4 najsmaczniejsze miasta świata

Dziś turystyka gastronomiczna (kulinarna) zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Ludzie poznają świat od kuchni. Coraz częściej dania lokalne i kuchnia danego regionu mają znaczenie przy wyborze miejsca wakacji. Dziś miasta zmagają się nie o to, które z nich ma największe atrakcje turystyczne, lecz o to, które z nich jest najsmaczniejsze.

Tym, co odróżnia miasta, które się znalazły na niniejszej liście od innych, są ich unikalne i niepowtarzalne dania, które nie tylko oddają ducha miasta, ale także niewątpliwie wnoszą istotny wkład w rozwój gastronomii światowej, tworząc nowe trendy kulinarne.

1. Nowy Orlean, Stany Zjednoczone

Nowy Orlean

Lokalna kuchnia Nowego Orleanu inspiruje się wielostronnym dziedzictwem tego miasta. Cały wachlarz niesamowitych zapachów i smaków wypełnia przepisy rdzennych Amerykanów, francuskich imigrantów, Afroamerykanów, przedstawicieli kultury latynoskiej, a także zapachy karaibskich i kreolskich przypraw. Najpopularniejsze dania nowoorleańskie: kanapka Po-Boy, gumbo, Jambalaya i Beignet.

Nowoorleańska potrawa Po-Boy to kanapka ze smażonymi krewetkami, ostrygami, sumem, krabami i wołowiną. To wszystko polewa się sosem i podaje się na francuskim chlebie. W Nowym Orleanie podaje się gumbo kreolskie, które zazwyczaj zawiera skorupiaki, ryż, warzywa afrykańskie, m.in. piżmian jadalny.

Jambalaya to jeszcze jedno danie rodem z Luizjany z warzywami, krewetkami, mięsem, przyprawami i ryżem. Beignet – pyszny deser z ciasta smażonego, obsypanego cukrem pudrem. Jest bardzo podobne do polskiego pączka.

2. Lyon, Francja

Lyon

Paryż, bez wątpienia każdego roku przyciąga tłumy turystów kulinarnych, ale to jednak właśnie Lyon okrzyknięto jednym z najsmaczniejszych miast świata. Słynie z lokalnych rarytasów i niesamowitych win, pochodzących z sąsiedniego rejonu Beaujolais i Côtes du Rhône.

Lokalna kuchnia liońska łączy w sobie niesamowitą prostotę, różnorodność i wysoką jakość. Bouchon Lyonnais stanowią nieodłączny element sceny kulinarnej Lyonu, które słyną z przytulnej, domowej atmosfery, tradycyjnej kuchni i stylowego wnętrza.

3. San Sebastian, Hiszpania

San Sebastian

Pinchos, pintxos albo lekka przekąska to nowy trend kulinarny rodem z Północnej Hiszpanii. Tradycyjny pincho to przekąska (przystawka) podawana na patyczku do różnych napojów podczas przyjęcia. W San Sebastian szefowie kuchni restauracji i kawiarni przyrządzają nie tylko tradycyjne pintxos, ale również wykonują je na zamówienie z dodawaniem różnych składników.

Pinchos to zawsze świeża, pyszna przekąska do ręki, na jeden kęs dla prawdziwych smakoszy. San Sebastian słynie także z tradycyjnej, domowej kuchni i zawsze świeżych owoców morza.

4. Marrakesz, Maroko

Marrakesz

Plac Miejski w Marrakesz każdego wieczoru zmienia się w miejsce, w którym panuje świąteczna atmosfera i podaje się pyszne smakołyki. Zaklinacze wężów, wróżbici z różnych zakątków miasta przychodzą tu, by urządzić niesamowite widowisko dla turystów. Natomiast na licznych straganach można kupić różnorodne smakołyki kuchni marokańskiej: szaszłyk, mechouia (smażona baranina), kuskus, smażone bakłażany.

Na targach marokańskich można kupić niesamowite przyprawy (kurkuma, szafran), przechowywane w specjalnych beczkach i pyszne czarne oliwki, które wylegują się w ogromnych miskach. Z dala od zgiełku wielkiego miasta można zjeść coś naprawdę wyjątkowego i niepowtarzalnego w lokalnych restauracjach – tradycyjny marokański tażin, przygotowany w naczyniu o tej samej nazwie.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty