewy owocowe na odporność

Zdrowia nie da się kupić za żadne skarby świata, więc musimy codziennie o niego dbać. W tym pomaga nam Matka Natura.

1. Borówka czerwona

Borówka

Borówka czerwona – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych, dorastająca do 15–25 cm wysokości. Owoce: jagoda, która w czasie dojrzewania przybiera czerwony kolor.

Borówka czerwona to źródła kwasów organicznych, garbników, antocyjanów, witamin z grupy B, antyoksydantów i witaminy C. Zarówno liście borówki, jak i owoce znalazły zastosowanie jako surowiec zielarski.

Borówka czerwona ma działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające. Zawiera taniny, które wymiatają toksyny z organizmu, pozytywnie wpływają na błonę śluzową żołądka, działają regulująco na czynności trawienne. Owoce borówki niwelują także szkodliwe działanie drobnoustrojów.

Wywar z borówki ma działanie bakteriobójcze, więc często jest stosowany do leczenia wrzodów żołądka, zapalenia błony śluzowej, spowodowanych działaniem Helicobacter pylori.

Borówka czerwona wspomaga pracę trzustki, pobudzając wydzielanie soku trzustkowego, który zawiera enzymy, między innymi amylazę, która odpowiada za trawienie węglowodanów złożonych. Jeśli często się przejadasz, lubisz tłuste potrawy i cierpisz z powodu niestrawności, musisz włączyć borówki czerwone do swojej diety.

2. Rokitnik

Rokitnik

Rokitnik ma właściwości prozdrowotne, gdyż jest bogatym źródłem witamin oraz substancji mineralnych. Zawiera witaminę A (beta-karoten), B oraz C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność i zdrowie.

W 100 g owoców rokitnika znajduje się aż 1000 ml witaminy C! Zalecana dawka dla osób dorosłych wynosi 90 ml.

Rokitnik zawiera nie tylko beta-karoten, który nadaje owocom pomarańczowej barwy, lecz także inne karotenoidy, takie jak kryptoksantynę, zeaksantynę i likopen, więc osoby, które mają problemy ze wzrokiem, koniecznie powinny włączyć rokitnik do codziennej diety.

Rokitnik jest bogaty w witaminę K1, B9 i P (mieszanka 30 związków flawonoidowych), antycyjaniny, fosfolipidy, garbniki, substancje mineralne, m.in: mangan, krzemień, fosfor, wapń, żelazo, bor.

Rokitnik ze względu na zawartość antyoksydantów chroni nasz organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników, tym samym zapobiegając przedwczesnemu starzeniu. Rokitnik zawiera od 8 do 12% tłuszczy, co czyni z niego roślinę leczniczą.

Rokitnik, szczególnie olej z rokitnika, jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (około 3-6%) i omega-6 (około 5-7%), omega-7, omega-9, więc poprawia pracę mózgu, pamięć, koncentrację, krążenie krwi, dzięki czemu chroni przed miażdżycą, wspomaga odporność i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania cennych substancji.

3. Winogrona

Winogrona

Współczesna medycyna doceniła właściwości lecznicze winogron, stwarzając różne metody, polegające na leczeniu winem, sokiem i owocami. Winogrona są prawdziwą skarbnicą witamin. Zawierają witaminę C, A, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Na dodatek zawierają jod, który wspiera pracę tarczycy.

Winogrona zawierają kwasy fenolowe (kwas kumarowy, kwas cynamonowy), barwniki naturalne – antocyjaniny (malwidyna), flawonole, flawonoidy (gallocatechol, galusan epigallokatechiny, kemferol, kwercetyna). Kwasy fenolowe i flawonole korzystnie wpływają na pracę serca, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają cukrzycy i miażdżycy, opóźniają proces starzenia, poprawiają krążenie krwi, oczyszczają naczynia krwionośne.

Najlepiej kupować odmiany o fioletowych czy granatowych owocach, gdyż ich skórka w porównaniu do zielonych winogron, zawiera więcej resweratrolu, który jest potężnym antyoksydantem o działaniu bakteriobójczym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwnowotworowym. Jak wynika z najnowszych badań, winogrona wydłużają życie. Antyoksydant resweratrol zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

4. Żurawina

Żurawina

Żurawina jest bogatym źródłem cennych substancji, które pomagają w walce z różnymi chorobami. Wspomaga pracę układu krążenia i układu moczowego, ma działanie antybakteryjne.

Żurawinę od wieków stosuje się do leczenia chorób układu moczowego i nerek. Zawiera cytryniany, które zapobiegają gromadzeniu się szczawianu wapnia, a regularne picie soku z żurawiny zapobiega kamicy nerkowej. Na dodatek, naukowcy udowodnili, że sok z żurawiny odkwasza organizm.

Żurawina zawiera antyoksydanty, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, zapobiega miażdżycy. Owoce zawierają bioflawonoidy, które rozszerzają naczynia krwionośne, tym samym zmniejszając ryzyko tworzenia się żylaków. Włączenie żurawiny do codziennej diety pomaga podnieść poziom dobrego cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko zawału serca.

Małe czerwone owoce zawierają antyoksydanty, które chronią komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników, które mogą powodować raka. Żurawina może się pochwalić działaniem bakteriobójczym, dzięki czemu często jest stosowana do leczenia różnych infekcji, gdyż zatrzymuje namnażanie się bakterii i pomaga w ich wydalaniu z organizmu.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty